Σάββατο, Μαΐου 08, 2010

Το κρίσιμο κάρφωμα του Τσίλντρες (ΒΙΝΤΕΟ)

Euroleague: Θρυλική πρόκριση στον τελικό !!!

Σε έναν ημιτελικό που είχε συνταγή γιατρού για καρδιοπαθείς, ο "φτιαγμένος" για κούπα Ολυμπιακός νίκησε στην παράταση την Παρτίζαν με 83-80 και προκρίθηκε στον τελικό του Φάιναλ Φορ, 13 χρόνια μετά τη Ρώμη...

Ο Ολυμπιακός άντεξε την αγωνιστική και ψυχολογική πίεση που του επέβαλε η Παρτίζαν επί 45 λεπτά, έπεσε και σηκώθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ημιτελικού, αλλά το τέλος του "έργου" έστω και αν ήταν θρίλερ, ήταν αίσιο και γλυκό. Οι ερυθρόλευκοι 13 χρόνια μετά το Φάιναλ Φορ της Ρώμης και εκείνη την ιστορική (όπως αποδείχθηκε στα επόμενα χρόνια) κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, επιστρέφει σε τελικό ξανά με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα, όπως τότε. Και αν για κάποιους οι τρεις πόντοι και ο τρόπος με τον οποίο νίκησε ο Ολυμπιακός τους Σέρβους, μοιάζει "φτωχός" ενόψει της Κυριακής, να σημειώσουμε ότι ένας ημιτελικός Φάιναλ Φορ σπάνια γίνεται περίπατος. Έτσι είναι η φύση του αθλήματος, έτσι είναι η φύση του μπάσκετ.

Με τον Τζος Τσίλντρες να κάνει σε 15 λεπτά όσα δεν έκανε τα προηγούμενα 30, τον Λίνας Κλέιζα να ξυπνάει όταν πρέπει, τον Μίλος Τεόντοσιτς να είναι από τη μία βιαστικός και υπερενθουσιώδης (πήρε πολλά τραβηγμένα σουτ) από την άλλη απολύτως ψύχραιμος στις βολές λες και έχει βρεθεί σε άλλους 10 ημιτελικούς και με τον Γιάννη Μπουρούση να μαζεύει τα ριμπάουντ με πραγματική ψύχωση, ο Ολυμπιακός έριξε στο καναβάτσο την Παρτίζαν, μια ομάδα πραγματικό θαύμα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τα "ταλέντα" του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς έδωσαν τα πάντα και για πολλούς δεν πήραν τίποτα. Ίσως. Από την άλλη, όμως, ποιος περίμενε ότι η Παρτίζαν θα ήταν στο Παρίσι; Κανείς.

Την Κυριακή, λοιπόν. Ολυμπιακός εναντίον Μπαρτσελόνα. Σε έναν τελικό πολλών εκατομμυρίων. Αλλά ως γνωστόν, τα λεφτά όσα και αν είναι, δεν παίζουν μπάσκετ...

Ο αγώνας

Είναι κάτι σαν παράδοση, σαν νόμος. Το "αουτσάιντερ" μπαίνει στο γήπεδο τις περισσότερες φορές, πιο παθιασμένο και αποφασιστικό από το "φαβορί". Μπορεί να είναι το άγχος (του φαβορί), μπορεί να είναι λόγω Φύσης (σαν δράση και αντίδραση απέναντι στις θεωρίες και τις προβλέψεις που βγαίνουν πριν από μεγάλα ματς), όπως και να 'χει πάντως, η Παρτίζαν ξεκίνησε με ένα 10-2, με τον Ντούσκο Βουγιόσεβιτς να "φοράει" μια ζώνη στον Παναγιώτη Γιαννάκη με τον πανύψηλο Βράνιες, να παίζει το ρόλο του σκιάχτρου στο κέντρο της ρακέτας. Κάπως, έτσι ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης κλείστηκε, οι επιθέσεις του Ολυμπιακού βγήκαν από το πολάνο τους και παρότι ο Βράνιες βγήκε γρήγορα με φάουλ, ο Μάριτς ανέλαβε να καλύψει το κενό του και το έπραξε με επιτυχία σε άμυνα και επίθεση.

Η αντίδραση μετά την αδράνεια

Ο Γιαννάκης έδρασε άμεσα: σήκωσε τον Θοδωρή Παπαλουκά, καθώς έλειπε η ηρεμία και η εμπειρία από τους ερυθρόλευκους. Με τον αρχηγό του Ολυμπιακού στο παρκέ, τον Σχορτσανίτη να σημειώνει τέσσερις μαζεμένους πόντους και τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη (αντί του Κλέιζα) να προσφέρει πιο γρήγορα πόδια στην άμυνα και τις αντιμετωπίσεις των σερβικών σκριν, η ελληνική ομάδα μάζεψε κάπως τα πράγματα και με ένα "προσωπικό" τρίποντο του Μίλος Τεόντοσιτς στο τέλος του δεκαλέπτου, έκανε το σκορ 17-15 και έδιωξε φόβους και... πανικούς τόσο από τους παίκτες όσο και από τον κόσμο που είχε κατακοκκινίσει τις κερκίδες του Παλέ ντε Μπερσί.

Βέβαια, ο αργός ρυθμός του αγώνα έδινε στον Βουγιόσεβιτς αυτό που ήθελε. Ο Ολυμπιακός δεν είχε τις παραπάνω μπάλες που χρειάζεται πάντα στο παρκέ για να τρέξει (οι Σέρβοι ως συνήθως είχαν πάλι ρέντα στα επιθετικά ριμπάουντ), αλλά το κακό για τον προπονητή της Παρτίζαν ήταν η αστοχία των παικτών του από την περιφέρεια. Με 2/11 τελείωσαν οι Σέρβοι το ημίχρονο, που επί της ουσίας είχαν τον ΜακΚάλεμπ ζεστό και τον Μάριτς σε καλή μέρα, αλλά όσο ο Ολυμπιακός έσφιγγε την άμυνά του, οι λύσεις για την Παρτίζαν μειώονταν. Καθοριστική φάση για το πρώτο ημίχρονο ήταν, επίσης, ένα "τραβηγμένο" αλλά ψυχωμένο τρίποντο του Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος έδεσε το γλυκό που σέρβιρε ο Παπαλουκάς από την πρώτη στιγμή που πάτησε παρκέ.

Με οδηγό τον αρχηγό

Ο ερυθρόλευκος αρχηγός έκανε μεγάλο παιχνίδι, με εξαιρετικές προσωπικές ενέργειες διασπούσε την άμυνα, έφτασε τους 8 πόντους στο πρώτο 20λεπτο και έδειχνε σε κάθε φάση τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από τα 7 προηγούμενα Φάιναλ Φορ στα οποία έχει συμμετάσχει. Παράλληλα, ο Γιαννάκης έκανε καλό, δραστήριο κοουτσάρισμα. Με καλά και σωστά και αντανακλαστικά στις αλλαγές, διάβαζε σχήματα και περιστάσεις (όπως οι δύο φορές που χρησιμοποίησε τον Πάτρικ Μπέβερλι για να κουράσει περισσότερο τον ΜακΚάλεμπ) και κρατούσε την ομάδα του σε μια... ηρεμία. Με καλάθι του "Τεό" ο Ολυμπιακός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 26-25, για να ακολουθήσει ένα τρίποντο του Τεόντοσιτς που ανέβασε τη διαφορά στους πέντε πόντους, με την οποία έληξε και το πρώτο μέρος (28-33).

Όσο περνούσε η ώρα γινόταν όλο και πιο φανερό πως δεν θα βλέπαμε ανοιχτό παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός δεν είχε χώρους για να τρέξει, οπότε το θέμα ήταν πώς θα αντιδρούσε στο σετ παιχνίδι και στις κρίσιμες φάσεις. Στις λεπτομέρειες δηλαδή. Στην αρχή, πάντως, του τρίτου δεκαλέπτου οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με 7 πόντους, αλλά η Παρτίζαν με τρίποντο του Κέτσμαν έφερε τη διαφορά στους δύο. Ο Γιαννάκης στο μεταξύ έψαχνε συνέχεια τις κατάλληλες κινήσεις από τον πάγκο. Η μία από αυτές ήταν η αντικατάσταση του Τσίλντρες (που δεν ήταν σε καλή μέρα) με τον Βασιλόπουλο που σε κρίσιμο σημείο της περιόδου βοήθησε πολύ στην άμυνα.

Η αντίσταση-αντίδραση της Παρτίζαν

Πολύ καλή δουλειά στα ριμπάουντ και την άμυνα έκανε και ο Μπουρούσης σε εκείνο το χρονικό σημείο, στο οποίο ξύπνησε και ο Κλέιζα. Ο Ολυμπιακός έψαχνε όμως ένα μικρό ξέσπασμα, μια λίγο μεγαλύτερη διαφορά, αλλά ακόμη και όταν τη βρήκε με ένα απίστευτο τρίποντο του Τεόντοσιτς (40-47), ο Μπόζιτς απάντησε αμέσως, ο ΜακΚάλεμπ έδωσε και αυτούς πόντους (πριν πάθει κράμπα και αποχωρήσει στον πάγκο), ενώ ένα τρίποντο του Ντούσαν Κέτσμαν έκανε το σκορ 50-51. Το μομέντουμ είχε αλλάξει και η Παρτίζαν ισοφάρισε σε 52-52 στο τέλος της περιόδου, δίνοντας άλλη τροπή στα πράγματα.

Το μπλοκάρισμα του Ολυμπιακού συνεχίστηκε και στο πρώτο μισό της τελευταίας περιόδου, με τους παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη να παίρνουν κακές επιλογές, όπως και ο "δράκος" που επέλεξε τον Νίκολα Βούισιτς για το αρχικό σχήμα της περιόδου και ενώ νωρίτερα ο Κροάτης δεν είχε μπει δευτερόλεπτο στο παρκέ. Έτσι, οι Σέρβοι σημάδεψαν αμέσως τον Βούισιτς, ο Ολυμπιακός δέχθηκε μαζεμένους πόντους και η διαφορά των έξι πόντων, φάνηκε βουνό στους ερυθρόλευκους που έβλεπαν το χρόνο να περνάει. Όμως, οι ερυθρόλευκοι μετά κόπων και βασάνων αντέδρασαν, μείωσαν σε 60-59 και όλα θα κρίνονταν στις λεπτομέρειες στο τελευταίο πεντάλεπτο.

Ο Τσίλντρες και το θρίλερ...

Και αυτές οι λεπτομέρειες, τουλάχιστον για τον Ολυμπιακό, ήταν οι 7 συνεχόμενοι πόντοι του Τσίλντρες που κράτησαν όρθιους τους ερυθρόλευκους και μάλιστα τους έδωσαν το προβάδισμα με 63-62, δύο λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Στη συνέχεια και ύστερα από τραβηγμένες επιθέσεις και των δύο ομάδων, ένα χαμένο σουτ από κάτω του Μπουρούση, ο Τεόντοσιτς πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και πήγε στις βολές με 47.3'' να απομένουν. Ο Σέρβος ήταν ψύχραιμος και έκανε το σκορ 62-65. Όμως, ο Κέτσμαν με τρίποντο ισοφάρισε σε 65-65, 34'' πριν το τέλος!

Δεν έφτασαν τα 40 λεπτά

Κι όμωες, οι ερυθρόλευκοι είχαν μια πολύ κρίσιμη επίθεση στα χέρια τους και την έχασαν (με τον Γιαννλάκη να μην παίρνει παραδόξως τάιμ άουτ), με τον Μίλος Τεόντοσιτς να κάνει μια πολύ κακή επιλογή από τη γραμμή του τριπόντου και ενώ υπήρχε κι άλλος χρόνος. Η Παρτίζαν πήρε το ριμπάουντ και στον αιφνιδιασμό ο ΜακΚάλεμπ έβαλε την ομάδα του μπροστά με 67-65, έξι δευτερόλεπτα πριν το τέλος, παγώνοντας τους ερυθρόλευκους. Αυτή τη φορά ο Γιαννάκης πήρε τάιμ άουτ, το σύστημα έβγαλε τον Τεόντοσιτς για τρίποντο, αλλά το σουτ πήγε έρμπολ! Όχι ακριβώς όμως, αφού ο Τσίλντρες έπιασε την μπάλα στον αέρα, κάρφωσε και ισοφάρισε σε 67-67, δύο δευτερόλεπτα πριν το τέλος! Θρίλερ... στην τελευταία επίθεση της Παρτίζαν, ο Κέτσμαν κλείστηκε, η μπάλα έφτασε στον ΜακΚάλεμπ αλλά το σουτ του ήταν άστοχο και το ματς πήγε στην παράταση.

Ο Μπουρούσαρος και το κρύο αίμα του Τεόντοσιτς

Στο έξτρα πεντάλεπτο το ψυχολογικό βάρος έπεσε όλο πάνω στην Παρτίζαν που είχε χάσει μια μοναδική ευκαιρία για να πετάξει εκτός τελικού τον Ολυμπιακό. Ο Τσίλντρες συνέχισε την οργιαστική αφύπνισή του, ο Παπαλουκάς είχε το απαραίτητο καθαρό μυαλό σε κάθε φάση και με τον Κλέιζα να μπαίνει εκ νέου στο... κλίμα, οι ερυθρόλευκοι πήραν μια πολύτιμη διαφορά πέντε πόντων (70-75) την οποία έπρεπε να διαχειριστεί. Όμως, με γκολ-φάουλ του Βέσελι η Παρτίζαν μείωσε σε 75-77. Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός προσπάθησε τρεις συνεχόμενες φορές να σκοράρει, αλλά ήταν άστοχος. Είχε, όμως, τον Μπουρούση στο σωστό σημείο κάθε φορά, ο οποίος πήρε τρία συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ και στο τελευταίο πήγε στις βολές. Με 2/2 έκανε το σκορ 75-79 στα 25''. Ο Ράσιτς, όμως, απάντησε με τρίποντο στα 14'' και έφερε το ματς στον πόντο!

Οι Σέρβοι άργησαν να κάνουν φάουλ και τελικά αυτό έγινε στον Τεόντοσιτς, με 9.5'' να απομένουν. Ο Μίλος ήταν εύστοχος και στις δύο βολές και πλέον οι Σέρβοι είχαν την μπάλα στα χέρια τους. Ο Παπαλουκάς έκανε φάουλ στον Ράσιτς στα 6.5'' και ο Σέρβος έβαλε και τις δύο (80-81). Ο Γιαννάκης πήρε τάιμ άουτ για την επόμενη επίθεση και φυσικά έδωσε εντολή για φάουλ, το οποίο έγινε στον Τεόντοσιτς 4.5'' πριν τη λήξη. Ο Σέρβος ήταν και πάλι εύστοχος και στις δύο βολές, έδωσε την ανάσα τριών πόντων στον Ολυμπιακό και μετά το άστοχο σουτ του Ράσιτς στην εκπνοή, ήταν πλέον είδηση και γεγονός: ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στον τελικό της Κυριακής, όπου θα συναντήσει την Μπαρτσελόνα. Όπως το 97...

Τα δεκάλεπτα: 17-15, 28-33, 52-52, 67-67 (κ.α.), 80-83 (παρ.)

sport24.gr