Δευτέρα, Φεβρουαρίου 23, 2009

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 80-70


Ο Παναθηναϊκός πιστός στο ραντεβού του με τις κατακτήσεις κυπέλλων Ελλάδας στο μπάσκετ επικράτησε 80-70 του Ολυμπιακού στον τελικό του θεσμού στο Ελληνικό. Αυτό ήταν το δωδέκατο κύπελλο για τον πολυνίκη Παναθηναϊκο και το πέμπτο διαδοχικό.

Με τη σημερινή επιτυχία ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς "έπιασε" τον Γιάννη Ιωαννίδη στην κορυφή της λίστας των προπονητών με τις περισσότερες κατακτήσεις κυπέλλων Ελλάδας (6).

Με τον Ολυμπιακό να έχει "εγκλωβιστεί" στην αντίπαλη άμυνα ζώνης και την "πράσινη" φροντ λάιν να βγάζει... φωτιές ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Πέκοβιτς, Φώτσης και Μπατίστ έγραψαν γρήγορα το 9-2, με τον Μπουρούση να πετυχαίνει το πρώτο καλάθι του Ολυμπιακού μετά από περίπου 4 λεπτά. Με τον Βούισιτς να συμπληρώνει γρήγορα 2 φάουλ και τον Σχορτσιανίτη να τον αντικαθιστά οι "ερυθρόλευκοι", που είχαν πρόβλημα στο ριμπάουντ, έδειχναν "υπνωτισμένοι".

Ο Γιαννάκης χαμήλωσε το σχήμα και με τους Πρίντεζη, Παπαλουκά να μπαίνουν στο αγωνιστικό χώρο ήρθε η "αφύπνιση"... Μετά από δύο τρίποντα (Φώτσης, Νίκολας) από πλευράς Παναθηναϊκού, που εκτόξευσαν τη διαφορά στο +9 (15-6), ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα επιμέρους σκορ 7-1 και με τον Βασιλόπουλο να ευστοχεί στο πρώτο τρίποντο της ομάδας του ο Ολυμπιακός μάζεψε τη διαφορά και έκλεισε το δεκάλεπτο στο -3 (16-13).

Οι "ερυθρόλευκοι", με τον Μπουρούση να κάνει εκπληκτική δουλειά σε σκοράρισμα και ριμπάουντ, συνέχισαν να ροκανίζουν τη διαφορά. Μάλιστα, ο Χατζηβρέττας, ο οποίος είχε αντικαστήσει τον Διαμαντίδη, δεν ανταποκρίθηκε και ο Παναθηναϊκός είδε για πρώτη φορά την... πλάτη του Ολυμπιακού στο σκορ. Ο Πάργκο με τρίποντη βόμβα διαμόρφωσε το 20-19 και το σύνολο του Γιαννάκη πέρασε μπροστά. Στη συνέχεια ακολούθησε εκνευρισμός και από τις δύο ομάδες, αλλά ο Παναθηναϊκόςήταν αυτό που χαμογέλασε με τη λήξη του ημιχρόνου. Από το 24-24 οι "πράσινοι" ολοκλήρωσαν στο 17' ένα σερί 7-0 και μετά από ετυπωσιακό κάρφωμα του Μπατίστ διαμορφώθηκε το υπέρ τους 31-24. Σχορτσιανίτης αρχικά και Μπουρούσης στη συνέχεια, πάντως, φρόντισαν να καλύψουν τα λάθη και την αστοχία της ομάδας τους -κυρίως από τα 6.25- και με τη ληξη του εικοσάλεπτου μείωσαν σε 32-30.

Ο Παπαλουκάς ανέλαβε δράση στην τρίτη περίοδο, ο Ολυμπιακός βρήκε το σουτ του από τα 6.25 και η ανατροπή ήρθε και πάλι. Με τρίποντο του Χαλπερίν, λύσεις του Βούισιτς κάτω από το καλάθι και εκπληκτική ασιστ του τελευταίου στον Πρίντεζη, ο οποίος κέρδισε καλάθι και φάουλ, διαμορφώθηκε το 45-40 υπέρ του Ολυμπιακού στο 25'. Ωστόσο, όταν ο Παπαλουκάς έκατσε στον πάγκο με τρία φάουλ ο Ολυμπιακός αποσυντονίστηκε και πάλι. Ενα καλάθι και φάουλ του Φώτση, 38,1'' πριν τη λήξη της περιοδου έγραψε το 53-51, υπέρ των "πρασίνων", αλλά ο Γκριρ έστειλε τον Ολυμπιακό στην τελευταία περίοδο στο 53-53, χάρη σε δικό του καλάθι στην εκπνοή της περιόδου.

Στο επίλογο της αναμέτρησης ο Φώτσης από τα 6.25 έδωσε αέρα 6 πόντων στον Παναθηναϊκό (63-57), ο Γκριρ απάντησε (60-63) και δύο καλές άμυνες του Ολυμπιακού, από Βασιλόπουλο και Βούισιτς, συνέβαλαν ώστε ο Παναθηναϊκός να χάσει το ρυθμό του. Ο Παπαλουκάς στο 35' έδωσε προβάδισμα στους "ερυθρόλευκους" (64-63), αλλά σε εκείνο το σημείο μίλησε ο ΜVP της αναμέτρησης, Δημήτρης Διαμαντίδης.

Ο Ελληνας διεθνής γκαρντ με τρία διαδοχικά τρίποντα ξεκόλησε το Παναθηναϊκο, που με επιμέρους σκορ 13-1 διαμόρφωσε στο 38' το 76-65 και ουσιαστικά καθάρισε το παιχνίδι. Ο Βασιλόπουλους ευστόχησε από τα 6.25 δίνοντας ανάσα στον Ολυμπιακό, αλλά τα πάντα είχαν τελειώσει...

Δεκάλεπτα: 13-16, 30-32, 53-53, 70-80.

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 13 (1), Πελεκάνος , Πρίντεζης 9, Βούισιτς 4, Μιλόσεβιτς , Μπουρούσης 10, Χαλπερίν 3 (1), Γκριρ 11 (1), Πάργκο 7 (1), Βασιλόπουλος 8 (2), Ερτσεγκ 2, Σχορτσιανίτης 3.

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Γιασικεβίτσιους 10 (1), Σπανούλης 9, Περπέρογλου 9 (2), Μπατίστ 12, Φώτσης 13(2), Χατζηβρέττας , Νίκολας 6 (2), Τσαρτσαρής , Διαμαντίδης 16 (3), Πέκοβιτς 5.

* Στο κλειστό του Ελληνικού βρέθηκε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας, Γιόνας Καζλάουσκας.