Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2009

Europa League: Παναθηναϊκός-Στουρμ Γκρατς 1-0

H …αγάπη του Σαλπιγγίδη για τα αντίπαλα δίχτυα έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό, 1-0 κόντρα στη Στούρμ Γκράτς στο ΟΑΚΑ για την 3η αγωνιστική του Europa League. Ο διεθνής επιθετικός με έυστοχή εκτέλεση πεναλτι (60’) διατήρησε τους «πράσινους» στη δεύτερη θέση του ομίλου και πολύ κοντά στην πρόκριση στην επόμενη φάση. Μέτριο παιχνίδι από τους παίκτες του Τεν Κάτε.


Tο ματς:


Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε στο παιχνίδι με την αναμενόμενη ενδεκάδα και ένα σύστημα 4-2-3-1. Εχοντας τη συμπαράσταση 30.000 φίλων του μπήκε δυνατά στο ματς και στο πρώτο 15λεπτο έκλεισε στα καρέ της τη Στουρμ Γκρατς, χωρίς, όμως, να καταφέρει να δημιουργήσει κάποια καλή ευκαιρία. Οι «πράσινοι» είχαν ενέργεια στο παιχνίδι τους και ενθουσιασμό, αλλά δεν απειλούσαν την εστία των Αυστριακών. Όλα αυτά μέχρι το 15’…

Από εκεί και πέρα, η απόδοση του «τριφυλλιού» έπεσε και το ματς πήρε έναν υποτονικό ρυθμό. Ο Παναθηναϊκός είχε την πρωτοβουλία, αλλά περιοριζόταν μόνο σε κατοχή και κάποιες καλές ατομικές ενέργειες, είτε από δεξιά είτε από αριστερά. Τίποτε περισσότερο. Από την άλλη, οι φιλοξενούμενοι μπορεί να μην είχαν καλή κυκλοφορία και να περιορίζονταν σε έναν παθητικό ρόλο, ήταν αυτοί, όμως, που έχασαν σπουδαία ευκαιρία να προηγηθούν, όταν στο 32’ ο Βέμπερ βρέθηκε απέναντι από τον Τζόρβα, αλλά το πλασέ του πέρασε άουτ. Το πρώτο ημίχρονο κύλησε χωρίς κάτι το ιδιαίτερο και οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το 0-0 να είναι το αποτέλεσμα.

Η είσοδος του Νίνη

Στην επανάληψη, ο Τεν Κάτε έριξε στο παιχνίδι τον Νίνη αντί του Κατσουράνη, με σκοπό να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του. Ο νεαρός προσπάθησε να δώσει φρεσκάδα, αλλά τα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου κυλούσαν όπως και τα τελευταία του πρώτου. Χωρίς καλή μπάλα δηλαδή και με τον κόσμο να μην παρακολουθεί θέαμα στον αγωνιστικό χώρο. Οι κινήσεις στον χώρο και οι αυτοματισμοί έλειπαν από τον Παναθηναϊκό, κόντρα σε μια Στουρμ που είχε επιλέξει να αμύνεται…

«Τριφυλλάρα βάλε ένα γκολ»

Ο κόσμος άρχισε να ξεσηκώνεται και στο 59’ φώναζε το σύνθημα «τριφυλλάρα βάλε ένα γκολ». Τελικά, ο Παναθηναϊκός τους έκανε το χατίρι. Ο Σαλπιγγίδης, με ατομική ενέργεια μπήκε στην περιοχή, ανατράπηκε από τον Σονλάιτερ και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι. Ο «Σάλπι» ανέλαβε την εκτέλεση, έβαλε το γκολ και έβαλε «φωτιά» στις κερκίδες!

«Αναψε» το ματς…

Αμέσως το παιχνίδι «άναψε». Οι Αυστριακοί αναγκάστηκαν να βγουν μπροστά και τρία λεπτά αργότερα, είχαν δοκάρι στην κεφαλιά του Σίντεφλεντ, έπειτα από κακή έξοδο του Τζόρβα. Δοκάρι που είχε και ο Παναθηναϊκός, λίγο αργότερα, μετά το δυνατό σουτ του Καραγκούνη. Ο Τζόρβας μπορεί να έκανε κακή έξοδο στη φάση του 63’, αλλά στο 66’ με διπλή επέμβαση σε κοντινά σουτ της Στουρμ κράτησε το μηδέν στην εστία του και χειροκροτήθηκε από τον κόσμο…

Τα λεπτά περνούσαν με τον Παναθηναϊκό να έχει την υπεροχή και να κρατάει με σχετική άνεση το υπέρ του 1-0. Στην καταγραφή των φάσεων βάζουμε και αυτή του 80’, όταν ο τερματοφύλακας της Στουρμ έδιωξε με το πόδι σουτ του Σισέ από καλή φάση, αλλά και στις καθυστερήσεις με τον Γάλλο πρωταγωνιστή ξανά.

Εν ολίγοις, μπορούμε να πούμε ότι ο Παναθηναϊκός πήρε μια σπουδαία νίκη, που τον κάνει φαβορί για την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Μια νίκη που δεν ήρθε, όμως, με καλό ποδόσφαιρο, παρά μόνο με κάποια καλά διαστήματα από την ομάδα του Χενκ Τεν Κάτε.


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χενκ Τεν Κάτε): Τζόρβας, Σπυρόπουλος, Σαριέγκι, Βύντρα, Γκάμπριελ, Ζιλμπέρτο, Κατσουράνης (46' Νίνης), Σαλπιγγίδης, Λέτο (75' Σιμάο), Καραγκούνης (85' Ρουκάβινα), Σισέ.

ΣΤΟΥΡΜ ΓΚΡΑΤΣ (Φράνκο Φόντα): Γκρατσάι, Σονλάιτνερ, Βέμπερ, Χιλίνκα, Μπούκβα (63' Γιάντσερ), Μουράτοβιτς, Ερενράιχ, Μπάιχλερ, Χετσλ (81' Χάσλερ), Πρετεντχάλερ (46' Φελντχόφερ), Σίντενφλεντ.

ΓΗΠΕΔΟ: «Ολυμπιακό Στάδιο»
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Πίτερ Ράσμουσεν (Δανία)

πηγή:sport-fm

Europa League: Μπάτε Μπορίσοφ-ΑΕΚ 2-1

Με νίκη θα έμπαινε γερά στο κόλπο της πρόκρισης. Η ΑΕΚ προηγήθηκε με τον Μπλάνκο κόντρα στη Μπάτε στη Λευκορωσία αλλά μετά όλα πήγαν κατά διαόλου. Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν, ο Μαϊστόροβιτς αποβλήθηκε και η ήττα 2-1 για την 3η αγωνιστική του Europa League ήταν τελικά αναπόφευκτη. Στην τελευταία θέση του ομίλου η «Ένωση» που διατηρεί όμως ελπίδες πρόκρισης. Αποβολή στις καθυστερήσεις και για τον Άρτσε.

Το ματς :

Με 4-4-2 και τους Νέμεθ, Μπλάνκο στην κορυφή της επίθεσης παρέταξε τον «Δικέφαλο» ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Το μυστικό όμως για την καλή ΑΕΚ του πρώτου ημιχρόνου, άκουγε στο όνομα Ταμαντανί Ενσαλίβα, ο οποίος κυριάρχησε στο χώρο του κέντρου. Η ΑΕΚ από την αρχή προσπάθησε να ελέγξει τον ρυθμό του παιχνιδιού, αφήνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων στους Λευκορώσους. Οι γηπεδούχοι πίεσαν και το ευτύχημα ήταν ότι λίγο πριν την επίτευξη του γκολ της Ένωσης, έχασαν την πιο μεγάλη ευκαιρία τους στον αγώνα, όταν ο Γιάχιτς παραλίγο να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Τρία λεπτά αργότερα όμως και συγκεκριμένα στο 31’ ο Νέμεθ πήρε την μπάλα μέσα στην περιοχή, εκεί ο Σοσνόφσκι τον κράτησε και ο διαιτητής υπέδειξε την «εσχάτη των ποινών». Ο Ίσμαελ Μπλάνκο από τα 11 μέτρα ήταν εύστοχος και πέτυχε το γκολ.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με το χειρότερο τρόπο για την ΑΕΚ, αφού μέσα σε δύο λεπτά δέχτηκε την ισοφάριση και αμέσως μετα έμεινε με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Μαϊστόροβιτς. Στο 51’ ένα φαινομενικά εύκολο σουτ των Λευκορώσων κατέληξε σε γκολ. Η ασταθής και λανθασμένη απόκρουση του Σάχα, που αντί να διώξει πλάγια την μπάλα, την κράτησε μέσα στην περιοχή και η εκνευριστική αδράνεια των αμυντικών της Ένωσης, έδωσε την ευκαιρία στον Παβλόφ να στείλει την μπάλα στην ανυπεράσπιστη πλέον, εστία. Η δεύτερη κίτρινη κάρτα που αντίκρισε ο Μαϊστόροβιτς λίγο κάτω από την μεσαία γραμμή, άλλαξε την αριθμητική αλλά και την ψυχολογική ισορροπία του αγώνα. Στα επόμενα λεπτά, η ΑΕΚ άντεξε στο διπλό σοκ και σιγά-σιγά ξαναμπήκε στον αγώνα με τη σκέψη που υπήρχε και πριν το παιχνίδι, ότι δηλαδή η ισοπαλία δεν ήταν καταδικαστικό αποτέλεσμα.

Οι αλλαγές θέσεων, με τον πολύ καλό Ενσαλίβα να περνάει στόπερ δίπλα στον Γιάχιτς και την αναγκαστική αλλαγή του τραυματία Χουανφράν με τον Καράμπελα, ανάγκασε την ΑΕΚ σε ακόμη πιο αμυντικό ρόλο. Η Μπάτε πίεσε ασφυκτικά στα επόμενα λεπτά με στόχο να φτάσει στο γκολ που θα της έδινε την πρώτη φετινή της νίκη στο Europa League. Τελικά αυτό έγινε πέντε λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης. Ο κορυφαίος του παιχνιδιού, Κρίβατς εκτέλεσε κόρνερ και ο πιο κοντός ίσως παίκτης του αγώνα, ο Αλουμόνα, εντελώς αφύλαχτος και ξεχασμένος από τους αμυντικούς, ανανόχλητος έπιασε την κεφαλιά και έδωσε την παρθενική νίκη στους Λευκορώσους.

Μετά και το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα του ομίλου, όπου η Μπενφίκα έκανε «πλάκα» στην Έβερτον, συντρίβοντάς την με σκορ 5-0, η υπόθεση πρόκριση δυσκολεύει αρκετά και ο αγώνας με την Μπάτε στην Αθήνα αποκτά το χαρακτήρα τελικού. Μέσα σε όλα αυτά ο «Δικέφαλος» θα υποδεχτεί την αποψινή του αντίπαλο χωρίς τους Μαϊστόροβιτς, Άρτσε (αποβλήθηκε και αυτός στο τέλος, όπως και ο Μπάγεβιτς).

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Βίκτορ Γκοντσαρένκο):
Βερέμκο, Γιούροβιτς, Μπορντάτσοφ (85' Αλουμόνα), Σοσνόφσκι, Σίτοφ, Νεχκχάιτσικ, Λιχτάροβιτς (65' Γκοαργιάν), Παβλόφ (55' Σκάβις), Ραντιόνοφ, Κρίβετς, Βολόντκο.

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Μαϊστόροβιτς, Γιάχιτς, Άρτσε, Χουανφράν (62’Καράμπελας), Καφές, Ενσαλίβα, Μπλάνκο (59' Μάκος), Νέμεθ (82' Λεονάρντο), Μαντούκα, Σκόκο.

ΓΗΠΕΔΟ:
«Ντιναμό»
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ζολτ Σάμπο (Ουγγαρία)

9ος Όμιλος


Τα αποτελέσματα της αγωνιστικής


ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ-ΑΕΚ 2-1
Μπενφίκα-Έβερτον 5-0

Η βαθμολογία

1. Μπενφίκα 6
2. Έβερτον 6
3. ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 3
4.ΑΕΚ 3

Η επόμενη αγωνιστική

ΑΕΚ-ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ
Έβερτον-Μπενφίκα

πηγή: sport-fm

Kρέμασε τα παπούτσια του ο Κριστιάν Βιέρι !

Την απόφαση να σταματήσει το ποδόσφαιρο στα 36 του χρόνια, ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη (22/10) ο Κριστιάν Βιέρι:

«Δεν θέλω να αγωνιστώ πλέον και δεν θα μπω στον πειρασμό να παίξω ακόμη και στο εξωτερικό», είπε ο Ιταλός επιθετικός σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδίκασης της δικαστικής διαμάχης που έχει με την Ιντερ, την οποία κατηγορεί ότι τον παρακολουθούσε μυστικά όταν αγωνιζόταν στην ομάδα της.

Ο μέχρι πρότινος άσος της Αταλάντα πέρασε από ουκ ολίγους συλλόγους στην καριέρα του, με την Ίντερ να αποτελεί τον βασικό σταθμό της ποδοσφαιρικής του θητείας καθώς εκεί έμεινε για 6 σεζόν. Μεταξύ άλλων έχει φορέσει τη φανέλα των Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης, Λάτσιο, Μίλαν, Μονακό, Φιορεντίνα κ.α..




O ΒΙΕΡΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ.....