Τετάρτη, Δεκεμβρίου 10, 2008

Χενκ Τεν Κάτε: Ήταν έκπληξη ακόμα και για μένα...


«Δεν είμαι «πάρτι άνιμαλ», είπε αρχικά χαριτολογώντας και συνέχισε: «Κάτι τέτοιες στιγμές αποτελούν μια αφορμή για να προσφέρουν μια μικρή χαρά στον απλό κόσμο, μετά τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες».

Όσο για το αν αισθάνεται δικαιωμένος; «Δεν είναι θέμα δικαίωσης. Το ποδόσφαιρο είναι ποδόσφαιρο και όταν αν πάει κάτι στραβά, ο κόσμος θα σε κριτικάρει. Εμείς παραμένουμε ψύχραιμοι και προσγειωμένοι. Γνωρίζουμε από την αρχή ότι μια μέρα τα αποτελέσματα θα ερχόντουσαν. Ακόμα και για μένα, όμως, είναι μεγάλη έκπληξη που προοδεύσαμε τόσο πολύ και τόσο γρήγορα στην Ευρώπη».

Ήταν αυτό το καλύτερο δώρο για τα 54α γενέθλιά του; «Ήταν κάτι φανταστικό ως δώρο για τα γενέθλιά μου. Δεν είναι μόνο για μένα δώρο, αλλά και όλους τους φιλάθλους και όσους πίστεψαν σε μας. Είναι ευκαιρία να πανηγυρίσουμε λίγο, μιας και τερματίσαμε πρώτοι σε έναν όμιλο με Ίντερ και Βέρντερ».

Κι από εδώ και πέρα, τι; «Όλες οι ομάδες είναι αξιόλογες και αγωνίζονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, δεν υπάρχει προτίμηση για τον αντίπαλο. Άλλωστε, ο επόμενος γύρος είναι το Μάρτιο. Η ομάδα έδειξε τι μπορεί να κάνει και πλέον δεν υπάρχει ομάδα, που μπορεί να μας υποτιμήσει πλέον στην Ευρώπη. Αποκτήσαμε το δικαίωμα να είμαστε υπερήφανοι», σημείωσε και όταν ρωτήθηκε για τους λόγους που ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στους «16», απάντησε:

«Γιατί ο Παναθηναϊκός είναι ένας σύλλογος με πολύ καλή οργάνωση. Μπορεί να μην έχουμε τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, όμως έχουμε ένα καλά οργανωμένο σύνολο, με παίκτες, που είναι αφοσιωμένοι στην ομάδα. Αποδείξαμε σε ορισμένα παιχνίδια, ότι μπορούμε να παίξουμε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι».

«Είμαι περήφανος»

Λίγο αργότερα στη συνέντευξη Τύπου, ο Χενκ Τεν Κάτε είχε όρεξη για καλαμπούρια... «Για μένα υπάρχει το μισογεμάτο ποτήρι, που είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας που μεταφέρω στους παίκτες. Πιστεύω στην ομάδα, πιστεύω στους παίκτες. Μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές του ομίλου, που όλοι μας είχαν ξεγράψει, είδα βελτίωση. Είδα καλό ποδόσφαιρο, είδα αποφασιστικότητα, ειδικά μετά τον αγώνα στην Κύπρο και είπα στους παίκτες μου ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Δεν μπορούσα βέβαια να φανταστώ ότι θα παίρναμε δέκα βαθμούς στον όμιλο, με εκτός έδρας παιχνίδια σε Βρέμη και Μιλάνο. Όμως τα καταφέραμε. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Είμαι περήφανος».

Επίσης, μίλησε:
Για το γεγονός ότι η πρώτη θέση του ομίλου δίνει τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να έχει τη ρεβάνς στην έδρα του στους «16»: «Το ξέρω και αυτό είναι ένα μεγάλο αβαντάζ. Ειδικά μετά τη νίκη στο Μιλάνο επί της Ίντερ, πιστεύαμε ότι μπορούμε να τερματίσουμε πρώτοι. Με δική μας νίκη και ισοπαλία στη Βρέμη θα ήμασταν πρώτοι. Ο Παναθηναϊκός, ειδικά εντός έδρας είναι πολύ δυνατός και είναι σημαντική δύναμη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο λόγω του κοινού του».

Για τον κόσμο: «Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας στήριξε με εκπληκτικό τρόπο. Τον χρειαζόμαστε κοντά μας και δεν ισχύει μόνο τώρα, αλλά και το Μάρτιο, για να μας υποστηρίξουν με τον ίδιο τρόπο».

Για το αν μπορεί ο Παναθηναϊκός να φτάσει φέτος πολύ ψηλά στην Ευρώπη: «Πάντα πρέπει να είσαι ρεαλιστής. Κοιτάμε ένα ματς τη φορά και ο χρόνος θα δείξει τι μπορούμε να πετύχουμε».

Για το πόσο συγκεντρωμένοι έμειναν οι παίκτες του, παρά τα άσχημα γεγονότα στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, με τα επεισόδια: «Ήμασταν πολύ συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι. Ίσως δεν είναι σωστό να το λέμε, από τη στιγμή που γίνονται όλα αυτά στην Αθήνα. Δεν μπορεί κανείς να μείνει αμέτοχος σε όλα αυτά. Μέναμε στο ξενοδοχείο, μακριά από το κέντρο και δεν βλέπαμε από κοντά τι συνέβαινε. Ωστόσο βλέπαμε από την τηλεόραση και διαβάζαμε από τις εφημερίδες. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Δεν ξέρω πόσο δύσκολο ήταν για τους παίκτες, αλλά όσον αφορά το παιχνίδι, μπορώ να πω ότι έκαναν εκπληκτική δουλειά, αλλά δεν ξεχνάμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα».
Για τον κίνδυνο αναβολής του αγώνα: «Ξέρω ότι ο Πρωθυπουργός (σ.σ. διευκρινίστηκε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης ήταν κι όχι ο Πρωθυπουργός) μίλησε σήμερα με τον πρόεδρό μας, αφού υπήρχε κίνδυνος να αναβληθεί το παιχνίδι. Η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει το παιχνίδι, γιατί μια ενδεχόμενη νίκη του Παναθηναϊκού θα έφερνε χαρά στον κόσμο. Σίγουρα αυτό είναι κάτι πολύ μικρό, αλλά 70.000 κόσμος ήρθε εδώ, όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά και από άλλες πόλεις κι ελπίζω να φεύγουν αισιόδοξοι και να μεταφέρουν θετική ενέργεια και στους ανθρώπους γύρω τους. Ίσως η κατάσταση να ομαλοποιηθεί στη συνέχεια».

Για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου: «Έχω μιλήσει ήδη γι' αυτό. Θα συζητήσω με το συμβούλιο και τον διευθυντή ποδοσφαίρου. Πριν δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε, θα πρέπει να ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις».

Για το αν πιστεύει ότι η ανατροπή της κατάστασης στην Ευρώπη και η πρόκριση μπορεί να δείξει το δρόμο και για το πρωτάθλημα: «Το έχω πει ήδη ότι πιστεύω ότι μπορεί ο Παναθηναϊκός να πάρει τον τίτλο. Υπάρχουν ακόμα 17 παιχνίδια και 51 βαθμοί να διεκδικηθούν. Δεν θα πάψουμε να πιστεύουμε στον τίτλο, μέχρι να έχουμε μείνει 4 βαθμούς πίσω, με ένα παιχνίδι να απομένει. Μέχρι τότε θα παλέψουμε για να πάρουμε τον τίτλο».

Για το... δώρο του Καραγκούνη με το γκολ που σημείωσε και το αν υπήρχε τούρτα στα αποδυτήρια: «Το πρωί υπήρχε τούρτα και οι παίκτες μου είπαν χρόνια πολλά στα ελληνικά, κάτι που ήταν πολύ ξεχωριστό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: