Σάββατο, Μαΐου 24, 2008

Υπερατλαντικό τηλεσκόπιο !


Πρόκειται για ένα τεράστιο ηλεκτρονικό ''τηλεσκόπιο'', το οποίο έχει τοποθετηθεί στην Tower Bridge, από την οποία είναι ορατή - μέσω του ''τηλεσκοπίου'' - η γέφυρα του Brooklyn στη Νέα Υόρκη.

Το τηλεσκόπιο εκτείνεται κατά μήκος ενός «ξεχασμένου τούνελ» που υπήρχε εδώ και χιλιάδες χρόνια, και συγκεκριμένα από τη Βικτωριανή εποχή, στο βάθος του Ατλαντικού Ωκεανού και συνδέει το Λονδίνο με τη Νέα Υόρκη. Αν και το τούνελ «δημιουργήθηκε» για να εξυπηρετήσει συμφέροντα και ανάγκες και των δύο πόλεων, οι συγκυρίες δεν επέτρεψαν τελικά την ολοκλήρωσή του. Έτσι, οι ειδικοί αποφάσισαν ότι ήλθε η ώρα να χρησιμοποιηθεί και μάλιστα να συνδυαστεί με την τεχνολογία, ούτως ώστε το κοινό να απολαύσει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα που του δίνεται.

Η βάση του ηλεκτρονικού τηλεσκοπίου έχει τοποθετηθεί στην Tower Bridge του Λονδίνου. Από εκεί, ο θεατής μπορεί να δει άνετα τι ακριβώς συμβαίνει τη στιγμή που εκείνος βλέπει, στην Brooklyn Bridge της Νέας Υόρκης, 3.500 μίλια μακριά, όπου και καταλήγει το ''τηλεσκόπιο''. Αποτελεί δημιούργημα του μηχανικού Alexander Stanhope St George, την ιδέα του οποίου υλοποίησε ο δισέγγονός του Paul St George.

Στην ουσία πρόκειται για ένα σύστημα οπτικού υπερθεάματος που επιτρέπει μέσω καμερών υψηλής ευκρίνειας στους χρήστες να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το καθαρά εξωτερικό τμήμα του ''Telectroscope'', όπως ονομάζεται το τηλεσκόπιο, περιλαμβάνει οθόνες μήκους 11.2 μέτρων και ύψους 3.3, καθώς και ένα τηλεσκόπιο τύπου ''Ιουλίου Βερν'', επιμεταλλωμένο με ορείχαλκο, ενώ διαβαθμισμένα κατά σειρά, είναι και όλα τα απαραίτητα όργανα ένδειξης.

Όποιος θέλει να γευτεί τη μοναδική αίσθησή του, εστιάζει στο φακό και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δει ό,τι συμβαίνει στο τέρμα της άλλης πλευράς. Όλα αυτά με τη βοήθεια της Tiscali, μιας ιταλικής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών που ευθύνεται για το τεχνικό κομμάτι της δουλειάς αυτής. Όσο για το όνομά του, το ''Telectroscope'', προήλθε από μια φράση ρεπόρτερ του 19ου αιώνα, που έκανε παράφραση της λέξης ''Electroscope'', μιας συσκευής που χρησιμοποιείτο για τη μέτρηση ηλεκτροστατικών φορτίων.

"Εδώ βρέχει", δείχνει σε γραπτό του σημείωμα ο κάτοικος της Νέας Υόρκης. "Εδώ έχει ήλιο", απαντά επίσης γραπτώς η Λονδρέζα. Με τον ίδιο τρόπο επικοινώνησαν εκατοντάδες κάτοικοι των δύο μεγαλουπόλεων μέχρι στιγμής.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες μέσω του site του Telectroscope- www.tiscali.co.uk/telectroscope. Μέχρι τις 15 Ιουνίου, το τηλεσκόπιο θα είναι διαθέσιμο για το κοινό σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη αντίστοιχα, 24 ώρες το 24ωρο, ενώ οι εργασίες του θα σταματούν κατά διαστήματα μόνον για λόγους συντήρησης.





Πηγή:cosmo.gr

Η Τσέλσι απέλυσε τον Γκραντ!


Τρεις μόλις ημέρες μετά την ήττα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας, ο Άβραμ Γκραντ αποτελεί παρελθόν από την Τσέλσι.

Ο Ισραηλικός τεχνικός, ο οποίος πήρε το χρίσμα από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να αντικαταστήσει τον Ζοσέ Μουρίνιο τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την αποπομπή του Πορτογάλου από το "Στάμφορντ Μπριτζ", "πλήρωσε" το γεγονός ότι ολοκλήρωσε τη σεζόν χωρίς να οδηγήσει την ομάδα του σε κάποιον σημαντικό τίτλο.

Παρά το γεγονός ότι οι "μπλε" ήταν μέχρι το Φεβρουάριο η μοναδική αγγλική ομάδα που ήταν μέσα και στις τέσσερις διοργανώσεις που έπαιρναν μέρος, το τελευταίο δίμηνο επήλθε η σταδιακή κατάρρευση, και κατά συνέπεια η μεγάλη απογοήτευση:

Στο Κύπελλο Αγγλίας αποκλείστηκαν σε μονό αγώνα εκτός έδρας από την άσημη Μπάρνσλεϊ με 1-0, ηττήθηκαν στον τελικό του Λιγκ Καπ από την Τότεναμ με 2-1, έχασαν το πρωτάθλημα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρότι είχαν ελπίδες για τον τίτλο μέχρι την τελευταία αγωνιστική, ενώ την περασμένη Τετάρτη ήρθε και η "χαριστική βολή" στον Ισραηλινό...

Εκεί φαίνεται πως η τύχη του γύρισε επιδεικτικά την... πλάτη, καθώς μπορεί να έφτασε μία ανάσα από το να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που δεν κατάφερε τα τρία προηγούμενα χρόνια ο Μουρίνιο, τελικά η άστοχη εκτέλεση πέναλτι από τον Τζον Τέρι ανέτρεψε τα δεδομένα και έφερε το βαρύτιμο τρόπαιο στα χέρια της Μάντεστερ Γιουνάιτεντ.

Από την επόμενη κιόλας ημέρας του τελικού, ο εκτελεστικός διευθυντής του αγγλικού συλόγου, Πίτερ Κένιον, είχε χαρακτηρίσει αποτυχημένη τη σεζόν, προαναγγέλοντας ουσιαστικά την αποχώρηση του Ισραηλινού από το τιμόνι της ομάδας.

Η Τσέλσι εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της πως ξεκινάει την αναζήτηση για νέο τεχνικό, και πως δεν προτίθεται να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο αναφορικά με το "διαζύγιο" με τον Άβραμ Γκραντ.

"Η Τσέλσι μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το συμβόλαιο του Άβρααμ Γκραντ ως προπονητή λύθηκε σήμερα. Αυτό ακολουθεί τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες δύο ημέρες

Όλοι στην Τσέλσι θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τον Άβραμ για τη συνεισφορά του από τότε που ανέλαβε στην τεχνική ηγεσία από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Τώρα επικεντρωνόμαστε στις προσπάθειές μας για να βρούμε τον νέο προπονητή της Τσέλσι και δεν πρόκειται να κάνουμε κάποιο άλλο σχόλιο μέχρι να ανακοινώσουμε την πρόσληψή του",
αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Όσον αφορά στους υποψήφιους αντικαταστάτες του Γκραντ στον πάγκο της Τσέλσι, τα πρώτα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα οποία συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες αυτή τη στιγμή είναι οι Φρανκ Ράικαρντ, Σβεν-Γκόραν Έρικσον, Μπρίαν Λάουντρουπ και Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Ουγγαρία-Ελλάδα 3-2


Ανησυχίες προκάλεσε η φιλική αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας με την Ουγγαρία στο "Φέρεντς Πούσκας" της Βουδαπέστης. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης ηττήθηκε με 3-2, παρουσιάζοντας κατά διαστήματα πολύ άσχημο πρόσωπο, ενώ οι Αντώνης Νικοπολίδης και Αγγελος Μπασινάς αποχώρησαν τραυματίες από τον αγωνιστικό χώρο.

Aυτή τη φορά τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα σε σχέση με το φιλικό της Κύπρου. Λογικό, αφού οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι και σαφώς πιο δυνατοί. Βέβαια, στην εικόνα που παρουσίασαν βάλαμε κι εμείς το χεράκι μας με τη γενικότερη εμφάνιση που κάναμε.

Ο Οτο Ρεχάγκελ παρέταξε την Εθνική μας με 4-3-3. Ο Νικοπολίδης βρέθηκε στην εστία, οι Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Δέλλας, Κυργιάκος στην άμυνα, ο Αντζας πήρε τη θέση του αμυντικού χαφ πίσω από Κατσουράνη, Μπασινά, ενώ οι Χαριστέας, Αμανατίδης πλαισίωναν τον Γκέκα στην επίθεση.

Στο πρώτο μέρος το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν είχε κυκλοφορία, δεν είχε πάθος και δεν είχε ευκαιρίες μπροστά από την αντίπαλη εστία. Είναι χαρακτηριστικό πως στη μοναδική καλή φάση που κάναμε πετύχαμε το γκολ. Συγκεκριμένα, στο 45ο λεπτό η μπάλα έφτασε στον Αμανατίδη μετά από γέμισμα του Κατσουράνη, με τον επιθετικό της Αϊντραχτ να διαμορφώνει το 1-0 του πρώτου μέρους.

Στην επανάληψη, η εικόνα δεν άλλαξε. Μάλλον χειροτέρεψε, αφού οι γηπεδούχοι ήταν οι άρχοντες του αγωνιστικού χώρου, είχε τις σωστές κινήσεις και φυσικά το πάθος για την ισοφάριση. Κάτι που κατάφεραν στο 46' με τον Τζούτζακ, ενώ στο 59' ο Γιούχαζ πέτυχε την ανατροπή κάνοντας το 2-1.

Λίγα λεπτά αργότερα, ήταν η σειρά του Βάντοτς να σκοράρει εκμεταλλευόμενος την σύγχυση της ελληνικής άμυνας, ενώ στις καθυστερήσεις και συγκεκριμένα στο 91' ο Λυμπερόπουλος με κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

Οι συνθέσεις

Ουγγαρία: Φούλοπ, Σέλεσι, Βάντζακ, Γιούχαζ, Λεβ, Ντάρνταϊ, Βάντοτς, Γκέρα (89' Κολτάι), Χάιναλ (82' Ορος), Τζούτζακ, Χούζτι

Ελλάδα: Νικοπολίδης (22' Χαλκιάς), Σεϊταρίδης (67' Βύντρα), Τοροσίδης, Δέλλας (67' Πατσατζόγλου), Κυργιάκος, Αντζας, Μπασινάς (78' Λυμπερόπουλος), Κατσουράνης, Χαριστέας, Αμανατίδης (46' Γιαννακόπουλος), Γκέκας (46' Σαμαράς)

Σκορερ: 46' Τζούτζακ, 59' Γιούχαζ, 63' Βάντοτς - 45' Αμανατίδης, 91' Λυμπερόπουλος
Κίτρινες: 45' Χάιναλ - 45' Κατσουράνης
Κόκκινες: -
Δοκάρια: 65' Κυργιάκος

'Επεσαν κορμιά στο ντέρπι αιωνίων !


Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ολυμπιακού με 83-79 ανοίγοντας παράλληλα το σκορ στους τελικούς της Α1. Κορυφαίος από τους νικητές ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ενώ μοιραίος για τους «ερυθρόλευκους» ο Γιώργος Πρίντεζης.

Τα δεκάλεπτα: 17-8, 38-36, 60-58, 83-79

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 7, Μπατίστ 17, Τσαρτσαρής 16(2), Διαμαντίδης 10(2), Περπέρογλου 9(3), Γιασικεβίτσιους 22(3), Χατζηβρέττας, Γουίνστον 2, Τομάσεβιτς, Αλβέρτης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 10, Μπουρούσης 11(1), Γκριρ 7(1), Βασιλόπουλος 6(2), Πρίντεζης 4, Μαυροκεφαλίδης 4, Τεόντοσιτς 13(3), Παπαμακάριος, Σχορτσανίτης 13, Γουντς 8(1), Βασιλειάδης 2

Την pole position o Μάσα, 1-2 η Ferrari


Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες ο Φελίπε Μάσα να δήλωνε πως δεν του αρέσει το Γκραν Πρι του Μόντε Κάρλο και ότι προτιμά να τρέχει σε μεγαλύτερες πίστες, ωστόσο ήταν αυτός που σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στις σημερινές (24/5) κατατακτήριες δοκιμές της Formula 1. Ο Βραζιλιάνος πραγματοποίησε έναν εκπληκτικό γύρο και με το 1:15.787 που σημείωσε πήρε την pole position από τον ομόσταυλό του, Κίμι Ράικονεν, που ως εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην πρώτη θέση. Έτσι την πρώτη σειρά του grid συμπληρώνει το άλλο μονοθέσιο της Scuderia, αφού ο Φινλανδός πιλότος σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:15.815 ενώ τη δεύτερη σειρά της εκκίνησης κατέλαβαν οι δύο McLaren Mercedes. Τρίτος είναι ο Λιούις Χάμιλτον με 1:15.839 και, πίσω του, ο δεύτερος οδηγός της βρετανικής ομάδας, Χίκι Κοβαλάινεν με το 1:16.165 που σημείωσε.

"Χτυπάει" Ρομπίνιο η Τσέλσι !


Η Τσέλσι είναι έτοιμη να ανοίξει τα ταμεία της και να προσφέρει 28 εκατομμύρια λίρες στη Ρεάλ Μαδρίτης για να αποκτήσει το Βραζιλιάνο άσο Ρομπίνιο.

Ο ατζέντης του αστέρα των "μερένγκες", Βάγκνερ Ριμπέιρο, ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή των "μπλε" Πίτερ Κένιον όπου και συζήτησαν το ενδεχόμενο μεταγραφής του ποδοσφαιριστή στο σύλλογο του Λονδίνου.

"Συναντήθηκα με τον Πίτερ Κένιον την Πέμπτη στο Λονδίνο. Μου δήλωσε ότι σκέφτονται να καταθέσουν πρόταση 28 εκατομμυρίων λιρών για το Ρομπίνιο. Δε μιλήσαμε πάντως ούτε για μίσθους αλλά ούτε και για τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου του", τόνισε ο Ριμπέιρο.

Ο Ρομπίνιο από την πλευρά του επιβεβαίωσε και ο ίδιος το ενδιαφέρον της φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ. "Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι να πάω στην Τσέλσι καθώς έχω προσφορά από το σύλλογο. Η Μίλαν ενδιαφέρεται επίσης για μένα", τόνισε ο σούπερ σταρ των Μαδριλένων.

Ιταλία: Το τελευταίο ραντεβού


Ο... συνήθης τελικός του Κυπέλλου Ιταλίας διεξάγεται το απόψε (24/5, 22:00) στο «Ολίμπικο» της Ρώμης. Για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια θα είναι μονός, αλλά για τέταρτη συνεχή σεζόν το ζευγάρι των «μονομάχων» μένει ίδιο κι απαράλλαχτο! Ιντερ εναντίον Ρόμα, στην έδρα της δεύτερης (αλλά με τα εισιτήρια στο 50%-50%), με τους «νερατζούρι» να έχουν επικρατήσει στις δύο από τις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις, το 2005 και το 2006. Ομως, ήταν το περσινό εντυπωσιακό 6-2 της Ρόμα, που πλήγωσε το γόητρο της πρωταθλήτριας, και ακριβώς τον ίδιο στόχο έχει και φέτος η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι! Για την Ιντερ απών θα είναι ο άνθρωπος που τής χάρισε το πρωτάθλημα, ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς, ενώ δεν θα βρίσκεται στην επίθεση ούτε ο Χούλιο Κρους, ο οποίος είναι τιμωρημένος μαζί με τον Μάρκο Ματεράτσι.

Ο Αργεντινός είναι πρώτος σκόρερ της φετινής διοργάνωσης (4 γκολ), αλλά κι αυτής της... σειράς αναμετρήσεων με τη Ρόμα, καθώς στους τελικούς του 2006 και του 2007 έχει σημειώσει συνολικά τρία γκολ. Στις προηγούμενες έξι (καθώς οι τελικοί ήταν διπλοί), η Ιντερ μετρά τέσσερις νίκες, η Ρόμα μία και... καλή, ενώ ένα ματς έχει λήξει ισόπαλο.

Για την ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι, η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα με «βραχεία κεφαλή» από τους «Ρωμαίους», το αυριανό ματς έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Ιντερ διεκδικεί το πρώτο «αγωνιστικό» νταμπλ της ιστορίας της, καθώς η μοναδική φορά που συνδύασε και τους δύο τίτλους ήταν το 2006, όταν πήρε «στα χαρτιά» το πρωτάθλημα που αφαιρέθηκε από τη Γιουβέντους.

Αλλά και η Ρόμα έχει έναν λόγο παραπάνω, εκτός από την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της αντιπάλου της. Αν επικρατήσει αύριο, θα φτάσει τη «Γιούβε» στη λίστα με τους πολυνίκες του θεσμού, καθώς θα έχουν από εννέα τρόπαια.

Για την Ιντερ, εκτός από τους Ιμπραϊμοβιτς, Ματεράτσι, Κρους, θα απουσιάσουν οι τραυματίες Καμπιάσο, Κόρντομπα, Ντακούρ, Σάμουελ και Ρίβας. Από την άλλη πλευρά, εκτός από τη γνωστή απουσία του αρχηγού Φραντσέσκο Τότι, ο Σπαλέτι δεν μπορεί να υπολογίζει στον Ροντρίγκο Ταντέι, ενώ πήρε στην αποστολή τους Ντόνι, Ζιουλί, Πανούτσι, οι οποίοι κάνουν «αγώνα δρόμου» για να προλάβουν τον τελικό.

Στο μεταξύ, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων βίας στο ιταλικό ποδόσφαιρο και στην προσπάθεια να κυλήσουν όλα ομαλά, οι αρχηγοί των «νερατζούρι» και των «τζιαλορόσι» εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση. «Δύο σπουδαίες ομάδες τίθενται αντιμέτωπες αύριο βράδυ, στο Ολίμπικο. Δύο ομάδες που τιμούν τους φιλάθλους τους και τον θεσμό, χάρη στις προσπάθειες και το πάθος τους. Θα είναι μια βραδιά χαράς και αλληλοσεβασμού» αναφέρει η ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο Χαβιέρ Ζανέτι και ο Φραντσέσκο Τότι.

Χειρουργήθηκε ο Κακά !


Σε αρθροσκόπηση στον έξω μηνίσκο του αριστερού του γονάτου υποβλήθηκε ο Κακά στο Ρίο Ντε Τζανέιρο από τον γιατρό της Εθνικής ομάδας της Βραζιλίας, Χοσέ Λουίς Ρούνκο, παρουσία και του γιατρού της Μίλαν, Μασιμιλιάνο Σάλα.

Όπως ανακοινώθηκε από τους «ροσονέρι», η εγχείρηση «ήταν απόλυτα επιτυχημένη», ωστόσο δεν προσδιορίζεται το ακριβές διάστημα για το οποίο δεν θα μπορεί να προπονείται. Ο Κακά θα αρχίσει φυσικοθεραπείες και όπως έγινε γνωστό, η «κατάστασή του θα εκτιμάται μέρα με τη μέρα». Το παρών στο νοσοκομείο «Παστέρ» έδωσε και ο μάνατζερ της Μίλαν - και παλαίμαχος παίκτης της - Λεονάρντο.

Την ίδια στιγμή τα μεταγραφικά θέματα της Μίλαν παραμένουν σε εξέλιξη, με τον αντιπρόεδρο, Αντριάνο Γκαλιάνι, να μεταβαίνει στην Βαρκελώνη προκειμένου να διαπραγματευθεί με την Μπαρτσελόνα τις περιπτώσεις (τουλάχιστον) των Ροναλντίνιο και Τζαμπρότα.

Σενάρια για Έκι στην ΑΕΚ !

Μετά το διαζύγιο του Έκι Γκονζάλες με τον Παναθηναϊκό κυκλοφόρησε η φήμη πως η ΑΕΚ εξέτασε την περίπτωση του Αργεντίνου μέσου. Αυτή η φήμη φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται μιας και δημοσιεύματα από την πατρίδα του παίκτη αναφέρουν πως η Ένωση έχει στο στόχαστρο του πρώην παίκτη των «πρασίνων» αλλά η περίπτωσή του μόνο εύκολη δεν φαντάζει.

Ο Γκονζάλες έχει κάνει γνωστό ότι είναι επιθυμία του να συνεχίσει την καριέρα του στην Ευρώπη χωρίς όμως να δηλώνει εάν θέλει να αγωνιστεί ξανά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Για τον παίκτη έχει εκφράσει ενδιαφέρον και η Μπόλτον αλλά και ομάδες από την πατρίδα του όπως η Ρίβερ, η Σαν Λορέντζο και η Ιντεπεντιέντε. Βέβαια αν είναι αλήθεια το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έχει βάλει όρο στη λύση της συμφωνίας να μην υπογράψει ο Γκονζάλες σε άλλη ελληνική ομάδα τότε όλα τα παραπάνω θα μείνουν απλά… φήμες.

Ότο: "Θα χτυπήσει ξανά... ο κεραυνός"


Την επανάληψη της επιτυχίας στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου πιστεύει ότι μπορεί να επαναλάβει η Εθνική, σύμφωνα με τον Ότο Ρεχάγκελ, με δηλώσεις του στο περιοδικό "World Soccer".

"Πρέπει να κάνουμε μία αξιοπρεπή εμφάνιση για να δείξουμε ότι η επιτυχία του 2004 δεν ήταν τυχαία. Ο πρώτος στόχος είναι τα προημιτελικά και μετά ελπίζουμε ότι θα διατηρήσουμε το momentum. Προσωπικά δεν βλέπω τον λόγο να μη... χτυπήσει ο κερυανός για δεύτερη φορά. Δεν υπάρχει νόμος που να λέει ότι οι πρωταθλητές δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους. Το κάναμε μία φορά, γιατί όχι και δεύτερη;

Αν οι παίκτες είναι σε καλή κατάσταση και δείξουν την γνωστή τους τακτική ωριμότητα, οι αντίπαλοι μας είναι δύσκολο να μας κερδίσουν. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία είναι τα συνήθη φαβορί, αλλά δεν αποκλείω κανέναν από τους 16 φιναλίστ. Ξέρω καλά ότι οι εκπλήξεις είναι ένα αναπόσπαστο μέρος αυτών των διοργανώσεων
", τόνισε σε δηλώσεις του ο Ρεχάγκελ.

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός αναφέρθηκε και στην δυναμικότητα των αντιπάλων της Εθνικής στους ομίλους, τονίζοντας: "H Ισπανία είναι από τα φαβορί για το τρόπαιο, αλλά το ίδιο ήταν και το 2004 και είδατε τι έγινε. Η Σουηδία είναι πολύ οργανωμένη και έχει έναν από τους καλύτερους επιθετικούς του κόσμου,τον Ιμπραϊμοβιτς. Σέβομαι πολύ την Ρωσία και τον προπονητή, Γκους Χίτινγκ.

Ο Ρεχάγκελ τόνισε ότι οι εμφανίσεις της Ελλάδας στο προκρηματικά ήταν ο λόγος που τον έκανε να συνεχίσει στην Εθνική ομάδα: "Mετά τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ υπήρχε απογοήτευση, αλλά κάτι ιδιαίτερο έγινε στα προκριματικά του ΕURO. Tα παιδιά έδειξαν μεγάλη δίψα και αποφασιστικότητα. Εκτός από το ματς με την Τουρκία, κατά τα άλλα τα παιδιά έκαναν την δουλειά τους θαυμάσια. Οι εμφανίσεις τους ήταν ο λόγος που αποφάσισα να μείνω μέχρι το 2010".

Δηλώσεις για τους στόχους της Εθνικής στο EURO 2008 έκανε και ο επιθετικός της Σέλτικ Γιώργος Σαμαράς: "Eίμαστε ομάδα με κεφαλαία γράμματα. Υπάρχει χημεία μεταξύ του Ρεχάγκελ και των παικτών. Τώρα όμως οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές σε σχέση με την Πορτογαλία. Δεν πάμε στο EURO με τρελά όνειρα. Νομίζω ότι έχουμε μία καλήγ ευκαιρία να περάσουμε τον όμιλο. Το πιο σημαντικό είναι το πρώτο ματς με την Σουηδία. Αν το κερδίσουμε, τότε έχουμε πολλές πιθανόητες να περάσουμε".

πηγή:sports24

Μπαρτσελόνα παίρνει Πικέ !


Μεγάλο "deal" για τον Άλεξ Φέργκιουσον. Με κέρδος 10 εκατομμύρια ευρώ ο Σκωτσέζος τεχνικός της Γιουνάιτεντ, παραχωρεί τον Πικέ στην Μπαρτσελόνα από την οποία τον απέκτησε για... ένα κομμάτι ψωμί!

Ο νεαρός Ισπανός αμυντικός της Γιουνάιτεντ, επιβεβαίωσε πως οι διαπραγματεύσεις για την μεταγραφή τους στους "μπλαουγκράνα" είναι ιδιαίτερα προχωρημένες και το κλείσιμο της υπόθεσης, αναμένεται σύντομα.

Ο πολλά υποσχόμενος Πικέ, αναμένεται να επιστρέψει στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του έναντι του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα εισπράξει η Γιουνάιτεντ για να τον αποδεσμεύσει. Καθόλου κακό το deal του Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος έφερε τον νεαρό αμυντικό στις ακαδημίες των "διαβόλων" από εκείνες της Μπαρτσελόνα, χωρίς να δαπανήσει ούτε σεντ, για να τον επιστρέψει με το μέγιστο κέρδος που θα μπορούσε.

"Οι διαπραγματεύσεις με την Μπαρτσελόνα είναι σε προχωρημένο επίπεδο" διαβεβαιώνει ο Πικέ, στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας. "Ενθουσιάζομαι στην ιδέα να αγωνιστώ και πάλι με την φανέλα της Μπαρτσελόνα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα. Αυτή την στιγμή, η απόφαση ανήκει σε όλους."

Στις δηλώσεις του, ο Ζεράρ Πικέ, δεν ξέχασε να αναφερθεί και στον νέο προπονητή της Μπαρτσελόνα και μελλοντικό καθοδηγητή του, με τα καλύτερα λόγια. "Ήταν ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και έχει τον χαρακτήρα για να κοουτσάρει μια ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα. Με τον Γκουαρντιόλα, υπάρχει ένα καινούριο σχέδιο στην ομάδα και πολλές και βάσιμες ελπίδες πως θα πετύχει"

Με φιλικό κόντρα στην Ουγγαρία ολοκληρώνεται το α' στάδιο της προετοιμασίας της Εθνικής


Στο «Φέρεντς Πούσκας» της Βουδαπέστης ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου (20.00, Alpha) το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου ενόψει της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει σε φιλικό παιχνίδι την αντίστοιχή ομάδα της Ουγγαρίας, με τον Ότο Ρεχάγκελ να έχει, πλέον, όλους τους παίκτες στη διάθεσή του.

Συνολικά, ο Γερμανός τεχνικός έχει συμπεριλάβει 24 παίκτες στην αποστολή, από την οποία λίγο πριν το Euro θα αποκλείσει έναν. Όπως όλα δείχνουν αυτός ο ένας θα προκύψει από το δίδυμο Γκούμα – Παπασταθόπουλο, με το νεαρό αμυντικό της ΑΕΚ να αποτελεί το φαβορί για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η αποστολή

Αγωνιστικά, η αποστολή της Ελλάδας ταξίδεψε το πρωί της Παρασκευής για τη Βουδαπέστη, με 23 παίκτες, οι οποίοι έγιναν 24 μόλις προσγειώθηκαν στην Ουγγαρία, καθώς ο Γιώργος Σαμαράς ταξίδεψε απευθείας από τη Σκωτία (προπονήθηκε κανονικά). Η αποστολή αποτελείται από τους Τζόρβα, Νικοπολίδη, Χαλκιά, Σεϊταρίδη, Βύντρα, Πατσατζόγλου, Δέλλα, Άντζα, Κυργιάκο, Γκούμας, Τοροσίδη, Σπυρόπουλο, Κατσουράνη, Μπασινά, Τζιόλη, Καραγκούνη, Σαλπιγγίδη, Χαριστέα, Γιαννακόπουλο, Γκέκα, Λυμπερόπουλο, Αμανατίδη, Σαμαρά, Παπασταθόπουλο.

Χωρίς Καραγκούνη

Η Εθνική μας ομάδα δεν μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες του Γιώργου Καραγκούνη (έκανε ατομικό), ο οποίος είχε συγκρουστεί με τον Γιούρκα Σεϊταρίδη στην προπόνηση της Πέμπτης και προληπτικά θα προφυλαχθεί (αιμάτωμα στο γόνατο). Αντίθετα, ο δεξιός μπακ της Ατλέτικο Μαδρίτης θα αγωνιστεί κανονικά, καθώς προπονήθηκε κανονικά.

Ζίκο για ΠΑΟ !


Μετά την οριστική άρνηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς και τα πρώτα σενάρια για, Ερνέστο Βαλβέρδε, Φατίχ Τερίμ, Σβεν Γκόραν Έρικσον και Χοακίν Καπαρός, άλλο ένα ιστορικό όνομα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έρχεται να προστεθεί στους υποψήφιους διαδόχους του Ζοσέ Πεσέιρο.


Ο λόγος για τον μεγάλο Ζίκο ο οποίος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Φενέρμπαχτσε για την ανανέωση του συμβολαίου του όμως σύμφωνα με δηλώσεις του υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο Παναθηναϊκός παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση και... καιροφυλακτεί ενώ ο Βραζιλιάνος εκτός από τους «πράσινους» έχει στα υπ’ όψιν και την κρούση της Μπενφίκα.

«Πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολο να μείνω. Οι συζητήσεις μέχρι τώρα δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο. Αμφισβητούν το τεχνικό μου προσωπικό και είμαι δυσαρεστημένος από την όλη κατάσταση που επικρατεί, μόλις 15 μέρες πριν την ολοκλήρωση του συμβολαίου μου. Μετά από δύο σεζόν εκεί, πίστευα πως θα μου προσέφεραν λίγο περισσότερο χρόνο...», δήλωσε σχετικά ο «λευκός Πελέ» στην επίσημη ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ.



Τραμπζονσπόρ καλεί Άντζα


Συγκεκριμένα, με εκτενές δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο τονίζεται ότι ο σύλλογος της Μαύρης Θάλασσας ενδιαφέρεται σφόδρα για την απόκτηση του Παρασκευά Άντζα.

Μάλιστα, έχει έρθει σε επαφή με τον 32χρονο διεθνή άσο παρότι έχει συμβόλαιο με τους "ερυθρόλευκους" μέχρι το 2010.

Στον πάγκο της Τραμπζονσπόρ βρίσκεται ο άλλοτε τεχνικός της εθνικής Τουρκίας, Ερσούν Γιανάλ, ο οποίος παρά την μέτρια πορεία του συλλόγου (τερμάτισε στην 6η θέση και έμεινε εκτός Ευρώπης) έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την διοίκηση της "Τράμπζο".

Πρωταρχικός σκοπός είναι να θωρακιστούν τα μετόπισθεν με τον Άντζα να αποτελεί ιδανική λύση.