Παρασκευή, Μαρτίου 30, 2012

Concept car που έκλεψαν καρδιές αλλά δεν βγήκαν στο δρόμο

Υπήρξαν ορισμένα εντυπωσιακά concept cars τα οποία κέρδισαν το ενδιαφέρον του κόσμου, στις διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου στην υφήλιο, όμως ποτέ δεν βγήκαν στην παραγωγή. Μερικά από αυτά τα εντυπωσιακά πειραματικά μοντέλα παρουσιάζουμε σήμερα.

Τα concept cars αποτελούν το μεγάλο κλου στις εκθέσεις αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο. Μερικά , μετά από κάποια χρόνια, βγήκα στην παραγωγή. Κάποια άλλα όχι. Όμως ακόμη τα νοσταλγούμε γιατί ήταν πραγματικά υπέροχα.

ΒΜW M1 Homage

Παρουσιάσθηκε το 2008, 30 χρόνια από την πρεμιέρα των θρυλικών Μ1. Όσοι το είδαν για πρώτη φορά μίλησαν με κολακευτικά σχόλια, του τύπου «πρόκειται για ένα σεξουαλικό φετίχ από χάλυβα που χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής».

Όπως και οι πρώτες Μ1, το concept car του 2008 έχει τοποθετημένο τον κινητήρα στο κέντρο. Και ο κινητήρας είναι ένα 6κύλινδρο σε σειρά μοτέρ.

Το 2008 έγινε πολύς λόγος για το αν και κατά πόσο το ΒΜW M1 Homage θα μπει στην παραγωγή ως απάντηση στον ενδογερμανικό ανταγωνισμό των Audi R8 και Μercedes SLR. Έναν σκληρό ανταγωνισμό κορυφαίων supercars. Τελικά, η M1 Homage , παρά τις φήμες που κατά καιρούς κυκλοφορούσαν ότι τελικώς θα την δούμε στους δρόμους, δεν μπήκε ποτέ στην παραγωγή.

Chevrolet Corvette Four-Rotor

Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η Chevrolet παρουσίασε ποτέ τολμηρές ιδέες στα μοντέλα παραγωγής ή τα concept car που κατά καιρούς παρουσιάζει. Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι φυσικά η Corvette. Έτσι, όταν το 1973 παρουσιάσθηκε η Corvette Four-Rotor, το κοινό ήταν αρκετά ενθουσιασμένο.

Στην 10ετία του 1970 όταν στις κινηματογραφικές οθόνες κυριαρχούσε ο ατσαλάκωτος Τζέιμς Μπόντ, το δημιούργημα της αμερικανικής φίρμας ήταν ασορτί με την εποχή του. Το αυτοκίνητο διέθετε κινητήρα Wankel (περιστροφικό) -που σήμερα συναντούμε στο Mazda RX-8 - και είχε απόδοση 400 ίππων.

Maserati Birdcage

Η Birdcage της Maserati είναι ένα από τα πιο σέξι concept car που έχουν εμφανισθεί ποτέ. Και είναι σίγουρο πως όσοι βλέπουν το συγκεκριμένο πειραματικό μοντέλο, νιώθουν μεγάλη ζήλια γιατί δεν θα μπορέσουν ποτέ να το κάνουν δικό τους.

Όπως υποστήριζε η ιταλική φίρμα, το αυτοκίνητο εξοπλιζόταν με έναν V12 κινητήρα απόδοσης 700 ίππων.

Mercedes C111

Για πολλούς, το 1970 δεν ήταν πολύ καλή χρονιά για τη Mercedes. Όμως αυτό το όμορφο πειραματικό μοντέλο με την ονομασία C111 που παρουσιάσθηκε από την γερμανική φίρμα κέρδισε τις εντυπώσεις και τα ευμενή σχόλια όλου του κόσμου. Το C111 εκτός της όμορφης εμφάνισης διακρίνεται και για τις πόρτες gull-wing (φτερά γλάρου).

Saab Aero X

Η τρέχουσα οικονομική –και όχι μόνο- κατάσταση της Saab είναι τρομακτική. Όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά αν οι Σουηδοί ήταν πιο τολμηροί σε ορισμένες κινήσεις τους. Για παράδειγμα το concept car Aero X. Ήταν ένα όμορφο αυτοκίνητο και ίσως μπορούσε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας για την Saab, αν έμπαινε εγκαίρως στην παραγωγή.

Citroen GT

Τι θα κάνουμε με την Citroen; Το GT εξακολουθεί να είναι φρέσκο και εντυπωσιακό ενώ από κανέναν δεν πρέπει να διαφεύγει ότι έχει δώσει αρκετά στιλιστικά στοιχεία στο DS3. Το GT είναι ένα υπέροχο supercar και είναι κρίμα που δεν το είδαμε ποτέ στους δρόμους. Η γαλλική φίρμα ισχυρίζεται ότι κάποτε θα βγουν μερικά GT προς πώληση. Λίγα, πολύ λίγα. Πότε (και αν) θα συμβεί αυτό; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.

Audi AVUS

Το Audi AVUS εντυπωσίασε τον κόσμο, όταν αποκαλύφθηκε το 1991 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο. Παρά την τεράστια επιτυχία σε αγώνες ράλι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας (1980), στην γκάμα της Audi δεν υπήρχε ένα supercar. Δεκαπέντε χρόνια μετά την παρουσίαση του AVUS η Audi πρόσθεσε στην γκάμα της το R8.

Lancia Stratos Zero

Η αρχική σφήνα. Παρά την εξαιρετικά πρακτικό σχεδιασμό του , το Stratos Zero δεν μπήκε ποτέ στην παραγωγή. Αποτέλεσε όμως πηγή έμπνευσης για σπορ αυτοκίνητα που έμειναν στην ιστορία. Όπως ήταν Lamborghini Countach


Πηγή: http://news247.gr

Aφρικανική...γκολάρα ! (ΒΙΝΤΕΟ)