Δευτέρα, Απριλίου 27, 2009

Το πιο τυχερό γκολ της χρονιάς! (ΒΙΝΤΕΟ)


Το γκολ αυτό σημειώθηκε κατα την διάρκεια του αγώνα μεταξύ Λεβερκούζεν και και Καρσλρούης όπου σε μία ανύποπτη φάση στο 72' του αγώνα, ο άσος των φιλοξενούμενων Σεμπάστιαν Λάνγκαμπ, στην προσπάθειά του να ανακόψει μία επέλαση ποδοσφαιριστή της Μπάγερ πέτυχε ένα από τα τυχερότερα τέρματα της χρονιάς.

Η προβολή του στο κέντρο του γηπέδου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς όχι μόνο κατάφερε να κόψει την προσπάθεια του αντιπάλου αλλά έδωσε σημαντική νίκη στην ομάδα του με 1-0.



Νίκος Χαλκιάς: «Μπορεί να δείτε τη Λαμία στη Β’ Εθνική!»

Άκρως αποκαλυπτικός ήταν στην εκ βαθέων συνέντευξη - εξομολόγηση που μας παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΣ Λαμία, Νίκος Χαλκιάς, ο οποίος μας μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης. Αποκαλύπτει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι μπορεί σύντομα να δούμε τη Λαμία στη Β’ Εθνική, αλλά και ότι στα άμεσα σχέδια της διοίκησης είναι η δημιουργία φυτωρίου.
Δηλώνει ότι το πρόβλημα που βρήκαν πριν τρεις μήνες ήταν... τα χαρτιά της ΠΑΕ, η οποία αν είχε σωθεί θα άλλαζε τον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ελλάδας. Ας όψεται ο Αλέξης Κούγιας και ο Μακεδονικός, που ήρθε -όπως λέει- στη Λαμία να την ρίξει σε όφελος του Θερμαϊκού!
Διαβάστε ακόμη για το πρόβλημα αξιοπιστίας και ταυτότητας των «κυανολεύκων» που λύθηκε, τις σχέσεις με τα σωματεία του νομού και βέβαια τον φίλαθλο κόσμο της πόλης.
Ένας Νίκος Χαλκιάς για όλους και για όλα...

Καταρχάς κ. Χαλκιά η ερώτηση όλων… Τι έφταιξε και έπεσε η ομάδα;
Πάντως εμείς δεν φταίξαμε. Την ομάδα την έριξε ο κ. Κούγιας.

Ποιες οι ευθύνες του και τι έγινε εκείνη την περίοδο;
Όταν κάποιος τολμά να διαλύσει μια ομάδα σαν την ΠΑΕ Λαμία οι ευθύνες είναι μεγάλες. Βέβαια δεν είμαι εγώ αυτός που αποδώσει τις ευθύνες στον κ. Κούγια. Αυτοί οι οποίοι τον δέχτηκαν στην πόλη, τον αγκάλιασαν και τον εξύψωσαν δεν κατάφεραν να αποτρέψουν το κακό. Ο κ. Κούγιας είχε πολλούς επιστήθιους φίλους στη Λαμία που θα έπρεπε, όπως τον δέχτηκαν με μεγάλη αγάπη και χαρά, να τον αποτρέψουν να μην κάνει το κακό που έκανε σε βάρος της.

Πως δημιουργήθηκε το ΔΣ του Ιανουαρίου, τι βρήκατε και σε ποιες ενέργειες προβήκατε;
Προσωπικά η μεγάλη μου αγάπη για τη Λαμία. Όταν είδα την αποστολή του Πυρσού Γρεβενών να πηγαίνει προς το γήπεδο πήρα το αυτοκίνητό μου και πήγα στο ΔΑΚ. Εκεί σκέφτηκα ότι είναι κρίμα για μια πόλη όπως η Λαμία να μην έχει ομάδα στο γήπεδο, γιατί για μας είναι ένας τρόπος ζωής. Την Κυριακή όταν πηγαίνουμε στο γήπεδο να τη βλέπουμε. Κι επειδή στο παρελθόν έχω υπηρετήσει ξανά τη Λαμία στην δεκαετία του ’80, και επειδή σ’ αυτή την πόλη χρωστάω πάρα πολλά –αυτή με ανέδειξε σαν επιχειρηματία- και εγώ απ’ την πλευρά μου ήθελα να δώσω κάτι σ’ αυτή την πόλη. Αυτός ήταν ο λόγος που ασχολήθηκα στην δύσκολη περίοδο που περνούσε η ομάδα της Λαμίας. Είχα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Νομάρχη. Μου διαβεβαίωσε κάποια πράγματα, έκανε κάποια τηλέφωνα εκεί που έπρεπε να κάνει.
Να μην κρυβόμαστε, το πρόβλημα της ομάδας ήταν στα χαρτιά της. Δεν υπήρχε ομάδα! Φορολογικά, ιδρυτικά μπορεί να έπαιζε στους αγωνιστικούς χώρους απ’ το 2004 και μετά αλλά δεν υπήρχε στα χαρτιά. Με παρεμβάσεις πολιτικών, κάποιων ανθρώπων ήταν μέσα στο γήπεδο. Εφόσον πήρα την διαβεβαίωση του κ. Νομάρχη, ότι θα ξεπερνούσαμε κάποιες δυσκολίες, προχώρησα. Έγιναν κάποιες συναντήσεις μες στην εβδομάδα, πήγε να γίνει ένα σχήμα το οποίο δεν είχε καλό αποτέλεσμα –όχι με δική μου ευθύνη, με άλλων. Είχαμε ένα ραντεβού στα παλιά γραφεία της ομάδας και οι υπόλοιποι δεν παραβρέθηκαν.
Στη συνέχεια έγινε το νέο σχήμα με τον κ. Καγκαρά. Έγιναν κάποιες προσπάθειες από πλευράς Νομαρχίας και Δήμου να μας πλαισιώσουν με κάποιους ανθρώπους ώστε να είμαστε πιο ισχυροί και πιο δυνατοί. Μπροστά μας τηλεφωνούσε σε κάποιους επιχειρηματίες της περιοχής οι οποίοι εκείνες τις μέρες είχαν τα κινητά τους κλειστά… Αναγκαστικά όλο το βάρος έπεσε σε μένα και τον Σπύρο Καγκαρά. Δύσκολο κομμάτι… Ο μεν Σ. Καγκαράς ανέλαβε το ξεκαθάρισμα της ΠΑΕ στα χαρτιά και όλα πήγαν επιτυχώς, και εγώ ανέλαβα το ποδοσφαιρικό κομμάτι, πάντα σε συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ μας. Δεν έκανα κάτι μόνος μου.
Ήταν Πέμπτη και την ερχόμενη Τετάρτη είχαμε παιχνίδι με τη Νίκη Βόλου. Ήμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε κάποιους ποδοσφαιριστές να κατέβει η ομάδα στο γήπεδο. Αυτό άλλωστε ζητούσε κι ο φίλαθλος κόσμος της Λαμίας, «να κατέβει η ομάδα στο γήπεδο κι ας τρώμε 8 γκολ». Κάποιοι επέμεναν σ’ αυτό σε τοπικά μέσα. Οι μέρες ήταν λίγες να βρεθούν παίκτες. Το όνομα Λαμία ήταν ό,τι χειρότερο στην αγορά. Σε σωματεία, ποδοσφαιριστές, μάνατζερ, παράγοντες, δημοσιογράφους. Η Λαμία ήταν ένα τίποτα στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ελλάδας.
Αναγκαστήκαμε οι πρώτες μεταγραφές να είναι απ’ την περιοχή μας, όπως ο Χουλιάρας –κι εδώ αξίζει να πω συγχαρητήρια στον Κώστα γιατί ήταν πραγματικά ένα παλικάρι στους αγώνες που έπαιξε- ο Γουργιώτης, ο Πάνου κι ο Νάσσιος που έπαιζε μέχρι τον Δεκέμβριο στον Φωκικό. Είχα δεσμευτεί ότι δεν θα πειράξω κανένα σωματείο της περιοχής, όπως το Λιανοκλάδι που έπαιζε για την σωτηρία του στη Δ’ Εθνική. Θα μπορούσαν να έρθουν από εκεί παίκτες που το ήθελαν κι αυτοί, αλλά θα ήταν ανέντιμο απ’ την πλευρά μου να θέλω να φτιάξω μια ομάδα δική μου χαλώντας μια άλλη.

Άρα είχατε κατά νου να πάρετε και παίκτες απ’ τον νομό…
Βεβαίως, αλλά όχι απ’ αυτές που είχαν κάποιο στόχο. Δεν μπορούσα να πάρω παίκτες απ’ την Σπερχειάδα και τις Λιβανάτες ή από άλλα σωματεία οι οποίοι πρωταγωνιστούσαν γιατί η Λαμία πρέπει να βλέπει όλα τα σωματεία με καλό μάτι. Αυτά θα βοηθήσουν τη Λαμία να βρει πάλι τον δρόμο της.
Εφόσον λοιπόν πήραμε αυτούς τους τέσσερις ποδοσφαιριστές κι ο χρόνος ήταν πολύ λίγος αναγκαστήκαμε να πάρουμε κι αυτούς που είχε η Λαμία επί Κούγια όπως οι Κολλιάκης, Μπαμπατσιάς, Μαντζιούρας, Βιτζέκας κλ.π. και τους φέραμε στην πόλη Παρασκευή και Σάββατο βράδυ. Όπως καταλαβαίνετε για να μαζέψεις κάποια δελτία, να πάνε στην ΕΠΟ κι ΕΠΑΕ για να είμαστε έτοιμοι την Τετάρτη, μιλάμε για αγώνα δρόμου. Εν πάση περιπτώσει «της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά».
Βέβαια αν υπήρχε χρόνος σε καμία περίπτωση δεν θα έπαιρνα παίκτες που δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Λαμία. Δεν υπήρχε οικονομικό πρόβλημα. Απλούστατα όποια πόρτα χτυπούσαμε για παίκτες ήταν κλειστή.

Βλέποντας με πιο ψυχρό μάτι τα γεγονότα που συνέβησαν, τι θα μπορούσατε να κάνετε και δεν έγινε ή τι θα αλλάζατε σε κάποιες απ’ τις επιλογές σας;
Πιστέψτε με ότι τρεις μήνες και ο Καγκαράς ο Σπύρος και εγώ και ο Μίμης ο Χαλβαντζής, που είναι παλιός παράγοντας και γνώστης του ποδοσφαίρου, σκεφτήκαμε και κάναμε τα πάντα, άσχετα αν αυτά δεν πρέπει να πάρουν δημοσιότητα. Όσο παράξενο και να σας φανεί, αν η ομάδα μας την Τετάρτη νικούσε θα είχε σωθεί. Το μόνο λάθος που έκανα ήταν ότι έπρεπε η συμπεριφορά της ΠΑΕ Λαμία να ήταν πιο άσχημη απέναντι στην ΠΑΕ Μακεδονικός με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θέλησα να κρατήσω χαμηλούς τόνους. Προσπάθησα να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια και πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα, κάτι το οποίο δεν πέτυχε. Ο Μακεδονικός ήρθε στη Λαμία να την ρίξει σε όφελος του Θερμαϊκού!
Γνωρίζοντας ότι η Λαμία έχει μια ισχυρή διοίκηση, μια καλή ομάδα –το έδειξαν στο γήπεδο τα παιδιά την Τετάρτη- και θα σωθεί έναντι του Θερμαϊκού. Είχαν κάνει καλά τους υπολογισμούς τους. Χτύπησαν πόρτες και τις βρήκαν κλειδωμένες. Δεν πειράζει, έχει ο καιρός γυρίσματα…

Τι είναι αυτό που λείπει τόσα χρόνια απ’ τη Λαμία και δεν μπορεί να ξεχωρίσει, σε αντίθεση με ομάδες πόλεων μικρότερου πληθυσμού;
Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι. Θα έλεγα ότι έλειπε η ταυτότητα της ομάδας, η αξιοπιστία και γιατί το λέω αυτό; Τις ημέρες των μεταγραφών ξενοδοχεία της πόλης μας δεν δέχονταν καν τους παίκτες που δοκιμάζαμε εφόσον δεν προπληρώναμε την διαμονή τους δικαιολογημένα, αφού οι προηγούμενες διοικήσεις άφηναν υπόλοιπα. Αυτό γινόταν και σε ξενοδοχεία εκτός Λαμίας που κατά καιρούς είχαν φιλοξενήσει την ομάδα μας. Εμείς πετύχαμε να βρει η Λαμία την ταυτότητα, την αξιοπιστία και την λεβεντιά της. Είμαστε Ρουμελιώτες. Αν είχαμε σωθεί φέτος να είστε σίγουροι ότι ο ποδοσφαιρικός χάρτης της Ελλάδας θα είχε αλλάξει. Η Λαμία θα πήγαινε με αξιώσεις για την Β’ Εθνική.

Αυτό μας είπε κι ο Λεωνίδας Γαρδικιώτης στην συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι με τον Μακεδονικό. Τι σχέδια είχατε κατά νου σε μια τέτοια περίπτωση; Είναι και τώρα πραγματοποιήσιμα;
Τον Δεκέμβριο ποδοσφαιριστές από όλη τη χώρα δεν θέλανε να ακούνε για τη Λαμία. Όταν έμαθαν ότι αυτή η διοίκηση δεν χρωστάει σε ποδοσφαιριστές και πληρώνονται όλοι στην ώρα τους μίλησα με πολλούς Β’ και Γ’ Εθνικής που είναι καλοί παίκτες και μου είπαν ότι ήθελαν να έρθουν στη Λαμία. Στην Πρέβεζα που πήγαμε, παίκτες της ήθελαν να με χαιρετίσουν, να με γνωρίσουν, να τους έχω στο νου μου. Κι όχι μόνο παίκτες αλλά και προπονητές άλλων ομάδων. Ο Δρακόπουλος της Πρέβεζας, ο Μιχαλίτσιος του ΠΑΟΝΕ, ο Χαραλαμπίδης του Φωκικού, ο Τάκης Περσίας κ.ά. Αυτό ήταν κι ο λόγος που ήθελε να παραμείνει στην ομάδα ο Γαρδικιώτης. Και λεφτά είχαμε να βάλουμε και μεράκι είχαμε και την κάναμε ΠΑΕ, που δεν ήτανε.

Κατά καιρούς έχετε μιλήσει για εμπόδια στην προσπάθειά σας. Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
Εξωδιοικητικοί παράγοντες προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην διοίκηση της ΠΑΕ Λαμίας με διοικήσεις άλλων ΠΑΕ που η Λαμία χρειάζονταν την βοήθειά τους. Ειδικά με ένα παιχνίδι στην Κατερίνη κάποιοι εμφανίστηκαν ως παράγοντες αυτής της ομάδας, χωρίς να έχουν κανένα λόγο να πάνε, προκειμένου να δημιουργήσουν πρόβλημα στις δύο διοικήσεις. Δεν το καταφέρανε.
Να πούμε για τις προσφυγές των ποδοσφαιριστών; Επί διοικήσεως Κούγια είχε δώσει κάποιες προσωπικές του συναλλαγματικές σε δικηγόρους των Αθηνών, οι οποίες ήταν παλιές προσφυγές. Όταν πήρε την ομάδα και πήγε στην Πάτρα, πήρε τις επιταγές εμπλέκοντας την ΠΑΕ σε μια καινούρια διαδικασία. Αυθαίρετα και χωρίς κανένα λόγο συνεργάτης του κ. Κούγια, ο οποίος αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται στη Λαμία, παγίδεψε την ΠΑΕ με την υπογραφή του. Με ποια δικαιοδοσία ένας υπάλληλος υπογράφει για την ΠΑΕ Λαμία. (δείτε το σχετικό έγγραφο)
Κάνοντας αυτό δεσμεύτηκε η ΠΑΕ και εμείς είχαμε την υποχρέωση να πληρώσουμε. Δεν θέλαμε ποτέ στην ομάδα να αφαιρεθούν βαθμοί διαιτητικά και να πέσει. Πληρώθηκαν οι πάντες χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις. Άλλωστε το έγγραφο αναφέρει ότι τα λεφτά διεκδικήθηκαν. Αυτός ο άνθρωπος που υπέγραψε για την ομάδα κακώς είναι στην πόλη μας. Καλό θα ήταν να γυρίσει στο χωριό του αλλά και εκεί από ό,τι έχω μάθει είναι ανεπιθύμητος. Εκκολάπτεται στην πόλη της Λαμίας. Είναι ντροπή…

Θα μείνετε οι ίδιοι άνθρωποι στην ομάδα ως διοίκηση;
Δεν σας κρύβω ότι οι στόχοι οι δικοί μου και του Σπύρου Καγκαρά ήταν να ανεβάσουμε την ομάδα στη Β’ Εθνική. Δεν βρεθήκαμε ακόμη. Να τελειώσει το πρωτάθλημα στις 3 Μαϊου και θα επανέλθουμε…

Το μεράκι που αναφέρατε πριν έχει πάψει να υπάρχει;
Το μεράκι που λέγεται Λαμία δεν παύει ποτέ. Απλώς θέλω να ασχολούμαι επαγγελματικά. Δεν είμαι κανένας πιτσιρικάς, είμαι 55 χρονών. Δεν αποκλείω τίποτα. Μπορεί να δείτε και κάτι παραπάνω, τη Λαμία στη Β’ Εθνική!

Εννοείτε με κάποια συγχώνευση;
Δεν σταμάτησα απ’ την Τετάρτη το βράδυ να ασχολούμαι μ’ αυτό που λέγεται Λαμία, αλλά θέλω κάτι παραπάνω. Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω τις μάχες. Ό,τι κάνω θέλω να το κερδίζω, να πετυχαίνω πάνω απ’ όλα και σ’ αυτό τον τομέα θα προσπαθήσω προσωπικά για ό,τι καλύτερο. Δεν μπορώ να φανταστώ τη Λαμία στη Δ’ Εθνική, στα χωράφια. Θα το δούμε τουλάχιστον σε δέκα μέρες…

Υπάρχει περίπτωση του χρόνου να δούμε το όνομα Λαμία στη Β’ Εθνική;
Βεβαίως. Μπορεί ο συνέταιρός μου σήμερα να έχει κάποια άλλη άποψη. Η δική μου άποψη είναι ξεκάθαρη. Ναι, υπάρχει περίπτωση να δούμε την ομάδα μας στη Β’ Εθνική! Χάσαμε, πέσαμε, ψάχνομαι με λίγα λόγια. Μπορεί να προκύψει κάτι καλό, μπορεί να μην προκύψει και τίποτα. Πάντως ο στόχος μου είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Ποια είναι η κατάσταση της ομάδας σήμερα οικονομικά και διοικητικά;
Βρήκαμε τα γραφεία της ΠΑΕ σε άθλια κατάσταση. Κομμένο νερό και τηλέφωνο, ενοίκια απλήρωτα. Τα πληρώσαμε όλα αυτά. Μεταφέραμε τα γραφεία σε ιδιόκτητο χώρο δικό μου χωρίς ουσιαστικά να εισπράττω ενοίκιο. Όχι τώρα που είμαι εγώ Πρόεδρος. Ευ όρου ζωής εφόσον η Λαμία επιθυμεί να παραμείνουν τα γραφεία της εδώ ουδέποτε θα διεκδικήσω ενοίκια από την ΠΑΕ Λαμία. Είναι δωρεάν εφόσον είμαι στη ζωή.
Εδώ οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο Τσιλαλή ο οποίος βοήθησε πραγματικά πάρα πολύ στην οργάνωσή τους. Αν είναι δυνατόν μία ΠΑΕ να μην έχει δική της ιστοσελίδα. Ο Νίκος είναι φοβερός στην οργάνωση και το πέτυχε και με την δική μας βοήθεια. Του έχω μεγάλη υποχρέωση. Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν σήμερα τέτοιοι συνεργάτες, ο οποίος δεσμεύομαι και δηλώνω –εφόσον όλα πάνε καλά- θα είναι σε καλύτερο πόστο στην ΠΑΕ. Το αξίζει.
Οικονομικά… Από πού να αρχίσω; Απ’ το ό,τι ξεκινήσαμε να παίξουμε την Τετάρτη και δεν μας έδιναν την άδεια να το κάνουμε αν δεν πληρώναμε τα αντιντόπινγκ που χρωστούσε η ΠΑΕ; 15.000 περίπου. Απίστευτα πράγματα… Όλοι τότε θυμήθηκαν ότι έπρεπε να πληρώσουμε για να γίνει ο αγώνας. Ότι αν δεν πληρώναμε την διαιτησία του ματς με τα Γρεβενά, που δεν έγινε ποτέ, δεν θα όριζαν διαιτητή. Αυτό δείχνει ότι αυτοί που ήταν πριν από εμάς ήρθαν να πάρουν κι όχι να δώσουν. Αν μη τι άλλο δεν φρόντισαν να στείλουν ένα φαξ που να λέει ότι η ΠΑΕ Λαμία δεν κατεβαίνει στο συγκεκριμένο παιχνίδι ώστε να μην βρεθεί το σωματείο χρεωμένο με 2.000 ευρώ για έξοδα διαιτησίας.

Απ’ αυτά που λέτε μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι υπήρχε κάποιο παρασκηνιακό σχέδιο κατά της Λαμίας;
Σχέδιο δεν υπήρχε πουθενά. Όταν κάποιος παίρνει την ομάδα και φεύγει η κάθε αθλητική υπηρεσία φυλάγεται τόσο πολύ, όσο δεν πρέπει. Γι’ αυτό πρέπει να ντρέπονται. Δεν με ενδιαφέρει να μπουν πολλά λεφτά. Εμείς οι βλαχολεβέντες τα καταφέραμε και τα λάθη τα δικά τους, είτε εσκεμμένα είτε τα άθελά τους, εμείς τα διορθώσαμε. Αυτό που μας ενδιέφερε το κάναμε. Επαναφέραμε την ταυτότητα στην ΠΑΕ ΑΣ Λαμία. Τα χρήματά τους ας τα κρατήσουν να αγοράζουν κότερα και να πίνουν καφέ στο Κολωνάκι.

Ο κ. Καγκαράς στην αρχή της προσπάθειας είχε μιλήσει για πολυμετοχικό σχήμα. Πως μπορεί να βαδίσει πλέον αυτό, μιας και όπως είπατε δεν έχετε ακόμη μιλήσει. Έχουν γίνει συζητήσεις με επιχειρηματίες;
Αν η ομάδα έμενε στην κατηγορία και εγώ και ο Σπύρος Καγκαράς είχαμε συμφωνήσει ότι αυτή η ομάδα θα πρέπει να έχει πολυμετοχικό σχήμα και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα ποιος θα ήταν ο συνέταιρος. Το όνειρό μας ήταν την ομάδα να την πάμε στη Β’ Εθνική και όπως καταλαβαίνετε χρειάζονταν και βοήθεια. Αποτελέσματα καλά έχεις όταν έχεις και καλούς συνεργάτες να βοηθήσουν και οικονομικά και συμβουλευτικά απ’ όλες τις πλευρές. Χάσαμε την κατηγορία αλλά δεν πειράζει. Σημασία έχει ότι προσπαθήσαμε με πάθος και αγάπη για τη Λαμία, χωρίς κανένα συμφέρον.
Άσχετα αν κάποιοι άσχετοι είπαν ότι ο Χαλκιάς πήγε στη Λαμία να προβάλει τις επιχειρήσεις του. Ο Χαλκιάς όταν πήγε στη Λαμία το ’80 βοηθήθηκε απ’ την προβολή του κι αυτό πληρώνει σήμερα. Τότε έγινα πιο αναγνωρίσιμος και σήμερα είχα την υποχρέωση να την βοηθήσω στην δύσκολη στιγμή που βρέθηκε κι αυτό έκανα. Δεν το έκανα να γίνω Πρόεδρος, είμαι σε πέντε δικές μου εταιρείες. Ούτε θέλω πιο πολύ δουλειά. Την υγεία μου θέλω και να βοηθώ τη Λαμία όσο πιο πολύ μπορώ.

Αυτή τη στιγμή ποια είναι η στήριξη των τοπικών φορέων, Νομαρχίας Δήμου και Βουλευτών;
Όλοι βοήθησαν.

Ψυχολογικά ή και υλικά;
Ψυχολογικά. Το τονίζω. Ειδικότερα όμως θέλω να ευχαριστήσω τους Χρήστο Σταϊκούρα και Νίκο Σταυρογιάννη που πάντα με έπαιρναν τηλέφωνο να με στηρίξουν ψυχολογικά. Είναι σημαντικό. Μια καλή κουβέντα μπορεί να καλύψει χιλιάδες ευρώ. Τους ευχαριστώ δημόσια.

Υπάρχει πρόβλημα νοοτροπίας στον φίλαθλο κόσμο της πόλης;
Ο κόσμος της Λαμίας είναι ταλαιπωρημένος. Βιάζεται, έχει απαιτήσεις και όλες οι διοικήσεις έπεφταν στην παγίδα και έκαναν κινήσεις, οι οποίες δεν έβγαζαν αποτέλεσμα.

Γιατί πιστεύετε ότι κάποιοι σας αναθεματίζουν ως διοίκηση, παρά την προσπάθειά σας; Είναι προσωπικοί πιστεύετε οι λόγοι;
Δεν έχω προσωπικά με κανέναν. Αν είναι, είναι ελάχιστοι. Η πλειοψηφία των φιλάθλων πιστεύει πως έκανα καλά την δουλειά μου. Το αν είναι πέντε καθοδηγούμενοι οι οποίοι ζούσαν απ’ τη Λαμία, έβγαζαν το μεροκάματο που λέμε, δεν με ενδιαφέρει και δεν τους υπολογίζω. Εγώ θέλω συνεργάτες, καθαρούς, έντιμους, δουλευταράδες, και όχι να παίρνουν μεροκάματο απ’ την ομάδα της Λαμίας.

Τα σενάρια αναδιάρθρωσης τα βλέπετε πιθανά ή –σαν διοίκηση- σας αφήνουν αδιάφορους και θα επιληφθείτε του δικού σας προγραμματισμού;
Δεν το πιστεύω αυτό το σενάριο και να σας πω και κάτι; Η θέληση της Πολιτείας είναι να μαζέψει τις ομάδες κι όχι να τις απλώσει. Σε συνάντηση που είχα με τον Υπουργό για θέματα Αθλητισμού, κ. Ιωαννίδη, μου έδωσε να καταλάβω ότι κακώς είναι τόσες ομάδες στη Γ’ Εθνική. Και θα έπρεπε κάθε ομάδα που συμμετέχει στην κατηγορία να κάνει τον προϋπολογισμό της και να τον καταθέτει. Αν μπορεί η Λαμία να συντηρήσει μια ομάδα στη Γ’ Εθνική να συμμετέχει, αν δεν μπορεί να μην συμμετέχει. Να μην σταματάνε στα μέσα της σαιζόν. Να μην είναι κάθε μέρα στον Βουλευτή ή τον Υπουργό για χρήματα και να ασκούν μια μορφή πίεσης. Γι’ αυτό και δεν πιστεύω στην αναδιάρθρωση.

Έχετε καταστρώσει κάποια πλάνα όσον αφορά τον προπονητή ή τον κορμό της ομάδας;
Ακόμη δεν έχω μιλήσει με κανέναν. Μετά τη λήξη του πρωταθλήματος θα είμαι σε θέση να σας πω κάτι παραπάνω. Μέχρι τότε το μυαλό μου δουλεύει προς όλες τις κατευθύνσεις.

Έχετε σκεφτεί την αξιοποίηση ταλέντων της περιοχής; Αν έχει «δικούς» της παίκτες η ομάδα δεν θα γλίτωνε κάποια χρήματα ενοικίων, επιπλώσεων κ.ά.;
Βασική προϋπόθεση. Αν η Λαμία είχε «δικά» της παιδιά τον Δεκέμβριο, έστω και δέκα, δεν θα ήταν στο χάλι που είναι σήμερα. Η ομάδα θα κατέβαινε και με τα Γρεβενά και με τον Παναιτωλικό. Αυτό είναι και το λάθος των προηγούμενων διοικήσεων που κάποιοι έδιωξαν τους ντόπιους και ο φίλαθλος κόσμος της Λαμίας τους ξέρει. Αν συνεχίσουμε να είμαστε στην ομάδα της Λαμίας, από όποια θέση κι αν είναι αυτή, βασική προϋπόθεση θα πρέπει να είναι τα σωματεία της Φθιώτιδας να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Να βοηθήσουν με τους παίκτες που έχουν ούτως ώστε η ομάδα της Λαμίας να είναι η «κλώσα» και από παιδιά δικά τους η «κλωσοφωλιά».

Η Λαμία πλέον θα αγωνίζεται στη Δ’ Εθνική με το Λιανοκλάδι και τη Σπερχειάδα. Ποια η σχέση της με τα σωματεία αυτά; Θα μπορέσει να πάρει παίκτες από εκεί όντας ανταγωνίστριά τους;
Δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει να πάρει παίκτες από εκεί. Το Λιανοκλάδι και η Σπερχειάδα θα κοιτάξουν να σώσουν πρώτα τις δικές τους ομάδες και μετά θα σκεφτούν τη Λαμία. Λογικό είναι. Η Σπερχειάδα προσπαθούσε να ανέβει τόσα χρόνια. Δεν θα πει «πάρτε μας τους παίκτες κι ας πέσουμε και πάλι στην Α1».

Θα γίνει προσπάθεια από πλευράς σας να πάρετε κάποιους παίκτες γιατί άλλο Ιανουάριος κι άλλο θερινή μεταγραφική περίοδος;
Και βέβαια θα γίνει προσπάθεια αλλά δεν θα επιμείνουμε να χαλάσουμε μια ομάδα. Αν δεν θέλει να έρθει ο παίκτης ή αν δεν τον αφήνει η ομάδα του δεν μπορεί να κάνεις κάτι παραπάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι χαλάς τη σχέση με τα σωματεία του νομού. Εμείς θέλουμε να είναι άριστες. Θέλουμε να συνεργαζόμαστε.

Ένα «μικρό» σωματείο μπορεί να ισχυριστεί ότι όταν η Λαμία πήγε να αγοράσει έναν ποδοσφαιριστή του κι αυτός κοστολογούνταν π.χ. 1.000 ευρώ, ζήτησε 300 και ούτε αυτά δεν της δόθηκαν. Η Λαμία τι λέει γι’ αυτό;
Αυτό έχει συμβεί. Κακώς που συνέβη. Θα πρέπει η Λαμία, όντας η μεγάλη ομάδα του νομού, να στηρίξει τα μικρότερα σωματεία. Κι αυτά έχουν τα έξοδά τους και θα πρέπει να πάρουν κάποια χρήματα. Τα σωματεία αυτά τον ανδρώσανε, τον προπόνησαν και είχαν την ευθύνη του και πρέπει να πάρουν κάτι. Δεν πρέπει η Λαμία να απαιτεί λόγω ονόματος αλλά να είναι σωστή απέναντι στα σωματεία κι αυτά με την σειρά τους να φερθούν ανάλογα στη Λαμία. Ένας παίκτης που θα πάει π.χ. στη Λιβαδειά με 1.100 ευρώ δεν είναι καλύτερα να έρθει στη Λαμία με 1.000; Να παραμείνει στην πόλη του και στην πρώτη ομάδα του νομού. Θέλω να πιστεύω ότι το κακό δεν ήταν τα σωματεία, αλλά οι διοικήσεις της Λαμίας. Είχε «καβαλήσει καλάμι». Είμαι Πρόεδρος της Λαμίας σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένη μια ομάδα να μου δώσει έναν παίκτη τσάμπα; Δεν το θέλω. Πρέπει να πάρει κάποια χρήματα το σωματείο.

Το «καβαλημένο καλάμι» ήταν η αιτία των κακών σχέσεων;
Βέβαια. Όποιοι πλαισίωναν τις διοικήσεις δεν ήθελαν ντόπιους παίκτες γιατί αυτοί έχουν τα θετικά, αλλά έχουν και τα αρνητικά τους. Το τι γίνεται στα αποδυτήρια θα μαθευτεί απ’ τους Λαμιώτες και κάποιοι δεν το ήθελαν αυτό. Εμείς είμαστε αντίθετοι. Θέλουμε ντόπιους παίκτες και δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε από τη Λαμία και τους φιλάθλους της. Θέλουμε παιδιά «δικά» μας.

Έχετε σκεφτεί την δημιουργία προπονητικού κέντρου, εγκαταστάσεων με ξενώνες, ακαδημία ποδοσφαίρου; Αυτό δηλαδή που από κάποια στιγμή και έπειτα δεν θα χρειάζεται πακτωλό χρημάτων;
Για ακαδημία ποδοσφαίρου ναι. Για προπονητικό κέντρο είναι λίγο νωρίς να μιλήσουμε. Βέβαια η απαίτησή μας απ’ τους φορείς της πόλης θα είναι, είναι αδιανόητο να λέμε ότι θα έχουμε ομάδα στη Β’ ή Γ’ Εθνική και το γήπεδο να είναι σε άθλια κατάσταση. Είναι αδιανόητο η ομάδα της Λαμίας να παρακαλεί τη Μαγνησία, την Άμπλιανη, τα Καλύβια και τη Ροδίτσα για να μπορεί να προπονηθεί. Θα πρέπει οι φορείς της πόλης να καταλάβουν ότι για να έχεις καλή ομάδα πρέπει να έχεις και καλά γήπεδα.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την παραχώρηση κάποιας έκτασης; Θα το χτίζατε εσείς ή θα απαιτούσατε την κατασκευή του απ’ τους αρμόδιους φορείς;
Το καλύτερο σημείο της Λαμίας που μπορεί να κάνεις κάτι είναι η Άμπλιανη. Έχει δύο βοηθητικά γήπεδα και χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και θα πρέπει και η Νομαρχία και ο Δήμος ό,τι κάνουν να το κάνουν για την ΠΑΕ Λαμία. Να μην γινόμαστε τσιγγάνοι και πηγαίνουμε στα Καλύβια, σε ένα άθλιο γήπεδο που οι ποδοσφαιριστές μας τραυματίζονται. Το προπονητικό τιμ έχει τα παράπονά του. Θέλει ένα γήπεδο να προπονείται ο ποδοσφαιριστής, να έχει απαιτήσεις. Θα πρέπει η Νομαρχία, ο Δήμος και όλοι οι φορείς να φροντίσουν για δύο βοηθητικά γήπεδα και ένα γήπεδο που να μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο. Εμείς το φυλούσαμε για τον αγώνα με τον Μακεδονικό και την προηγούμενη βδομάδα γίνονταν αγώνες με δισκοβολία και ακόντια. Δεν γίνεται έτσι.

Θα μπορούσε κάποια στιγμή η Λαμία να αποκτήσει το δικό της ιδιόκτητο γήπεδο ή θεωρείται μεγάλος στόχος;
Δεν είναι μεγάλος στόχος. Πρώτα πρέπει να κάνεις την υποδομή. Ένας δεν μπορεί να το κάνει αυτό, πολλοί μπορούν. Είναι εφικτό. Αρκεί να μην έχεις ομάδα ασανσέρ στη Γ’ – Δ’ και τούμπαλιν. Κάνεις εφηβική ομάδα, φυτώριο, να έχεις «δικά» σου παιδιά για να κερδίσεις κάποια χρήματα, να μην χρειάζεσαι κάθε χρόνο 25 διαμερίσματα και μισθούς.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στον φίλαθλο κόσμο της Λαμίας;
Η Λαμία μπορεί να έπεσε κατηγορία αλλά έσωσε το όνομά της. Όλοι στενοχωρήθηκαν αλλά όχι περισσότερο από εμάς. Όχι γιατί βάλαμε τα χρήματά μας. Γιατί ήταν δύσκολο το έργο που αναλάβαμε, είχε πολύ ανηφόρα. Δεν λέω ότι έκανα κάτι. Φτάνει να σας πω ότι τον αγώνα που κάναμε τους τρεις τελευταίους μήνες. Είναι σα να ήμουν Πρόεδρος σε τρία πρωταθλήματα. Ο νοών νοείτω. Πολλά τα χιλιόμετρα, η κούραση, το άγχος και το στρες. Ξεχάσαμε σπίτια, δουλειές και τον εαυτό μας. Άλλωστε δεν μας πίεσε κανείς. Θέλαμε και το κάναμε, ήθελα και το έκανα. Δεν μετάνιωσα, ήταν υποχρέωσή μου. Το έκανα με μεγάλη ευχαρίστηση και θα ήμουν πιο ευχαριστημένος αν η ομάδα έμενε στη Γ’ Εθνική. Τα… τούρμπο δουλεύανε! Μπορεί τώρα να έπεσαν λίγο οι στροφές αλλά θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε τις χαμένες δυνάμεις.

AΠΟ: fthiotidasport.blogspot.com