Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 09, 2009

Ευρωμπάσκετ 2009: Ισραήλ-Ελλάδα 80-106

Η εξασφαλισμένη πρωτιά και πρόκριση ουδόλως εφησύχασε την Εθνική ομάδα, που με κεκτημένη ταχύτητα επικράτησε και του Ισραήλ με 106-80, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση με τρεις νίκες και πειστικές εμφανίσεις. Μοίρασε το χρόνο συμμετοχής ο Γιόνας Καζλάουσκας, που δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μπουρούση. Σπανούλης με 18, Φώτσης και Σχορτσανίτης με 16 οι πρώτοι σκόρερ για την Ελλάδα, που την Παρασκευή ρίχνεται στη μάχη της δεύτερης φάσης.

Ο αγώνας…

Ο αγώνας δεν είχε το παραμικρό βαθμολογικό ενδιαφέρον για τις δύο ομάδες. Ο Γιόνας Καζλάουσκας βρήκε την ευκαιρία να δώσει κάποιες ανάσες στους παίκτες που έχουν τραβήξει περισσότερο… κουπί μέχρι στιγμής. Ενδεικτική ήταν η πεντάδα που παρέταξε ο Λιθουανός τεχνικός (Ζήσης, Καλάθης, Καϊμακόγλου, Φώτσης, Σχορτσανίτης), αλλά και το γεγονός ότι στο πρώτο δεκάλεπτο χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες του, πλην των Μπουρούση και Γλυνιαδάκη.

Λίγο η πειραματική πεντάδα, λίγο η χαλάρωση από την εξασφαλισμένη πρόκριση και η ελληνική ομάδα άρχισε άσχημα τον αγώνα. Με πολλά κενά στην άμυνα και λάθη στην επίθεση, έδωσε τη δυνατότητα στους απογοητευμένους Ισραηλινούς να αναθαρρήσουν και να προηγηθούν ακόμη και με +6 (7-13). Το τάιμ άουτ που κάλεσε ο Γιόνας Καζλάουσκας αφύπνισε τους διεθνείς που σοβαρεύτηκαν αρκετά για να πάρουν τα ηνία του αγώνα (14-13) και με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Σπανούλη που πέτυχε 7 πόντους να κλείσουν την πρώτη περίοδο στο +6 (31-25).

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης πήρε τη σκυτάλη στο σκοράρισμα στη δεύτερη περίοδο και με διαδοχικά καλάθια έφερε τη διαφορά στους εννέα πόντους (38-29). Οι Ισραηλινοί αξιοποίησαν τις αδυναμίες της ελληνικής άμυνας και κατάφεραν να πλησιάσουν στο -3 (43-40), αλλά η ελληνική απάντηση ήταν άμεση. Έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με επί μέρους σκορ 13-2 (56-42) με τους Καλαμπόκη και Καϊμακόγλου να έχουν 10 και 8 πόντους αντίστοιχα.

Ο ρυθμός για την Εθνική δεν έπεσε στο τρίτο δεκάλεπτο. Σπανούλης και Σχορτσανίτης σκόραραν σε κάθε ευκαιρία και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Ελιάχου και Λίμοναντ η διαφορά εκτοξεύθηκε στο +21 (74-53). Ο Γιόνας Καζλάουσκας είχε όλη την ευχέρεια να μοιράσει το χρόνο συμμετοχές και να κάνει πολλές δοκιμές εν όψει της δύσκολης συνέχειας. Με το μυαλό να ταξιδεύει ήδη στη δεύτερη φάση που ξεκινά την Παρασκευή, η Ελλάδα επέτρεψε στους παίκτες του Σβι Σερφ να πλησιάσουν στο -9 (81-72), αλλά ο αρχηγός Αντώνης Φώτσης με δύο τρίποντα κι ένα φόλοου, αλλά και ο Ζήσης με ένα λέι απ έδειξαν στους αντιπάλους ότι το αφεντικό του αγώνα δεν αμφισβητείται (91-72). Ο αγώνας έκλεισε με τη διαφορά στη μέγιστη τιμή του και την Ελλάδα πανηγυρικά στη δεύτερη φάση.

Δεκάλεπτα:
31-25, 56-42, 79-65, 106-80

Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης 14, Ζήσης 6, Σπανούλης 18, Καλάθης 5, Φώτσης 16, Πρίντεζης 8, Γλυνιαδάκης 5, Καϊμακόγλου 8, Κουφός 4, Περπέρογλου 6, Σχορτσανίτης 16.

Ισραήλ (Σερφ):
Ροτ, Ναΐμι 5, Μέκελ 4, Λίμοναντ 15, Πνίνι 4, Χαλπερίν 7, Μπέρσταϊν 8, Ελιάχου 21, Μιζράχι, Κοζικάρο 8, Γκριν 8, Ταμίρ.

sport-fm

Δεν υπάρχουν σχόλια: