Τετάρτη, Οκτωβρίου 14, 2009

Ιταλία-Κύπρος 3-2


Στο «Ένιο Ταρντίνι», η Κύπρος άγγιξε μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας της, προηγούμενη με 2-0 των Ιταλών ως το τελευταίο 10λεπτο, με τέρματα των Οκκά και Μιχαήλ. Εκεί όμως πήρε μπρος ο Αλμπέρτο Τζιλαρντίνο που πέτυχε χατ τρικ μέσα σε 13 λεπτά και έδωσε την νίκη γοήτρου στους πρωταθλητές κόσμου που ούτως ή άλλως είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση μέσα από τον 8ο όμιλο








Ελλάδα-Λουξεμβούργο 2-1

Παρουσιάζοντας κακό θέαμα με λιγοστές αναλαμπές η Εθνική επικράτησε του Λουξεμβούργου 2-1 στο ΟΑΚΑ και θα διεκδικήσει μέσω μπαράζ την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ, αφού Ελβετία και Ισραήλ έμειναν στο 0-0. Ο Τοροσίδης στο 30’ και ο Γκέκας στο 33’ με κεφαλιές τα γκολ της Εθνικής, μείωσαν με αυτογκόλ του Αβρ. Παπαδόπουλου στο 89’ οι φιλοξενούμενοι. Αναγκαία η βελτίωση εν όψει των «τελικών» του Νοεμβρίου. Ουκρανία, Βοσνία, Ιρλανδία και πιθανότατα Σλοβενία οι υποψήφιοι αντίπαλοι, τη Δευτέρα η κλήρωση.

Ο αγώνας…

Οι πολλές αλλαγές-αναγκαστικές και μη- στις οποίες προχώρησε ο Ότο Ρεχάγκελ επηρέασαν την Εθνική, που μπήκε πολύ νωθρά στον αγωνιστικό χώρο. Η κακή κυκλοφορία της μπάλας και τα πολλά λάθη επέτρεπαν στους φιλοξενούμενους να διατηρούν μακριά από την περιοχή τους αντιπάλους τους, ενώ κάποια μακρινά σουτ από τον Φωτάκη, που έκανε ντεμπούτο, και τον Τοροσίδη, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά με το εθνόσημο ως μέσος, δεν ανησύχησαν τον Ζουμπέρ.

Το απογοητευτικό θέαμα του πρώτου ημιώρου «διαγράφηκε» από τα δύο γρήγορα γκολ που πέτυχε η Εθνική με πανομοιότυπο τρόπο και μέσα σε διάστημα περίπου τριών λεπτών. Στο 30’ ο Καραγκούνης εκτέλεσε κόρνερ και στο 33’ φάουλ, με τον Τοροσίδη και τον Γκέκα αντίστοιχα να σημαδεύουν σωστά με το κεφάλι στις δύο περιπτώσεις και να βάζουν τα θεμέλια της νίκης. Μάλιστα το γκολ του Λαρισαίου φορ τον έφερε στην κορυφή των σκόρερ της προκριματικής φάσης με 10 γκολ.

Η αναλαμπή αυτή δεν είχε όμως συνέχεια. Η… αγγαρεία συνεχίστηκε, όπως και η φλύαρη και παντελώς ανούσια υπεροχή. Άξια αναφοράς γεγονότα ήταν μόνο οι δύο αλλαγές, μία αναγκαστική με τον Μόρα να περνά στη θέση του τραυματία Κυργιάκου στο 44’ και τον Πλιάτσικα να περνά με την έναρξη της επανάληψης αντί του Φωτάκη. Ούτε η αποβολή του Παγιάλ με δεύτερη κίτρινη κάρτα δεν στάθηκε αρκετή για να προσδώσει… ζωηράδα στην ελληνική ομάδα. Η αγωνιστική συμπεριφορά των φιλοξενουμένων, που παρά το σε βάρος τους σκορ συνέχιζαν το αντιποδόσφαιρο, ασφαλώς δεν βοήθησε…

Στο 76’ καταγράφηκε η πρώτη αξιοσημείωτη φάση στο δεύτερο μέρος, με τον Σαλπιγγίδη να ξεπερνά και τον αντίπαλο τερματοφύλακα, αλλά να πλασάρει στο αριστερό κάθετο δοκάρι, ενώ ο φορ του Παναθηναϊκού στο 79’ υποχρέωσε τον Ζουμπέρ σε όμορφη επέμβαση στη δεξιά του γωνία. Ο Ότο Ρεχάγκελ έριξε στη μάχη στο 83’ και τον Νίνη (αντί του Βύντρα), δίνοντας τη δυνατότητα στον νεαρό μέσο να κάνει την πρώτη του επίσημη εμφάνιση (και τρίτη συνολικά) με τους Άνδρες.

Η τελευταία καλή στιγμή του αγώνα απέφερε ένα γκολ για το Λουξεμβούργο, όταν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σηφάκη στην προσπάθειά του να κόψει μία ακίνδυνη σέντρα.

Περιμένοντας τη Δευτέρα…

Τη Δευτέρα θα μάθει η Εθνική την αντίπαλό της στα μπαράζ που θα γίνουν 14 και 18 Νοεμβρίου. Η Ελλάδα είναι μαζί με Ρωσία, Γαλλία και πιθανότατα την Πορτογαλία στους ισχυρούς (όπως θα επικυρωθεί από την κατάταξη της FIFA την Παρασκευή) και θα αντιμετωπίσει μία από τις τέσσερις αδύνατες, που είναι οι Ουκρανία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Ιρλανδία και Σλοβενία. Πέρα από την κλήρωση αντιπάλου, θα γίνει και κλήρωση για τη σειρά των αγώνων.

Οι συνθέσεις:

Ελλάδα:
Σηφάκης, Βύντρα (83’ Νίνης), Σπυρόπουλος, Κυργιάκος (44’ Μόρας), Αβρ. Παπαδόπουλος, Φωτάκης (46’ Πλιάτσικας), Πατσατζόγλου, Τοροσίδης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας.

Στον πάγκο: Χαλκιάς, Κατσουράνης, Μάντζιος (εκτός αποστολής Τζόρβας, Παπασταθόπουλος)

Λουξεμβούργο:
Ζουμπέρ, Κίντσιγκερ (80’ Μαρτίνο), Παγιάλ, Χόφμαν, Μπλεζ, Πέτερς, Στράσερ, Μπέτμερ, Κίτενγκε (73’ Πούποβατς), Γένις (46’ Λεβέκ), Μουτς.

Κίτρινες κάρτες:
Πλιάτσικας-Μαρτίνο, Μουτς.
Κόκκινες κάρτες: Παγιάλ

Διαιτητής: Ντάρκο Τσέφεριν (Σλοβακία)
Βοηθοί: Αντρέι Κόκολι, Μίλαν Κόγκεϊ (Σλοβενία)
Τέταρτος: Ματέι Γιουγκ (Σλοβενία)

* Περίπου 10.000 φίλαθλοι βρέθηκαν στις κερκίδες του ΟΑΚΑ. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας (και της ΑΕΚ) Νίκος Θανόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Νίκος Πατέρας με τους Χενκ Τεν Κάτε και Κώστα Αντωνίου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο βουλευτής Γιώργος Ανατολάκης.

πηγή: sport-fm

Γκρασιάν: «Με νοοτροπία νικητή»

Η επιτακτική ανάγκη του διπλού και η συνάντηση με έναν επικίνδυνο αντίπαλο, το Σάββατο (17/10) στο Παγκρήτειο απέναντι στον Εργοτέλη, καθιστούν ακόμα δυσκολότερο το έργο του Ιομάρ Μαζίνιο που ακόμα δεν έχει καταλήξει στο επιθυμητό σχήμα που θα του φέρει και το επιθυμητό για την ομάδα του αποτέλεσμα.

Ο τραυματισμός του Ρονάλντο Γκιάρο δημιούργησε θέση για έναν εκ των Ρομπέρζ και Κουλοχέρη, με το τελευταίο να φαίνεται πως κερδίζει το στοίχημα συμμετοχής του στο αρχικό σχήμα, έπειτα και από την τελευταία αρνητική εμφάνιση του Γάλλου στην Κομοτηνή. Εκτός της άμυνας, όμως, ο Βραζιλιάνος τεχνικός έχει λόγο να πονοκεφαλιάζει και σχετικά με το σχήμα που θα παρατάξει τους κίτρινους. Δεδομένου ότι ο Εργοτέλης είναι μία ομάδα που αρέσκεται στο ανοιχτό ποδόσφαιρο, ο Ιομάρ Μαζίνιο ίσως παρατάξει την ομάδα του με 4-2-3-1, τη στιγμή που θέση βασικού διεκδικούν, ακόμα, οι Χαβίτο, Κάμπορα, Πρίττας και Ναφτί, με τους τελευταίους να έχουν ξεπεράσει πλέον τους τραυματισμούς τους.

Την ανάγκη της νίκης τόνισε σήμερα (14/10) και ο Λεάντρον Γκαρσιάν μετά το τέλος της προπόνησης, στα πλαίσια της καθιερωμένης media day που έχει καθιερώσει η κιτρινόμαυρη ΠΑΕ.

Απαραίτητο το τρίποντο

«Θα πάμε με νοοτροπία νικητή, αλλά είναι φανερό ότι πρόκειται για μια σημαντική αγωνιστική για μας. Θα φανεί αν μπορεί η ομάδα να διεκδικήσει ψηλότερη θέση. Εχουμε τους ίδιους βαθμούς με τον Εργοτέλη και πρέπει να τον κερδίσουμε, για να τον προσπεράσουμε. Η ομάδα εκτός έδρας παίζει καλύτερα, καθώς ο αντίπαλος παίζει ανοιχτά, σε αντίθεση με τα εντός, όπου όλοι έρχονται να κλειστούν στην άμυνα. Έχουμε ένα πρόβλημα στο σκοράρισμα και αυτό δουλεύουμε στην προπόνηση. Έχουμε δει αρκετά παιχνίδια του Εργοτέλη. Έχει καλή ομάδα και πρέπει να προσέξουμε την άμυνά μας, καθώς διαθέτει καλούς επιθετικούς. Πρέπει να κερδίσουμε ώστε να ξεφύγουμε στην βαθμολογία από τους διώκτες μας. Μετά από αυτή την αγωνιστική θα γνωρίζουμε αν μπορούμε να διεκδικήσουμε μία θέση στη Ευρώπη ή κάτι άλλο».

Ερωτηθείς για το παιχνίδι της προηγούμενης αγωνιστικής με τον Πανθρακιικό, σχολίασε: «Μας στεναχώρησε όλους το αποτέλεσμα στην Κομοτηνή. Μετά το τέλος του αγώνα είχαμε πολλά νεύρα, καθώς ήταν μια ευκαιρία για το πρώτο διπλό της χρονιάς. Ωστόσο το παιχνίδι αυτό αποτελεί παρελθόν για εμάς».

Για τη δική του παρουσία στο γήπεδο, δήλωσε: «Είναι πολύ δύσκολο να βρω ρυθμό. Προσπαθώ καθημερινά να ψάχνω το επίπεδό μου. Δεν είμαι ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα παρουσία μου στην ομάδα. Όμως, πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα γίνομαι καλύτερος, μέσα από τα παιχνίδια».

Όσο για το παιχνίδι της Ουρουγουάης με την Αργεντινή που θα κρίνει ποιος θα κερδίσει το στοίχημα του Μουντιάλ 2010 και είναι πολύ πιθανόν να αγωνιστεί και ο επιθετικός του Άρη Σεμπαστιάν Αμπρέου, τόνισε: «Εύχομαι στον «Loco» να μην κερδίσει. Πιστεύω ότι η Αργεντινή αξίζει να είναι στο Μουντιάλ μόνο και μόνο από το όνομα. Πάντως, η μέχρι τώρα απόδοση της ομάδας δεν ήταν αυτή που έπρεπε».

Στα 6 κορυφαία ταλέντα της Ευρώπης ο Νίνης

Τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις που όλοι θαυμάσαμε όταν ξεκίνησε να παίζει στον Παναθηναϊκό πλησιάζει φέτος ο Σωτήρης Νίνης, κάτι που ανάγκασε την ιταλική έκδοση της ιστοσελίδας Goal.com, να τον τοποθετήσει στα 5 κορυφαία ταλέντα της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, καταλαμβάνει την 5η θέση στη λίστα με τις 6 μεγαλύτερες «αποκαλύψεις» στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα «δεύτερης ταχύτητας»
(π.χ Πορτογαλία, Ολλανδία, Σκωτία), πίσω -κατά σειρά- από τους Άνχελ Ντι Μαρία (Μπενφίκα), Λουίς Σουάρες (Άγιαξ), Άλαν Τζαγκόεφ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Ρομέλου Λουκάκου (Άντερλεχτ) και μπροστά από τον Κρεγκ Τόμσον (Νταντί Γιουνάιτεντ).


«Σε ένα πρωτάθλημα στείρο από νέες ιδέες, όπως είναι το ελληνικό, λάμπει όλο και περισσότερο ο νεαρός αστέρας Σωτήρης Νίνης. Αν και μόλις 19 ετών ο δεξιός χαφ του Παναθηναϊκού τραβάει όλο και περισσότερο την προσοχή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», αναφέρει αρχικά ο συντάκτης του κειμένου και συμπληρώνει για τα καθαρά αγωνιστικά του στοιχεία:

«Ο Νίνης είναι γρήγορος με πολύ καλό κοντρόλ της μπάλας. Έχει τη δυνατότητα να βρει τους ελεύθερους συμπαίκτες του με σέντρες ακριβείας ενώ το δεξιό του πόδι είναι θανατηφόρο».

«Ντέρμπι Ίντερ-Μίλαν για τον Νίνη;»

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, για τον νεαρό άσο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Ίντερ και η Μίλαν, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε… μιλανέζικο ντέρμπι το ζήτημα της απόκτησής του: «Οι τελευταίες φήμες στην αγορά μιλάνε για ντέρμπι μεταξύ της Ιντερ και της Μίλαν για το ποια θα τον αποκτήσει».