Δευτέρα, Φεβρουαρίου 08, 2010

Κύπρος: Γκολάρα από τον Καφού της Ανόρθωσης ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Βγάζοντας τον κορυφαίο…

AΠΟ: http://koubanezos.blogs.sportnet.gr/archives/340

Μου προξένησε, ομολογώ, το ενδιαφέρον η διαδικασία της ανάδειξης των κορυφαίων ενδεκάδων, σε συνεργασία Super League και ΣΚΑΪ με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών.

Η δουλειά των συναδέλφων στο κανάλι ήταν εξαιρετική και ευλόγως οι ενστάσεις, για τα αποτελέσματα, αρκετές. Βασική προϋπόθεση ήταν τα 100 ματς, επί παραδείγματι ο Βέλιμιρ Ζάετς σταμάτησε στα 97, ας πούμε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει μια εξαίρεση.

Κατ’ εμέ η διαδικασία ήταν εξ αρχής λάθος. Μπορείτε, π.χ. να με ρωτήσετε για τους κορυφαίους της δεκαετίας του ’90 ή του ’00, τους έχω δει και τους θυμάμαι. Αντιστοίχως κάποιοι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να είχαν απαντήσει για παλιότερες δεκαετίες αφού τους είδαν, κάτι που εμείς (λόγω τεχνολογίας) δεν έχουμε τη δυνατότητα...

Παλιότερα, μαθητής ακόμη στη σχολή, θυμάμαι τον Γιάννη Διακογιάννη σε σχετική κουβέντα να μου λέει πως «φοβερός ο Πελέ, φοβερός αλλά κωλοπαιδαράς ο Μαραντόνα, εξαιρετικός ο Κρόιφ, τεράστιος ο Πλατινί αλλά Ντι Στέφανο δεν ήταν κανείς τους». Αφού τον είχε δει να παίζει, ήταν δυνατόν να μην ξέρει;

Είναι λοιπόν σχετικό… Στα δικά μου τα μάτια, πρόλαβα λίγο Μαραντόνα αλλά Ζιντάν δεν ήταν. Όπως και, πιθανότατα, σε 6-7 χρόνια όλους αυτούς να τους έχει «σβήσει» από τη συνείδηση ως κορυφαίους ο Μέσι.

Αντιστοίχως με τις ομάδες. Πιάστε τις ελληνικές, την πρώτη εξαιρετική ομάδα που θυμάμαι ήταν η ΑΕΚ των τελευταίων τίτλων και κατόπιν τον Παναθηναϊκό του Ρότσα. Δεν πρόλαβα άλλο Παναθηναϊκό, δεν πρόλαβα παλιό Ολυμπιακό, δεν πρόλαβα ΠΑΟΚ.

Ισως αν τους κορυφαίους έβγαζαν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές να υπήρχαν λιγότερα παράπονα προς τη μεριά της Λίγκας.

Παραθέτω τα αποτελέσματα και αναμένω τις δικές σας απόψεις στα σχόλια

1960-70: Οικονομόπουλος, Γκαϊτατζής, Καμάρας, Λουκανίδης, Πολυχρονίους, Γιούτσος, Δομάζος (αρχηγός), Παπαεμμανουήλ, Σαραβάκος Θ., Νεστορίδης, Σιδέρης με προπονητή τον Στέφαν Μπόμπεκ.

1970-80 : Κελεσίδης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Καψής, Νικολάου, Αρδίζογλου, Δεληκάρης, Κούδας (αρχηγός), Παπαϊωάννου Μ., Μαύρος, Μπάγεβιτς με προπονητή τον Λάκη Πετροπούλο.

1980-90: Σαργκάνης, Βαμβακούλας, Καρούλιας, Κυράστας, Μητσιμπόνας, Κούης, Παπαϊωάννου Λ., Ρότσα, Χατζηπαναγής (αρχηγός), Αναστόπουλος, Σαραβάκος με προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ.

1990-00: Βάντσικ, Αποστολάκης, Γεωργάτος, Καλλιτζάκης, Μανωλάς, Καραπιάλης, Κωφίδης, Σαβέφσκι, Αλεξανδρής, Βαζέχα (αρχηγός) με προπονητή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

2000-10: Νικοπολίδης, Αντζας, Καψής, Νταμπίζας, Χένρικσεν, Ζαγοράκης (αρχηγός), Καραγκούνης, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς, Ζιοβάνι, Νικολαΐδης, με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος.