Σάββατο, Δεκεμβρίου 10, 2011

24 κλικ στην ιστορία των clásicos


Λίγες ώρες πριν τη σέντρα του 163ου clásico, το Sport24.gr παρουσιάζει μια ιστορική αναδρομή των συναντήσεων Ρεάλ και Μπαρτσελόνα μέσα από 24 φωτογραφικά κλικ.

Μοναδικές ποδοσφαιρικές στιγμές που ξεκινούν από το 1928 και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας σε ένα μίνι λεύκωμα με ασπρόμαυρο και έγχρωμο κοντράστ.

Λίγες ώρες πριν τη σέντρα του πρώτου clásico του φετινού πρωταθλήματος της Πριμέρα Ντιβισιόν, το Sport24.gr επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή στο μεγάλο ισπανικό ντέρμπι μέσα από 24 φωτογραφικά κλικ. Ψάξαμε το αρχείο μας και διαλέξαμε 12 ασπρόμαυρες και 12 έγχρωμες πόζες που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1928 μέχρι σήμερα.

Πανηγυρισμοί, γκολ, προκρίσεις, αποκλεισμοί, επεισόδια, τσαμπουκάδες, αγκαλιές, pasillos και σκληρά μαρκαρίσματα, όλα αυτά ανακατεμένα μαζί με τους Ντι Στέφανο, Μέσι, Ρονάλντο, Μαραντόνα, Μουνιόθ, Ραούλ, Πουγιόλ, Ζιντάν, Γουαρδιόλα, Μουρίνιο, Μπουτραγκένιο και πολλούς άλλους που έγραψαν την ιστορία των clásicos τα τελευταία 80 χρόνια. Και στο τέλος ένα μοναδικό βίντεο που μέσα σε 10 λεπτά περιέχει όλα τα παραπάνω!

1. Το πρώτο κλικ

Πρόκειται για την παλαιότερη φωτογραφία των clásicos. Είναι τραβηγμένη στις 27 Μαΐου του 1928 σε ένα παιχνίδι Μπαρτσελόνα – Ρεάλ στο Les Corts της Βαρκελώνης που τελείωσε ισόπαλο 2-2 και έγινε ένα χρόνο πριν την επίσημη έναρξη της Λίγκας στα πλαίσια ενός ποδοσφαιρικού τουρνουά που τελικά κατέκτησαν οι «μπαλουγκράνα».

2. Το κλικ του θεάματος

Από τα clásicos δεν έλειψαν ποτέ οι θεαματικές προσπάθειες. Όπως αυτό το ακροβατικό βολέ του Εουλόχιο Μαρτίνες που γεννήθηκε στην Παραγουάη και πολιτογραφήθηκε Ισπανός. Ο «Kokito» αγωνίστηκε έξι χρόνια στη Μπαρτσελόνα (1956-62) και πέτυχε 168 γκολ.

3. Το κλικ της ζωής

Λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση για αφαίρεση όγκου από το συκώτι, ο Ερίκ Αμπιντάλ επανήλθε στην αγωνιστική δράση περνώντας ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά του δεύτερου ημιτελικού του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ. Ολόκληρο το ποδόσφαιρο ένιωσε τη συγκίνηση της επιστροφής του Γάλλου όχι μόνο στα γήπεδα, αλλά στην ίδια τη ζωή.

4. Το κλικ του Θεού

Ο Ντιέγο Μαραντόνα αγωνίστηκε δυο χρόνια στη Μπαρτσελόνα (1982-84), στην πρώτη του ευρωπαϊκή εμπειρία. Πριν φύγει για την Ιταλία και τη Νάπολη, όπου μεγαλούργησε, ο «Θεός» πρόλαβε να αφήσει δείγματα της ποδοσφαιρικής του ευφυΐας στα ισπανικά γήπεδα. Εδώ τον βλέπουμε να δέχεται το δυνατό μαρκάρισμα του Χουάν Αντόνιο Καμάτσο στο Σαντιάγο Μπερναμπέου.

5. Το κλικ του τσαμπουκά

Οι τσαμπουκάδες – tanganas στα ισπανικά – συνοδεύουν τα clásicos εδώ και δεκαετίες. Η ένταση, τα νεύρα, η αντιπαλότητα και η δίψα για τη νίκη, οδηγούν σε σκηνές όπως αυτή του Ζιντάν που έχει «βουτήξει» τον Λουίς Ενρίκε από τα μούτρα σε ντέρμπι του 2003 μέσα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου.

6. Το κλικ του αποκλεισμού

Μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία των clásicos. Ο Βραζιλιάνος Εβαρίστο σκοράρει με κεφαλιά ψαράκι, αφήνοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης έξω από το Πρωταθλητριών του 1960-61, διοργάνωση που οι «μερένγκες» είχαν κατακτήσει τα προηγούμενα 5 χρόνια. Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός αποκλεισμός στην ιστορία της «βασίλισσας».

7. Το κλικ της αναγνώρισης

Η ποδοσφαιρική παράδοση του «pasillo» είναι η ανώτατη μορφή αναγνώρισης της αξίας του αντίπαλου. Εδώ οι παίκτες της Μπαρτσελόνα έχουν σχηματίσει τον διάδρομο μέσα από τον οποίο εισέρχονται στο Σαντιάγο Μπερναμπέου οι «μερένγκες» τον Μάιο του 2008.

8. Το κλικ της χειραψίας

Ο χαιρετισμός των αρχηγών πριν την έναρξη του αγώνα συμβολίζει την υπόσχεση ενός παιχνιδιού στα πλαίσια του fair play και από τις δυο πλευρές. Εδώ βλέπουμε την χειραψία των Nogués και Quincoces σε clásico της περιόδου 1940-41 στο γήπεδο Les Corts της Βαρκελώνης, που έληξε με νίκη 3-0 των γηπεδούχων.

9. Το κλικ της μοναξιάς

Σε ένα εκπληκτικό φωτογραφικό ενσταντανέ, η κάμερα έχει «αιχμαλωτίσει» σε όλο του το μεγαλείο το κοντράστ των φίλαθλων στην κερκίδα από τη μία και τη «μοναξιά» του Ρονάλντο από την άλλη. Μια μοναξιά που γίνεται αβάσταχτη μετά την ήττα (0-2) από τη Μπαρτσελόνα μέσα στο Σαντιάγο Μπερναμπέου (2010).

10. Το κλικ του διαιτητή

Ο Ισπανός διαιτητής Ορτίθ ντε Μεντιμπίλ απέκτησε τη φήμη του «μαδριδίστα», όταν σε clásico του 1966 κράτησε 11 λεπτά καθυστέρηση, στη διάρκεια των οποίων η Ρεάλ πέτυχε το μοναδικό γκολ της συνάντησης. Ο ίδιος δικαιολογήθηκε, υποστηρίζοντας ότι είχε σταματήσει το ρολόι του! Τρία χρόνια αργότερα, πάλι σε ντέρμπι, έδειξε σέντρα σε γκολ της Μπαρτσελόνα υπό τις διαμαρτυρίες των «μερένγκες» (φωτό), τους οποίους αποζημίωσε στο 87’ σφυρίζοντας ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του Χέντο.

11. Το κλικ του αίματος

Οι τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα. Όπως εδώ ο Πουγιόλ που αιμορραγεί μετά από χτύπημα που δέχτηκε από αντίπαλο σε clásico στο Σαντιάγο Μπερναμπέου (2005).

12. Το κλικ του γύπα

Ο Εμίλιο Μπουτραγκένιο έδωσε το προσωνύμιό του στην πιο χαρισματική ομάδα της Ρεάλ μετά τους περίφημους «γιε γιε» των Πίρι και Χέντο το ’60. Η «γενιά του γύπα» έγραψε τη δική της ιστορία στη δεκαετία του ’80 πρωταγωνιστώντας σε Ισπανία και Ευρώπη. Εδώ, ο «Μπουίτρε», ίσως ο παίκτης της Ρεάλ που απολαμβάνει του μεγαλύτερου σεβασμού από το αντίπαλο στρατόπεδο, σε μια μονομαχία του με τον Αλεσάνκο (1990).

13. Το κλικ του Special

Ο Μουρίνιο δεν θα μπορούσε να λείπει από τα κλικ των clásicos. Ο Πορτογάλος μέσα στους πρώτους 12 μήνες της παραμονής του στη Μαδρίτη έχει μια καθόλου κολακευτική συλλογή από αρνητικά αποτελέσματα στα ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα. Από το περσινό 5-0 μέχρι το φετινό Σούπερ Καπ (από όπου και η φωτογραφία), ο Special One έχει καταφέρει να πάρει μόνο μια νίκη (σε 7 ματς) απέναντι στους «μπλαουγκράνα», αυτή στον τελικό του Κυπέλλου.

14. Το κλικ του Γκουρουθέτα

Σε ένα από τα μεγαλύτερα διαιτητικά σκάνδαλα σε clásico, ο διαιτητής Εμίλιο Γκουρουθέτα στον προημιτελικό του Κυπέλλου του 1970, σφύριξε πέναλτι μια ανατροπή του Βελάθκεθ από τον Ριφέ που έγινε ένα μέτρο έξω από την περιοχή. Η Μπαρτσελόνα που νικούσε 1-0 και προσπαθούσε να ανατρέψει το 0-2 του πρώτου αγώνα, έχασε κάθε ελπίδα και ο αγώνας διακόπηκε λόγω της συνεχούς ρίψης αντικειμένων από την κερκίδα του Καμπ Νόου.

15. Το κλικ της ευγένειας

Στον τελικό του Κυπέλλου του 1983 στη Σαραγόσα, η Μπαρτσελόνα πήρε τη νίκη και το τρόπαιο με γκολ του Μάρκος στο τελευταίο λεπτό. Αμέσως μετά τη λήξη, ο Σούστερ κατευθύνθηκε προς την κερκίδα της «Ρομαρέδα» που βρίσκονταν οι φίλαθλοι της Ρεάλ και τους αφιέρωσε συνεχόμενες «butifarras», κάτι που αρκετά χρόνια αργότερα επανέλαβε και ο δικός μας Ζιοβάνι. Πάντα στο όνομα της ευγένειας!

16. Το κλικ του Νουρέγιεφ

Στην πρώτη του επίσκεψη στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, τον Φεβρουάριο του 1974, ο ιπτάμενος Ολλανδός κατεύθυνε μαεστρικά τους «μπλαουγκράνα» και πέρασε στο πάνθεον των ηρώων της Μπαρτσελόνα με το θριαμβευτικό 0-5. Ο Γιόχαν Κρόιφ αποτελεί σήμερα συνώνυμο της σύγχρονης ιστορίας του καταλανικού συλλόγου.

17. Το κλικ της ανατροπής

Η φωτογραφική κάμερα μας δίνει ένα εντυπωσιακό «κλικ» στην ανατροπή του Μέσι από το φάουλ του Πέπε (2009). Τα clásicos διαχρονικά είναι γεμάτα από φάσεις με τάκλιν, ανατροπές και δυνατά μαρκαρίσματα που συχνά ξεπερνούν τα αθλητικά πλαίσια.

18. Το κλικ των θρύλων

Δυο από τους μεγαλύτερους θρύλους των clásicos, ο «Γάτος του Μαρακανά» Άντονι Ραμαγέτς και το «Ξανθό Βέλος» Αλφρέδο ντι Στέφανο σε μονομαχία τους στη δεκαετία του ’50. Ο μεγαλύτερος τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα και ο μεγαλύτερος επιθετικός της Ρεάλ έγραψαν τη δική τους – τεράστια – ιστορία στο ισπανικό ντέρμπι.

19. Το κλικ του ταυρομάχου

Πιστός στην καταγωγή του και την παράδοση της Ανδαλουσίας, ο Σέρχιο Ράμος πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου (2011) κρατώντας ένα «καπότε» με το οποίο πραγματοποιεί ταυρομαχικές «verónicas» στον αγωνιστικό χώρο του Μεστάγια.

20. Το κλικ του Βαλβέρδε

Μπορεί ο Ερνέστο Βαλβέρδε να μην αγωνίστηκε ποτέ σε ισπανικό clásico στην «μπλαουγκράνα» διετία του (1988-90), όμως ήταν παρών σε μια από τις σημαντικότερες φωτογραφίες, αυτήν της κατάκτησης του Κυπέλλου Ισπανίας του 1990 με το 2-0 απέναντι στη Ρεάλ. Ήταν ο πρώτος εγχώριος τίτλος του Γιόχαν Κρόιφ ως προπονητή της Μπαρτσελόνα.

21. Το κλικ της νίκης

Ο απώτερος σκοπός σε ένα clásico ανεξαρτήτως διοργάνωσης, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται οι δυο αντίπαλοι, είναι πάντα και μόνο η νίκη. Και όταν έρχεται, πανηγυρίζεται έξαλλα, όπως εδώ από τον Γουαρδιόλα η πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (2011).

22. Το κλικ του Μουνιόθ

Από τους 20 παίκτες και προπονητές που έχουν περάσει από την Ελλάδα και έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν σε Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα, ο Βίκτορ Μουνιόθ είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε clásicos. Έχει πάρει μέρος σε 13 ισπανικά ντέρμπι πρωταθλήματος, χωρίς να υπολογίσουμε άλλες διοργανώσεις.

23. Το κλικ των αρχηγών

Οι δυο εμβληματικοί αρχηγοί σε μια συμβολική αγκαλιά πριν την έναρξη του clásico (2009). Ραούλ και Πουγιόλ είναι πλέον ταυτόσημες έννοιες με τη Ρεάλ και τη Μπαρτσελόνα. Ο απόλυτος ορισμός του «capitán».

24. Το κλικ της μπάλας

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στα clásicos είναι οι παίκτες και η μπάλα. Στο εντυπωσιακό ενσταντανέ με το οποίο ολοκληρώνονται τα 24 κλικ, βλέπουμε τον συνδυασμό του Μέσι και της «στρογγυλής θεάς». Η καλύτερη υπόσχεση για θέαμα!

Όλες οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες βρίσκονται στο λεύκωμα «Barca vs Madrid, clássics que fan historia» της Mundo Deportivo.

Βίντεο: Στιγμές από τα clásicos μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Δείτε το, έχει τα πάντα!




Στιγμές από τα... clasicos by Naisbit

Το φιλί του Κάρολ στον Φαμπιάνσκι! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα απίστευτο fail βιντεο κάνει θράυση στο ιντερνετ στο οποίο ο επιθετικός της Λίβερπουλ, Κάρολ φιλάει στο στο στόμα τον τερματοφύλακα της Άρσεναλ Φαμπιάνσκι, όχι στην πραγματικότητα αλλά στο FIFA 2012.

Δείτε το βίντεο: