Κυριακή, Σεπτεμβρίου 06, 2009

Φιλικό: Ολυμπιακός Βόλου-ΠΑΟ 2-1

Την ήττα με 2-1 από την φιλόδοξη ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου γνώρισε εκτός έδρας ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» με πολλά νέα πρόσωπα στη σύνθεσή τους προβλημάτισαν με την αγωνιστική τους απόδοση, αποδεικνύοντας ότι ακόμη έχουν δρόμο για να φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα. Ενδεικτικό της κακής εικόνας που παρουσίασαν στο παιχνίδι, οι φωνές του Χενκ Τεν Κάτε προς τους ποδοσφαιριστές του ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Σκόρερ του «τριφυλλιού» ο Πετρόπουλος στο 68’, ενώ οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί με τον Ροζέριο (26’) και διαμόρφωσαν το τελικό σκορ με τον Χανιώτη (86).

ΑΣΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ: Κολίτσι, Κοτίτσας, Κακαράς, Σωτήρχος, Αρβανίτης, Αλβάρεζ, Ροζέριο, Μόνχε, Ούμπιντες, Αμπράμοβιτς, Πλιάγκας.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:
Καρνέζης, Γκάμπριελ, Σαριέγκι, Μαρίνος, Καντέ, Μπιέρσμιρ, Κάσας (46' Γεωργόπουλος), Χριστοδουλόπουλος (85' Μίχας), Ρουκάβινα (46' Πετρόπουλος), Σισέ (70' Βλάχος), Λέτο.

Φιλικό: Eργοτέλης-Ολυμπιακός 5-0

«Μικρή» ομάδα ο Ολυμπιακός στο Παγκρήτιο, γνώρισε μια από τις πιο βαριές και ταπεινωτικές ήττες στην ιστορία του. Έχασε 5-0 από τον Εργοτέλη σε φιλική αναμέτρηση σκορπώντας αμφιβολία και προβληματισμό στον κόσμο του αλλά και στην διοίκηση της ομάδας. Ποδοσφαιρική παράσταση από τους κρητικούς που γιόρτασαν 80 χρόνια ιστορίας και είχαν σκόρερ τους Φραγκουλάκη (5’),Λεάλ (45’) Μπέτο (52)’, Μπούντιμιρ (63’) και Καρέλης (92’).

Ο Ολυμπιακός χάνει τον Μαρέσκα για 2-3 εβδομάδες (θλάση) και τον Μπράβο για ένα δεκαήμερο (ρινικό κάταγμα).

Οι συνθέσεις:

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Δασκαλάκης (65' Αθανασίου), Κορδονούρης, Σασιασβίλι (46' Γιαλούσης), Χίμπλινγκερ, Ρουμπάκης (65' Ορφανός), Ρομάνο, Μπέτο (78' Σαρρής), Ζούνιορ, Φραγκουλάκης, Λεάλ (65' Μπερτόσα), Μπούντιμιρ (62' Ογκουνσότο)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πάρντο (71' Κόβατς), Γκαλίτσιος, Ραούλ Μπράβο (37' Λεντέσμα), Ντουντού, Λεονάρντο, Ντομί, Όσκαρ (52' Ντάρμπισαϊρ), Πάντος, Μαρέσκα (74' Ρουγκάλας), Στολτίδης, Ντιόγκο (78' Νικλητσιώτης)




Μουντιάλ 2010: Αργεντινή - Βραζιλία 1-3 (BINTEO)

Η Βραζιλία ήταν η μεγάλη νικήτρια του «Ελ Κλάσικο» στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής, στη ζώνη της Λατινικής Αμερικής. Η «σελεσάο» επικράτησε 3-1 στο Ροζάριο της Αργεντινής και προκρίθηκε για 19η σερί φορά σε Μουντιάλ.

Μεγάλος πρωταγωνιστικής για την ομάδα από τη χώρα του καφέ ήταν ο Κακά, ο οποίος ήταν ο κύριος εμπνευστής των Βραζιλιάνων. Από την πλευρά τους, οι Αργεντίνοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού βρίσκονται στην τέταρτη θέση του ομίλου.

Στο πρώτο ημίχρονο ο ρυθμός του αγώνα ήταν απίστευτος και οι Βραζιλιάνοι ευτύχισαν να προηγηθούν από δύο στημένες φάσεις. Το σκορ άνοιξε στο 24’ ο Λουϊζάο με κεφαλιά, ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Ελάνο. Το 2-0 έγραψε ο Λουίς Φαμπιάνο, όταν το φάουλ του Ελάνο κόντραρε σε αμυντικό της Αργεντινής, η μπάλα έφτασε στον Κακά, εκείνος πάσαρε στον Ζιλμπέρτο, του οποίου το σουτ απέκρουσε ο Αντούχαρ και η μπάλα έφτασε στον Λουίς Φαμπιάνο, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να χριστεί σκόρερ.

Η Αργεντινή είχε κάποιες καλές στιγμές με τον Λιονέλ Μέσι και τον Κάρλος Τέβες, ενώ μια στημένη φάση με τον Μάξι Ροντρίγκεζ ήταν η καλύτερη ευκαιρία για τους γηπεδούχους στο πρώτο ημίχρονο. Τελικά η «μπιανκοσελέστε» κατάφερε να μειώσει στο 65’, όταν ο Ντατόλο με ένα καταπληκτικό σουτ δεν άφησε περιθώρια στον Σέζαρ να αντιδράσει και μείωσε για την ομάδα της πατρίδας του.

Παρόλα αυτά, η Βραζιλία έκανε το τελικό 3-1, όταν ο Κακά με μία εκπληκτική κάθετη πάσα έβγαλε μόνο του τον Φαμπιάνο, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να πετύχει το δεύτερο προσωπικό του τέρμα.

Στα άλλα παιχνίδια που ξεκίνησαν μετά τα μεσάνυχτα, η Παραγουάη νίκησε 1-0 τη Βολιβία και το Χιλη-Βενεζουέλα έληξε 2-2.
Ενδεκάδες:

Αργεντινή: (Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα): Αντούχαρ, Ντομίνγκες, Οταμέντι, Χάιντσε, Μ. Ροντρίγκεζ (45+1 Αγκουέρο), Χ. Ζανέτι, Μέσι, Τέβεζ (69 Ντ. Μιλίτο), Μασεράνο, Ντατότο, Βερόν.

Βραζιλία: (Κάρλος Ντούνγκα): Σέζαρ, Μαϊκόν, Λούσιο, Λουϊζάο, Φελίπε Μέλο, Άντρε Σάντος, Ελάνο (68 Ντάνι Άλβες), Ζιλμπέρτο Σίλβα, Λ. Φαμπιάνο (77 Αντριάνο), Κακά, Ρομπίνιο (68 Ραμίρες).

Τα γκολ της αναμέτρησης:


Προκριματικά Μουντιάλ 2010: Ζλάταν και Μέλμπεργκ «λύτρωσαν» την Σουηδία

Το θρίλερ αναφορικά με τα 13 εισιτήρια της ευρωπαϊκής ζώνης που οδηγούν στο επερχόμενο Μουντιάλ, το καλοκαίρι του 2010 στην Νότια Αφρική, συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον το Σάββατο. Πέραν της Ολλανδίας που έχει εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρόκριση και της Ισπανίας που ακολουθεί στον ίδιο δρόμο, τα πράγματα είναι αρκετά ρευστά στους 9 ομίλους, μετά και τα αποψινά παιχνίδια.

Στους μεγάλους κερδισμένους του Σαββάτου συγκαταλέγονται ομάδες όπως η Σουηδία, η Ελβετία, η Λετονία, η Βοσνία, η Σκωτία αλλά και η Σερβία που δεν αγωνίστηκε αλλά μπορεί να νοιώθει ανακουφισμένη μετά την ισοπαλία των Γάλλων με τους Ρουμάνους στο «Σταντ ντε Φρανς».

Αναλυτικά, η αποψινή δράση στους 9 ομίλους, τα αποτελέσματα, τα δεδομένα που διαμορφώνονται και οι βαθμολογίες.

1ος όμιλος

Η Σουηδία ήταν η μεγάλη κερδισμένη της βραδιάς στον 1ο όμιλο. Ένα γκολ του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων έδωσε μια μεγάλη νίκη (2-1) στους Σκανδιναβούς μέσα στην Βουδαπέστη επί της Ουγγαρίας που είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 79’ με πέναλτι του Χούζτι. Ο Όλαφ Μέλμπεργκ του Ολυμπιακού είχε ανοίξει το σκορ στο 8’, ενώ βασικός αγωνίστηκε και ο Μαϊστόροβιτς της ΑΕΚ. Με αυτήν την νίκη, η Σουηδία σκαρφάλωσε στην 3η θέση, ξεπερνώντας την Πορτογαλία και συνεχίζει να ελπίζει.

Στο άλλο μεγάλο ματς της ημέρας, οι Δανοί είχαν την ευκαιρία να καθαρίσουν από απόψε την «πρωτιά», όμως ο Λίεντσον που είχε μπει σαν αλλαγή για τους Πορτογάλους διαμόρφωσε το τελικό 1-1 στο 86’, σκορ που δεν εξυπηρετεί τα σχέδια των Ιβήρων. Η παρέα του Ρονάλντο έμεινε 7 βαθμούς πίσω από τους αποψινούς αντιπάλους της, 3 από τους Ούγγρους τους οποίους αντιμετωπίζει στην Βουδαπέστη την Τετάρτη και 2 από τους Σουηδούς…

Ουγγαρία-Σουηδία 1-2
79’ πεν. Χούζτι/ 8’ Μέλμπεργκ, 94’ Ιμπραΐμοβιτς

Δανία-Πορτογαλία 1-1
42’ Μπέντνερ/86 Λιέντσον

Την Τετάρτη

Μάλτα-Σουηδία
Αλβανία-Δανία
Ουγγαρία-Πορτογαλία

Η βαθμολογία

1. Δανία (14-3) 17 (Σε 7 ματς)
2. Ουγγαρία (9-4) 13 (Σε 7ματς)
3. Σουηδία (8-3) 12 (Σε 7 ματς)
4. Πορτογαλία (9-5) 10 (Σε 7 ματς)
5. Αλβανία (4-8) 6 (Σε 8 ματς)
6. Μάλτα (0-21) 1 (Σε 8 ματς)

2ος όμιλος

H ήττα της Εθνικής στο «Σεντ Γιάκομπς» αλλά και η νίκη των Λετονών στο Ραμάτ Γκαν περιέπλεξαν πολύ τα πράγματα. Πολλά θα κριθούν την Τετάρτη, όταν οι Λετονοί περιμένουν τους Ελβετούς με αναπτερωμένες τις ελπίδες τους, ενώ η Εθνική θα ταξιδέψει στο Κισινάου για το ματς με την παντελώς αδιάφορη Μολδαβία που απόψε έμεινε στο 0-0 με το Λουξεμβούργο. Πάντως, πολλά ενδέχεται να κριθούν στις ισοβαθμίες που μπορεί να προκύψουν, με πρώτο κριτήριο για την ΦΙΦΑ την διαφορά τερμάτων, δεύτερο την καλύτερη επίθεση και τρίτο τα αποτελέσματα στα παιχνίδια μεταξύ των εμπλεκομένων ομάδων…

Μολδαβία-Λουξεμβούργο 0-0

Ισραήλ-Λετονία 0-1
60’ Γκορκς

Ελβετία-Ελλάδα 2-0
83’ Γκρίχτινγκ, 88’ Πανταλίνο
* Στο 42’ αποβλήθηκε ο Βύντρα από την ελληνική ομάδα

Την Τετάρτη

Ισραήλ-Λουξεμβούργο
Μολδαβία-Ελλάδα
Λετονία-Ελβετία

Η βαθμολογία

1. Ελβετία (13-6) 16 (Σε 7 ματς)
2. Ελλάδα (12-6) 13 (Σε 7 ματς)
3. Λετονία (11-6) 13 (Σε 7 ματς)
4. Ισραήλ (10-9) 9 (Σε 7 ματς)
5. Λουξεμβούργο (3-13) 5 (Σε 7 ματς)
6. Μολδαβία (2-11) 2 (Σε 7 ματς)

3ος όμιλος

Απαράλλαχτη έμεινε η κατάσταση στον 3ο όμιλο, μετά τις ισοπαλίες της Πολωνίας με την Β.Ιρλανδία και της Σλοβακίας με την Τσεχία. Αυτή η συγκυρία ευνοεί τους Σλοβάκους που μπορεί να ισοφαρίστηκαν απόψε στα τελευταία λεπτά από τον Μίλαν Μπάρος, όμως διατηρούν προβάδισμα από τις υπόλοιπες ομάδες και είναι το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση. Σε πολύ δύσκολη θέση πια οι Τσέχοι που έχουν μείνει πέμπτοι στο γκρουπ. Εξαιρετικά σημαντικά παιχνίδια, αυτά της προσεχούς Τετάρτης, με τους δεύτερους Βορειοιρλανδούς να φιλοξενούν στο Μπέλφαστ τους πρωτοπόρους Σλοβάκους, ενώ στο «κόλπο» μπορούν να μπουν και οι Σλοβένοι (είχαν ρεπό το Σάββατο), που υποδέχονται τους Πολωνούς.

Πολωνία-Β.Ιρλανδία 1-1
80’ Λεβαντόφσκι/ 36’ Λάφερτι

Σλοβακία-Τσεχία 2-2
60’ Σέστακ, 73’ πεν. Χάμσικ/ 68’ Πούντιλ, 83’ Μπάρος
* Στο 75’ αποβλήθηκε ο Χάμσικ της Σλοβακίας

Την Τετάρτη

Τσεχία-Σαν Μαρίνο
Β.Ιρλανδία-Σλοβακία
Σλοβενία-Πολωνία

Η βαθμολογία

1. Σλοβακία (19-8) 16 (Σε 7 ματς)
2. Βόρειος Ιρλανδία (13-7) 14 (Σε 8 ματς)
3. Σλοβενία (10-4) 11 (Σε 7 ματς)
4. Πολωνία (19-7) 11 (Σε 7 ματς)
5. Τσεχία (8-6) 9 (Σε 7 ματς)
6. Σαν Μαρίνο (1-37) 0 (Σε 8 ματς)

4ος όμιλος

Ρώσοι και Φινλανδοί ξεπέρασαν, άλλος εύκολα-άλλος δύσκολα, τα εμπόδια του Λιχτενστάιν και του Αζερμπαϊτζάν και συνέχισαν το κυνήγι της πρωτοπόρου Γερμανίας που δεν είχε επίσημες υποχρεώσεις το Σάββατο, Η Τετάρτη δεν φαίνεται πως κρύβει συγκινήσεις για τις 3 ομάδες που έχουν μάλλον εύκολες αποστολές, συνεπώς, εκτός απροόπτου, όλα θα παραμείνουν ρευστά μέχρι τα δύο τελευταία παιχνίδια του Οκτώβρη. Γερμανοί και Ρώσοι έχουν πάντως το πλεονέκτημα για τις δύο πρώτες θέσεις.

Ρωσία-Λιχτενστάιν 3-0
17’ Μπερεζούτσκι, 39’ πεν. 45’ πεν. Παβλιουτσένκο

Αζερμπαϊτζάν-Φινλανδία 1-2
49’ Μαμαντόφ/ 74’ Χεϊκίνεν, 86’ Πασάνεν

Την Τετάρτη

Λιχτενστάιν-Φινλανδία
Ουαλία-Ρωσία
Γερμανία-Αζερμπαϊτζάν

Η βαθμολογία

1. Γερμανία (20-4) 19 (Σε 7 ματς)
2. Ρωσία (15-3) 18 (Σε 7 ματς)
3. Φινλανδία (10-11) 13 (Σε 7 ματς)
4. Ουαλία (5-7) 9 (Σε 7 ματς)
5. Αζερμπαϊτζάν (1-8) 1 (Σε 7 ματς)
6. Λιχτενστάιν (1-18) 1 (Σε 7 ματς)

5ος όμιλος

Η Βοσνία «καθάρισε» εύκολα την Αρμενία (2-0), με τον Ζλάταν Μουσλίμοβιτς να βρίσκει δίχτυα και εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι για την κατάληψη της 2ης θέσης, πίσω από την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία. Οι Τούρκοι νίκησαν αρκετά δύσκολα τους Εσθονούς με 4-2 και βρίσκονται στο κατώπι τους, τέσσερις βαθμούς πίσω. Προφανώς, η μεταξύ τους αναμέτρηση την Τετάρτη στην Ζένιτσα θα κρίνει πολλά, αν όχι τα πάντα. Με νίκη, οι Βόσνιοι εξασφαλίζουν και μαθηματικά την 2η θέση ενώ αν συμβεί οτιδήποτε άλλο το θρίλερ θα συνεχιστεί ως τον Οκτώβρη.

Όσο για τους Ισπανούς, νίκησαν… διαδικαστικά με 5-0 το Βέλγιο στο «Ριαθόρ», έκαναν το «7 στα 7» και αν πράξουν το ίδιο την Τετάρτη με τους Εσθονούς και οι Βόσνιοι δεν νικήσουν τους Τούρκους, εξασφαλίζουν από τον Σεπτέμβρη την παρουσία τους στην αφρικανική ήπειρο, το επόμενο καλοκαίρι. Όχι πως τέθηκε ποτέ ερώτημα…

Αρμενία-Βοσνία 0-2
6’ Ίμπρισιτς, 73’ Μουσλίμοβιτς

Τουρκία-Εσθονία 4-2
30’, 73’ Τουντσάι, 37’ Γιλντιρίμ, 67’ Αρντά/ 7’ Βοσκομποΐνικοφ, 53’ Βασίλιεφ

Ισπανία-Βέλγιο 5-0
41’, 68’ Σίλβα, 49’, 85’ Βίγια, 50’ Πικέ
* Στο 23’ ο Βίγια αστόχησε σε πέναλτι

Την Τετάρτη

Βοσνία-Τουρκία
Αρμενία-Βέλγιο
Ισπανία-Εσθονία

Η βαθμολογία

1. Ισπανία (18-2) 21 (Σε 7 ματς)
2. Βοσνία (20-7) 15 (Σε 7 ματς)
3. Τουρκία (10-7) 11 (Σε 7 ματς)
4. Βέλγιο (10-16) 7 (Σε 7 ματς)
5. Εσθονία (7-19) 5 (Σε 7 ματς)
6. Αρμενία (3-17) 1 (Σε 7 ματς)


6ος όμιλος

Με την ψυχή στο στόμα, οι Κροάτες πήραν την νίκη απέναντι στην Λευκορωσία στο Ζάγκρεμπ (1-0) και ακολουθούν από απόσταση την Αγγλία που νίκησε σε φιλικό παιχνίδι την Σλοβενία το Σάββατο. Οι δύο ομάδες κοντράρονται την Τετάρτη στο Γουέμπλεϊ, με την Ουκρανία να ελπίζει σε νίκη των «λιονταριών» για να μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την δεύτερη θέση. Η ομάδα του Αλεξέι Μικχαλιτσένκο δεν αντιμετώπισε προβλήματα απέναντι στην Ανδόρα την οποία συνέτριψε με 5-0, βρίσκεται 3 βαθμούς πίσω από την Κροατία, έχει όμως ένα ματς λιγότερο.

Ουκρανία-Ανδόρα 5-0
18΄ Γιαρμολένκο, 47’, 91’ πεν. Μιλιέφσκι, 72’ πεν. Σεφτσένκο, 95’ Σελέζνοφ

Κροατία-Λευκορωσία 1-0
24’ Ράκιτις
* Στο 80’αποβλήθηκε ο Τσόρλουκα της Κροατίας

Την Τετάρτη

Ανδόρα-Καζακστάν
Λευκορωσία-Ουκρανία
Αγγλία-Κροατία

Η βαθμολογία

1. Αγγλία (26-4) 21 (Σε 7 ματς)
2. Κροατία (16-7) 17 (Σε 8 ματς)
3. Ουκρανία (14-6) 14 (Σε 7 ματς)
4. Λευκορωσία (15-10) 9 (Σε 6 ματς)
5. Καζακστάν (7-22) 3 (Σε 7 ματς)
6. Ανδόρα (2-30) 0 (Σε 8 ματς)

7ος όμιλος

Οι Γάλλοι απέτυχαν να νικήσουν τους Ρουμάνους στο Σεν Ντενί και δυσκόλεψαν την θέση τους στον όμιλο. Ο Ανρί άνοιξε το σκορ στο 48’, όμως ένα αυτογκόλ του Εσκουντέ στο 56’ διαμόρφωσε το τελικό 1-1 το οποίο σαφώς λειτούργησε υπέρ των πρωτοπόρων Σέρβων που είχαν ρεπό. Οι δύο ομάδες αναμετρόνται την Τετάρτη στο Βελιγράδι, με τους «πλάβι» να έχουν αέρα τεσσάρων βαθμών από τους «τρικολόρ». Λιγοστές ελπίδες διατηρούν Αυστριακοί (νίκησαν 3-1 τα Ν. Φερόε) και Ρουμάνοι που τίθενται αντιμέτωποι την ίδια μέρα, στη έδρα των δεύτερων…

Αυστρία-Ν.Φερόε 3-1
1’ Μάιερχόφερ, 16’, 59’ πεν. Γιάνκο/ 83’ Όλσεν

Γαλλία-Ρουμανία 1-1
48’ Ανρί/ 56’ αυτ. Εσκουντέ

Την Τετάρτη

Ν.Φερόε-Λιθουθανία
Ρουμανία-Αυστρία
Σερβία-Γαλλία

Η βαθμολογία

1. Σερβία (15-5) 18 (Σε 7 ματς)
2. Γαλλία (9-7) 14 (Σε 7 ματς)
3. Αυστρία (10-10) 10 (Σε 7 ματς)
4. Λιθουανία (6-6) 9 (Σε 7 ματς)
5. Ρουμανία (8-11) 8 (Σε 7 ματς)
6. Νησιά Φερόε (2-11) 1 (Σε 7 ματς)

8ος όμιλος

Χέρι-χέρι συνέχισαν Ιταλοί και Ιρλανδοί τις υποχρεώσεις τους, οι δύο ομάδες που οδηγούν την κούρσα στον 8ο όμιλο. Η «σκουάντρα ατζούρα» βρήκε έναν ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο του Κάχα Καλάτζε για να φύγει με το «διπλό» από την Γεωργία. Ο αμυντικός της Μίλαν πέτυχε δύο αυτογκόλ, κάτι που ήταν αρκετό για να γείρει η πλάστιγγα προς την πλευρά των παγκόσμιων πρωταθλητών που επικράτησαν με 2-0. Από κοντά και μέσα στο παιχνίδι της δεύτερης θέσης βρίσκεται η Βουλγαρία που αιφνιδιάστηκε από το γρήγορο γκολ του Στέβαν Γιόβετιτς, αλλά πήρε τελικά εύκολα την νίκη με 4-1 απέναντι στο Μαυροβούνιο.

Βουλγαρία-Μαυροβούνιο 4-1
45’ Κισίσεφ, 49’ Τελκίσκι, 85’ πέν. Μπερμπάτοφ, 91’ Ντομοφτσίσκι/ 9’ Γιόβετιτς

Γεωργία-Ιταλία 0-2
57’, 67’ αυτ. Καλάτζε

Κύπρος-Ιρλανδία 1-2
30’ Ιλία/ 5’ Ντόιλ, 83’ Κιν

Την Τετάρτη

Μαυροβούνιο-Κύπρος
Ιταλία-Βουλγαρία

Η βαθμολογία

1. Ιταλία (11-3) 17 (Σε 7 ματς)
2. Ιρλανδία (10-6) 16 (Σε 8 ματς)
3. Βουλγαρία (10-5) 11 (Σε 7 ματς)
4. Κύπρος (7-11) 5 (Σε 7 ματς)
5. Μαυροβούνιο (6-12) 4 (Σε 7 ματς)
6. Γεωργία (4-11) 3 (Σε 8 ματς)

9ος όμιλος

Η Ολλανδία έχει εξασφαλίσει την πρόκριση της στο Μουντιάλ του 2010 και το Σάββατο δεν είχε επίσημες υποχρεώσεις. Όλα δούλεψαν υπέρ της Σκωτίας που επικράτησε των Σκοπίων με 2-0 στην Γλασκώβη και βρίσκεται κοντά στην κατάκτηση της 2ης θέσης, αφού η Νορβηγία δεν κατάφερε να νικήσει την Ισλανδία στο Ρέικιαβικ (1-1). Την Τετάρτη, η Σκωτία υποδέχεται τους «οράνιε» και η Νορβηγία τα Σκόπια. Οι Ισλανδοί ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στον όμιλο, μένοντας στην τελευταία θέση.

Σκωτία-Σκόπια 2-0
56’ Μπράουν, 81’ Μακ Φάντεν

Ισλανδία-Νορβηγία 1-1
29’ Γκούντιονσεν/ 10’ Ρίισε

Την Τετάρτη

Σκωτία-Ολλανδία
Νορβηγία-Σκόπια

Η βαθμολογία

1. Ολλανδία (16-2) 21 (Σε 7 ματς)
2. Σκωτία (6-10) 10 (Σε 7 ματς)
3. Σκόπια (4-9) 7 (Σε 7 ματς)
4. Νορβηγία (7-6) 7 (Σε 7 ματς)
5. Ισλανδία (7-13) 5 (Σε 8 ματς)

sportdog

Moυντιάλ 2010: Ελβετία-Ελλάδα 2-0

Η Εθνική μας ομάδα «πάλεψε», παίζοντας με 10 παίκτες από το 42’, λόγω άδικης αποβολής του Βύντρα, είχε τις ευκαιρίες να πάρει το «διπλό», αλλά το γκολ του Γκρίχινγκ, στο 83΄ και ένα του Πανταλίνο στο 88’, έδωσαν τη νίκη με 2-0 στην Ελβετία. Δοκάρι με τον Σπυρόπουλο είχε λίγο νωρίτερα (67’). Στη δεύτερη θέση του ομίλου μας το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Το ματς

Η μπάλα λένε ότι τιμωρεί. Όταν έχεις τις ευκαιρίες να πάρεις μια σπουδαία νίκη (εκτός έδρας μάλιστα) και δεν τις κάνεις γκολ, τότε είναι πολύ πιθανό η κατάσταση να γυρίσει… μπούμερανγκ και να βρεθείς στο καναβάτσο. Αυτό, ακριβώς, συνέβη στο παιχνίδι της Εθνικής μας ομάδας με την Ελβετία, στη Βασιλεία.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, παρά το γεγονός ότι έμεινε με δέκα παίκτες από το 42’, λόγω άδικης αποβολής του Βύντρα (έπειτα από τραβήγματα με επιθετικό των Ελβετών μέσα στην περιοχή μας, λίγο πριν από εκτέλεση κόρνερ), στεκόταν άψογα στην έδρα των αντιπάλων μας. Παρά το γεγονός ότι είχε απέναντί της μια ομάδα που «καιγόταν» για τη νίκη, δεν έδινε το δικαίωμα στην Ελβετία να κάνει το παιχνίδι της. Η αμυντική μας γραμμή, με τον Κυργιάκο ηγέτη, είχε εκλωβίσει τον Κουφό και τον Φράι, ο Πατσατζόγλου στο κέντρο έκανε μεγάλο παιχνίδι, ο Κατσουράνης έτρεχε ασταμάτητα και ο Σπυρόπουλος από αριστερά πραγματοποιούσε μια από τις καλύτερες του εμφανίσεις με το εθνόσημο. Ο ίδιος, μάλιστα, ήταν και ο… μοιραίος της υπόθεσης, μια και στο 67’, μπήκε μέσα στην περιοχή έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα βρήκε πρώτα στα χέρια του Μπενάλιο και στη συνέχεια στο οριζόντιο δοκάρι. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα…

Το καθαρό μυαλό και το πάθος, στοιχεία απαραίτητα από τη στιγμή που η Ελλάδα έπαιζε με 10 παίκτες, υπήρχε για την ομάδα μας, μέχρι το 83’. Τότε, οι Ελβετοί, χωρίς να έχουν απειλήσει στο δεύτερο ημίχρονο, κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ. Επειτα από φάουλ του Γιακίν, ο Γκρίχτινγκ με κεφαλιά έκανε το 1-0 και πλέον τα πράγματα γίνονταν δύσκολα για την Ελλάδα. Όλα τελείωσαν στο 88΄, όταν ο Κανταλίνο, με κεφαλιά, «έγραψε» το 2-0 και έβαλε φωτιά στο γήπεδο της Βασιλείας.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΕΛΒΕΤΙΑ (Ότμαρ Χίτσφελντ):
Μπενάλιο, Νεφ (62' Ντερτιγιόνκ), Φον Μπέργκεν, Γκρίχτινγκ, Μανέν, Χούγκελ, Μπαρνέτα, Πανταλίνο, Φερνάντες (68' Γιακίν), Φράι, Κουφό (81' Φονλάντεν)

ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Χαλκιάς, Βύντρα, Παπασταθόπουλος, Μόρας, Σπυρόπουλος, Κυργιάκος, Κατσουράνης, Πατσατζόγλου, Χαριστέας (73' Αβρ. Παπαδόπουλος), Αμανατίδης (82' Γκέκας), Σαλπιγγίδης (46' Σαμαράς).

Πλέον, οι Ελβετοί είναι πρώτοι με 16 βαθμούς και ακολουθούμε εμείς με 13. Θυμίζουμε ότι ο πρώτος του ομίλου περνάει απ’ ευθείας στο Μουντιάλ και ο δεύτερος οδηγείται σε μπαράζ.

Χωρίς νίκη έμεινε για άλλη μία αγωνιστική η Μολδαβία, αφού αναδείχθηκε ισόπαλη, χωρίς γκολ, με το Λουξεμβούργο. Η επόμενη αντίπαλος της Εθνικής μας, με αυτή την ισοπαλία έμεινε στην τελευταία θέση του 2ου ομίλου, με συγκομιδή μόλις δύο βαθμούς σε 7 ματς. Οι φιλοξενούμενοι, από την άλλη, παρότι έφτασαν τους πέντε βαθμούς, δε διατηρούν πραγματικές ελπίδες, για να καταλάβουν μία εκ των δύο προνομιούχων θέσεων.

Μεγάλη νίκη πέτυχε μέσα στο Ισραήλ η Λεττονία. H ομάδα του Αλεξάντρ Στάρκοφς κατάφερε να αντέξει την πίεση των Ισραηλινών και παίζοντας έξυπνα, να "αποδράσει" με το τρίποντο από την δυνατή έδρα των γηπεδούχων. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης σημείωσε ο αμυντικός των Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, Γκασπάρ Γκορκς στο 59'. Με τη νίκη αυτή, η ομάδα της Λεττονίας έφτασε τους 13 βαθμούς και μπήκε δυνατά στο παιχνίδι της πρόκρισης μετά και τη νίκη της Ελβετίας, επί της Εθνικής μας.

Η βαθμολογία

Ομάδα Αγώνες Βαθμοί (Διαφορά τερμάτων)

1. Ελβετία 7 16 (13-6)
2. Ελλάδα 7 13 (12-6)
3. Λετονία 7 13 (11-6)
4. Ισραήλ 7 9 (10-9)
5. Λουξεμβούργο 7 5 (3-13)
6. Μολδαβία 7 2 (2-11)

Επόμενη αγωνιστική (09/09/09)

Ισραήλ-Λουξεμβούργο
Λετονία-Ελβετία
Μολδαβία-Ελλάδα

πηγή:Σπορτ-fm