Δευτέρα, Ιανουαρίου 12, 2009

Ποδόσφαιρo:Περιπτώσεις παικτών με προβλήματα καρδιάς που συνέχισαν να αγωνίζονται ή "έσβησαν" στο γήπεδο(ΒΙΝΤΕΟ)

Η περιπέτεια με την υγεία του που αντιμετωπίζει ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, είναι πολύ πιθανό να τον οδηγήσει στην αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο, λόγω και της προχωρημένης, για παίκτη, ηλικίας του. Τα καρδιακά προβλήματα είναι από τις σοβαρότερες παθήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας αθλητής, είναι πολλοί όμως εκείνοι που κατάφεραν να τα ξεπεράσουν και να συνεχίσουν να αγωνίζονται με επιτυχία. Ας θυμηθούμε μερικές περιπτώσεις γνωστών ποδοσφαιριστών, τα τελευταία χρόνια.

Η πιο γνωστή περίπτωση ποδοσφαιριστή που ξεπέρασε με επιτυχία το πρόβλημα, είναι αυτή του Νουάνκο Κανού, του πιο πετυχημένου ίσως παίκτη από την Αφρική. Το 1996, έχοντας μόλις επιστρέψει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και αποκτηθεί από την Ίντερ, διαπιστώθηκε ότι έχει σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά. Τον Νοέμβριο υποβλήθηκε σε εγχείρηση αορτής και επέστρεψε υγιής στα γήπεδα τον επόμενο Απρίλιο. Αγωνίστηκε δύο χρόνια στην Ίντερ και στη συνέχεια πέντε στην Άρσεναλ, δύο στη Γουέστ Μπρομ και από το 2006 στην Πόρτσμουθ, σε όλες με επιτυχία. Ο 32χρονος σήμερα Κανού, που είναι και αρχηγός της εθνικής ομάδας της Νιγηρίας, λέει ότι τον βοήθησε η πίστη του στον Θεό, ίδρυσε το «Kanu Heart Foundation», ένα ίδρυμα που βοηθά τα μικρά παιδιά που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα στην Αφρική και ανέπτυξε σημαντική φιλανθρωπική δραστηριότητα, ενώ είναι πρέσβης της UNICEF.

Έπαιξε μετά το «μπαλονάκι»

Ο Καλιλού Φατιγκά μπορεί να μην έκανε τη σπουδαία καριέρα του Κανού, όμως αντιμετώπισε και αυτός με επιτυχία ένα σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά. Ο διεθνής με την εθνική ομάδα της Σενεγάλης παίκτης, κατέρρευσε τον Οκτώβριο του 2004, πριν από ένα παιχνίδι της Μπόλτον. Διαπιστώθηκε αρρυθμία και του τοποθετήθηκε «μπαλονάκι», ενώ οι γιατροί του σύστησαν να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο, γιατί έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του. Ο ίδιος επέμεινε να ξαναπαίξει και επέστρεψε στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Αγωνίστηκε (αν και χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία) στη Μπόλτον, τη Ντέρμπι, την Κόβεντρι, τη Γάνδη και τη Γκέρμιναλ, από την οποία έμεινε ελεύθερος τον Νοέμβριο και ενδέχεται να τερματίσει την καριέρα του σε ηλικία 34 ετών.
Κατέρρευσε ο Ντε λα Ρεδ

Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα του Ρουμπέν ντε λα Ρεδ, της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος κατέρρευσε στις 30 Οκτωβρίου του 2008 κατά τη διάρκεια του εκτός έδρας αγώνα με τη Ρεάλ Ουνιόν για το Κύπελλο Ισπανίας. Ο 24χρονος διεθνής με την εθνική ομάδα της Ισπανίας, παίκτης υπέστη καρδιακό επεισόδιο και η «βασίλισσα» ανακοίνωσε στις 12 Δεκεμβρίου ότι δεν θα αγωνιστεί, για προληπτικούς λόγους στο υπόλοιπο της φετινής περιόδου.

Και όμως, συνεχίζει….

Καρδιακό πρόβλημα αντιμετώπισε τον Φεβρουάριο του 2008, σε ηλικία 37 ετών, ο Γιάρι Λιτμάνεν, ο σημαντικότερος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε το φινλανδικό ποδόσφαιρο, με σπουδαία καριέρα σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Ο Λιτμάνεν αγωνιζόταν τότε στη Φούλαμ. Πολλές λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, ο παίκτης επέστρεψε στην πατρίδα του για να αναρρώσει, έμεινε ελεύθερος λίγο αργότερα από την ομάδα του Λονδίνου, εντάχθηκε όμως στη δύναμη της Λάχτι με την οποία αγωνίστηκε σε έξι παιχνίδια και δεν αποκλείεται να συνεχίσει να παίζει και του χρόνου.

Πρόσφατη είναι και η περιπέτεια του Μάρκο Ραντριάνα, διεθνή με την εθνική ομάδα της Μαδαγασκάρης, που έχει αγωνιστεί στη Μπέρμιγχαμ και πολλές γαλλικές ομάδες. Ο 24χρονος παίκτης κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο, στις 18 Ιανουαρίου 2008, στον εκτός έδρας αγώνα της Νιόρ με τη Σεντάν και ακόμα δεν έχει επιστρέψει στα γήπεδα.

Εκείνοι που «έφυγαν» ή εγκατέλειψαν

Υπάρχουν φυσικά παίκτες που εγκατέλειψαν το ποδόσφαιρο λόγω καρδιακών προβλημάτων, όπως συνέβη πρόσφατα με τον Λιλιάν Τιράμ, ρέκορντμαν συμμετοχών στην εθνική ομάδα της Γαλλίας, σε ηλικία 36 ετών. Κάποιοι δεν στάθηκαν τυχεροί αφού η καρδιά τους, τους πρόδωσε κατά τη διάρκεια αγώνων και έχασαν τη ζωή τους, όπως, μεταξύ άλλων τα τελευταία χρόνια, ο Μαρκ Βιβιέν Φοέ της Μάντσεστερ Σίτι (σε αγώνα της εθνικής Καμερούν), ο Μίκλος Φέχερ της Μπενφίκα και ο Αντόνιο Πουέρτα της Σεβίλης. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το τραγικό περιστατικό που είχαμε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1995 με τον θάνατο του Ζαϊρινού Μουγκαντί Τσιμάνγκα του Ατρόμητου, στο γήπεδο της Ελευσίνας.




Μαρκ Φοε


Αντόνιο Πουέρτα


Μίκλος Φέχερ

Παναθηναϊκός:Στην Αθήνα ο Σπάχιτς

Στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού βρίσκεται ο Εμίρ Σπάχιτς, όπως μετέδωσε πριν από λίγο αθλητικός ραδιοφωνικός σταθμός.


Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Βοσνίας, ο οποίος αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Ρωσίας με τη Λοκομοτίβ Μόσχας, θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και, αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό.

Παίρνει Ζόνεφελντ ο Παναθηναϊκός


Ο 28χρονος αριστερός μπακ-χαφ Μάικ Ζόνεφελντ θα αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό δανεικός από την Αϊντχόφεν για έξι μήνες, έναντι 250.000 ευρώ. Ο Χενκ τεν Κάτε ήθελε την άμεση απόκτηση του συμπατριώτη του και η συμφωνία έφερε χαμόγελα στο πρόσωπο του έμπειρου τεχνικού, ο οποίος βλέπει την ομάδα του να ενισχύεται με έναν καλό αριστεροπόδαρο μπακ, που αγωνίζεται και στο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Αν και εφόσον συμφωνηθεί να μπει προοπτική αγοράς στο συμβόλαιο του 28χρονου άσου, το ποσό δεν θα ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, χρήματα που άνετα μπορεί να δώσει ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι, αρκεί οι άνθρωποί του να μείνουν ικανοποιημένοι από την προσφορά του παίκτη.

Ο Ζόνεφελντ είχε φέτος με τη φανέλα της Αϊντχόφεν μόλις πέντε συμμετοχές, κάτι που οδήγησε παίκτη και ομάδα να πουν το "ναι" στο δανεισμό του στους πράσινους.

Το απίστευτο ακυρωθέν γκολ της Γιουνάιτεντ!

Παραδέχτηκε λάθος ο Γερμανάκος

Ο διαιτητής του αγώνα Ολυμπιακός-Ξάνθη, Μιχάλης Γερμανάκος, δήλωσε σε εφημερίδα πως έκανε λάθος όταν δεν έδωσε πέναλτι υπέρ της φιλοξενούμενης ομάδας. Ο κ. Γερμανάκος παραδέχτηκε το λάθος του στη φάση που ο Πάντος φαίνεται να τραβάει και να ρίχνει κάτω τον Σουάνη μέσα στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι δε θεωρεί πως έπρεπε να δώσει κόκκινη κάρτα στο Γιάννη Παπαδόπουλο, για το μαρκάρισμά του στον Ντοριβάλ.

Οι δηλώσεις του κ. Γερμανάκου στην εφημερίδα Goal News: Για το πέναλτι του Πάντου: "Όταν είδα τη φάση στην τηλεόραση μετά, είδα ότι υπάρχει πέναλτι. Κάνα λάθος, τι να πω, δεν είμαι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που χάνει μία φάση. Είναι νορμάλ για ένα διαιτητή να χάσει μια φάση. Στον αγώνα δεν είδα το μαρκάρισμα, κοίταζα την μπάλα που δεν ήταν στο σημείο που ήταν οι δύο ποδοσφαιριστές. Αλλιώς βλέπεις έναν αγώνα από την τηλεόραση και αλλιώς από το γήπεδο".

Όσον αφορά στο οφσάιντ το οποίο προηγήθηκε της φάσης στο πέναλτι που έδωσε στον Ολυμπιακό, υποστήριξε πως δεν ευθύνεται ο ίδιος, αφού "υπεύθυνος είναι ο βοηθός Δημήτρης Σαραϊδάρης, που είχε τον έλεγχο της περιοχής".

Για το μαρκάρισμα του Zουέλα και την αποβολή του στο πέναλτι: "O παίκτης του Oλυμπιακού, ο Nτιόγο, είναι σε προφανή θέση για γκολ, δεν τίθεται αμφιβολία, είναι πέναλτι".

Τέλος, για την κόκκινη που ζητάει η Ξάνθη στο μαρκάρισμα του Γιάννη Παπαδόπουλου στον Ντοριβάλ, υποστήριξε: "Δεν ήταν βάναυσο, δεν ήταν βίαιο μαρκάρισμα. Πήγαινε για την μπάλα. Δεν πήγε στο καλάμι".

Την πλήρωσε ο Σαραϊδάρης...

Μπορεί ο Μιχάλης Γερμανάκος να σχολιάστηκε αρνητικά για τη διαιτησία του, αλλά πήρε σχετικά ψηλή βαθμολογία από την πειθαρχική επιτροπή της ΚΕΔ. Συγκεκριμένα, βαθμολογήθηκε με 7,8, ο βοηθός του, Δημήτρης Σαραϊδάρης με 6,8 και ο Εμμανουήλ Γιαννουλίδης με 8,1...