Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2008

Espana 2008 !!!






Η Ισπανία είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Καλύτερη σε όλο το διάστημα του μεγάλου τελικού του Euro 2008, η ομάδα του Λουίς Αραγονιές επικράτησε της Γερμανίας με 1-0, από ένα γκολ του Φερνάντο Τόρες στο 33ο λεπτό και στέφθηκε δίκαια πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά από 44 χρόνια.

Το πρώτο ημίχρονο ανήκε ολοκληρωτικά στην Ισπανία. Μετά από 15 λεπτά ασφυκτικής πίεσης των Γερμανών, οι «φούριας ρόχας» κατάφεραν να ανοίξουν διαδρόμους και να περιορίσουν σε παθητικό ρόλο τους αντιπάλους τους.

Η πρώτη απειλή για τον Λέμαν προήλθε από συμπαίκτη, όταν ο Μετσέλντερ, στην προσπάθειά του να απομακρύνει μια πάσα του Ινιέστα, ανάγκασε τον βετεράνο γκολκίπερ σε εντυπωσιακή απόκρουση στο 14'. Εννέα λεπτά αργότερα ο Σέρχιο Ράμος σέντραρε από δεξιά, ο Τόρες «νίκησε» στον αέρα τον Μερτεζάκερ, αλλά η κεφαλιά του προσέκρουσε στο κάθετο δοκάρι.

Και φτάσαμε στο 33ο λεπτό, όταν ο Τσάβι έβγαλε κάθετη πάσα στον Φερνάντο Τόρες, ο Λαμ άργησε να αντιδράσει, ο Λέμαν άργησε να βγει και ο στράικερ της Λίβερπουλ με «ονειρεμένο» πλασέ άνοιξε το σκορ. Το 1-0 αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα των πρώτων 45 λεπτών, καθώς η Γερμανία επιθετικά ήταν ανύπαρκτη, με μόλις μία τελική προσπάθεια, το σουτ του Χίτσλσπεργκερ στο 9', το οποίο εξουδετέρωσε εύκολα ο Κασίγιας.

Χρειάστηκε να συμπληρωθεί μία ώρα αγώνα, για να ανησυχήσει ο Ικερ Κασίγιας, ο οποίος στο 60' είδε το σουτ του Μπάλακ να περνάει λίγο άουτ. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια φαίνεται πως ανέβασε το ηθικό των Γερμανών, οι οποίοι έγιναν πιο επιθετικοί με την είσοδο του Κέβιν Κουράνι στο ματς και την αλλαγή συστήματος από τον Γιόακιμ Λεβ.

Παρατηρώντας τις... προθέσεις των Γερμανών, ο Αραγονιές έκανε κι αυτός τις δικές του κινήσεις, προσδίδοντας δύναμη και φρεσκάδα στο κέντρο με τους Τσάμπι Αλόνσο και Καθόρλα. Η Ισπανία είχε (διπλή) ευκαιρία να «καθαρίσει» το ματς, όμως ο Λέμαν απέκρουσε την κεφαλιά του Σέρχιο Ράμος στο 67' και στο επόμενο λεπτό ο Φρινγκς απομάκρυνε το σουτ του Ινιέστα, πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή. Από εκεί και πέρα, ο χρόνος κυλούσε υπέρ των Ισπανών, αλλά κανείς δεν μπορούσε να «ξεγράψει» μία ομάδα σαν τη Γερμανία και όλες τις μεγάλες ανατροπές που έχει καταγράψει στην ιστορία της. Ειδικά όταν η αντίπαλός της αδυνατεί να «τελειώσει» τη νίκη, όπως συνέβη με την Ισπανία και τον Σένα να μη μπορεί να «σπρώξει» τη μπάλα σε κενή εστία στο 81', μετά την κεφαλιά-πάσα του Γκουίθα.

Τελικά, η ομάδα του Λουίς Αραγονιές κράτησε εύκολα το 1-0 και κατέκτησε το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για δεύτερη φορά στην ιστορία της και για πρώτη μετά από 44 χρόνια. Ενας πανάξιος θρίαμβος, για την ομάδα που έπαιξε το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο στο Ευρωπαϊκό της Ελβετίας και της Αυστρίας. Μάλιστα, η νικήτρια ανέδειξε και τον πρώτο σκόρερ του τουρνουά, τον Νταβίντ Βίγια με τέσσερα γκολ, παρότι δεν έπαιξε σε δύο αγώνες, πρώτα απέναντι στην Ελλάδα στην 3η αγωνιστική των ομίλων και φυσικά στον τελικό λόγω τραυματισμού.

Οσο για τη Γερμανία, μπορεί να παραμένει πολυνίκης του θεσμού με τρεις κατακτήσεις (1972, 1980, 1996), αλλά πλέον μετράει και ισάριθμες ήττες σε τελικούς (1976, 1992, 2008).

Διαιτητής: Ρομπέρτο Ροζέτι (Ιταλία)

Κίτρινες: Μπάλακ, Κουράνι - Κασίγιας, Τόρες

Γερμανία (Λεβ): Λέμαν, Φρίντριχ, Μερτεζάκερ, Μετσέλντερ, Λαμ (46' Γιάνσεν), Σβαϊνστάιγκερ, Φρινγκς, Μπάλακ, Χίτσλσπεργκερ (58' Κουράνι), Ποντόλσκι, Κλόζε (79' Γκόμεζ).

Ισπανία (Αραγονιές): Κασίγιας, Ράμος, Πουγιόλ, Μαρτσένα, Καπντεβίλα, Σένα, Ινιέστα, Ερνάντεθ, Σίλβα (66' Καθόρλα), Φάμπρεγας (63' Αλόνσο), Τόρες (78' Γκουίθα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: