Τετάρτη, Μαΐου 21, 2008

Οι δύο "στρατηγοί" και ο άρχοντας του Τελικού !

Αναμφίβολα, μεγάλο ρόλο στην έκβαση του τελικού θα παίξουν οι δύο προπονητές. Έχοντας ήδη παίξει αρκετές φορές μεταξύ τους τα τελευταία χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο, οι δύο ομάδες λίγο-πολύ γνωρίζονται. Αυτό που απομένει είναι οι τεχνικοί τους να κάνουν ότι είναι δυνατό για να κερδίσουν τη μάχη του πάγκου και να αυξήσουν έτσι τις πιθανότητες να πιουν... σαμπάνια μέσα από το βαρύτιμο τρόπαιο.

Καθοριστικός παράγοντας ενδέχεται να είναι και ο διαιτητής. Η ευχή μας, ο Λιούμπος Μίχελ να περάσει εντελώς απαρατήρητος και να μην "στραβώσει" με κάποια κακή απόφαση ένα παιχνίδι που αναμένουν ανυπόμονα πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη.


ΣΕΡ ΑΛΕΞ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) - Ο γιος του λιμενεργάτη από το Γκόβαν της Σκοτίας, ο Αλεξάντερ Τσάπμαν Φέργκιουσον ενσαρκώνει το... βρετανικό όνειρο. Ο μόνος προπονητής που έχει καταφέρει να κατακτήσει τίτλο πρωταθλήματος στη Σκοτία και την Αγγλία, καθώς πριν αναλάβει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, βρισκόταν στον πάγκο της Αμπερντίν και στις αρχές της δεκαετίες του 1980 έσπασε το "μονοπώλιο" των δύο μεγάλων, Ρέιντζερς και Σέλτικ. Από το 1978, όταν ανέλαβε την Αμπερντίν και από το Νοέμβριο του 1986 (οι πρώτες του μέρες στο «Ολντ Τράφορντ») μέχρι σήμερα, ο «Φέργκι» έχει κατακτήσει συνολικά 31 τίτλους, τους περισσότερους από οποιονδήποτε άλλον προπονητή στον κόσμο.

Τη συλλογή του κοσμούν ένα τρόπαιο του Champions League (1999), δύο Κύπελλα Κυπελλούχων (1983, 1991), δέκα πρωταθλήματα και πέντε Κύπελλα Αγγλίας, τρία πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα Σκοτίας! Σε αυτά προσθέστε τα δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ (1984, 1992), το διηπειρωτικό του 1999 και... μερικά League Cup (δύο στην Αγγλία, ένα στη Σκοτία), για να βγει το σύνολο των 31 τίτλων σε 30 χρόνια καριέρας!

Στα 67 του χρόνια (γεννήθηκε την τελευταία ημέρα του 1941) δημιουργεί την τέταρτη γενιά της σπουδαίας Γιουνάιτεντ, μετά από αυτές του Ρόμπσον και του Χιουζ, του Καντονά, του Κιν και του Σμάιχελ, του Μπέκαμ, του Γκιγκς και του Νέβιλ, τώρα ήλθε η σειρά του Κριστιάνο Ρονάλντο, του Ρούνι και του Φέρντιναντ. Παντρεμένος με την Κάθι Φέργκιουσον από το 1966, έχουν τρεις γιους, τον Μαρκ και τους δίδυμους Ντάρεν και Τζέισον.


ΑΒΡΑΜ ΓΚΡΑΝΤ (Τσέλσι) - «Πρωτάρης» είναι ο Άβραμ Γκραντ σε τελικούς, αλλά και κατακτήσεις τίτλων. Μπορεί να έχει σηκώσει δύο τρόπαια πρωταθλητή με Μακάμπι Τελ Αβίβ και τη Μακάμπι Χάιφα, αλλά το Ισραήλ δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση μέτρο σύγκρισης.

Χιλιάδες φίλοι της Τσέλσι βγήκαν στους δρόμους και εξέφρασαν την αντίθεσή τους όταν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αποφάσισε να τοποθετήσει τον επιστήθιο φίλο του στο «τιμόνι» της ομάδας, μετά την αποπομπή του Ζοζέ Μουρίνιο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο 53χρονος (γεννήθηκε στις 4/5/1955) προπονητής, κατάφερε με το έργο του να «κερδίσει» τους περισσότερους από αυτούς, καθώς διεκδίκησε έως την τελευταία αγωνιστική το πρωτάθλημα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που έδειχνε ασυναγώνιστη. Επαιξε και στον τελικό του League Cup, όπου ηττήθηκε 2-1 από την Τότεναμ, αλλά το κυριότερο όλων είναι πως οδήγησε τους «μπλε» στον πρώτο τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών της ιστορίας τους.

Εχει θητεύσει επίσης επι τέσσερα χρόνια στην Εθνική Ισραήλ (2002-2006) και αμέσως μετά ανέλαβε τεχνικός διευθυντής στην Πόρτσμουθ. Είναι παντρεμένος με τη Τζοφίτ Γκραντ, τηλεοπτική «περσόνα» στο Ισραήλ και έχουν έναν γιο.


Ο

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΛΙΟΥΜΠΟΣ ΜΙΧΕΛ

Ενας από τους κορυφαίους διαιτητές στον κόσμο, ο Σλοβάκος Λιούμπος Μίχελ, θα διευθύνει τον τελικό. Μόλις στα 37 του (γεννηθείς στις 16/5/1968 στο Στρόπκοφ), σφυρίζει για τρίτη φορά σε τελικό, καθώς είχαν προηγηθεί το Πόρτο-Σέλτικ 3-2 το 2003 για το κύπελλο UEFA και το Βραζιλία-Αργεντινή 4-1 για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2005.

Εχει πτυχίο εκπαιδευτικού και είναι μία από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες στην πατρίδα του και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας από το 2006.

Από το 1994 είναι διαιτητής FIFA και μέλος της επίτιμος πρέσβης του Ερυθρού Σταυρού για την προστασία των παιδιών των χωρών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Βοηθοί του στον πιο σημαντικό τελικό της καριέρας του μέχρι στιγμής ορίστηκαν οι συμπατριώτες του, Ρομάν Σλίσκο και Μάρτιν Μπάλκο, ενώκαθήκοντα4ου διαιτητή θα ασκήσει ο επίσης Σλοβάκος, Βλαντιμιρ Χρίνακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: