Σάββατο, Οκτωβρίου 25, 2008

Ligue 1:Γκέλα η Λιόν


Η Λιόν αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα στο "Αμπέ Ντεσάμπ" με την Οσέρ, όμως η Μπορντό έχασε "χρυσή" ευκαιρία να την πλησιάσει στον πόντο, καθώς έχασε ματς μέσα από τα χέρια της κόντρα στην Νις (2-2).


Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής:


Σάββατο
Οσέρ - Λιόν 0-0
Χάβρη - Βαλενσιέν 2-1 (25' και 49' Λεσαζέ / 2' Πιερόνι)
Λιλ - Καέν 2-2 (10' και 39' Ομπρανιάκ / 46' Σεμπέ, 63' Σαβιντάν)
Λοριάν - Ναντ 3-0 (31' Αμπριέλ, 54' Μορέλ, 76' Γκαμεϊρό)
Νις - Μπορντό 2-2 (84' Μουλουνγκί, 96' πεν. Ρεμί / 10' Βεντέλ, 58' Καβενάγκι)
Ρεν - Λε Μαν 2-2 (15' Μπριάντ, 79' Παγκίς / 11' Γκερβίνιο, 34' Κουταντέρ)
Τουλούζ - Μονακό (22:00)

Κυριακή
Νανσί - Σοσό (18:00)
Σεντ Ετιέν - Γκρενόμπλ
Μαρσέιγ - Παρί Σ.Ζ. (22:00)

Αστέρας Τρίπολης-ΟΦΗ 2-2


Ο Εντόι με δύο προσωπικά του τέρματα, ισοφάρισε δις τον Αστέρα Τρίπολης, χαρίζοντας στην ομάδα του τον πολύτιμο βαθμό. Τα γκολ του Αστέρα οι Φιλομένο και Σέζαρεκ.

Ο ΟΦΗ βρέθηκε δύο φορές να κυνηγάει το σκορ, όμως ο Εντόι, με δυό προσωπικά του τέρματα χάρισε τον πολύτιμο βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδα του. Για τον Αστέρα Τρίπολης το σκορ άνοιξε ο Φιλομένο, ενώ το 2-1 είχε κάνει ο Σέζαρεκ.

ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός 3-1


Ο "Δικέφαλος" επικράτησε στο γήπεδο της Τούμπας με 3-1, έχοντας για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ζλάταν Μουσλίμοβιτς που πέτυχε δύο τέρματα (έχει πλέον 4), με το αποτέλεσμα αυτό να τον φέρνει -με ένα ματς παραπάνω- στη 2η θέση του πίνακα, έναν μόλις πόντο πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Ο Βόσνιος φορ είχε άξιο συμπαραστάτη τον Μπακαγιόκο, ο οποίος βρήκε και αυτός το δρόμο προς τα δίχτυα, με τους αδύναμους εκτός έδρας Βοιωτούς (3 ήττες σε 4 ματς) να καταφέρνουν να σημειώσουν το γκολ της... τιμής στο 93', με "δράστη" τον Μοντόγια.

Ολυμπιακός: "Αποδεκατισμένος" στη Θεσσαλονίκη


Οι "ερυθρόλευκοι" μετά την ήττα στην Πόλη και αντιμετωπίζοντας πολλά αγωνιστικά προβλήματα αντιμετωπίζει την Κυριακή τον Άρη (19.00, ΝΕΤ) ψάχνοντας τη νίκη που θα τον διατηρήσει στην κορυφή.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, που δεν θα έχει στη διάθεση του τον Παρασκευή Άντζα, αλλά ούτε και τον Χρήστο Πατσατζόγλου. Αμφότεροι ταλαιπωρούνται από ενοχλήσεις και κρίθηκε ροτιμότερο να μείνουν εκτός δράσης, δεδομένου ότι το Σάββατο δοκίμασαν να προπονηθούν, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν μέρος σε ολόκληρο το πρόγραμμα χωρίς να πονέσουν.

Στο μεταξύ ατομικό έκανε ο Ιεροκλής Στολτίδης τόσο στο γήπεδο, όσο και στο γυμναστήριο, όπου είχε για... παρέα τον Ραούλ Μπράβο. Ο τελευταίος συνεχίζει τη θεραπεία και όπως κι οι υπόλοιποι δεν υπολογίζεται από τον Ισπανό τεχνικό.

Κατά τα άλλα ο Φερνάντο Μπελούτσι προπονήθηκε κανονικά με τους συμπαίκτες του, έχοντας ξεπεράσει το αιμάτωμα στη δεξιά γάμπα που τον ταλαιπωρούσε τις προηγούμενες ημέρες.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της προπόνησης ανακοινώθηκαν από τον Ερνέστο Βαλβέρδε τα ονόματα των 18 ποδοσφαιριστών που θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη.

Ο λόγος για τους: Νικοπολίδης , Κόβατς, Πάντος, Α. Παπαδόπουλος, Ζεβλάκοφ, Λεονάρντο, Ντομί, Γκαλίτσιος, Μήτρογλου, Ντουντού, Τοροσίδης, Γκαλέτι, Όσκαρ, Μπελούτσι, Λέτο, Ντιόγκο, Μενδρινός και Κοβάσεβιτς.

Λάρισα-Πανθρακικός 1-2


Στην αναμέτρηση που άνοιξε την αυλαία της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Super League ο Πανθρακικός επικράτησε με 2-1 της Λάρισας στο γήπεδο του "Αλκαζάρ".

Ο Πανθρακικός βρέθηκε να χάνει το τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα μετά το γκολ του Φωτάκη στο 80' που μείωσε σε 2-1, αλλά τελικά το τελευταίο σφύριγμα του Χαραλαμπίδη βρήκε την ομάδα της Κομοτηνής να παίρνει μία μεγάλη νίκη με δύο τέρματα του εξαιρετικού Ντιαλό (55', 78').

Bundesliga:Αποτέλεσματα Σαββάτου

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος χάρισε στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης την δεύτερη συνεχόμενη νίκη της στην Μπουντεσλίγκα, λυτρώνοντάς την στο 74' της εκτός έδρας αναμέτρησης με την Ένεργκι Κότμπους (2-3).


Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής:


Παρασκευή
Λεβερκούζεν - Κολωνία 2-0 (67' Φρίντριχ, 84' πεν. Γκέκας)

Σάββατο
Μπάγερν - Βόλφσμπουργκ 4-2 (41' Ριμπερί, 54' Φαν Μπόμελ, 63' Μπορόφσκι, 80' Σβαϊντσάιγκερ / 31' πεν. Γκραφίτε, 33' Ντζέκο)
Σάλκε - Αρμίνια 0-0
Ανόβερο - Βέρντερ 1-1 (9' Σουλτζ / 41' Ούγκο Αλμέιδα)
Κότμπους - Φρανκφούρτη 2-3 (8' και 15' Ράνγκελοφ / 38' Φινκ, 68' Φένιν, 74' Λυμπερόπουλος)
Γκλάντμπαχ - Καρλσρούη 1-0 (51' Πάαουβε)

Κυριακή
Στουτγκάρδη - Μπόχουμ (18:00)
Ντόρτμουντ - Χέρτα
Χόφενχαϊμ - Αμβούργο

Θλάση στον δικέφαλο ο Κωνσταντίνου, δεν παίζει με ΠΑΟ


Δεν θα έχει τελικά στη διάθεσή του για την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό τους Μιχάλη Κωνσταντίνου και Ανέστη Αγρίτη ο Ανχελ Πεντράθα. Οι δύο παίκτες του Ηρακλή υποβλήθηκαν σήμερα σε εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι ο Κύπριος πρώην άσος του Ολυμπιακού έχει υποστεί ελαφριά θλάση στον δικέφαλο, ενώ ο Ελληνας επιθετικός θλάση στη γάμπα. Αμφότεροι αποκλείστηκαν από την αποστολή.

Πάλι εκτός ο Γκούμας!


Ο έμπειρος αμυντικός προφανώς πληρώνει ακόμα τις δηλώσεις, που είχε κάνει μετά το ματς με την Ίντερ (σχετικά με το μαρκάρισμα στον Ιμπραΐμοβιτς) ή απλά δεν τυγχάνει της εμπιστοσύνης του Ολλανδού που προτιμά να μένει στην ίδια συνταγή, παρά τα προβλήματα της.

Πέρα από τον Γκούμα, εκτός αποστολής έμειναν για μία ακόμα φορά ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ο Σίλβα Κλέιτον, οι Μπράις Μουν και Αλέξανδρος Τζιόλης, καθώς επίσης και οι τραυματίες Σωτήρης Λεοντίου (ακολούθησε θεραπεία), Ροντρίγκο Σόουζα (έκανε ατομικό πρόγραμμα). Η πρωινή προπόνηση περιελάμβανε διπλό για αρχή, ενώ οι «πράσινοι» επιδόθηκαν σε σέντρες, τελειώματα και στημένες φάσεις.

Εκνευρισμένος ο Βαλβέρδε


Το «καμπανάκι» του κινδύνου χτύπησε στους παίκτες του στην χθεσινή προπόνηση ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος δεν έμεινε καθόλου ευχαριστημένος από την απόδοσή τους στην αναμέτρηση με την Γαλατασαράι στο «Αλι Σαμί Γεν». Μάλιστα, αυτό που προκάλεσε έκπληξη στους «ερυθρόλευκους» ήταν όταν άκουσαν τον προπονητή τους να τους ξεκαθαρίζει πως δεν άξιζαν ούτε τον βαθμό της ισοπαλίας στον αγώνα με τους Τούρκους και ότι το σκορ της ήττας θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο!

«Ημασταν τραγικοί...»

Ωστόσο, ο 44χρονος τεχνικός τους αναγνώρισε ότι ξεκίνησαν δυναμικά στο πρώτο ημίχρονο: «Στο πρώτο ημίχρονο κάτι κάναμε. Στο δεύτερο ήμασταν τραγικοί. Και να βάζαμε ένα γκολ και να έληγε το παιχνίδι ισόπαλο, θα ήταν από τύχη, αφού δεν τον αξίζαμε τον πόντο». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε προσωπικά στον Αβραάμ Παπαδόπουλο για κάποιες ενέργειές του, που έβαλαν σε κίνδυνο της ομάδα:

«Οταν παίζουμε στο Καραϊσκάκη μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα με μεγαλύτερη άνεση. Οπως το να κάνει ντρίμπλα ο αμυντικός έξω από την περιοχή. Στο ελληνικό πρωτάθλημα οι αντίπαλοι δεν σε ακολουθούν. Στο εξωτερικό, όμως, είναι δύσκολο και παρακινδυνευμένο», ενώ στον Ντομί επεσήμανε: «Οταν δεχόμαστε πίεση διώχνουμε την μπάλα. Δεν περιμένουμε να μας την πάρουν... Κάναμε πολλά λάθη από αριστερά».

Ο Βαλβέρδε «κατσάδιασε» τους «ερυθρόλευκους» για το γεγονός ότι άφηναν τους αντιπάλους τους να τους πιέζουν συνεχώς: «Οι καλές ομάδες πρεσάρουν και ξέρουν πως να κλέψουν τη μπάλα. Κάναμε πολλά λάθη στην άμυνα. Μας έκλεβαν την μπάλα και αυτό είχε ως συνέπεια να δεχόμαστε συνέχεια επιθέσεις. Η μπάλα έπρεπε να έφευγε μπροστά, όπως σας είχα ζητήσει. Φτάσαμε στο σημείο να δεχόμαστε επιθέσεις σε διάστημα ενός και δύο λεπτών».

«Θα μπορούσε να είναι το σκορ και 3-0»

Στο τέλος της ομιλίας του ο Βαλβέρδε τους μίλησε σε πιο έντονο ύφος: «Στο τελευταίο 10λεπτο δεν ήταν εικόνα ομάδας αυτή που είχαμε. Να είναι τρεις στην άμυνα και όλοι οι άλλοι μπροστά. Οι αντίπαλοι πάτησαν 15 φορές μέσα στην περιοχή μας. Στην Ελλάδα οι αντίπαλοι μπορούν να μας απειλήσουν από καμιά σέντρα ή κανένα μακρινό σουτ. Αυτό που κάναμε τα τελευταία 10-15 λεπτά θα μπορούσαμε να το πληρώσουμε πολύ ακριβά. Ημασταν τυχεροί που δεν δεχθήκαμε και άλλο γκολ. Θα μπορούσαμε να φάμε κι άλλα και να είναι το σκορ 2-0 ή 3-0. Ανά πάσα στιγμή μπορούσαμε να δεχθούμε γκολ».

Τερίμ: Νόμιζα πως ήταν πιο δυνατός


Ο Ολυμπιακός δεν απογοήτευσε μόνο τους οπαδούς του στο ματς της Πέμπτης με την Γαλατάσαραϊ, αλλά και όλους όσους περίμεναν να δουν έναν δυνατό αντίπαλο κόντρα στην Τούρκικη ομάδα. Ένας από αυτούς είναι και ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της γειτονικής χώρας Φατίχ Τερίμ, ο οποίος δεν… ξετρελάθηκε με αυτό που είδε.

«Είχα την εντύπωση πως είναι πιο δυνατή ομάδα», τόνισε μετά την λήξη του αγώνα ο έμπειρος τεχνικός αναφερόμενος φυσικά στον Ολυμπιακό. Μην ξεχνάμε πως ο Τούρκος τεχνικός ήταν κάποτε, στην λίστα με τους προπονητές που ήθελε ο Σωκράτης Κόκκαλης να αναλάβει τα ηνία του συλλόγου, αλλά ο... γάμος δεν έγινε ποτέ.

Η «Gazzetta dello Sport» κατατάσσει τον Σιμάο στα μεγαλύτερα αστέρια κάτω των 21 ετών


Η πάντα έγκυρη «Gazzetta dello Sport», σε αφιέρωμα της στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ και στα αστέρια που συμμετέχουν κάτω των 21 ετών περιλαμβάνουν σε μια λίστα γεμάτη… χρυσάφι και τον 20χρονο μεσοαμυντικό του «τριφυλλιού». Ο Σιμάο φιγουράρει δίπλα σε ονόματα όπως αυτά του Μέσι του Αγκουέρο του Φάμπρεγκας, του Γοούλκοτ και λοιπών αστέρων.

Παναθηναϊκός: Φήμες για Μακάι και Ντεμίντοφ


Μπορεί στον Παναθηναϊκό να ψάχνουν την λύση στην αμυντική γραμμή της ομάδας, ωστόσο ο Ρόι Μακαϊ βρίσκεται στον μεταγραφικό στόχο των "πρασίνων".

Ο επιθετικός της Φέγενορντ, σύμφωνα με την εφημερίδα "Εξέδρα των σπορ" έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η μετακίνηση του στους "πράσινους".

Ο Μακαϊ δεν έχει καταφέρει να κερδίσει θέση βασικού στον Ολλανδικό σύλλογο και βλέπει με θετικό μάτι την αποχώρησει του από την Φέγενορντ.

Και ο Ντεμίντοφ στην «πράσινη» λίστα


Ο 22χρονος στόπερ της Ρόζενμποργκ, Βαντίμ Ντεμίντοφ, είναι μέσα στην «πράσινη» λίστα για τα… ψώνια του Ιανουαρίου. Ο Λετονός αμυντικός που έχει γεννηθεί στην Νορβηγία προτάθηκε από τον Άρνε Ντόκεν στο «τριφύλλι» και η περίπτωση του θα εξεταστεί από τους ανθρώπους της ομάδας.

"Γιούβε" για Γκαλέτι


Μετά την Ιντερ, μία ακόμη ομάδα από το Καμπιονάτο έχει βάλει στο στόχαστρό της τον Λουτσιάνο Γκαλέτι. Ο λόγος για τη Γιουβέντους, η οποία έθεσε εκ νέου στα υπόψη της τον Αργεντινό άσο του Ολυμπιακού και ο Κλαούντιο Ρανιέρι άρχισε να τον παρακολουθεί ξανά.

Aξίζει να σημειώσουμε ότι άνθρωπος της «Μεγάλης Κυρίας» προσπάθησε να μάθει την τιμή πώλησης του Γκαλέτι, χωρίς, όμως, να έχει γίνει κρούση στους Πειραιώτες. Πάντως, ο Γκαλέτι έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι είναι ευχαριστημένος στον Ολυμπιακό και πως δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο μεταγραφής του σε άλλο σύλλογο. Ωστόσο, η περίπτωση της Γιουβέντους δύσκολα θα τον άφηνε ασυγκίνητο...

«Έπιασε κορυφή» η Λεβερκούζεν, σκόραρε με πέναλτι ο Γκέκας


Τη μοναξιά της κορυφής, έστω και προσωρινά, απολαμβάνει από το βράδυ της Παρασκευής η Μπάγερ Λεβερκούζεν. Η ομάδα του Μπρούνο Λαμπαντία δυσκολεύτηκε, αλλά επικράτησε τελικά της Κολωνίας του Κριστόφ Ντάουμ με 2-0 στο παιχνίδι με το οποίο άνοιξε το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής της Μπουντεσλίγκα.

Ο Φάνης Γκέκας χρίστηκε σκόρερ, μετά από πολύ καιρό (είχε να σκοράρει από τη 2η αγωνιστική κόντρα στην Στουγκάρδη), παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε, όπως πάντα, ως αλλαγή. Ο Έλληνας στράικερ μπήκε στο 79’ στη θέση του Χέλμες και πέντε λεπτά αργότερα (84’) σκόραρε από τη βούλα του πέναλτι, το οποίο κέρδισε ο Σκβέγκλερ. Νωρίτερα (67’), ο Φρίντριχ είχε ανοίξει το σκορ με κοντινή κεφαλιά, μετά από κεφαλιά πάσα του Ρόλφες.

Ποδόσφαιρο: Όλη η δράση του Σαββατοκύριακου

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου στα σημαντικότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης:

Campionato - 8η Αγωνιστική
Σάββατο
Σιένα - Κατάνια (19:00)
Γιουβέντους - Τορίνο (21:30)
Κυριακή
Αταλάντα - Μίλαν (16:00)
Κάλιαρι - Κιέβο
Ίντερ - Τζένοα
Λάτσιο - Νάπολι
Ρετζίνα - Λέτσε
Σαμπντόρια - Μπολόνια
Ουντινέζε - Ρόμα
Παλέρμο - Φιορεντίνα (21:30)

Premier League - 8η Αγωνιστική
Σάββατο
Έβερτον - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (14:00)
Σάντερλαντ - Νιούκαστλ(14:45)
Γουέστ Μπρομ - Χαλ (17:00)
Μπλάκμπερν - Μίντλεσμπρο (19:30)
Κυριακή
Τσέλσι - Λίβερπουλ (15:30)
Μάντσεστερ Σίτι - Στόουκ (17:00)
Τότεναμ - Μπόλτον
Γουΐγκαν - Άστον Βίλα
Γουέστ Χαμ - Άρσεναλ (18:00)
Πόρτσμουθ - Φούλαμ (19:00)

Primera Division - 8η Αγωνιστική
Σάββατο
Οσασούνα - Μπέτις (21:00)
Μπαρτσελόνα - Αλμερία (23:00)
Κυριακή
Ντεπορτίβο - Χιχόν (18:00)
Σεβίλλη - Μάλαγα
Χετάφε - Βαγιαδολίδ
Μαγιόρκα - Εσπανιόλ
Νουμάνθια - Σανταντέρ
Ουέλβα - Βαλένθια
Βιγιαρεάλ - Ατλέτικο (20:00)
Ρεάλ Μ. - Μπιλμπάο (22:00)

Bundesliga - 9η Αγωνιστική
Παρασκευή
Λεβερκούζεν - Κολωνία(21:30)
Σάββατο
Μπάγερν - Βόλφσμπουργκ(16:30)
Σάλκε - Αρμίνια
Ανόβερο - Βέρντερ
Κότμπους - Φρανκφούρτη
Γκλάντμπαχ - Καρλσρούη
Κυριακή
Στουτγκάρδη - Μπόχουμ (18:00)
Ντόρτμουντ - Χέρτα
Χόφενχαϊμ - Αμβούργο

Ligue 1 - 10η Αγωνιστική
Σάββατο
Οσέρ - Λιόν (20:00)
Χάβρη - Βαλενσιέν
Λιλ - Καέν
Λοριάν - Ναντ
Νις - Μπορντό
Ρεν - Λε Μαν
Τουλούζ - Μονακό (22:00)
Κυριακή
Νανσί - Σοσό (18:00)
Σεντ Ετιέν - Γκρενόμπλ
Μαρσέιγ - Παρί Σ.Ζ. (22:00)

Liga Sagres - 6η Αγωνιστική
Παρασκευή

Τροφένσε - Ακαδέμικα (22:30)
Σάββατο
Μπελενένσες - Γκιμαράες (20:30)
Πόρτο - Λεϊσόες (23:00)
Κυριακή
Μαρίτιμο - Ρίο Άβε (18:00)
Νασιονάλ - Σετουμπάλ
Μπενφίκα - Ναβάλ (21:00)
Πάκος Φερέιρα - Σπόρτινγκ Λ. (23:00)
Δευτέρα
Μπράγκα - Αμαδόρα (21:45)

Scottish Premier League - 10η Αγωνιστική
Σάββατο
Χάμιλτον - Ρέιντζερς (14:30)
Σέλτικ - Χιμπέρνιαν (17:00)
Νταντι Γ. - Σεντ Μίρεν
Χαρτς - Αμπερντίν
Ινβερνές - Μάδεργουελ
Κιλμάρνοκ - Φόλκερκ

Eredivisie - 7η Αγωνιστική
Παρασκευή
Χέρακλες - Ντε Χααγκ (21:45)
Σάββατο
Άλκμααρ - Φόλενταμ (19:45)
Βίλεμ - Ντε Γκράαφτσαπ (20:45)
Γκρόνινγκεν - Σπάρτα Ρότ.
Αϊντχόφεν - Ρόντα (21:45)
Κυριακή
Ουτρέχτη - Μπρέντα (15:30)
Άγιαξ - Ναϊμέγκεν
Φίτεσε - Τβέντε
Φέγενοορντ - Χέρενφεεν (17:30)

Süper Lig - 8η Αγωνιστική
Παρασκευή
Μπεσίκτας - Σίβασπορ (20:00)
Σάββατο
Άνκαρασπορ - Κοτσαέλισπορ (14:00)
Ντενίζλισπορ - Γκεντσλερμπιρλιγκί
Φενέρμπαχτσε - Μπούρσασπορ (19:00)
Κυριακή
Ανγκαραγκιουτσού - Καϊσέρισπορ (14:00)
Κόνιασπολ - Ίνσταμπουλ
Αντάλιασπορ - Χατσέτεπε
Τράμπζονπορ - Γκαζιάντεπσπορ (16:00)
Ασκισεχίρσπορ - Γαλατάσαραϊ

Κύπρος - 6η αγωνιστική
Σαββάτο
ΕΝΠ - Ατρόμητος (18:00)
ΑΠΟΠ/Κυνίρας - ΑΠΟΕΛ (19:00)
Αλκή - Απόλλωνας (20:00)
Κυριακή
ΑΕΚ - Εθνικός (17:00)
ΑΕΠ - ΑΠΕΠ(18:00)
Δευτέρα
ΑΕΛ - Δόξα (19:00)
Ομόνοια - Ανόρθωση