Πέμπτη, Μαΐου 07, 2009

Champions League: Τσέλσι-Μπαρτσελόνα 1-1


Με γκολ τού Αντρές Ινιέστα στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων, η Μπαρτσελόνα ισοφάρισε 1-1 την Τσέλσι στο "Στάμφορντ Μπριτζ" και πήρε χάρη στο εκτός έδρας γκολ την πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου θα αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην 27 Μαϊου στη Ρώμη.

Στο 8ο λεπτό με ασύλληπτο αριστερό σουτ έξω από την περιοχή, ο Μάικλ Εσιέν άνοιξε το σκορ. Το γρήγορο γκολ ήταν φυσικό να αλλάξει τα πλάνα των δύο "μονομάχων", με κερδισμένη την Τσέλσι που έδωσε το δικαίωμα στη Μπαρτσελόνα να έχει τον απόλυτο έλεγχο της μπάλας (κατοχή 70%-30% για τους Καταλανούς στο α' μέρος) αλλά ούτε... μισή ευκαιρία.

Οι Λονδρέζοι διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι σε ανατροπή του Ντρογκμπά από τον Αμπιντάλ στο 34', όμως ο διαιτητής δεν καταλόγισε παράβαση. Το έκανε στο 65', εξαντλώντας την αυστηρότητά του, σε τράβηγμα του Ανελκά από τον συμπατριώτη του, Ερίκ Αμπιντάλ, έξω από την περιοχή του Βαλντές. Ο Όβρεμπο θεώρησε ότι ο Γάλλος βρισκόταν σε προφανή θέση για γκολ κι έτσι τιμώρησε με απευθείας κόκκινη κάρτα τον συμπατριώτη του.

Από το σημείο εκείνο η Μπαρτσελόνα περίμενε καρτερικά για μία ευκαιρία, ένα καλό σουτ, αφού μέχρι τη συμπλήρωση 90 λεπτών είχε 13 τελικές προσπάθειες, όλες μακριά από την εστία του Τσεχ. Η ιστορία του ποδοσφαίρου είναι μεστή από αγώνες-θρίλερ, με τον Ινιέστα να δέχεται στο 93' τη μπάλα στρωμένη λίγο έξω από την περιοχή και να τη στέλνει στο αριστερό "παραθυράκι" του Τσεχ διαμορφώνοντας το τελικό 1-1.

Νωρίτερα, στο 80', η Τσέλσι διαμαρτυρήθηκε δικαίως για το χέρι-πέναλτι του Πικέ, που δεν καταλογίστηκε.

Διαιτητής: Τομ Χένινγκ Οβρεμπο (Νορβηγία)

Κίτρινες: Εσιέν, Άλεξ, Μπάλακ, Ντρογκμπά - Ντάνι Άλβες (χάνει τον τελικό), Ετό, Ινιέστα

Κόκκινη: Αμπιντάλ (66')


Τσέλσι (Χίντινκ): Τσεχ, Α. Κόουλ, Άλεξ, Τέρι, Μποσίνγκουα, Εσιέν, Μπάλακ, Λάμπαρντ, Ανελκά, Ντρογκμπά (72' Μπελέτι), Μαλουντά.

Μπαρτσελόνα (Γκουαρντιόλα): Βαλντές, Ντάνι Άλβες, Πικέ, Τουρέ, Αμπιντάλ, Τσάβι, Μπούσκετς (85' Μπόγιαν), Ινιέστα (90' Γκούντγιονσεν), Μέσι, Ετό (90' Σιλβίνιο), Κεϊτά.