Τετάρτη, Οκτωβρίου 08, 2008

Κακά και Ροναλντίνιο «ψήφισαν» Μέσι για την «Χρυσή Μπάλα»


Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο χρυσός ολυμπιονίκης Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, δεν έχουν αντίπαλο... Δύο εκ των κορυφαίων του κόσμου, «ψήφισαν» υπέρ του άσου της Μπαρτσελόνα.

«Ο Μέσι αξίζει την Χρυσή Μπάλα. Είναι ένας αυθεντικός ποδοσφαιριστής παγκόσμιας κλάσης. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι επίσης σπουδαίος, αλλά ο Μέσι θα ήταν ο καλύτερος διάδοχός μου», είπε ο Κακά, γνωρίζοντας ότι δεν έχει τύχη για το βραβείο μετά την κακή χρονιά του με την Μίλαν.

Ο Ροναλντίνιο, από την άλλη, πιο διπλωμάτης, πρόσθεσε πως... «Θα έδινα το βραβείο σε έναν από τους φίλους μου, Κακά και Μέσι. Το αξίζουν. Μακάρι να δοθεί και στους δύο».

Κατσουράνης: Σπουδαίος ο Βαλβέρδε


Η Μπενφίκα θα βρεθεί στο δρόμο του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και σίγουρα ο Κώστας Κατσουράνης θα έχει πολλά να πει στον προπονητή του, Κίκε Φλόρες. Ο διεθνής μέσος βρίσκεται στην Αθήνα, λόγω των υποχρεώσεών του με την Εθνική ομάδα και σχολίασε τη χθεσινή κλήρωση. Ο Κατσουράνης στάθηκε στην εμπειρία των παικτών της Μπενφίκα, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον προπονητή του Ολυμπιακού, Ερνέστο Βαλβέρδε.

«Ο Ολυμπιακός έχει καλούς παίκτες και αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Η μεταγραφή του Αβραάμ Παπαδόπουλου είναι σημαντική γιατί είναι ένας πάρα πολύ καλός παίκτης. Πιστεύω ότι έχει πολύ καλό προπονητή και αυτό το έζησα όταν αντιμετώπισα την Εσπανιόλ ως παίκτης της Μπενφίκα σε παιχνίδια που ήταν νοκ άουτ και ο κ. Βαλβέρδε ήταν τεχνικός της ισπανικής ομάδας», δήλωσε ο διεθνής άσος στην «ΕΡΑ ΣΠΟΡ» και συνέχισε:

«Ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει εμπειρία από το θεσμό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τώρα όσον αφορά τη σύγκριση που κάνουν ορισμένοι μεταξύ ΟΥΕΦΑ και Τσάμπιονς Λιγκ πιστεύω ότι φέτος στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ υπάρχουν πολύ καλές ομάδες και σπουδαίοι παίκτες».

«Σε καλή κατάσταση»

Αναφορικά με τη σύνθεση του ομίλου, αλλά και τη κατάσταση της Μπενφίκα, ο Κατσουράνης επισήμανε: «Η κλήρωση δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι εύκολη ή δύσκολη για καμία ομάδα. Όλες είναι καλές ομάδες, άλλα όλα αυτά θα τα δούμε στον αγωνιστικό χώρο. Η Μπενφίκα διαθέτει πολλούς έμπειρους παίκτες και δεν θα επηρεαστεί από την ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσουν οι φίλοι του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη. Φέτος είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Πέρυσι αλλάξαμε σε μία χρονιά τρεις προπονητές και όπως καταλαβαίνεται δεν ήταν ότι καλύτερο για το σύλλογο. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιες έχουν προβάδισμα. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν πρώτα δύο ματς για να σχηματίσουμε μία εικόνα και να βγάλουμε στην συνέχεια κάποια συμπεράσματα». «Χαμηλό το επίπεδο στην Ελλάδα»

Τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιστροφής του στο ελληνικό πρωτάθλημα, έδειξε πως δεν τον απασχολεί, καθώς έκανε λόγο για χαμηλό επίπεδο.

«Έχω ακόμη δύο χρόνια συμβόλαιο με την ομάδα της Μπενφίκα. Το καλοκαίρι δεν είχε γίνει καμία κουβέντα με κάποια ελληνική ομάδα. Προσωπικά για εμένα το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πολύ χαμηλό. Αν εξαιρέσεις τους παίκτες και τους προπονητές, η οργάνωση και η λειτουργία, αλλά και το άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο», ήταν τα λόγια του.

Φιλική νίκη της ΑΕΚ επι του Αχαρναϊκού


Με το υπέρ της 3-0 έληξε η φιλική αναμέτρηση της ΑΕΚ κόντρα στη Νέα Ιωνία, σε παιχνίδι που έλαβε χώρα στο γήπεδο του Αχαρναϊκού. Τα γκολ της ΑΕΚ σημείωσαν οι Παυλής (45’), Τζιμπούρ (53’) και Ζορμπάς (81’), με τους δύο τελευταίους να πραγματοποιούν πολύ καλή εμφάνιση και τον Ανγκούλο Λεόν να αφήνει θετικές εντυπώσεις. Αντίθετα, τον εκνευρισμό του Γιώργου Δώνη προκάλεσε ο Ράμος, με αποτέλεσμα ο Έλληνας τεχνικός να τον αποσύρει από το 35’.

Του λείπει η φυσική κατάσταση

Ο Ανγκούλο Λεόν άφησε θετικές εντυπώσεις, αγωνιζόμενος στη θέση του αριστερού αμυντικού στο 4-3-3 με το οποίο παρέταξε την ΑΕΚ ο Γιώργος Δώνης. Ο 19χρονος Κολομβιανός κρατούσε σωστά τη θέση του, ενώ έκανε και επελάσεις προς την αντίπαλη επίθεση, έχοντας σωστές μεταβιβάσεις και τοποθετήσεις αμυντικά, αν και δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα από τους αντιπάλους του.

Το πρόβλημα του παρουσιάζεται στην έλλειψη καλής φυσικής κατάστασης, αφού έχει να προπονηθεί κανονικά τέσσερις μήνες, αλλά αυτό είναι κάτι που διορθώνεται. Ο Γιώργος Δώνης θα τον δοκιμάσει και τις επόμενες μέρες στους Θρακομακεδόνες και θα αποφασίσει αν θα τον κρατήσει στην ομάδα.

Σούπερ Ζορμπάς και Τζιμπούρ

Στα υπόλοιπα της φιλικής αναμέτρησης, ο Παναγιώτης Ζορμπάς εντυπωσίασε, καθώς ήταν ο δημιουργός του πρώτου τέρματος της ομάδας του, ενώ σκόραρε και το τρίτο γκολ. Το ρολόι σημάδευε το 45’, όταν ο Ζορμπάς έκανε επέλαση από δεξιά, έβγαλε τη σέντρα και ο Παυλής με σκαστή κεφαλιά στην κίνηση νίκησε τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Στο 81’, ο νεαρός άσος έκανε όμορφη ατομική προσπάθεια από δεξιά και με ιδανικό τελείωμα έγραψε το τελικό 3-0.

Νωρίτερα, είχε «χτυπήσει» ο Ράφικ Τζιμπούρ, ο οποίος μαζί με τον Εντίνιο χρησιμοποιήθηκαν από το 46’ κι έπειτα. Ο Γαλλοαλγερινός, που ήταν ιδιαίτερα κεφάτος, έκανε το 2-0 στο 53’ με εξαιρετικό σουτ εκτός περιοχής, ενώ λίγο αργότερα (75’) σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι σε έναν «κεραυνό» που εξαπέλυσε. Δοκάρι είχε, όμως, και ο Εντίνιο με ανάποδο ψαλιδάκι στο 90’.

Τα έψαλε σε Ράμος, επανεμφάνιση Άλβες

Υπήρχαν, πάντως, και αρνητικά για τον Γιώργο Δώνη... Ο Έλληνας τεχνικός έγινε έξαλλος στο 34’ του αγώνα, όταν είδε τον Ράμος να προσπαθεί να κάνει μία εντυπωσιακή, χωρίς ουσία ενέργεια, και αμέσως τον αντικατέστησε με τον Λαγό, κάνοντάς του δριμύτατες παρατηρήσεις. Απογοητευτικός, ήταν, επίσης και ο Νέιθαν Μπερνς.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε την επανεμφάνιση του Ζερλάντο Άλβες, μετά την 30η Ιουλίου, όταν και τραυματίστηκε στο φιλικό με την Μπουρσασπόρ. Ο Πορτογάλος αμυντικός χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή και έδειξε ότι σε λίγο καιρό θα είναι πανέτοιμος για επιστροφή σε φουλ δράση.

ΑΕΚ: Αραμπατζής, Ράμος (35` Λαγός), Χουανφράν (66` Αλβες), Αλεξόπουλος, Λεόν, Ρίκκα, Ενσαλίβα, Ζορμπάς, Παυλής (46` Εντίνιο), Καφές, Μπερνς (46` Τζιμπούρ).

Νέα Ιωνία: Λυκούρης, Κούρκουλας, Χρόνης, Αλεξόπουλος, Γκαΐδας, Καράμπελας, Μαστρογιάννης, Βάσσιος, Νεοφώτιστος, Καδαλώρης, Μπαλάσκας .

Ατομικό για «Ιέρο» Λεονάρντο, Λέτο, Γκαλέτι, Κόβατς και Γκαλίτσιο


Ατομικό πρόγραμμα στο γήπεδο ακολούθησε κατά τη διάρκεια της σημερινής προπόνησης ο Ιεροκλής Στολτίδης.

Ο πεπειραμένος μέσος αν συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες στον ρυθμό, αναμένεται δώσει το «παρών» στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Γαλατασαράι, στις 23 Οκτώβρη.

Το ίδιο είναι πολύ πιθανό να συμβεί και με τον Λεονάρντο, που συνέχισε το ατομικό πρόγραμμα στο γυμναστήριο, μαζί με τον Πάβελ Κόβατς, όπως και οι Λέτο, Γκαλέτι και Γκαλίτσιος.

Αύριο οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν διπλή προπόνηση (10:30 και 19:00), ενώ το Σαββατοκύριακο θα έχουν ρεπό.

Ολυμπιακός: "Σαφάρι" στην Ευρώπη για παίκτες


Μπορεί η Σούπερ Λίγκα να διακόπτεται το προσεχές Σαββατοκύριακο λόγω των υποχρεώσεων του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος για τα προκριματικά του Euro 2008, ωστόσο το τμήμα σκάουτινγκ των "ερυθρολεύκων" δεν σταματάει την προσπάθειά του για την αναζήτηση παικτών ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.
Όπως αναφέρουν σήμερα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, άνθρωποι των πρωταθλητών Ελλάδας σκοπεύουν να παρακολουθήσουν από κοντά παίκτες για τους οποίους υπάρχει ένα αρχικό ενδιαφέρον, με τους μέσου της Σταντάρ Λιέγης, Ντεφούρ και Βίτσελ, να είναι πρώτοι σε αυτή την λίστα (το Βέλγιο παίζει το Σάββατο με την Αρμενία και την ερχόμενη Τετάρτη με την Ισπανία).

Παίκτες που φαίνεται να βρίσκονται στα υπόψη είναι ο Βραζιλιάνος Ρότζερ Γκερέιρο, που αποτελεί μέλος της Εθνικής Πολωνίας, ο 26χρονος Τσέχος άσος της Οσασούνα, Γιάροσλαβ Πλασίλ, καθώς και ο Φένιν της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, με την τιμή πάντως του τελευταίου να είναι "απαγορευτική" αυτή τη στιγμή.

ΠΑΟΚ: Οχι του Ζαγοράκη για εισητήρια στον Παναθηναϊκό


Απογοητευμένοι από την απόφαση του Θοδωρή Ζαγοράκη να μην δεχτεί να δώσει εισιτήρια στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, για το μεγάλο ντέρμπι της Τούμπας, είναι οι οργανωμένοι του ΠΑΟΚ. Ο λόγος φυσικά είναι ότι μετά από αυτή την ενέργεια η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν θα έχει αξιώσεις για το ντέρμπι των δύο ομάδων στην Αθήνα, στον δεύτερο γύρο.

Μάλιστα ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οπαδών της ομάδας «Θύρα 4» εξέδωσε καυστική ανακοίνωση, που αναφέρεται στον Ζαγοράκη προσωπικά (αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο) και η οποία φιλοξενείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του συνδέσμου.


Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η άρνηση για εισιτήρια στον ΠΑΟ, τους βρίσκεται «κάθετα αντίθετους» και ότι η πρόταση των 49 συνδέσμων του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι ήταν να παίρνει η ΠΑΕ εισιτήρια για όσο το δυνατόν περισσότερα εκτός παιχνίδια.

Το οικονομικό

Για τον ισχυρισμό του ΠΑΟΚ ότι αν δίνονταν χίλια εισιτήρια θα υπήρχαν «νεκρές ζώνες» θέσεων κι άρα οικονομική ζημιά, ο σύνδεσμος φιλάθλων απαντά ότι θα μπορούσε να ξεπεραστεί με μια προσαύξηση στην τιμή των εισιτηρίων της «Θύρας 4».
«Ο κάθε σουρωμένος»

Βέβαια, γίνεται αναφορά στα αντικείμενα που έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο στο ντέρμπι με τον Άρη και υπογραμμίζεται:

«Κατανοούμε απόλυτα ότι το πρόστιμο στο ματς με τον Αρη ήταν εκτός προγράμματος, όλοι καταδικάσαμε τη ‘μόδα’ που θέλει να πηγαίνει στην Τούμπα ο κάθε σουρωμένος και να πετάει γυάλινα μπουκάλια, αλλά πάνω από όλα είμαστε οπαδοί και η ιστορία μας προστάζει να είμαστε παρών όπου και αν παίζει ο ΠΑΟΚ».

Εθνικ.Ελλάδας: Άνοδος μιας θέσης στην κατάταξη της FIFA

Οι επιτυχίες στους αγώνες με Λουξεμβούργο και Λετονία για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2010, βοήθησαν την εθνική Ελλάδας να κερδίσει μια θέση στην κατάταξη της FIFA και να είναι πλέον 17η.

Αναλυτικά η κατάταξη:

1. Ισπανία
2. Ιταλία
3. Γερμανία
4. Βραζιλία
5. Ολλανδία
6. Κροατία
7. Αργεντινή
8. Τσεχία
9. Ρωσία
10. Πορτογαλία
...
17. Ελλάδα

ΠΑΟ: «Τσέκαρε» Ογκουνσότο, Κουτσιανικούλη ο Γιάνγιανιν


Στο Παγκρήτιο Στάδιο βρέθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου ο Ράικο Γιάνγιανιν, για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση του Εργοτέλη εναντίον του ΠΑΟΚ. Μπορεί το βλέμμα του «πράσινου» κατάσκοπου να ήταν στραμμένο στον τρόπο ανάπτυξης και αμυντικής λειτουργίας των δύο προσεχών αντιπάλων του «τριφυλλιού», παρόλα αυτά είχε το νου του και σε δύο παίκτες των γηπεδούχων, που έχουν ξεκινήσει πολύ καλά τη χρονιά φέτος.

Ο λόγος για τους Πάτρικ Ογκουνσότο και Βασίλη Κουτσιανικούλη που έχουν ξεχωρίσει για την απόδοσή τους. Καλά πληροφορημένες πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Νιγηριανός σίγουρα θα απασχολήσει το «τριφύλλι» την προσεχή μεταγραφική περίοδο. Δεν αποκλείεται να γίνει κίνηση για την απόκτηση και των δύο, σενάριο, βέβαια, που δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες

Βαλβέρδε: "Δεν σκέφτομαι την επιστροφή"


Σε δηλώσεις του Βάλβέρδε στην ισπανική Marca:

Από θέση ισχύος πλέον ο 44χρονος τεχνικός υπογραμμίζει την πίεση που υπάρχει στον Ολυμπιακό. "Αρχικά υπήρχε πρόβλημα με τον αποκλεισμό από την Ανόρθωση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά τώρα τα πάντα έχουν βελτιωθεί. Νιώθουμε την πίεση που υπάρχει από τους οπαδούς, οι οποίοι θέλουν να κερδίζουμε όλα τα παιχνίδια. Αυτή τη στιγμή παίζουμε καλά στο πρωτάθλημα και οι φίλαθλοι είναι χαρούμενοι με την πρόκριση στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ".

Το "μυρμήγκι" θυμάται τις πρώτες στιγμές έπειτα από τον αποκλεισμό της ομάδας από την Ανόρθωση. "Ήταν πολύ δύσκολα, αλλά πρέπει να σκεφτούμε πως συμμετέχουμε σε μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση σαν το ΟΥΕΦΑ. Το Τσάμπιονς Λιγκ έχει πρεστίζ αλλά είχαμε μια ευκαιρία για πρόκριση και δεν τα καταφέραμε. Έτσι και αλλιώς το ΟΥΕΦΑ είναι μια διοργάνωση που αγαπώ και εφέτος έχει πολύ υψηλό επίπεδο".

Εκείνη την εποχή που περίεργη φημολογία είχε αναπτυχθεί, ο Βαλβέρδε ήταν ξεκάθαρος στις σκέψεις του. "Όχι δεν σκέφτηκα ποτέ την επιστροφή μου στην Ισπανία. Όταν αναλαμβάνεις μια ομάδα σκέφτεσαι εξαρχής όλες τις συνέπειες. Παρότι το δέλεαρ της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ με την ομάδα ήταν σημαντικό όταν αποφάσιζα να έλθω στην Ελλάδα δεν ήταν ο μοναδικός λόγος. Ήθελα να βρεθώ σε μια ομάδα που παλεύει κάθε ημέρα για να επικρατήσει και να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αυτή είναι η προτεραιότητα μας τώρα".

Η προσαρμογή του στην Ελλάδα έγινε δυσκολότερη καθώς όπως λέει υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο πρωταθλημάτων. "Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι αρκετά διαφορετικό, υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις και η ταχύτητα δεν είναι τόσο υψηλή όσο στο ισπανικό. Επιπροσθέτως είναι περισσότερο να επικρατείς στα εκτός έδρας ματς σε σχέση με την Πριμέρα Λίγκα".

Με τη νίκη στο ντέρμπι επί της ΑΕΚ ο Βαλβέρδε άρχισε να πολιορκεί τις αμφιβολίες και στους τελευταίους αμφισβητίες του."Στο ελληνικό πρωτάθλημα κάθε παιχνίδι είναι απίστευτο. Οι οπαδοί είναι πολύ ενθουσιώδεις και παθιασμένοι. Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ δεν παίχθηκε πολύ ποδόσφαιρο και στο τέλος κερδίσαμε γιατί ήμασταν πιο επίμονοι. Οι οπαδοί ματς ήταν κλειδί για τη νίκη, γιατί στο γήπεδο μας υπήρχαν μόνο αυτοί".

Ο Βαλβέρδε, πρωτάρης γαρ, σε τέτοια ντέρμπι αναφέρεται στην σπουδαιότητα με την οποία προσεγγίζουν οι οπαδοί τα ματς. "Στην Ελλάδα το να νικάς την αντίπαλη ομάδα σε ντέρμπι γεννά υπερηφάνεια. Για παράδειγμα λίγες ημέρες πριν είχαμε ένα ματς στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ και κανείς δεν μιλούσε για αυτό. Όλοι είχαν προσηλωθεί στο ντέρμπι και αυτό ήταν μια παγίδα που έπρεπε να αποφύγουμε".

Στον Βαλβέρδε ζητήθηκε να αλλάξει αρκετά πράγματα στους πρωταθλητές και αυτός λέει ότι δεν θυσίασε το στυλ του. "Ήταν μια διαφορετική ομάδα αλλά με ομοιότητες με τις προηγούμενες εκδοχές. Αυτό που ήθελαν εδώ παρότι είχαν κερδίσει το νταμπλ και τα είχαν καταφέρει περίφημα στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν να αλλάξουν τον τρόπο παιχνιδιού τους. Δεν χρειάστηκε να αλλάξω το στυλ μου, γιατί ο καθένας έχει το δικό του το οποίο δεν εξαρτάται από το πρωτάθλημα και την χώρα. Αν και είναι αλήθεια ότι ορισμένες φορές θα πρέπει να είσαι πιο ελαστικός σε ορισμένες ιδέες γιατί οι παίκτες δεν μπορούν εύκολα να αφομοιώσουν κάποια πράγματα".

Αυτό που πάντως υπόσχεται στους Ισπανούς είναι ότι μία ημέρα θα επιστρέψει στην Ισπανία. "Ήλθα στην Ελλάδα για να ζήσω μια νέα εμπειρία, να δοκιμάσω νέα πράγματα. Ο καθένας αρέσκεται στο να μαθαίνει νέα πράγματα και για αυτό ήλθα στην Ελλάδα. Έχω ένα χρόνο συμβόλαιο και δεν θέλω να σκέφτομαι για μια πιθανή επιστροφή. Θα δούμε όμως πως θα κυλήσουν τα πράγματα. Οι προπονητές εξαρτώνται πάντα από τα αποτελέσματα. Είμαι πολύ καλά στην Ελλάδα αλλά είναι σαφές ότι κάποια ημέρα θα επιστρέψω στην Ισπανία".