Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18, 2009

Mπαρτσελόνα: Μέχρι το 2016 ο Μέσι !


Μέχρι το 2016 και επίσημα ο Μέσι στην Μπάρτσα ! Ο Αργεντινός σούπερ σταρ έβαλε την υπογραφή του στο πολυσυζητημένο νέο συμβόλαιο που του προσέφεραν οι «μπλαουγκράνα», οι οποίοι -αφού τον «έδεσαν» με την «αστρονομική» ρήτρα των 250 εκατ. ευρώ και εξασφάλισαν πως θα συνεχίσει να δίνει τις ποδοσφαιρικές του παραστάσεις στο «Καμπ Νου», για τα επόμενα επτά χρόνια.


Ρεάλ Μαδρίτης: Χρέη 600.000.000 ευρώ

Tην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο η Ρεάλ Μαδρίτης τίναξε την μπάνκα στον αέρα καθώς έφερε στο Μπερναμπέου τους Κ.Ρονάλντο Κακά, Μπενζεμά, Αλόνσο, Αλμπιόλ. Οι μεταγραφικές αυτές κινήσεις δεν έφεραν μόνο ενθουσιασμό στον κόσμο αλλά και πρόβλημα στα ταμεία...

Όπως αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα "El Periodico", ο πρόεδρος της "βασίλισσας" θα ανακοινώσει την ερχόμενη Κυριακή (20/9) στην συνεδρίαση των μετόχων ότι τα χρέη του συλλόγου αυτή τη στιγμή φτάνουν τα 580.000.000 ευρώ, με το μπάτζετ να εκτοξεύεται φέτος στα 426.000.000 ευρώ.

Όσον αφορά επιμέρους ποσά, η Ρεάλ Μαδρίτης θα πρέπει να καλύψει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τρέχοντα χρέη ύψους 168.000.000 ευρώ, ενώ τα χρήματα που έχουν δοθεί στους Μαδριλένους μέσω πίστωσης φτάνουν τα 175.000.000 ευρώ.

Στη συνεδρίαση, οι μέτοχοι θα πρέπει να εγκρίνουν το ποσό των 151.000.000 ευρώ που έχει παραχωρηθεί από τις τράπεζες "Banco Santander" και "Caja Madrid" στον Πέρεθ για την μεταγραφική καμπάνια του καλοκαιριού, καθώς και το μπάτζετ που ανέρχεται συνολικά στα 445.000.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Φλορεντίνο Πέρεθ βρήκε μεταξύ των εξόδων και κάποια που ήταν για τους μισθούς 46 διοικητικών υπαλλήλων που έφταναν τα 15.000.000 ευρώ, από τους οποίους μόνο οι 28 παραμένουν στο σύλλογο καθώς οι άλλοι 18 είτε απολύθηκαν είτε υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Eurobasket:: Τουρκία-Ελλάδα: 74-76

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει στην ελίτ της Ευρώπης. Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι επικράτησε της Τουρκίας στην παράταση με 76-74 και πέρα από την πρόκριση στα τελικά του Μουντομπάσκετ 2010 εξασφάλισε την πρόκριση στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ, όπου θα αντιμετωπίσει το Σάββατο την Ισπανία (19:30). Συγκλονιστική εμφάνιση από Σπανούλη, Ζήση, Φώτση και Μπουρούση. Παίκτης-κλειδί ο Πρίντεζης.

Ο αγώνας...

Η ελληνική ομάδα μπήκε κάπως αγχωμένη στο παρκέ και αυτό ήταν εμφανές στις πρώτες κινήσεις των παικτών. Οι Τούρκοι με πρωταγωνιστή τον Ομέρ Ασίκ κατάφεραν να προηγηθούν με διαφορά πέντε πόντων (0-5 και 2-7), όμως γρήγορα τα πόδια «λύθηκαν» και η Εθνική έπαιξε το μπάσκετ που ξέρει. Με ένα 5-0 του Νίκου Ζήση, ελέγχοντας τα ριμπάουντ και με καλή άμυνα σε Τούρκογλου και Ιλιάσοβα, το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (12-9) και έκλεισε το δεκάλεπτο με βραχεία κεφαλή (17-14).

Η είσοδος του Σοφοκλή Σχορτσανίτη προβλημάτισε ακόμη περισσότερο την τουρκική άμυνα και η Εθνική προηγήθηκε με +8 (24-16) χρησιμοποιώντας ως όπλο την αχίλλειο πτέρνα της στα προηγούμενα ματς: τα ριμπάουντ. Ο Γιάννης Μπουρούσης κατά κύριο λόγο έχοντας πέντε επιθετικά ριμπάουντ, αλλά και οι υπόλοιποι διεθνείς ανανέωσαν στο πρώτο μέρος 11 επιθέσεις (!), που όμως δεν αξιοποιήθηκαν όλες και η διαφορά δεν εκτοξεύτηκε. Απεναντίας, τα λάθη (8 στο πρώτο ημίχρονο) και η αστοχία στην επίθεση, σε συνδυασμό με τη διστακτικότητα στην εκδήλωση αιφνιδιασμού ακόμη κι όταν υπήρχαν οι προϋποθέσεις έδωσαν την ευκαιρία στους Τούρκους να αντεπιτεθούν. Κι αυτό δεν έγινε με κάποιον από τους σταρ της ομάδας, οι οποίοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι από την ελληνική άμυνα-αλλά από τους ρολίστες Αρσλάν και Σαβάς, που κατάφεραν να διατηρήσουν την ομάδα τους μόλις σε απόσταση μόλις τριών πόντων (29-26) με το τέλος του ημιχρόνου.

Οι παίκτες του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς κατάφεραν να πάρουν προβάδισμα μετά από πολλή ώρα (31-32) βρίσκοντας λύσεις από τον Ομέρ Ονάν, όμως ο Αντώνης Φώτσης με προσωπικά καλάθια επανέφερε μπροστά την Εθνική (36-32). Οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν πολλά χαμηλά σχήματα, αλλά η ελληνική ομάδα αδυνατούσε να αξιοποιήσει την... υψομετρική διαφορά και τα miss match με αποτέλεσμα το ντέρμπι να συνεχίζεται και το τρίτο δεκάλεπτο να τελειώνει με δύο ηρωικά καλάθια του Τουντσερί και διαφορά μόλις ενός πόντου για την Ελλάδα (47-46).

Η Ελλάδα πήρε μία ανάσα τεσσάρων πόντων μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο ((50-46), αλλά οι Τούρκοι με καλή άμυνα και συνεχίζοντας να είναι εύστοχοι στα μακρινά σουτ προσπέρασαν (52-53) χάρη σε φόλοου του Χέντο Τούρκογλου. Ο σούπερ σταρ των Ορλάντο Μάτζικ αφπνίστηκε την πλέον ακατάλληλη για την Εθνική μας ώρα. Με προσωπικά καλάθια διατήρησε την ομάδα του μπροστά στο σκορ (52-56 και 55-58) την ώρα που τα λάθη από την Εθνική ομάδα δεν της επέτρεπαν να φτάσει στο καλάθι. Ο Τούρκογλου συνέχιζε το δικό του σόου και με ένα ακόμη τρίποντο έφερε την Τουρκία στο +6 (57-53), δυόμισι λεπτά πριν το τέλος. Η Εθνική όμως δεν παραδόθηκε! Με μία βολή του Σπανούλη, ένα τρίποντο του Ζήση και ένα ακόμη του Πρίντεζη προηγήθηκε με 64-63 36’’ πριν το τέλος. Ακολούθησε μία λάθος πάσα του Τούρκογλου κι ένα φάουλ στον Ζήση, ο οποίος με 1/2 βολές στα 18’’ για το φινάλε έβαλε την Εθνική στο +2 (65-63). Όμως ο Αρσλάν με διείσδυση και λέι απ ακριβώς με την εκπνοή κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή την Τουρκία στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Έχοντας σχήμα με ψηλούς Φώτση και Πρίντεζη απέναντι σε Τούρκογλου και Ιλιάσοβα, η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με 75-69 χάρη σε δύο τρίποντες «βόμβες» του Βασίλη Σπανούλη, όμως κάποια παιδαριώδη λάθη επέτρεψαν στου; Τούρκους να μειώσουν στον πόντο (75-74) και να έχουν την ευκαιρία να πάρουν τη νίκη. Ένα άστοχο σουτ του Τούρκογλου και μία βολή του Νίκου Ζήση 9,8’’ πριν το τέλος έδωσαν χαρακτήρα θρίλερ στο φινάλε, το οποίο όμως είχε happy end για την Εθνική, αφού το τρίποντο του Αρσλάν δεν βρήκε στόχο.

Ναι! Η Ελλάδα είναι στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ. Η ανανεωμένη Εθνική έδειξε πως έχει θέση στην ελίτ της Ευρώπης, παρά τις απουσίες βασικών στελεχών και το γεγονός πως ουσιαστικά είναι ομάδα δύο μηνών. Ο πρώτος στόχος της εξασφάλισης της παρουσίας στο Μουντομπάσκετ του 2010 στην Τουρκία επετεύχθη, αλλά πλέον ανοίγει διάπλατα και ο δρόμος προς τα μετάλλια. Η Ελλάδα χρειάζεται μία νίκη σε δύο αγώνες για να ανέβει στο βάθρο. Το Σάββατο στις 19:30 αναμετράται με την Ισπανία, την ομάδα που της έκοψε το δρόμο προς την κορυφή το 2007 στη Μαδρίτη και ένα χρόνο πριν την... περιορίσε στο αργυρό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ της Ιάπωνίας. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές είναι το θεωρητικό φαβορί, αλλά αυτή η Εθνική ομάδα μπορεί να την κερδίσει.

Δεκάλεπτα: 17-14, 29-26, 47-46, 65-65, 76-74 (παράταση)

Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης, Μπουρούσης 11 (5/9 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 7 ριμπ.), Ζήσης 14 (6/8 βολές, 1/3 δίποντα, 2/3 τρίποντα), Σπανούλης 23 (5/6 βολές, 0/2 δίποντα, 6/9 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 7 λάθη), Καλάθης, Φώτσης 11 (6/6 βολές, 1/1 δίποντο, 1/3 τρίποντα, 13 ριμπ.), Πρίντεζης 6, Περπέρογλου 2, Σχορτσανίτης 9 (5/8 βολές, 2/6 δίποντα).

Τουρκία (Τάνιεβιτς): Γκιουλέρ 3, Ονάν 13, Ιλιάσοβα 6 (3/12 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 7 ριμπάουντ), Ερντέν 2, Τουντσερί 9, Σαβάς 8, Ασίκ 9, Αρσλάν 10, Χερσέκ, Τούρκογλου 13 (1/2 βολές, 3/9 δίποντα, 2/5 τρίποντα).

sport-fm

Θεοδωρίδης: «Σεβάστηκα τον Ζίκο»

Τους λόγους που αποχώρησε από την θέση του γενικού αρχηγού του Ολυμπιακού εξήγησε ο Σάββας Θεοδωρίδης σε αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ο ισχυρός παράγοντας των «ερυθρολεύκων» τόνισε ότι σεβάστηκε την επιθυμία του Ζίκο και ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει πιστός στρατιώτης του Ολυμπιακού.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον ελληνικό ραδιοσταθμό «NovaΣΠΟΡ FM»


«Τα χρόνια που ήμουν στον Ολυμπιακό άλλαξαν επτά προπονητές και όλοι τους μιλούν με τα καλύτερα λόγια για μένα. Το πρώτο που κοιτάζω εγώ είναι το θέμα του προπονητή. Αυτός είναι ο βασιλεύς της ομάδας, αυτός διατάζει. Από τη στιγμή που είπε ο Ζίκο ότι δεν θέλει κανέναν να ανακατεύεται, εγώ είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ τη γνώμη του, να φύγω και να τον αφήσω να κάνει τη δουλειά του. Είναι ένας καταξιωμένος προπονητής και κοστίζει μία περιουσία. Όλα θα πάνε καλά, δεν αλλάζει τίποτα στον Ολυμπιακό. Εγώ παραμένω σαν αντιπρόεδρος του συλλόγου. Ο όρος γενικός αρχηγός είχε μπει από τον πρόεδρο για μένα και τον απέσυρε τώρα που έφυγα», τόνισε.

Για τον αποχαιρετισμό του στους παίκτες «Οι παίκτες με συγκίνησαν. Πανζουρλισμός έγινε. Χαιρέτησα όλο το προσωπικό, γιατί τα πρωταθλήματα δεν τα δίνουν μόνο οι παίκτες, αλλά το σύνολο των εργαζομένων. Είπα στους παίκτες ότι το μόνο που ζητώ από αυτούς είναι να νικήσουν τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα».

Για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα: «Δεν θα πάω στην Τούμπα. Όταν χρειαζόταν, δεν έλειψα ποτέ από καμία μάχη. Πρώτος πήγαινα και τελευταίος έφευγα. Δεν είναι δικό μου θέμα αν θα πάω. Όλα αυτά τα χρόνια ήμουν τελείως ανιδιοτελής. Δεν πήρα από τον Ολυμπιακό ούτε δραχμή. Όλα τα έκανα και τα κάνω για την τρελή αγάπη που έχω στον Ολυμπιακό. Θα παραμείνω δίπλα στην ομάδα με τον τρόπο που ξέρω εγώ. Δεν ξέρω ακόμη αν θα είναι ο Ζίκο στην Τούμπα. Για να τα λέμε όλα, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον άνθρωπο αυτό να κάνει το ντεμπούτο του στην Τούμπα».

ΠΑΟ: Δόθηκε η άδεια για το γήπεδο !

Άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Το ΥΠΕΧΩΔΕ υπέγραψε-έστω και με αρκετή καθυστέρηση-την οικοδομική άδεια και πλέον μπορούν να αρχίσουν σε φουλ ρυθμούς οι εργασίες για την υλοποίηση του οράματος του κόσμου του «τριφυλλιού» να αποκτήσει η ομάδα του δικό της «σπίτι». Οι χωματουργικές εργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και σύντομα θα ολοκληρωθούν, ενώ εκτιμάται πως ο Παναθηναϊκός θα είναι σε θέση να μετακομίσει στο νέο του γήπεδο το 2011.

Europa League: ΑΕΚ Έβερτον-ΑΕΚ 4-0

Η Έβερτον βρήκε απέναντί της μια αδύναμη ΑΕΚ και δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει σε μια δίκαιη νίκη με σκορ 4-0 για τον 9ο όμιλο του Europa League. Στην εκπληκτική παρουσία των φίλων της Ένωσης στις εξέδρες του «Γκούντισον Παρκ», οι Άγγλοι είχαν να αντιπαρατάξουν τα τέρματα των Γιόμπο 10΄, Ντιστέν 17΄, Πίεναρ 37΄και Ζο 82΄.

Το ματς
:

Από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης οι παίκτες της ΑΕΚ δεν έδειχναν διάθεση να παίξουν ποδόσφαιρο. Να κυνηγήσουν με τις όποιες πιθανότητες τους αναλογούσαν, ένα θετικό αποτέλεσμα, στην επιστροφή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο δεκάλεπτο, οι ποδοσφαιριστές του Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν κατάφεραν να κρατήσουν την μπάλα ούτε μια φορά στα πόδια τους και το ματς άρχισε από νωρίς να αποτελεί έναν μονόλογο της Έβερτον.

Κάθε στημένο…κίνδυνος και γκολ

Στο πρώτο κόρνερ της βραδιάς στο 10ο λεπτό, η Έβερτον κατάφερε με πολύ απλό τρόπο να ανοίξει το σκορ. Ο Μπέινς εκτέλεσε με πολλά εσωτερικά φάλτσα, ο Σάχα δίστασε να βγει και στο δεύτερο δοκάρι ο Γιόμπο δεν δυσκολεύτηκε να ανοίξει το σκορ έχοντας να αντιμετωπίσει απλά την επιτήρηση του Μάκου. Ίδιο σκηνικό και επτά λεπτά αργότερα. Κόρνερ από την αριστερή πλευρά, ο Φελάινι βρήκε την μπάλα στην μικρή περιοχή και ο Ντιστέν στο δεύτερο δοκάρι με πλασέ νίκησε για δεύτερη φορά τον τερματοφύλακα της Ένωσης.

Στο μεταξύ, ο Ζεράλντο πέρασε εκτός αγωνιστικού χώρου λόγω τραυματισμού δίνοντας τη θέση του στον Ενσαλίβα. Ο Γιάχιτς άφησε τη μεσαία γραμμή και πέρασε δίπλα στον Άρτσε στο κέντρο της άμυνας. Ο τελευταίος έχασε όλες τις προσωπικές μονομαχίες και ήταν ένας από τους κύριους λόγους, που η ελληνική ομάδα δεν μπορούσε να απομακρύνει την μπάλα από την περιοχή της. Η μεσαία γραμμή της ΑΕΚ δεν μπορούσε να κάνει ούτε φάουλ, οι παίκτες της δεν έμπαιναν δυνατά στις προσωπικές μονομαχίες, ανάπτυξη δεν υπήρχε. Δυο σουτ, ένα του Παντελή Καφέ και ένα του Ταμαντανί Ενσαλίβα ανησύχησαν τον Χάουαρντ όμως η Ένωση δεν κατάφερε σε καμία στιγμή του πρώτου ημιχρόνου να βρει ηρεμία στο παιχνίδι της.

Στο 37ο λεπτό, σε οργανωμένη επίθεση των γηπεδούχων, ο Πίεναρ ανενόχλητος από απόσταση περίπου 25 μέτρων εξαπέλυσε έναν κεραυνό, νικώντας για τρίτη φορά τον Σάχα. Το ζήτημα πλέον για την ΑΕΚ, ήταν να περιορίσει κάπως τον ρυθμό προκειμένου να μην προκύψει ο διαφαινόμενος διασυρμός.

Αλλαγή στην αλλαγή και αποβολή

Με την έναρξη της επανάληψης, ο Μπάγεβιτς πέρασε τον Μαντούκα στον αγωνιστικό χώρο και γύρισε το σύστημα στο συνηθισμένο για την ΑΕΚ 4-2-3-1. Εκτός αγωνιστικού χώρου πέρασε ο Ενσαλίβα αλλά για την Ένωση δεν άλλαξε κάτι. Στο 55ο λεπτό, ο Αραούχο…αποφάσισε να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη βραδιά των συμπαικτών του, κλοτσώντας τον Γιόμπο στη βουβωνική χώρα. Η απευθείας κόκκινη κάρτα ήταν δεδομένη και ο Ντέιβιντ Μόγιες με τις αλλαγές του έδωσε το σύνθημα για φουλ επίθεση περνώντας στο γήπεδο τους Γιακούμπου και Σαχά. Οι κιτρινόμαυροι παρά την αποβολή κατάφεραν να κυκλοφορήσουν την μπάλα καλύτερα απ’ ότι στο πρώτο μέρος όμως χρειάστηκε να φτάσει το 79ο λεπτό για να χάσει η ελληνική ομάδα την πρώτη της καλή ευκαιρία με σουτ του Μπλάνκο από το ύψος του πέναλτι.

Ο τρόπος με τον οποίο ήρθε το 4ο γκολ για την Έβερτον από τον Ζο στο 82’, δείχνει ξεκάθαρα την τραγική εικόνα, την οποία παρουσίασε η ΑΕΚ στην αμυντική της λειτουργία. Εικόνα κυρίως εκνευριστική αφού οι παίκτες της δεν έδειχναν διάθεση να παίξουν ποδόσφαιρο απέναντι σε έναν αντίπαλο που ναι μεν αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά δεν αποτελεί αυτό που συνηθίζουμε να λέμε…High Level…

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΕΒΕΡΤΟΝ (Ντέιβιντ Μόγες): Χάουαρντ, Μπέινς, Γιόμπο, Μπιλιαλέντινοφ (53' Γιακούμπου), Τζο, Ντιστέν, Κέιχιλ (46' Όσμαν), Γκόσλινγκ, Πίενααρ (68' Σαχά), Φελαϊνί, Ρόντγουελ
ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Σάχα, Καφές, Αραούχο, Ζεράλντο (13' Ενσαλίβα, 46' Μαντούκα), Χουανφράν, Λεονάρντο (72' Γιαχάγια), Γιάχιτς, Μάκος, Μπλάνκο, Σκόκο, Άρτσε

πηγή: sport-fm