Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 11, 2009

Eurobasket 2009: Γερμανία - Ελλάδα 76-84

Την πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ εξασφάλισε ουσιαστικά η Εθνική επικρατώντας με 84-76 της Γερμανίας στην πρεμιέρα της δεύτερης φάσης και φτάνοντας στις τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Όχι εντυπωσιακή όσο άλλες φορές, αλλά αρκούντως αποτελεσματική η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας έκαμψε την αντίσταση των μαχητικών Γερμανών με κορυφαίους τους Σπανούλη (20π., 7 ασίστ, 4 ριμπ.) και Σχορτσανίτη (14π.). Επόμενη αντίπαλος την Κυριακή η Ρωσία.

Ο αγώνας...


Η ποιοτική διαφορά της ελληνικής ομάδας από την αντίστοιχη γερμανική ήταν πασιφανής. Ωστόσο οι αργές επιθέσεις και το σκληρό παιχνίδι με τα πολλά φάουλ των παικτών του Ντιρκ Μπάουερμαν σε συνδυασμό με την αστοχία των Ελλήνων διεθνών είχαν ως αποτέλεσμα η διαφορά να μην πάρει διαστάσεις. Ο Αντώνης Φώτσης με 8 πόντους «κουβάλησε» την Εθνική στο σκοράρισμα στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά τα «πάντσερ» παρέμεναν σε κοντινή απόσταση και μάλιστα στα μέσα της περιόδου προηγήθηκαν (10-12). Η βελτίωση της άμυνας και η επιθετική άνοδος του Βασίλη Σπανούλη (9 πόντοι) έφεραν γρήγορα αποτελέσματα και η Ελλάδα έκλεισε το δεκάλεπτο προηγούμενη με 25-19. Μία διαφορά που θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν οι διεθνείς δεν σούταραν μόλις 11/18 βολές και αξιοποιούσαν καλύτερα τα 13 συνολικά φάουλ (!) που έκαναν οι αντίπαλοι.

Το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας άρχισε εξαιρετικά το δεύτερο δεκάλεπτο και έφερε γρήγορα τη διαφορά σε διψήφια τιμή (29-19) υποχρεώνοντας τον Ντιρκ Μπάουερμαν να καλέσει δύο τάιμ άουτ μέσα στο πρώτο δίλεπτο της περιόδου. Οι Γερμανοί αφυπνίστηκαν, περιόρισαν τα φάουλ που τους απειλούσαν με... αφανισμό αν συνεχίζονταν στον ίδιο ρυθμό και με τρίποντο του Στάιγκερ κατάφεραν να μειώσουν στο -4 (35-31). Η απειλή αφύπνισε την Ελλάδα και η απάντηση ήρθε με καλές άμυνες του Σοφοκλή Σχορτσανίτη και τρίποντα των Περπέρογλου και Ζήση, που έφεραν τη διαφορά ξανά στο +10 (41-31), για να ολοκληρωθεί το ημίχρονο με 41-33.

Με τέσσερις γρήγορους πόντους από το Νίκο Ζήση η Εθνική έφερε τη διαφορά για πρώτη φορά στο +12 (45-33) στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους. Ο Γιόνας Καζλάουσκας στο μεταξύ άλλαξε το δίδυμο των ψηλών περνώντας στο παρκέ Πρίντεζη και Κουφό. Οι Γερμανοί κατάφεραν να πλησιάσουν ξανά στο -4 (49-45) με τρίποντο του Σβεν Σούλτσε, αλλά η ελληνική αντίδραση ήταν και πάλι εξαιρετική. Ακολούθησε ένα επί μέρους σκορ 12-3 που έφερε τη διαφορά στο +13 (61-48), προτού κλείσει το δεκάλεπτο με 61-50.

Η γερμανική επιμονή δεν άφησε την Εθνική να φτάσει σε μία άνετη νίκη. Οι παίκτες του Ντιρκ Μπάουερμαν με πρωταγωνιστές τους Μπέντσινγκ και Σάφαρτσικ που σκόραραν με κάθε τρόπο κατάφεραν πέντε λεπτά πριν το τέλος να μειώσουν ξανά τη διαφορά στους τέσσερις πόντους (70-66). Η Ελλάδα όμως «απέκρουσε» και αυτή την τελευταία προσπάθεια ανατροπής και με τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη κατάφερε να αποσπαστεί ξανά με +11 (79-68) απλοποιώντας τα πράγματα και φτάνοντας τελικά στην τέταρτη νίκη σε ισάριθμους αγώνες.

Δεκάλεπτα: 25-19, 41-33, 61-50, 84-76

Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 5, Μπουρούσης 2, Ζήσης 12, Σπανούλης 20, Καλάθης, Φώτσης 12, Πρίντεζης 8, Κουφός 4, Περπέρογλου 7, Σχορτσανίτης 14.

Γερμανία (Μπάουερμαν): Στάιγκερ 3, Σάφαρτσικ 23, Σούλτσε 3, Όλμπρεχτ 4, Βισότσκι 2, Χάμαν, Γκριν 6, Πλάις 4, Χάρις 4, Φέμερλινγκ 8, Μπέντσινγκ 16, Γιάγκλα 3.

sport-fm

Λυμπερόπουλος: «Σταματάω από την Εθνική ομάδα»

Την απόφασή του σε ηλικία 34 ετών να σταματήσει να φορά τη φανέλα με το εθνόσημο μετά από 13 χρόνια παρουσίας αποκάλυψε πριν από λίγο ο Νίκος Λυμπερόπουλος.

Αναλυτικά:

«Θα ήθελα να έχω πιο ενεργό ρόλο αλλά αυτό δεν έγινε», δήλωσε στον "NovaΣπορ FM" ο 33χρονος επιθετικός που δεν έκρυψε την πικρία του: «Δεν θέλω να πω περισσότερα σεβόμενος τους συμπαίκτες μου. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου, τον Σοφοκλή Πιλάβιο και τον Τάκη Φύσσα και να τους ευχηθώ να προκριθούν στο Μουντιάλ».

Ερωτηθείς για το αν θα σκεφτόταν να αναλάβει κάποιο πόστο όπως ο Τάκης Φύσσας απάντησε: «Η Εθνική είναι πάνω από όλα. Είναι τιμή να συμμετέχεις σε κάποιο τέτοιο πόστο. Αν υπήρχε κάποια προϋπόθεση στο μέλλον θα τη σκεφτόμουν πολύ σοβαρά».

«Ο Γιούρκας αδικεί τον εαυτό του»

Σχετικά με την επιστροφή του Γιούρκα Σεϊταρίδη στον Παναθηναϊκό και πως νιώθει ο ίδιος για την πρώην ομάδα του, είπε: «Δεν αισθάνομαι αδικημένος από τον Παναθηναϊκό. Όσο περνάει ο καιρός καταλαβαίνεις κάποια πράγματα. Αισθάνομαι γεμάτος από αυτά που έκανα στον Παναθηναϊκό και μετά στην ΑΕΚ. Όσον αφορά τον Γιούρκα, τα χρόνια που τον έζησα έχει αδικήσει τον εαυτό του.

Πληροί τις προϋποθέσεις να αγωνίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν ο Γιούρκας δουλέψει στα… κόκκινα, μπορεί να φύγει ξανά για το εξωτερικό».

Για το αν σκέφτεται να επιστρέψει και να αγωνιστεί ξανά στην Ελλάδα, ο Νίκος Λυμπερόπουλος τόνισε: «Έχω δηλώσει ότι δεν μπορείς να αποκλείεις τίποτα. Αν ήταν να τελειώσω το τώρα το ποδόσφαιρο θα ήθελα αυτό το πράγματα να γίνει σε υψηλό επίπεδο».

Oλυμπιακός: Παρουσιάστηκαν τα νέα αποκτήματα !


Αποφασισμένοι να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των οπαδών του Ολυμπιακού και να διατηρήσουν την ομάδα στην κορυφή εμφανίστηκαν τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα των «ερυθρόλευκων» στην σημερινή παρουσίασή τους.


Αναλυτικά, όσα δήλωσαν:


Ζαουάντ Ζαϊρί: «Με υποδέχθηκαν πάρα πολύ ζεστά όλοι στον Ολυμπιακό. Είμαι ευτυχισμένος που αποτελώ μέλος αυτού του συλλόγου. Το μόνο που θέλω είναι να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της».

Έντσο Μαρέσκα: «Η ομάδα είναι σε πολύ κατάσταση. Διαπρέπει τα τελευταία χρόνια σε εγχώριο επίπεδο. Ελπίζω να τα πάμε καλά σε όλες τις διοργανώσεις».

Ούρκο Πάρντο: «Ευχαριστώ την ομάδα για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Θα κάνω τα πάντα για να δικαιώσε αυτούς που με εμπιστεύτηκαν».

Ντάρμπισαϊρ: «Είμαι πολύ χαρούμενος που ανήκω στην ομάδα του Ολυμπιακού και σκοπός μου είναι να είμαι και πάλι υγιείς για να αποδώσω το 100% για την ομάδα».

Μέλμπεργκ: «Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, ήταν πολύ ευχάριστοι οι πρώτοι μου μήνες, και θέλω να αναφέρω ότι μου αρέσει που έγινα δεκτός τόσο από τον κόσμο όσο και από την ομάδα. Έχουμε την ευκαιρία να αγωνιστούμε στο Τσάμπιονς Λιγκ και να τα πάμε καλά στο πρωτάθλημα και ελπίζω να κάνουμε μια καλή αρχή!»



Κόκκαλης: «Μας απαξιώνουν»!

Για άλλη μια φορά ο Σωκράτης Κόκαλης ήταν αποκαλυπτικός στις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των νέων αποκτημάτων του Ολυμπιακού, όσον αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις του συλλόγου, την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ και τα χρήματα που έχει βάλει μέχρι σήμερα στην ομάδα. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στον κόσμο της ομάδας -στον οποίο αναφέρθηκε συνολικά εννιά φορές!- να σταθεί στο πλευρό της, ενώ δεν παρέλειψε για μια ακόμα φορά να μιλήσει για τον Τύπο και τα προβλήματα που δημιουργεί στους Πειραιώτες με την προσπάθεια στοχευμένης απαξίωσης.

Αναλυτικά τι δήλωσε ο Κόκκαλης:



Ο Σ. Κόκκαλης ξεκαθάρισε απο την αρχή ότι δεν προτίθεται να επεκταθεί και να δεχτεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, αφού δεν επρόκειτο για συνέντευξη Τύπου, γεγονός που έκανε την τοποθέτησή του σύντομη. Παρόλα αυτά κάλυψε πλήρως τον Τιμούρ Κετσπάγια στις δηλώσεις του («δεν ήταν σωστή η κριτική για την ήττα στην Κρήτη», «είναι δύσκολη η κλήρωση στο Τσάμπιονς Λιγκ»), ενώ σχολίασε για πρώτη φορά ότι το διάστημα που βρίσκεται στο τιμόνι της ΠΑΕ, έχει βάλει περισσότερα από 200 εκ. ευρώ στα ταμεία του συλλόγου!

«Στοχευμένη προσπάθεια απαξίωσης»


Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο ισχυρός άνδρας των «ερυθρόλευκων» αναφέρθηκε στις μεταγραφικές κινήσεις του Ολυμπιακού το καλοκαίρι, αλλά και στους παίκτες που προσπάθησαν να αποκτήσουν χωρίς να τα καταφέρουν:

«Η μεταγραφική πολιτική του Ολυμπιακού έχει τρεις άξονες. Πρώτα να αποκτάμε εγνωσμένης αξίας παίκτες που θέλουν να έρθουν στον Ολυμπιακό. Ο δεύτερος άξονας είναι ότι επιβραβεύουμε τους παλιούς παίκτες με νέα συμβόλαια. Τρίτος στόχος είναι η ένταξη των νέων παικτών από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα. Είμαστε μέσα στους στόχους μας. Ο Ολυμπιακός κατά τη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού ασχοληθήκε με 9 παίκτες αλλά δεν ήρθαν για διαφορετικούς λόγους. Στον Τύπο γράφτηκαν 255 ονόματα παικτών που φέρονταν να ενδιαφέρουν τον Ολυμπιακό. Καταλαβαίνω ότι θέλετε να πουλάτε. Αυτή η παραπληροφόρηση ήταν στοχευμένη για να απαξιωθεί ο Ολυμπιακός!».

Για τους παίκτες με τους οποίους ασχολήθηκε ο Ολυμπιακός, είπε:
«Οι 9 παίκτες ήταν: ο Λέτο. Η Λίβερπουλ δεν έκανε δεκτή την πρόταση μας για νέο δανεισμό με οψιόν αγοράς και πήγε στον ΠΑΟ. Ο Μαντσίνι δεν ήθελε να έρθει στην Ελλάδα. Ο Κουρέσμα τελικά έμεινε στην Ίντερ.

Είχαμε ενδιαφερθεί για τον Ντος Σάντος αλλά δεν ήθελε να έρθει στην Ελλάδα. Θέλαμε τον Ντραγκουτίνοβιτς αλλά επιλέξαμε τον Μέλμπεργκ. Ενδιαφερθήκαμε για τον Κάλστρομ αλλά η Λυών δεν μπήκε ποτέ σε συζητήσεις. Ενδιαφερθήκαμε για τον Μπομπό αλλά η στάση της ομάδας του δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Επίσης, ενδιαφερθήκαμε με τον Άλντιτορ αλλά ούτε αυτός ήθελε να έρθει. Υπάρχουν συζητήσεις για τον Φερναντίνιο αλλά ακόμη δεν ξέρουμε τι θα γίνει.

Όσον αφορά τα ταξίδια του Χρυσικόπουλου, πήγε στην Ιταλία για τους παίκτες της Ίντερ και στη Γερμανία για να συζητήσει με τον μάνατζερ του Μπομπό και του Φερναντίνιο. Καταλαβαίνω ότι θέλετε να πουλάτε αλλά τα πράγματα είναι έτσι όπως τα είπα».

«Να δω σωστή αντιμετώπιση»

Η αναφορά του Σωκράτη Κόκκαλη στον Τύπο και στα… προβλήματα που δημιουργεί στην ομάδα ήταν συχνή, σχολιάζοντας μάλιστα την στοχευμένη προσπάθεια για απαξίωση της ομάδας:

«Θέλω να δω μια σωστή αντιμετώπιση από τον Τύπο και μετά θα απαντήσω σε ερωτήσεις σας. Σήμερα απευθύνομαι στον κόσμο καθώς αυτοί θα σύρουν πάλι την ομάδα. Εκείνο που θέλω να πω στον κόσμο είναι να σταματήσουμε όλοι μαζί να δυσφορούμε και να παρασυρόμαστε από ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου».

Για την τρύπα στα οικονομικά


«Ακούω και διαβάζω ότι ο Κόκκαλης έχει βγάλει λεφτά από τον Ολυμπιακό, θέλω να σας πω πως από τότε που αναμείχθηκα με τη διοίκηση του Ολυμπιακού, εδώ και 16 χρόνια, η συμβολή μου ξεπερνάει τα 200 εκ. ευρώ. Αυτά που γράφονται για μαύρες τρύπες είναι ψέματα. Υπάρχουν υποχρεώσεις και απαιτήσεις, αλλά όλα είναι οικονομικά τακτοποιημένα. Αυτοί που γράφουν για μαύρες τρύπες να κοιτάξουν αυτοί μην έχουν μαύρη τρύπα», είπε ο ισχυρός άνδρας των πρωταθλητών, που δεν παρέλειψε να πετάξει την… σπόντα του για τον «αιώνιο»:

«Καταλαβαίνω ότι υπάρχει εκνευρισμός στους ανταγωνιστές μας αφού έχουν πάρει μόνο ένα πρωτάθλημα τα τελευταία 13 χρόνια. Θα καταλάβουμε ότι είναι καλύτερο για να κατακτήσουμε το νταμπλ».

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού μίλησε ακόμα για:


Το ματς της Κρήτης: «Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της ομάδας είναι απολύτως ικανοποιητικά. Υπάρχουν βέβαια περιθώρια βελτίωσης. Ορισμένα αποτελέσματα τα οποία κρίθηκαν πολύ αυστηρά από τους φιλάθλους μας και τα ΜΜΕ δεν ήταν ευχάριστα, αλλά είναι αποτελέσματα που μπορούν να συμβούν λόγω διαφόρων συγκυριών. Το 5-0 στην Κρήτη δεν ικανοποίησε κανέναν, αλλά μην ξεχνάτε ότι η ομάδα πήγε στην Κρήτη χωρίς 11 βασικούς παίκτες. Οι στόχοι που έχει ο Ολυμπιακός είναι ξεκάθαροι: πρωτάθλημα, κύπελλο και μια καλή ευρωπαϊκή πορεία».

Το Τσάμπιονς Λιγκ: «Επίσης, έγιναν κάποια σχόλια για εύκολες κληρώσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εύκολες κληρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχουν. Πώς να θεωρηθεί εύκολη μια κλήρωση με την πρωταθλήτρια Ολλανδίας; Επίσης, το Βέλγιο δεν έχει υποδεέστερο πρωτάθλημα από το δικό μας. Μαζί με την Αρσεναλ, είναι ένα δύσκολο γκρουπ όπου ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να πρόκριση»

Την Α.Μ.Κ: «Από κει και πέρα, όσον αφορά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στις 15/07 έγινε η πρώτη αύξηση. Δυστυχώς σε αυτή την πρόσκλησή μας ανταποκρίθηκε μόνο ο κ.Μαρινάκης τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω, αλλά είχε μια εντελώς διαφορετική πρόταση με αυτήν της προκύρηξης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Στη συνέχεια έγινε νέα αύξηση και περιμένουμε να δούμε πως θα πάει».

sportdog.gr