Πέμπτη, Οκτωβρίου 01, 2009

Europa League: ΑΕΚ-Μπενφίκα 1-0 (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ανανεωμένη ΑΕΚ επικράτησε της Μπενφίκα με 1-0, με τους ποδοσφαιριστές της Ένωσης να δίνουν απαντήσεις στους επικριτές πραγματοποιώντας μία πάρα πολύ καλή εμφάνιση κόντρα σε μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της Ευρώπης. Ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Γεωργέα με δεύτερη κίτρινη κάρτα, πέντε λεπτά πριν από τη λήξη του παιχνιδιού.

Η Ένωση δεν είχε τον κόσμο στο πλευρό της αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να παίξει καλό ποδόσφαιρο, να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες και εν τέλει να σκοράρει στο 43’ με τον Ντανιελ Μαϊστόροβιτς. Εξαιρετικός ο Σεμπαστιάν Σάχα κράτησε το 1-0 στην επανάληψη με απίστευτες επεμβάσεις.

Ο Μπάγεβιτς πραγματοποίησε αρκετές αλλαγές στην 11άδα με τον Γιάχιτς να δένει την μεσαία γραμμή με μία πάρα πολύ καλή εμφάνιση, τον Χέρσι να είναι συνεχής κίνδυνος από τα δεξιά και τους Αργεντινούς (Σκόκο, Μπλάνκο) να δείχνουν πως βρίσκουν ξανά τον εαυτό τους.

Το τελικό 1-0 είναι η πρώτη νίκη του Μπάγεβιτς σε ομίλους Ευρωπαϊκής διοργάνωσης με την ΑΕΚ και το πρώτο φετινό τρίποντο της Ένωσης, που βάζει εκ νέου στο παιχνίδι της πρόκρισης τον Δικέφαλο.

Παγωμένο (σαν το ΟΑΚΑ) ξεκίνημα

Το άδειο ΟΑΚΑ επηρέασε σίγουρα του ποδοσφαιριστές της Ένωσης που αντίκρισαν τις λευκές εξέδρες αντί για το κίτρινο που θα περίμεναν να έχουν σε ένα Ευρωπαϊκό παιχνίδι κόντρα στην Μπενφίκα.

Ο κόσμος ήταν απογοητευμένος από την εμφάνιση με τον Παναθηναϊκό και η απουσία του έδειχνε στους ποδοσφαιριστές του Δικεφάλου πως θα έπρεπε να… ξυπνήσουν και να αποδώσου το ποδόσφαιρο που ξέρουν. Το έργο τους ήταν εξ αρχής δύσκολο καθώς οι Πορτογάλοι είναι από τις πλέον φορμαρισμένες ομάδες στην Ευρώπη και με επίθεση «φωτιά».

Η ποιότητα των φιλοξενουμένων φάνηκε από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, με τους Αϊμάρ, Καρντόσο και Ντι Μαρία να αλλάζουν με ταχύτητα την μπάλα αλλά την αμυντική γραμμή της Ένωσης να κρατά μακριά από την περιοχή του αετούς της Λισαβόνας.

Η πρώτη ευκαιρία για τους παίκτες της Μπενφίκα ήρθε στο 13ο λεπτό όταν ύστερα από κόρνερ η μπάλα στρώθηκε στον Ντι Μαρία λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή και ο Αργεντινός εξαπέλυσε έναν κεραυνό ο οποίος σταμάτησε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Σεμπαστιάν Σάχα.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι ποδοσφαιριστές του Ντούσαν Μπάγεβιτς είχαν πρόβλημα στην μεσαία γραμμή όπου οι αποστάσεις μεταξύ των κιτρινόμαυρων ήταν μεγάλες, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να βγει η μπάλα στην επίθεση. Μετά το πέρας του πρώτου τετάρτου αυτή η αδυναμία διορθώθηκε και η Ένωση άρχισε να θυμίζει ομάδα του Μπάγεβιτς.

Το…. πέταγμα του αετού

Η μπάλα κυκλοφορούσε σωστά με στόχο τις δύο πτέρυγες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την γρήγορη και επικίνδυνη ανάπτυξη της ΑΕΚ. Ο Γεωργέας στο 16’ έκανε την ατομική ενέργεια από τα δεξιά, μπήκε μέσα στην περιοχή αλλά προτίμησε να σουτάρει αντί να… σερβίρει για κάποιον συμπαίκτη του με αποτέλεσμα να μπλοκάρει εύκολα ο Ζούλιο Σέζαρ.

Δύο λεπτά αργότερα ο Νάτσο Σκόκο πήρε την μπάλα από αριστερά και κινήθηκε παράλληλα στην εστία αλλά το σουτ που επιχείρησε λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή βρήκε σε ετοιμότητα τον πορτιέρο της Μπενφίκα που έπεσε και απέκρουσε στην κλειστή του γωνία.

Αυτές οι δύο φάσεις αναπτέρωσαν το ηθικό της εξέδρας και κυρίως των ποδοσφαιριστών που μετά τα τελευταία γεγονότα άρχισαν να δείχνουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και να πατάνε ολοένα και καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο.

Στο 20’ οι πλαγιοκοπήσεις της ΑΕΚ, με τον ορεξάτο και θετικότατο Γιουσούφ Χέρσι παραλίγο να φέρουν τους γηπεδούχους σε θέση οδηγού αλλά η μπάλα δεν έκανε το χατίρι του Ισμαέλ Μπλάνκο. Ο δεξιός χαφ της Ένωσης έκανε τη σέντρα, ο Αργεντινός στράικερ πρόλαβε την έξοδο του Σέζαρ αλλά η κεφαλιά με στόχο την αριστερή γωνία πέρασε ελάχιστα άουτ. Ο «Ζορό» κλότσησε με νεύρα το δοκάρι για την ατυχία του αλλά η μηχανή της ΑΕΚ έδειξε πως είχε πάρει μπροστά και αυτό ήταν το θετικό.

Η ΑΕΚ με τον Γιάχιτς να είναι αλάνθαστος στα χαφ βγάζοντας με τον πλέον σωστό τρόπο την μπάλα για την επίθεση και τους Μαντούκα, Χέρσι να ψάχνουν τον τρόπο να διασπάσουν την άμυνα των Πορτογάλων είχε πλέον τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Ο Βόσνιος έδειξε γιατί υπολογίζεται από τον Μπάγεβιτς ως αμυντικό χαφ δίνοντας ηρεμία στην μεσαία γραμμή και την δυνατότητα στον Καφέ να ασχοληθεί και με την ανάπτυξη της ομάδας. Από τη στιγμή μάλιστα που ο κόσμος άρχισε να χειροκροτεί του κιτρινόμαυρους μετά τα σφυρίγματα της προηγούμενης Κυριακής αυτό που έλειπε ήταν μόνο το γκολ για τους γηπεδούχους.

Μια του Μπλάνκο, δυο του Μπλάνκο...

Ο αναγεννημένος Μπλάνκο προσπάθησε και στο 38’ να πετύχει το γκολ που τόσο πολύ έψαχνε αλλά δεν το κατάφερε. Ο Γεωργέας που ανέβαινε πυκνά συχνά βοηθώντας την ανάπτυξη της ΑΕΚ βρήκε τον χώρο, έκανε τη σέντρα από τα δεξιά αλλά το ξεπέταγμα του Αργεντινού και το σουτ στην κίνηση πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Σέζαρ.

Ο τρόπος παιχνιδιού των κιτρινόμαυρων ήταν αυτό που επιθυμεί να βλέπει ο Μπάγεβιτς αλλά και ο κόσμος καθώς τα λάθη στην μεσαία γραμμή δεν υπήρχαν και το παιχνίδι από τα άκρα ήταν το σήμα κατατεθέν.

Κάπως έτσι ήρθε η δεύτερη ευκαιρία του Μπλάνκο μέσα σε δύο λεπτά. Αυτή τη φορά η ΑΕΚ επέλεξε την αριστερή πλευρά για να επιτεθεί με τον Νάτσο Σκόκο να κάνει τη σέντρα έπειτα από ατομική ενέργεια αλλά την δύσκολη γυριστή κεφαλιά του συμπατριώτη του να περνάει λίγο έξω από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Σέζαρ.

...και γκολ του Μαϊστόροβιτς

Ότι δεν πέτυχε ο Μπλάνκο στις δύο τελευταίες του προσπάθειες το πέτυχε ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς. Ο Σουηδός ανέβηκε για ένα κόρνερ που κέρδισε η Ένωση στο 43ο λεπτό και παρά την παρουσία του «γίγαντα» Λουϊσάο ο κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ κατάφερε να πάρει μία εξαιρετική κεφαλιά και να στείλει με δύναμη την μπάλα στο βάθος της εστίας του Σέζαρ.

Το γκολ ήρθε για τον Δικέφαλο σε ένα πολύ καλό χρονικό σημείο, μόλις δύο λεπτά πριν την λήξη του ημιχρόνου και επισφράγισε την ανωτερότητα της ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο από το 15ο λεπτό και έπειτα.

Φύλακας άγγελος ο Σάχα

Μπορεί η ΑΕΚ με την απόδοσή της αν είχε εξαφανίσει τα ατού της Μπενφίκα αλλά αυτό δεν σήμαινε πως η Πορτογαλική ομάδα δεν μπορούσε να αντιδράσει. Άλλωστε πρόκειται για μία εξαιρετικό σύνολο έμπειρων και ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Αυτό που έπρεπε να προσέξουν οι γηπεδούχοι θα ήτα κυρίως τα πρώτα λεπτά της επανάληψης για να μην χαθεί το πλεονέκτημα του 1-0 στο 43’.

Για να μπορέσει η Ένωση να κρατήσει στο «μηδέν» τους Πορτογάλους στο αναμενόμενο επιθετικό ξέσπασμα που θα είχαν στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου χρειάστηκε και η συμβολή του Σεμπαστιάν Σάχα. Ο Αργεντινός παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του όταν οι φιλοξενούμενοι έβαλα στόχο της εστία του και με εξαιρετικές επεμβάσεις κράτησε το προβάδισμα για την ομάδα του.

Στο 50ο λεπτό ο Ντι Μαρία δοκίμασε για ακόμα μία φορά το… θανατηφόρο αριστερό του αλλά ο Σάχα απογειώθηκε πραγματοποιώντας μία εντυπωσιακή και συνάμα ουσιαστική απόκρουση. Δύο λεπτά αργότερα ήταν η σειρά ενός ακόμα Αργεντινού της Μπενφίκα να δοκιμάσει να νικήσει τον πορτιέρο της Ένωσης αλλά ο Σάχα είχε πάρει ήδη τον… αέρα από τους συμπατριώτες του. Ο Αϊμάρ προσπάθησε με ένα τεχνικό σουτ στο 52’ να στείλει την μπάλα στην αριστερή γωνία του Σάχα αλλά ο τελευταίος δεν είχε τελειώσει τις πτήσεις και απομάκρυνε για δεύτερη φορά με εντυπωσιακό τρόπο.

Το παιχνίδι είχε εξαιρετικό ρυθμό με την Μπενφίκα να προσπαθεί να φέρει την αναμέτρηση στα ίσια και την ΑΕΚ να μην επιλέγει την τακτική της οπισθοχώρησης για να κρατήσει το σκορ. Η Ένωση με γνώμονα πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση επέλεξε σωστά να μην κλειστεί και να μην δώσει την δυνατότητα τους εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές της Μπενφίκα να εγκατασταθούν έξω από την περιοχή της.

Η τρίτη σοβαρή απειλή για την εστία της ΑΕΚ ήρθε στο 66ο λεπτό όταν ο Καρντόσο εκτέλεσε απ ευθείας το φάουλ αλλά ο Σενπαστιάν Σάχα με ακόμα μία απίστευτη απόκρουση κράτησε την μπάλα μακριά από τα δίχτυα του.

Το σόου του τερματοφύλακας της Ένωσης όμως δεν είχε τελειωμό την ώρα που η Μπενφίκα πίεζε για την ισοφάριση. Ο Αργεντινός που είχε αναλωθεί σε εξαιρετικές επεμβάσεις στα μακρινά σουτ των Πορτογάλων έδειξε την ικανότητά του και στα τετ α τετ στο 74ο λεπτό. Ο νεοεισελθών Κοεντράο μπήκε μέσα στην περιοχή από τα αριστερά αλλά ηττήθηκε από τον Σάχα που απομάκρυνε με τα πόδια την μπάλα.

Στα τελευταία λεπτά η ΑΕΚ μπορεί να έμεινε με δέκα παίκτες (δεύτερη κίτρινη ο Γεωργέας) αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στους κιτρινόμαυρους που έοαιξαν με μυαλό και κράτησαν τη νίκη.

Διαιτητής: Στέφαν Γιοχάνεσον (Σουηδία)

Κόκκινες: 85΄ Γεωργέας (δεύτερη κίτρινη)

Κίτρινες: Γεωργέας, Γιάχιτς, Γκέντσογλου - Μάξι Περέιρα, Ραμίρες, Καρντόσο

Οι συνθέσεις:

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Καφές (69΄ Γκέντσογλου), Χέρσι (78΄ Λεονάρντο), Μαϊστόροβιτς, Χουανφράν, Μαντούκα, Γιάχιτς, Μπλάνκο, Γεωργέας, Σκόκο (89΄ Καράμπελας), Αρτσε.

Μπενφίκα (Ζόρζε Ζέσους): Χούλιο Σέζαρ, Λουϊζάο, Χάβι Γκαρσία, Καρντόσο, Ραμίρες, Αϊμάρ (80΄ Νούνο Γκόμες), Μάξι Περέιρα (58΄ Κοεντράο), Ντι Μαρία, Νταβίντ Λουίς, Πεϊσότο, Σαβιόλα (59΄ Γουέλντον).



πηγή:sport24

Oλυμπιακός: Μεταγραφικές ενισχύσεις τον Γενάρη !

Για μεταγραφικές ενισχύσεις θα κινηθεί ο Ολυμπιακός τον Ιανουάριο. Στόχος είναι η απόκτηση ενός (ή και περισσοτέρων) παίκτη, που θα δώσει λύσεις στα χαφ, όπου άλλωστε εντοπίζεται το σημαντικότερο κενό στο ρόστερ του Ολυμπιακού.

«Μπορεί να ενισχυθούμε τον Γενάρη αλλά θα αφήσουμε πρώτα τον Ζίκο να δουλέψει», λένε χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, ωστόσο ο Βραζιλιάνος πολύ δύσκολα δε θα ζητήσει την απόκτηση ενός εντεκαδάτου χαφ, ειδικά αν οι Πειραιώτες προκριθούν στην επόμενη φάση του Champions League, κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι θα κληθούν να δώσουν περισσότερα και πιο δύσκολα ματς:

Ήδη έχουν ακουστεί για τον Ολυμπιακό τα ονόματα δύο Βραζιλιάνων, που γνωρίζει πολύ καλά ο Ζίκο από τις πρώην ομάδες του.

Ο λόγος για τους Ντάνιελ Καρβάλιο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ντέιβιντ της Φενέρμπαχτσε.

Ο πρώτος μένει ελεύθερος στα τέλη Δεκέμβρη και είναι αποφασισμένος να αλλάξει παραστάσεις, ενώ ο δεύτερος αν και έχει συμβόλαιο με τη Τουρκική ομάδα μέχρι το καλοκαίρι του 2012 δε θα έλεγε όχι στο ενδεχόμενο να συνεργαστεί και πάλι με τον «μέντορα» του, μιας και δε βρίσκεται στις βασικές επιλογές της τεχνικής ηγεσίας της Φενέρμπαχτσε.

Η επίθεση του Τεν Κάτε στον κάμεραμαν (ΒΙΝΤΕΟ)

Champions League: Aποτελέσματα Τετάρτης (30/09/)












Τα αποτελέσματα των αγώνων της Τετάρτης και οι βαθμολογίες των τεσσάρων ομίλων:


Α’ όμιλος

Μπάγερν Μονάχου-Γιουβέντους 0-0

Μπορντό-Μακάμπι Χάιφα 1-0
83’ Τσιανί
* Στο 88’ αποβλήθηκε ο Καγιάλ της Μακάμπι Χάιφα

Η βαθμολογία

1. Μπάγερν Μονάχου 4 (3-0)
2. Μπορντό 4 (2-1)
3. Γιουβέντους 2 (1-1)
4. Μακάμπι Χάιφα 0 (0-3)

Β’ όμιλος

ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μπεσίκτας 2-1
7’ Ντζαγκόεφ, 61’ Κράσιτς/ 90’ Εκρέμ Νταγκ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Βόλφσμπουργκ 2-1
59’ Γκιγκς, 78’ Κάρικ/ 56’ Ντζέκο

Η βαθμολογία


1. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 6 (4-1)
2. Βόλφσμπουργκ 3 (4-3)
3. ΤΣΣΚΑ Μόσχας 3 (3-4)
4. Μπεσίκτας 0 (1-4)

Γ’ όμιλος

Ρεάλ Μαδρίτης-Μαρσέιγ 3-0
58’, 64' Ρονάλντο, 61’ πεν. Κακά

Μίλαν-Ζυρίχη 0-1
10’ Τίχινεν

Η βαθμολογία


1. Ρεάλ Μαδρίτης 6 (8-2)
2. Μίλαν 3 (2-2)
3. Ζυρίχη 3 (3-5)
4. Μαρσέιγ 0 (1-5)

Δ’ όμιλος

ΑΠΟΕΛ-Τσέλσι 0-1
18’ Ανελκά

Πόρτο-Ατλέτικο Μαδρίτης 2-0
75’ Φαλκάο, 82’ Ρολάντο

Η βαθμολογία


1. Τσέλσι 6 (2-0)
2. Πόρτο 3 (2-1)
3. ΑΠΟΕΛ 1 (0-1)
4. Ατλέτικο Μαδρίτης 1 (0-2)