Κυριακή, Μαΐου 03, 2009

EUROLEAGUE: Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-71

Ο Παναθηναϊκός στέφθηκε για πέμπτη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης. Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς νίκησε 73-71 την κάτοχο του τροπαίου ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό της διοργάνωσης, ο οποίος διεξήχθη στο Βερολίνο και επέστρεψε στην κορυφή ύστερα από δύο χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πράσινοι έγιναν μόλις η δεύτερη ομάδα στην ιστορία των φάιναλ φορ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, μετά το 1994 και την Μπανταλόνα, η οποία... επιβίωσε από "εμφύλιο" στον ημιτελικό και κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο.

Πολυτιμότερος παίκτης (MVP) της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Βασίλης Σπανούλης.

Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71

Παναθηναϊκός (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου 6 (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 13 (3), Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 6, Γιασικεβίτσιους 10 (3).

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Ζήσης, Σμόντις 9, Σισκάουσκας 13 (2), Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Λάνγκτον 13 (1), Καούν 3, Κριάπα 9 (1), Πλάνινιτς 5, Μόρις.



EUROLEAGUE: Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα: 79-95


Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη ηττήθηκε 95-79 από την Μπαρτσελόνα στο μικρό τελικό του φάιναλ φορ και έμεινε εκτός βάθρου σε φάιναλ φορ για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς η χειρότερη θέση που είχε πάρει ήταν η τρίτη στο Μόναχο το 1999.





Τα δεκάλεπτα: 19-26, 30-46, 58-73, 79-95.

Ολυμπιακός (Γιαννάκης):
Παπαλουκάς 8, Πελεκάνος 3, Βούιτσιτς 12, Μπουρούσης 17π. (9 ριμπ.), Γκριρ 19, Πρίντεζης 4, Έρτσεγκ 11, Τεόντοσιτς 5, Μιλόσεβιτς, Χαλπερίν, Βουγιούκας.

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ):
Μπαζίλε 3, Μπάρετ 4, Τρίας 5, Μπάρτον 6, Λάκοβιτς 14, Ναβάρο 14, Άντερσεν 20, Βάσκεθ 3, Ιλιάσοβα 7, Σάντα 4, Σαντιάγκο 10, Γκριμάου 5.

Επεισόδιο Μπορούση με οπαδό:
Μπουρούσης: "Αν τον έπιανα, θα τον πλάκωνα"

Προκλητική χειρονομία προς του οπαδούς του Παναθηναϊκού έκανε ο Γιάννης Μπουρούσης («σε δέκα μέρες θα τα ξαναπούμε») και μετά το τέλος του ματς, ένας πράσινος... φίλαθλος μπήκε στο παρκέ και τον απείλησε, με αποτέλεσμα να τον πιάσει από το λαιμό ο σέντερ του Ολυμπιακού!

Ο Γιάννης Μπουρούσης έχει πάρει σοβαρά το χαμένο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό. Και το έδειξε αρχικά με δηλώσεις του, όταν είπε ότι "πρέπει να γίνουμε μάγκες και να πάρουμε το πρωτάθλημα", αλλά και "δεν θα μιλήσω για κανένα συμβόλαιο, ακόμη κι αν με φωνάξει ο πρόεδρος. Πρώτα πρέπει να πάρουμε το πρωτάθλημα και μετά όλα τα άλλα".



Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 2-6 (BINTEO)

Η Μπαρτσελόνα ήταν η μεγάλη νικήτρια του ισπανικού "Clasico", καθώς συνέτριψε με 6-2 τη Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο "Μπερναμπέου" στο πλαίσιο της 34ης αγωνιστικής και βρίσκεται αγκαλιά με τον τίτλο.

Οι Καταλανοί μπήκαν πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και απείλησαν δύο φορές στο πρώτο πεντάλεπτο. Στο 14’ οι "μερέγγκες" κόντρα στη ροή του αγώνα κατάφεραν να προηγηθούν με όμορφη κεφαλιά του Ιγκουαΐν ύστερα από σέντρα του Ράμος.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ανρί πλασάρει και ισοφαρίζει σε 1-1 και το ματς ξαναρχίζει. Το αποτέλεσμα πάντως δεν έμελλε να μείνει ισόπαλο για πολύ. Στο 20ο λεπτό ο αρχηγός των φιλοξενούμενων, Κάρλες Πουγιόλ με κεφαλιά έβαλε την Μπάρτσα στη θέση του οδηγού.

Τα χειρότερα δεν είχαν έρθει για τους Μαδριλένους, που με τη συμπλήρωση 35 λεπτών αγώνα δέχτηκαν ακόμα ένα γκολ. Δράστης ο Λιονέλ Μέσι που έκανε τα πράγματα πολύ δύσκολα για την αιώνια αντίπαλο.

Το β' ημίχρονο ξεκίνησε ιδανικά για την ομάδα του Χουάντε Ράμος που στο 56' μείωσε σε 2-3 με τον Σέρχιο Ράμος και μπήκε ξανά στο παιχνίδι. Όπως και στο πρώτο μέρος όμως οι παίκτες του Πεπ Γκουαρντίολα αντέδρασαν με τον καλύτερο τρόπο στο γκολ που δέχτηκαν.

Ο Ανρί στο 58’ έδωσε ξανά αέρα δύο τερμάτων στην Μπάρτσελόνα και κάπου εκεί η Ρεάλ... κατέθεσε τα όπλα. Οι φιλοξενούμενοι πάντως είχαν ακόμα κάτι να δώσουν... Ο Μέσι στο 75ο λεπτό συνδυάστηκε με τον Τσάβι, πλάσαρε τον Κασίγιας και έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των “Μπλαουγκράνα”.

Το τελικό 2-6 διαμόρφωσε με κοντινό πλασέ στο 83ο λεπτό ο Ζεράρ Πικέ. Θρίαμβος για την ομάδα της Καταλονίας που μόνο αν αυτοκτονήσει θα χάσει τον τίτλο στις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές.

ΣΑΒΒΑΤΟ, 02 ΜΑΪΟΥ

Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 2-6
(14' Ιγκουαΐν, 56' Ράμος - 18', 58' Ανρί, 20' Πουγιόλ, 36', 75' Μέσι, 83' Πικέ)
Νουμάνθια-Μάλαγα 2-0
(2' Μορένο, 61' Πίνο)

Βιγιαρεάλ-Σεβίλλη 0-2
(58' Φαμπιάνο, 85' Κανουτέ)



THE GOALS !

Κύπελλο hellas online: ΑΕΚ-Ολυμπιακός: 4-4 (14-15 πεν.)O τελικός του αιώνα ! (BINTEO)


















Ο Ολυμπιακός πέτυχε το νταμπλ στην Ελλάδα, καθώς στον 67ο τελικό του Κυπέλλου νίκησε στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ με 15-14 στα πέναλτι (!) και κατέκτησε το 24ο τρόπαιο της ιστορίας του.

Το ματς είχε συγκλονιστική εξέλιξη. Οι κιτρινόμαυροι προηγήθηκαν 2-0 με δύο γκολ του Μπλάνκο (4', 8'), οι ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν με τους Ντάρμπισαϊρ (47'), Ντουντού (69'), ο Σκόκο στο 90' έκανε το 3-2 και ο Ντάρμπισάιρ στο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων ισοφάρισε εκ νέου.

Στο 101' ο Γκαλέτι έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα στην ομάδα του, όμως αποβλήθηκε στους πανηγυρισμούς με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ενώ στο 105' αποβλήθηκε και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να παίξει όλο το β' μέρος της παράτασης με εννιά παίκτες. Στο 106' ο Σκόκο ισοφάρισε σε 4-4 και στα πέναλτι οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με το εκπληκτικό 15-14 χάρη στο πέναλτι του Νικοπολίδη, που νωρίτερα απέκρουσε το πέναλτι του Πελετιέρι. Ο τελικός διεξήχθη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Πριν ακόμη ζεσταθεί η αναμέτρηση, η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ. Ηταν στο 4ο λεπτό και σε μπαλιά του Τζιμπούρ, ο Μπλάνκο αμαρκάριστος με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στια δίχτυα του Νικοπολίδη. Και πριν περάσουν άλλα τέσσερα λεπτά (8'), από κάθετη μπαλιά του Μαντούκα, ο Μπλάνκο βρέθηκε απέναντι από τον ερυθρόλευκο τερματοφύλακα και με συρτό σουτ έκανε το 2-0.

Μοιραία το παιχνίδι ήρθε στα μέτρα της ΑΕΚ, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ και να ισορροπήσουν κάπως τα πράγματα, αλλά χωρίς επιτυχία, αφού παρουσίαζαν εμφανή προβλήματα στην ανάπτυξη («εξαφανισμένος» ο Μπελούτσι) και αδυνατούσαν να σπάσουν την σωστή αμυντική τακτική των κιτρινόμαυρων. Ουσιαστικά η μοναδική καλή στιγμή σε όλο το α' ημίχρονο ήταν στο 38' με ένα σουτ του Λέτο, που απέκρουσε με τα πόδια ο Σάχα.

Ο Βαλβέρδε πέρασε τον Ντάρμπισαϊρ κι αυτός με το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου δικαίωσε την επιλογή του προπονητή του. Μόλις στο 47' και σε σέντρα του Ντομί, ο Αγγλος καλά πλασαρισμένος μέσα στην περιοχή, μείωσε με κεφαλιά το σκορ κι αυτό έβαλε τον Ολυμπιακό μέσα στο παιχνίδι και τόνωσε την ψυχολογία των παικτών του.

Η κατάσταση χειροτέρεψε για την ΑΕΚ όταν στο 60' ο Κυργιάκος τραυματίστηκε και αποχώρησε, ενώ την ίδια στιγμή από την άλλη μεριά έμπαινε ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο τελευταίο παιχνίδι της τόσο σπουδαίας καριέρας του. Στο 64' και από λάθος του Αλεξόπουλου, ο Ντιόγκο έδωσε στον Ντάρμπισαϊρ, που μόνος του έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ, ενώ πέντε λεπτά αργότερα (69') ήρθε η ισοφάριση. Σε φάουλ του Μπελούτσι και σε κακή έξοδο του Σάχα, ο Ντουντού από κοντά έκανε το 2-2, δίνοντας νέα τροπή στον τελικό.

Η συνέχεια έμοιαζε με πολιορκία, αφού το ματς παίχθηκε για αρκετή ώρα στο μισό γήπεδο. Στο 73' ο Σάχα απέκρουσε το σουτ του Ντάρμπισαϊρ και στο 84' το απευθείας φάουλ του Τζόρτζεβιτς, ενώ στο 87' και σε σέντρα του Γκαλέτι, ο Αγγλος επιθετικός με κεφαλιά έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από το δοκάρι. Ωστόσο, ακριβώς στο 90' έγινε αυτό που για αρκετή ώρα έδειχνε μάλλον αδύνατο. Ο Σκόκο τρύπωσε μέσα στην περιοχή του Ολυμπιακού, ελίχθηκε και με πλασέ έκανε το 3-2.

Στη συνέχεια επικράτησε ένταση και μάλιστα αποβλήθηκε ο Κυργιάκος, που καθόταν στον πάγκο. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι ο τελικός είχε κριθεί, στην τελευταία φάση του αγώνα (95') και σε ένα γέμισμα προς την περιοχή, ο Ντιόγκο πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Ντάρμπισαϊρ με δεύτερη έκανε το 3-3 και οδήγησε τον τελικό στην παράταση, όπου όμως ο ίδιος δεν αγωνίστηκε, καθώς στο ξεκίνημα τραυματίστηκε και έδωσε την θέση του στον Όσκαρ.

Στο 101' ο Τζόρτζεβιτς πάσαρε κάθετα στον Γκαλέτι, που με διαγώνιο σουτ έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα στην ομάδα του. Όμως ο Αργεντινός έκανε το μοιραίο λάθος. Στους πανηγυρισμούς έβγαλε την φανέλα του, δέχθηκε την κίτρινη και αποβλήθηκε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο 105' ο Ολυμπιακός έμεινε με εννιά παίκτες, αφού αποβλήθηκε και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος.

Στο πρώτο λεπτό του β' μέρους (106') ο Σκόκο από πλάγια θέση έκανε το 4-4, όμως στη συνέχεια η ΑΕΚ και παρά το ισχυρό αριθμητικό πλεονέκτημα, δεν κατάφερε να απειλήσει και έτσι ο τελικός οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί και μετά από 34 εκτελέσεις ο Νικοπολίδης απέκρουσε αυτό του Πελετιέρι, ευστόχησε στο δικό του και έδωσε το τρόπαιο στην ομάδα του, στον πιο συγκλονιστικό τελικό της ιστορίας.

Είναι η 4η φορά που σημειώθηκαν οκτώ γκολ σε τελικό Κυπέλλου (αριθμός ρεκόρ) και η 7η που ο τελικός κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, με ρεκόρ εκτελέσεων (34) στην ιστορία της διοργάνωσης.

Η σειρά των πέναλτι

Καφές 1-0
Όσκαρ 1-1
Μπλάνκο 2-1
Ντουντού 2-2
Σκόκο 3-2
Ντιόγο 3-3
Εντίνιο 4-3
Ντομί 4-4
Μαϊστόροβιτς δοκάρι
Τζόρτζεβιτς απόκρουση
Ενσαλίβα 5-4
Τοροσίδης 5-5
Σάχα 6-5
Μπελούτσι 6-6
Πελετιέρι 7-6
Νικοπολίδης 7-7
Γεωργέας απόκρουση
Άντζας απόκρουση
Καφές 8-7
Όσκαρ 8-8
Μπλάνκο 9-8
Ντουντού 9-9
Σκόκο 10-9
Ντιόγο 10-10
Εντίνιο 11-10
Ντομί 11-11
Μαϊστόροβιτς 12-11
Τζόρτζεβιτς 12-12
Ενσαλίβα 13-12
Τοροσίδης 13-13
Σάχα 14-13
Μπελούτσι 14-14
Πελετιέρι απόκρουση
Νικοπολίδης 14-15

Διαιτητής: Κάκος (Κέρκυρας)

Κόκκινες: 101' Γκαλέτι (2η κίτρινη), 105' Α. Παπαδόπουλος (2η κίτρινη)

Κίτρινες: Καφές, Κυργιάκος, Ενσαλίβα, Άλβες, Εντίνιο

ΑΕΚ (Μπάγεβιτς): Σάχα, Γεωργέας, Ζεράλντο Άλβες, Κυργιάκος (61' Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (67' Πελετιέρι), Σκόκο, Τζιμπούρ (77' Εντίνιο), Μπλάνκο.

Ολυμπιακός (Βαλβέρδε): Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Άντζας, Α. Παπαδόπουλος, Ντουντού, Γκαλέτι, Πατσατζόγλου (46' Ντάρμπισαϊρ, 96' λ.τ. Όσκαρ), Ντιόγκο, Μπελούτσι, Λέτο (61' Τζόρτζεβιτς).



Aek-Olympiakos 1-0




Aek-Olympiakos 2-0



Aek-Olympiakos 2-1



Aek-Olympiakos 2-2



Aek-Olympiakos 3-2



Aek-Olympiakos 3-3



AEK Olympiacos 3-4



AEK Olympiacos 4-4




AEK - Olympiacos penalties 14-15