Τρίτη, Σεπτεμβρίου 08, 2009

Ευρωμπάσκετ 2009: Ελλάδα -Κροατία 76-68

Ομάδα φτιαγμένη για μεγάλες επιτυχίες απέδειξε πως είναι η νέα Εθνική. Το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας διπλασίασε τις νίκες του στον Α’ Όμιλο του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας επικρατώντας με 76-68 της Κροατίας κι εξασφάλισε την πρόκριση στη δεύτερη φάση. Μπάσκετ για σεμινάριο σε άμυνα και επίθεση έπαιξε η ελληνική ομάδα στο πρώτο ημίχρονο, φτάνοντας και στο +21, αλλά στο τέλος επέτρεψε στους Κροάτες να πλησιάσουν ως το -6. Κορυφαίος ο Γιάννης Μπουρούσης με 19 πόντους και 8 ριμπάουντ. Επόμενος αντίπαλος την Τετάρτη το Ισραήλ (20:15).

Ο αγώνας...

Με κεκτημένη ταχύτητα από τον αγώνα της πρεμιέρας μπήκε η ελληνική ομάδα στο παρκέ. Το γρήγορο 4-0 μπορεί να βρήκε απάντηση από τους Κροάτες (4-5) και ως τα μέσα της πρώτης περιόδου το προβάδισμα να άλλαξε πολλές φορές χέρια, αλλά η συνέχεια ήταν αποκλειστικά... γαλανόλευκη. Καθοδηγούμενη από έναν εκπληκτικό Γιάννη Μπουρούση, χάρη στην πολύ καλή άμυνα και τις ώριμες επιλογές στην επίθεση, η Εθνική επέβαλε το δικό της νόμο στο γήπεδο και προηγήθηκε με 20-15 χάρη σε τρίποντη «βόμβα» του Καρδιτσιώτη σέντερ του Ολυμπιακού, ο οποίος ολοκλήρωσε το δεκάλεπτο με 12 πόντους.

Τα επιθετικά ριμπάουντ της Κροατίας κρατούσαν «ζωντανή» την ομάδα του Γιασμίν Ρέπεσα, η οποία όμως κατά τα άλλα έδειχνε βραχυκυκλωμένη. Η είσοδος του Ζόραν Πλάνινιτς και ο επιθετικός οίστρος του Ρόκο-Λένι Ούκιτς δεν προβλημάτισαν την Ελλάδα (27-18). Ο εξαιρετικός ρυθμός της Εθνικής σε άμυνα και επίθεση δεν έπεσε ούτε κατά διάνοια ακόμη κι όταν στη μάχη ρίχτηκαν οι Καλαμπόκης, Καλάθης, Πρίντεζης και Κουφός (35-23). Το σχήμα με δίδυμους πύργους, με τους Μπουρούση, Κουφό και Σχορτσανίτη να σχηματίζουν ιδανικά ντουέτα, λειτούργησε άψογα και η διαφορά πήρε την... ανηφόρα, φτάνοντας με τη λήξη του ημιχρόνου στη μέγιστη τιμή της, το +21, 52-31. Η Εθνική απέδιδε μπάσκετ για σεμινάριο σε άμυνα και επίθεση, πράγμα που αποτυπωνόταν στα στατιστικά: 14/18 δίποντα (77,7%), 5/7 τρίποντα (71,4%), 9 ασίστ και μόλις 4 λάθη, 5 κλεψίματα υπεροχή στα ριμπάουντ (14 έναντι 11). Τα 7 επιθετικά ριμπάουντ των Κροατών απλώς θύμιζαν πως κανείς δεν είναι τέλειος.

Ο φρενήρης αυτός ρυθμός ήταν φύσει αδύνατο να διατηρηθεί για 40 λεπτά. Αφήνοντας για λίγο το πόδι από το γκάζι στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, η Εθνική επέτρεψε στους Κροάτες να ελπίζουν. Με ηγέτη τον Ρόκο-Λένι Ούκιτς η «χρβάτσκα» κατάφερε να ψαλιδίσει σχεδόν κατά το ήμισυ τη διαφορά, φτάνοντας στο -12 (56-44). Το τάιμ άουτ που κάλεσε ο Γιόνας Καζλάουσκας αποδείχτηκε ευεργετικό. Με τον Στράτο Περπέρογλου να προσφέρει πολύτιμους πόντους και την ελληνική άμυνα να «σφίγγει» ξανά, η τάξη των πραγμάτων αποκαταστάθηκε σταδιακά. Η διαφορά έφτασε στο +20 (65-45) λίγο πριν τη λήξη της περιόδου, σκορπίζοντας απογοήτευση στις τάξεις των Κροατών.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι παίκτες του Γιασμίν Ρέπεσα εξαπέλυσαν την τελευταία τους αντεπίθεση. Οι κακές επιθετικές επιλογές της Εθνικής τούς έδωσαν τη δυνατότητα στα μέσα της περιόδου να βρεθούν στο -12 (70-58), ενώ 100 δευτερόλεπτα πριν το τέλος ο Νίκολα Βούιτσιτς με τρίποντο έφερε τη διαφορά στο -6 (71-65). Όμως ο Βασίλης Σπανούλης πήρε την κατάσταση στα χέρια του και ευστοχώντας αρχικά σε δύο βολές και ακολούθως σε ένα εκπληκτικό τρίποντο έβαλε ταφόπλακα στα όνειρα των Κροατών για την ανατροπή. Το τελικό σκορ πιστοποίησε την ανωτερότητα της Ελλάδας και της χάρισε την πρώτη θέση στον Α’ Όμιλο, βάζοντας παράλληλα γερές βάσεις για την πρωτιά και στη δεύτερη φάση των ομίλων.
Δεκάλεπτα: 20-15, 52-31, 65-47, 76-68
Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 2, Μπουρούσης 19 (8 ριμπ.), Ζήσης 9, Σπανούλης 11, Καλάθης 3, Φώτσης 5, Πρίντεζης 3, Κουφός 10, Περπέρογλου 10, Σχορτσανίτης 4 (δεν χρησιμοποιήθηκαν Γλυνιαδάκης και Καϊμακόγλου).
Κροατία (Ρέπεσα): Ούκιτς 15, Κους 3, Πόποβιτς 8, Βούιτσιτς 13, Πρκάτσιν, Ρόζιτς 6, Πλάνινιτς 8, Στόιτς 3, Λόντσαρ, Μπάνιτς 5, Νίτσεβιτς 2, Κασούν 5.

sport-fm

Δεν υπάρχουν σχόλια: