Πέμπτη, Νοεμβρίου 27, 2008

Ολυμπιακός-Μπενφίκα 5-1


Ο Ολυμπιακός παρέδωσε μαθήματα επιθετικού ποδοσφαίρου και διέσυρε την Μπενφίκα με 5-1. Γκολ απίστευτης ομορφιάς από την ομάδα του Βαλβέρδε που αποθεώθηκε από τον κόσμο των ερυθρολεύκων

Ο Ολυμπιακός ήταν ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και έκανε... φύλλο και φτερό την ιστορική Μπενφίκα, η οποία, όμως, απόψε το βράδυ φάνηκε "νάνος" μπροστά στον νταμπλούχο Ελλάδας. Οι πρωταθλητές πήραν την πρώτη νίκη τους, στο δεύτερο παιχνίδι τους, στο 2ο όμιλο του Κυπέλλου UEFA, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής.

Με μία έξοχη εμφάνιση, βγαλμένη από ποδοσφαιρικό παραμύθι, οι ερυθρόλευκοι διέλυσαν τους "αετούς" της Λισσαβώνας με το εντυπωσιακό 5-1, πετυχαίνοντας τέσσερα εντυπωσιακά γκολ στο πρώτο ημίχρονο, με τους Γκαλέτι (1'), Πατσατζόγλου (17'), Ντιόγκο (24') και Μπελούτσι (44'). Στην επανάληψη, το "θωρηκτό" Ντιόγκο στο 53' διαμόρφωσε το τελικό 5-1. Το γκολ για την Μπενφίκα σημείωσε στο 33' ο Νταβίντ Λουΐζ.

Ο αγώνας

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε για πρώτη φορά φέτος παρέταξε τον Ολυμπιακό με την ίδια εντεκάδα σε δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι. Ο Νικοπολίδης υπερασπίστηκε την ερυθρόλευκη εστία, με τον Πάντο δεξιά στην άμυνα, τον Ντομί αριστερά και τους Α. Παπαδόπουλο, Άντζα στο κέντρο της οπισθοφυλακής. Οι Πατσατζόγλου και Ντουντού αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων, με τον Γκαλέτι δεξιά στη μεσαία γραμμή, τον Τζόρτζεβιτς αριστερά και τον Μπελούτσι σε ρόλο κρυφού κυνηγού πίσω από το μοναδικό προωθημένο Ντιόγκο, σε διάταξη 4-4-1-1.

Από την πλευρά του, ο Κίκε Σάντσεθ Φλόρες παρέταξε την Μπενφίκα με σύστημα 4-4-2, με τον Κώστα Κατσουράνη να μένει εκτός αρχικού σχήματος. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Κιμ, δεξιά στην άμυνα αγωνίστηκε ο Περέιρα, αριστερά ο Ριμπέιρο και στο κέντρο της άμυνας οι Νταβίντ Λουΐζ και Σίντνεϊ. Μπίνια και Γεμπντά αγωνίστηκαν ως αμυντικοί μέσοι, με τον Αμορίμ δεξιά στη μεσαία γραμμή, τον Ρέγες αριστερά και τους Σουάζο, Νούνο Γκόμες επιθετικό δίδυμο.

Η Μπενφίκα κατάλαβε από την είσοδο των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο, σε ποια έδρα είχε έρθει για να παίξει το τελευταίο της χαρτί για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Για ένα ακόμα παιχνίδι, ο κόσμος του Ολυμπιακού δημιούργησε εντυπωσιακή ατμόσφαιρα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και... έδωσε φτερά στους παίκτες του Ερνέστο Βαλβέρδε, οι οποίοι από την αρχή πάτησαν την ιστορική πορτογαλική ομάδα.

Πριν καν συμπληρωθεί το 1ο λεπτό, οι ερυθρόλευκοι άνοιξαν το σκορ! Ο Άντζας με βαθιά μπαλιά βρήκε τον Γκαλέτι στα δεξιά της μεγάλης περιοχής, ο τελευταίος έκανε το γύρισμα προς τον Ντιόγκο, ο οποίος ανατράπηκε από τον Κιμ στο ύψος της μικρής περιοχής, αλλά ο Γάλλος διαιτητής Λανουά δεν υπέδειξε το καταφανέστατο πέναλτι. Η μπάλα, όμως, έφτασε στον Γκαλέτι και ο Αργεντινός δεξιός μέσος με δεξί σουτ από απόσταση βολής, αλλά και δύσκολη γωνία, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Μπενφίκα.

Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να συνέλθουν από τον αιφνιδιασμό και στο 9' πέτυχαν γκολ με τον Ρέγες, το οποίο σωστά δεν μέτρησε, καθώς ο Νούνο Γκόμες έκανε νωρίτερα επιθετικό φάουλ στον Πατσατζόγλου πριν η μπάλα φτάσει στον Ισπανό άσο. Ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο της αναμέτρησης και μέχρι το 25' κατάφερε να πετύχει δύο ακόμα τέρματα, "ισοπεδώνοντας" την Μπενφίκα, οι παίκτες της οποίας τα είχαν κυριολεκτικά χαμένα μέσα στον αγωνιστικό χώρο!

Στο 17', ο Πατσατζόγλου με ασύλληπτη ατομική ενέργεια έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων στον Ολυμπιακό. Ο "Πάτσα" κοντρόλαρε άψογα την μπάλα στο ύψος της μεγάλης περιοχής και με αριστερό σουτ έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Κιμ, ο οποίος εκτινάχθηκε, όμως το σουτ του διεθνούς άσου ήταν άπιαστο.

Η... ερυθρόλευκη καταιγίδα δεν είχε σταματημό και στο 24' ο Ολυμπιακός ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-0, μέσα σε αποθέωση! Ο Ντιόγκο "χάζεψε" τον Σίντνεϊ με μία ανεπανάληπτη ντρίμπλα, βρέθηκε απέναντι στον Κιμ και με υποδειγματικό δεξί πλασέ "έγραψε" το 3-0. Ο νταμπλούχος Ελλάδας, με ένα ανελέητο σφυροκόπημα, έβαλε από το 24' τις βάσεις για μία μεγαλειώδη νίκη.

Από το 25' μέχρι το 35', οι γηπεδούχοι χαλάρωσαν και έδωσαν την ευκαιρία στην Μπενφίκα να επιτεθεί και εν τέλει να μειώσει το σκορ. Στο 31' η κεφαλιά του Σουάζο από πλεονεκτική θέση κατέληξε άουτ, ενώ στο 32', ο Γεμπντά επιχείρησε ανάποδο ψαλίδι, αλλά ο Νικοπολίδης απομάκρυνε εντυπωσιακά σε κόρνερ. Ο Ρέγες εκτέλεσε το κόρνερ από τα δεξιά, οι ερυθρόλευκοι δεν μπόρεσαν να διώξουν την μπάλα, η οποία έφτασε στον Νταβίντ Λουΐζ, ο οποίος με δυνατό δεξί σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής μείωσε σε 3-1 στο 33'.

Η βραδιά, όμως, άνηκε στον Ολυμπιακό, ο οποίος στο 38' έφτασε κοντά στο γκολ, αλλά ο Ντιόγκο δεν κατάφερε να πεταχτεί επιτυχώς στην πορεία της μπάλας και να την στείλει στα δίχτυα, από τη σέντρα του Μπελούτσι από τα αριστερά. Λίγο πριν από την εκπνοή του πρώτου μέρους, στο 44', το "Γεώργιος Καραϊσκάκης" πήρε ξανά... φωτιά, όταν ο Ντιόγκο με έξοχη μπαλιά τροφοδότησε τον Γκαλέτι, ο οποίος μόνος από τα δεξιά της μεγάλης περιοχής έκανε το παράλληλο γύρισμα και ο Μπελούτσι με προβολή διαμόρφωσε το 4-1, μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς!

"Έτσι ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό", φώναζαν οι οπαδοί στις εξέδρες με το σφύριγμα της λήξης του πρώτου ημιχρόνου. Σπουδαίο ποδόσφαιρο από τους πρωταθλητές, που πίεσαν ασφυκτικά την Μπενφίκα, έβγαλαν ωραίους συνδυασμούς και πέτυχαν τέσσερα πανέμορφα γκολ σε 45 λεπτά!

Στο δεύτερο ημίχρονο, τα πράγματα είχαν απλουστοποιηθεί για την πειραϊκή ομάδα. Ο κόσμος ήθελε κι άλλα γκολ και οι παίκτες δεν χάλασαν το χατίρι στους φιλάθλους!

H Μπενφίκα απείλησε στο 49' με αριστερό σουτ του Ρέγες από θέση μέσα αριστερά, εντός της μεγάλης περιοχής, αλλά ο Νικοπολίδης απομάκρυνε την μπάλα σε κόρνερ.

Οι ερυθρόλευκοι ήταν αφηνιασμένοι και στο 53' το κοντέρ έγραψε... 5-1! Ο εξαιρετικός Γκαλέτοι τροφοδότησε με κάθετη πάσα τον Ντιόγκο, ο οποίος από τα δεξιά της μεγάλης περιοχής πρόλαβε την έξοδο του Κιμ και με δεξί πλασέ έστειλε την μπάλα να αναπαυτεί στην αριστερή γωνία της πορτογαλικής εστίας. Θρίαμβος!

Οι φίλαθλοι... παραληρούσαν στις εξέδρες, ο Βαλβέρδε, που έκανε... πλάκα στον συμπατριώτη του Φλόρες, αντικατέστησε στο 59' τον κορυφαίο Λουτσιάνο Γκαλέτι, ο οποίος από τα δεξιά ταλαιπώρησε αφάνταστα τον Πορτογάλο διεθνή αριστερό οπισθοφύλακα Ζόρζε Ριμπέιρο.

Ο Λέτο πήρε τη θέση του Αργεντινού δεξιού χαφ και στη συνέχεια το όνομα του προπονητή του Ολυμπιακού έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών για πρώτη φορά φέτος! Οι φίλαθλοι της πειραϊκής ομάδας πίκαραν τον Κώστα Κατσουράνη, ζητώντας τη συμμετοχή του ως αλλαγή στον αγώνα.

Το ερυθρόλευκο πάρτι στις κερκίδες δεν σταμάτησε λεπτό. Ο κόσμος του πρωταθλητή Ελλάδας ήταν ξανά συγκλονιστικός. Στο 69' ο Ντιόγκο αντικαταστάθηκε και καταχειροκροτήθηκε, με τον Κοβάτσεβιτς να παίρνει τη θέση του Βραζιλιάνου "εκτελεστή". Δύο λεπτά μετά την είσοδό του, στο 71', ο Σέρβος επιθετικός έφτασε κοντά στο γκολ, αλλά δεν έπιασε το σουτ όπως θα ήθελε από το ύψος του πέναλτι, μετά την εξαιρετική πάσα του Λέτο και ο Κιμ μπλόκαρε την μπάλα. Στο 77', ο "Ντάρκογκολ" έφτασε ξανά κοντά στο γκολ, αλλά το δεξί σουτ που επιχείρησε, αποκρούστηκε από τον Κιμ σε κόρνερ.

Το 5-1 έμεινε μέχρι το τέλος σε μία βραδιά-όνειρο για τον Ολυμπιακό!

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ολυμπιακός (Ερνέστο Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Πάντος, Α. Παπαδόπουλος, Άντζας, Ντομί, Πατσατζόγλου, Ντουντού, Γκαλέτι (59' Λέτο), Τζόρτζεβιτς, Μπελούτσι (76' Όσκαρ), Ντιόγκο (69' Κοβάτσεβιτς).

Μπενφίκα (Κίκε Σάντσεθ Φλόρες): Κιμ, Ρέγες, Περέιρα, Αμορίμ (59' Μπαλμπόα), Μπίνια, Νούνο Γκόμες (56' Ουρέτα), Νταβίντ Λουΐζ, Ριμπέιρο, Γεμπντά (76' Μάρτινς), Σίντνεϊ, Σουάζο.

Διαιτητές: Στεφάν Λανουά (Γαλλία)

Βοηθοί: Φρεντερίκ Κανό (Γαλλία), Κριστόφ Καπελί (Γαλλία)

Τέταρτος διαιτητής: Αντονί Γκοτιέ (Γαλλία)

Κίτρινες κάρτες: 79' Πάντος (Ολυμπιακός), 43' Μπίνια (Μπενφίκα)

Κόκκινες κάρτες: -

sports24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: