Παρασκευή, Αυγούστου 22, 2008

Συνέντευξη Τύπου του Ντέμη Νικολαΐδη


Αναλυτικά η συνέντευξη του Ντέμη Νικολαΐδη

"Έκανα γνωστό στους μετόχους ότι δεν θέλω να συνεχίσω για να δούμε τί θα κάνουμε. Οι στόχοι που είχαμε βάλει ήταν: να εξυγιάνουμε την ομάδα, πράγμα που το καταφέραμε, δεύτερος στόχος το προπονητικό κέντρο που το καταφέραμε (έχει εξαγοραστεί χώρος), και τρίτος στόχος το γήπεδο, ο πιο δύσκολος.

Από τις αρχές του καλοκαιρού είχα βεβαιότητα για το προπονητικό. Πίστευα και πιστεύω ότι θα προχωρήσει μέσα στη σεζόν το θέμα του γηπέδου. Υπάρχει καλή συνεργασία με την Πολιτεία. Μέχρι το Μάη θα έχουμε τελειώσει.

Οπότε τελειώνοντας με αυτά τα πράγματα, είπα πως ήθελα πως μετά τον Μάη να αποχωρήσω. Δεν πιστεύω πως έκανα κακό στην ΑΕΚ αυτά τα 4 χρόνια. Αν τελειώσει και με το γήπεδο θα φύγω ανακουφισμένος. Δεν σκέφτομαι να παραιτηθώ τώρα.

Δεν πέτυχα τον στόχο των διαρκείας

Από την αρχή έλεγα ότι στόχος ήταν τα 30.000 διαρκείας αλλά δεν τον πέτυχα, και μπήκαμε στην 5η σεζόν μου. Ποτέ δεν κάνει λάθος ο κόσμος. Δεν αξίζει να γράφετε κάποια πράγματα για αυτούς τους μετόχους. Είμαι πολύ τυχερός που έχω δίπλα μου τέτοιους καλούς, έντιμους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο.

Το προπονητικό δεν θα τελείωνε ποτέ αν δεν υπήρχε ο κύριος Νοτιάς. Αποφασίσαμε όλοι μαζί και ο ίδιος να δώσουμε χρήματα εκεί και όχι για ποδοσφαιριστές, γιατί είναι πιο σημαντικό.

Αν είχα πείσει τον κόσμο να είναι πιο ενεργός θα ήταν πιο δύσκολο για μένα να αποχωρήσω. Έχω πολλά να σας πω αλλά θα μου κάνετε ερωτήσεις, οπότε θα σας καλύψω μέσω απαντήσεων".

Κάναμε το FIAT... Mercedes

Οι μοναδικές ομάδες που έχουν χρηματοδότη είναι η Τσέλσι και η Ίντερ. Θα πρέπει να έχουμε παραπάνω κόσμο στο γήπεδο για να έχουμε παραπάνω έσοδα από έξόδα.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να λειτουργήσει η επιχείρηση. Ευγνωμωνώ τους 15.000 που αγοράζουν κάθε χρόνο. Θα ήθελα να γίνουν 30.000 αλλά δεν βρίσκω άλλο τρόπο να μεγαλώσει με υγεία μία ποδοσφαιρική ομάδα.

Με τους άλλους τρόπους, όπως το να αυξήσουμε το μπάτζετ διαφωνώ. Κάθε χρόνο ξεπερνούμε τα έσοδα που έχουμε, έχουμε 10 εκ.ευρώ παραπάνω έξοδα. Κλείνω πέντε χρόνια και μέχρι το Μάη κάτι θα έχω κάνει.

Στην αρχή είπαμε να το ξανασυζητήσουμε το Μάη. Αν δε γινόταν αυτή η συνέντευξη θα λέγανε όλοι τί θα γινόταν μέχρι το Μάη.

Υπήρχε άρνηση για τον Μελισσανίδη. Υπήρχε μόνο κάτι το προφορικό. Είπα στον κ.Μελισσανίδη ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από τους μετόχους να βάλουν χρήματα στην ομάδα. Και αυτό γιατί έβαλαν, βάζουν και συνεχίζουν να βάζουν. Εμείς πάντα είμαστε ανοιχτοί με ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα.

Ο κύριος Κανελλόπουλος το ξεκαθάρισε αυτό. Εμένα με πείραξε αυτό που έγινε με τον κύριο Μελισσανίδη. Άλλο να έχεις ένα FIAT τρακαρισμένο το οποίο και δεν τσουλάει και άλλο να το φτιάξεις και να το κάνεις Mercedes και να έρθει κάποιος να το οδηγεί.


Eίμαι ξένο σώμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Σίγουρα είναι λόγος ότι δεν είναι το καλύτερο ποδόσφαιρο που υπάρχει, αλλά δεν θέλω επεκταθώ. Θεωρώ ότι είμαι ξένο σώμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν θέλω να καταγραφεί αυτό ως σημαντικός λόγος. Οι σημαντικοί λόγοι που φεύγω βρίσκονται μέσα στην ομάδα μου.

Δεν μπορούσαμε την τελευταία στιγμή να ξέρουν οι μέτοχοι ότι φεύγω, έπρεπε να το ξέρουν καιρό πριν. Πήραμε τον καλύτερο Έλληνα προπονητή φέτος, έχουμε τον Τόνι Σαβέφσκι, προσπάθησα να διορθώσω κάποια πράγματα που έκανα λάθος. Θα ήθελα την τωρινή ομάδα να την είχαμε φτιάξει πριν δύο χρόνια.

Πριν καν ξεκινήσει η σεζόν υπάρχει η αίσθηση πως η χρονιά είναι χαμένη. Περιμένετε λίγο, υπάρχει ένα 5% να ξέρω λίγο περισσότερη μπάλα εγώ και ο προπονητής της ομάδας.

Οποιοσδήποτε είναι ΑΕΚ και έχει πρόταση για να βοηθήσει την ομάδα, οι μέτοχοι θα κάτσουν να τον ακούσουν. Δεν υπήρχε πρόταση από τον κύριο Μελισσανίδη. Δεν μου άρεσε αυτό που είπε, βάλτε 70 εκ.ευρώ και θα βάλω και εγώ 70 εκ.ευρώ.

Εμπειρία είναι τα λάθη που έχουμε κάνει

Θα θέλαμε να κατακτήσουμε τίτλους, αλλά υπάρχουν και τα κοντέρ που γράφουν, όπως ότι είμαστε 14 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα. Από το 1967 μέχρι το 1974 κανείς δεν κέρδιζε πάντως τις εκλογές. Η αλήθεια είναι πως δεν ξεκίνησε καλά η ομάδα, δεν έχουμε πιάσει καλή απόδοση, αλλά έχω την εντύπωση πως ο κόσμος είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη, δεν συγχωρεί. Αυτό δεν βοηθάει τους ποδοσφαιριστές.

Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, δεν υπάρχει κάτι που να με κάνει να αλλάξω άποψη. Δεν είμαι εδώ με το ζόρι. Καμία διοικητική αστάθεια δεν υπάρχει. Μέχρι το Μάη είμαι εγώ ο πρόεδρος, και από το Μάη και μετά θα δούμε.

Αυτή τη στιγμή λέω τη γνώμη μου, δεν μιλάω εκ μέρους άλλου. Εμπειρία ονομάζουμε τα λάθη που έχουμε κάνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάτσω άλλα 10 χρόνια για να γίνω πιο έμπειρος.

Το γήπεδο δεν το κάνουμε για εμάς, για την ΑΕΚ το κάνουμε. Η ΑΕΚ θα παίζει εκεί, όχι εμείς. Η ΑΕΚ δεν πρέπει να ταυτίζεται με πρόσωπα.

Είναι μέσα στις υποχρεώσεις μας το γήπεδο μέσα στην πενταετία αυτή. Είναι σοβαρό θέμα και για αυτό το αντιμετωπίζουμε σήμερα. Το γήπεδο μπορεί να γίνει μόνο στο ΟΔΔΥ και να είναι 50.000 θέσεων. Δεν είναι δικό μας το γήπεδο, θα ανήκει στην ΑΕΚ.

Όποιος έρχεται στη διοίκηση θα αλλάζει το γήπεδο; Το γήπεδο δεν υπάρχει ποτέ πιθανότητα να ανήκει σε φυσικό πρόσωπο. Είναι ατέρμονο, θα έρθει κάποιος άλλος να θέλει το γήπεδο στο Μπραχάμι και ο επόμενος θα το θέλει στο Παλαιό Φάληρο.

Αν εξαιρέσουμε τον πρώτο χρόνο στη θητεία μας στην ΑΕΚ, κάθε χρόνο από εκεί και πέρα υπήρχε μουρμούρα. Είχα πάντα στόχο τον 5ο χρόνο να είχαμε 30.000 διαρκείας, αυτό θα ήταν όμορφο. Δεν πιστεύω όμως ότι ζημίωσα την ομάδα, ότι της έκανα κακό όλα αυτά τα χρόνια.


Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις για τις μετοχές

Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις συζητήσεις για τις μετοχές, αν είναι για το καλό της ομάδας μας. Επιτυχία είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Ξεκινήσαμε με 17.500 διαρκείας, τη δεύτερη πήγαμε στα 16.500.

Με πολύ μέτρια ομάδα, κάναμε πολύ μεγάλη πορεία, ενώ το δεύτερο χρόνο χάσαμε 1000 διαρκείας. Τον τρίτο χρόνο πήγαμε στα 20.000, τον τέταρτο χρόνο πήγαμε στα 25.000. Φέτος πήγαμε 18.000, στο μυαλό μου θα έπρεπε να είναι 30.000 για να μεγαλώσει αυτή η ομάδα.

Όταν φύγουμε εμείς θα πρέπει να έρθει κάποιος άλλος που να βρει μία ομάδα νοικοκυρεμένη, που να μην χρωστάει. Αυτό έλεγα και πριν από χρόνια.

Θεωρώ ότι θα μπορούσα με καλύτερες αποφάσεις ίσως, η ομάδα να είχε 30.000 διαρκείας. Έχει πάντως κόσμο η ΑΕΚ και εύχομαι όποιος αναλάβει πρόεδρος μετά το Μάη να καταφέρει να φτάσει αυτό το νούμερο.

Θεωρώ ότι έχουμε το καλύτερο ρόστερ, το οποίο θα ήθελα να το είχαμε και πριν δύο χρόνια. Πήραμε τον Σκόκο που τον κυνηγούσαμε δύο χρόνια και μας τον πήρε τότε η Πούμας.

Πήραμε τον Μπασινά και τον Κυργιάκο, τα δύο πιο βασικά στελέχη της Εθνικής, δεν είναι σημαντικές μεταγραφές αυτές; Πήραμε και τον Μαϊστόροβιτς.

Κάποιος πρέπει να πάρει τις αποφάσεις για τους παίκτες

Κάποιοι πρέπει να φύγουν και κάποιοι να έρθουν. Ένας από τους τρόπους για να μεγαλώνει η ομάδα είναι να πουλάει ποδοσφαιριστές. Εάν έμενε ο Παπασταθόπουλος θα μπορούσε να εξαγοράσει του χρόνου το συμβόλαιό του. Θα ήταν μεγάλο σφάλμα, όχι ποδοσφαιρικά, να μείνει ο Παπασταθόπουλος. Χαίρομαι για το παιδί, στα μεγάλα τα ταλέντα δεν πρέπει να κόβεις τα φτερά τους.

Και ο Λυμπερόπουλος ήταν σημαντικός παίκτης, αλλά κάποιες αποφάσεις πρέπει να παρθούν. Φαντάζομαι ότι θα υπάρξει ενημέρωση για τον κόσμο για το τί θέση θα κρατήσουν οι μέτοχοι. Δεν θα υπάρξει ομίχλη, δεν αρέσει ούτε σε εμάς αυτό.

Αλλάξαμε την ομάδα με τη λογική ότι υπάρχουν παίκτες στη ομάδα που προέρχονται από τις ακαδημίες, με τη λογική ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας, και με τη λογική ότι δεν φτιάχνουμε ομάδα μίας χρονιάς. Θα πρέπει κάθε χρόνο να μειώνονται οι μεταγραφές, γιατί πρέπει να βγαίνουν οι νέοι παίκτες, τους πιστεύουμε.

Οι έμπειροι που ήρθαν, οι μεγάλοι, ήρθαν βάσει πλάνου. Πήραμε τον Μαϊστόροβιτς που είναι 31 αλλά έχει άλλα 4 χρόνια μπάλας μπροστά του. Έγιναν όλα φέτος με ένα πλάνο και βλέποντας το μέλλον.

Κάποιος πρέπει να πάρει την απόφαση να τελειώσει κάποιον ποδοσφαιριστή, ακόμα και αν είναι καλός για την ομάδα.


Την Τρίτη ο οικονομικός απολογισμός

Διαφωνούσα στην παρουσίαση του οικονομικού απολογισμού, αλλά επέμεινε ο κύριος Κανελλόπουλος να σας τον παρουσιάσουμε. Έχουν μπει χρήματα στην ομάδα, την Τρίτη μπορείτε να ρωτήσετε για οικονομικά στοιχεία.

Δεν ονειρεύομαι να συσπειρώνεται ο κόσμος της ομάδας μου όταν παίρνει ένα πρωτάθλημα. Έχω εμπιστοσύνη στον κύριο Πηλαδάκη, θα προσπαθήσει για το καλύτερο, για ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα.

Για να παίζεται το πρωτάθλημα δίχως παρασκήνιο θα πρέπει να το πάρει απόφαση η Πολιτεία, πράγμα που δεν το βλέπω.

Επειδή ξεκινήσαμε να διαφημίζουμε το διαρκείας στην τηλεόραση πριν 4 χρόνια έγινε λίγο μόδα. Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει τον λόγο για τον οποίο πρέπει να παίρνει εισιτήριο διαρκείας, για αυτό αποφασίσαμε να μην κάνουμε διαφήμιση φέτος για τα εισιτήρια διαρκείας.


Δεν είπε κανείς ότι πωλείται η ΠΑΕ

Αν ο Κυργιάκος δεν κάνει για τον επόμενο πρόεδρο θα είναι εντελώς υποκειμενικό. Ποτέ δεν λειτούργησα και δεν θα λειτουργήσω με τη λογική ότι φεύγω το Μάη. Ίσα ίσα αυτό με κάνει περισσότερο συγκεντρωμένο στην ομάδα για να πετύχω περισσότερα πράγματα.

Έχει χρόνο ο κύριος Δώνης. Δεν γίνεται να παρατήσω την ομάδα και ο κύριος Δώνης το ξέρει. Δεν συμφέρει να μπουν σε πόλεμο οι οργανωμένοι μαζί μου από τη στιγμή που φεύγω.

Νομίζω ότι είμαστε αρκετά ενεργοί στην Σούπερ Λίγκα. Στηρίζουμε τον κύριο Πηλαδάκη, είναι πολύ ικανός Υπάρχει ένα απίστευτο παρασκήνιο που μόνο με κυβερνητική, κρατική παρέμβαση θα διορθωθεί.

Το αν χρειάζεται άλλη λύση η ομάδα είναι κάτι που συζητώ μόνο με τον προπονητή. Πιστεύω πάρα πολύ τον προπονητή, για αυτό το λόγο ήρθε ο κύριος Δώνης στην ομάδα. Το ότι δεν παίζουμε όμορφο ποδόσφαιρο τώρα είναι κάτι που στενοχωρεί τον κύριο Δώνη, εμένα, όλους μας.

Δεν είπε κανείς ότι πωλείται η ΠΑΕ. Αν υπάρχει κάτι τέτοιο θα ενημερωθείτε. Δεν υπάρχει πάντως καμία πρόθεση για πώληση.

Θα αργήσει η ομάδα να παίξει καλά αν έχει άσχημα αποτελέσματα και το αντίστροφο. Συμβαίνει φέτος η χρονιά να είναι περίεργη, νευρική. Θα υπάρξουν δυσκολίες.

Δεν μιλάμε για καμία άλλη αλλαγή αυτή τη στιγμή, πέρα από αυτήν στη θέση του προέδρου. Για μεταγραφές δε μιλάμε ποτέ, εγώ δεν έχω προαναγγείλει ποτέ "θα κάνουμε μία μεταγραφή".

Δηλώσεις του Τάκη Κανελλόπουλου

O Tάκης Κανελλόπουλος άφησε ένα μικρό παράθυρο για την παραμονή του Ντέμη Νικολαϊδη στην ΑΕΚ, έστω και μέσα από κάποιο άλλο πόστο. "Με λυπεί η απόφασή του Ντέμη Νικολαϊδή, αλλά τον καταλαβαίνω και θα μείνει για πάντα πολυ αγαπητός φίλος, και θα είμαι δίπλα του. Είναι μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες που πέρασαν ποτέ από την ΑΕΚ και δεν είναι δυνατόν να πάψει να σχετίζεται με αυτή"

Να ξεκαθαρίσουμε πως η ΑΕΚ έχει διοίκηση που θα μείνει αναλοίωτη μέχρι το Μαϊο. Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε και να πορευτούμε με βαση τα οράματα που έχουμε ως ΑΕΚτσήδες. Μια ΑΕΚ με ήθος και αξιοπρέπεια, μια ΑΕΚ που θα παλεύει να κάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο να μοιάζει περισσότερο ευρωπαϊκό.

Θέλω να τονίσω ότι όλοι εμείς που ξεκινήσαμε το 2004 δεν το κάναμε για να γίνουμε πλούσιοι ούτε να διεκδικήσουμε αξιώματα. Το κάναμε για να βγάλουμε την ΑΕΚ από την κατάντια στην οποία είχε έρθει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γυρίσει η ΑΕΚ στο βούρκο του παρελθόντος.

Είναι ώρα συσπείρωσης. Καλλιεργείται ένα κλίμα διχόνοιας στην ΑΕΚ που θυμίζει άλλες εποχές. Εποχές που προσβάλουν όλους και μας έκαναν περίγελο στους οπαδούς όλων των άλλων ομάδων. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων των φιλάθλων για να μην επιστρέψουμε σε αυτές τις λυπηρές εποχές.

Το θέμα είναι ότι δυστυχώς ο Ντέμης Νικολαϊδης θα αποχωρήσει το Μάιο από τη προεδρία και εμείς πρέπει να δουλέψουμε για να αναπληρώσουμε το κενό. Άλλο μέτοχος, άλλο διοίκηση άλλο αξιώματα. Όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: