Σάββατο, Οκτωβρίου 10, 2009

Προκ. Mουντιαλ 2010: Ελλάδα-Λετονία 5-2

Αν και δυσκολεύτηκε πάρα πολύ ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, η Ελλάδα επικράτησε της Λετονίας με 5-2 και παρέμεινε «ζωντανή» στο κόλπο της πρόκρισης. Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Φάνης Γκέκας, ο οποίος σημείωσε τέσσερα τέρματα (4’, 47’, 57’ και 90’) ενώ το… κερασάκι έβαλε ο Σαμαράς στο 72’ με γυριστό ψαλιδάκι.

Η Ελλάδα δεν ήταν καλή στο πρώτο μέρος, σε αντίθεση με την επανάληψη όταν και… πέταγε φωτιές μπροστά. Σε αυτό βοήθησαν πάρα πολύ και οι αλλαγές του Ότο Ρεχάγκελ στην ανάπαυλα (Πατσατζόγλου – Αμανατίδης). Στην αντίπερα όχθη, οι Λετονοί αποδείχθηκαν σκληρός αντίπαλος, καθώς με δύο γκολ του Βερπακόφσκις στο 12’ και στο 40’ ανέτρεψαν το 1-0, ωστόσο στο δεύτερο ημίχρονο δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν το υπέρ τους σκορ.


Η χαρά κράτησε λίγο…


Με αρκετές εκπλήξεις στην αρχική του ενδεκάδα ξεκίνησε το παιχνίδι ο Ότο Ρεχάγκελ. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός διατήρησε το 4-3-3, ωστόσο άλλαξε αρκετά πρόσωπα σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, καθώς κάτω από τα δοκάρια βρέθηκε ο Τζόρβας, στην τετράδα της άμυνας οι Σεϊταρίδης, Μόρας, Παπασταθόπουλος και Τοροσίδης, ενώ στα χαφ ξεκίνησαν οι Καραγκούνης, Κατσουράνης και Τζιόλης. Η τριάδα της επίθεσης αποτελούνταν από τους Σαμαρά, Σαλπιγγίδη και Γκέκα. Όσον αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η Ελλάδα ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο στο παιχνίδι, καθώς μόλις στο 4’ ο Καραγκούνης έκανε τη σέντρα από δεξιά και ο Γκέκας με ωραία κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0, με μικρή βοήθεια από το δοκάρι.

Τα πανηγύρια όμως για το γκολ δεν κράτησαν πολύ, καθώς στο 12’ ο Τοροσίδης γύρισε λανθασμένα τη μπάλα στην περιοχή της Εθνικής, ο Γκορκς έπιασε το σουτ από κοντά, ο Τζόρβας απέκρουσε εντυπωσιακά, ωστόσο στη συνέχεια της φάσης ο Βερπακόφσκις με «ψαλιδάκι» έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-1. Το γκολ αυτό αιφνιδίασε τους φιλάθλους, όχι όμως και τους παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, οι οποίοι προσπάθησαν να απαντήσουν αμέσως, αλλά δεν ήταν τυχεροί αφού το μακρινό σουτ του Καραγκούνη στο 14’ σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι.

Στα επόμενα λεπτά η Ελλάδα συνέχισε να απειλεί με μακρινά σουτ, όπως αυτό του Σεϊταρίδη που έφυγε λίγο άουτ, ενώ και οι Λετονοί από την πλευρά τους έφτασαν κοντά στο γκολ, με τον Βερπακόφσκις να πλασάρει άουτ από κοντά στο 24’ και τον Λέιζανς να στέλνει τη μπάλα ελάχιστα πάνω από το δοκάρι του Τζόρβα από πολύ μακριά στο 27’.

Ο Σαμαράς έχανε, ο Βερπακόφσκις πανηγύριζε…

Μετά το πέρας των πρώτων τριάντα λεπτών ο ρυθμός του αγώνα έπεσε σημαντικά, με την Εθνική να δείχνει κουρασμένη και ανήμπορη να δημιουργήσει κάποια καλή ευκαιρία. Στο 39’ όμως ύστερα από κόντρες η μπάλα έφτασε στον αμαρκάριστο Σαμαρά, ο οποίος από το ύψος της μεγάλης περιοχής έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ. Αυτό που δεν μπόρεσε όμως να κάνει επιθετικός της Σέλτικ, το έκανε για λογαριασμό της Λετονίας και πάλι ο Βερπακόφσκις στο 40’, όταν ύστερα από εξαιρετική συνεργασία των Ρούμπινς και Κάρλσονς δέχθηκε τη μπάλα μέσα στην περιοχή και με ωραίο πλασέ έκανε το 1-2! Αυτό ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.
Ολική ανατροπή!

Η Εθνική ξεκίνησε στο δεύτερο ημίχρονο με δύο αλλαγές στην ενδεκάδα της, καθώς ο Ότο Ρεχάγκελ αποφάσισε να περάσει στο παιχνίδι τους Πατσατζόγλου και Αμανατίδη αντί των Τζιόλη και Σαλπιγγίδη. Οι κινήσεις αυτές αποδείχθηκαν γούρικες για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, καθώς μόλις στο 47’ ο Σαμαράς κέρδισε το πέναλτι από τον Κλάβα, ο Γκέκας ανέλαβε την εκτέλεση και έκανε έτσι νωρίς – νωρίς το 2-2. Το γκολ αυτό ανέβασε στα ύψη την ψυχολογία των διεθνών, οι οποίοι στα επόμενα λεπτά πίεσαν και για τρίτο τέρμα. Στο 50’ ο Καραγκούνης επιχείρησε το μακρινό σουτ και υποχρέωσε τον Βάνινς σε μία δύσκολη απόκρουση, ενώ στο 57’ ήρθε τελικά και το γκολ.

Ο Τοροσίδης έκανε τη σέντρα από αριστερά και ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, ο Φάνης Γκέκας πήρε μία πολύ δύσκολη γυριστή κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα των Λετονών για το 3-2! Η εικόνα της Εθνικής στο δεύτερο ημίχρονο ήταν πραγματικά εξαιρετική και για αυτό άλλωστε ήρθε τόσο γρήγορα και η ανατροπή του σκορ. Οι διεθνείς πάντως δεν σταμάτησαν να πιέζουν και στο 67’ έφτασαν και πάλι μία ανάσα από το γκολ, όταν ο Σεϊταρίδης έβγαλε πολύ ωραία τετ α τετ τον Γκέκα, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε αυτή τη φορά να πλασάρει σωστά, με αποτέλεσμα ο Βάνινς να διώξει με τα πόδια σε κόρνερ.

Το κερασάκι στην τούρτα…

Ο Γκέκας έχασε άλλη μία σπουδαία ευκαιρία για να σκοράρει στο 72’, όταν ο πορτιέρο των Λετονών απέκρουσε το σουτ που επιχείρησε εντός περιοχής. Ο Βάνινς όμως δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο και στην αμέσως επόμενη φάση, όταν ο Σαμαράς με ανάποδο ψαλίδι από πολύ κοντά διαμόρφωσε το 4-2. Στα επόμενα λεπτά η Εθνική μείωσε κάπως τους ρυθμούς και πρόσεξε περισσότερο την άμυνά της. Οι Λετονοί από την πλευρά τους προσπάθησαν να αντιδράσουν και να ξαναμπούν στο παιχνίδι, ωστόσο ο Τζόρβας ήταν εκεί και κράτησε ανέπαφη την εστία του. Τα τρία γκολ όμως δεν έφταναν στον Γκέκα, ο οποίος στις καθυστερήσεις ύστερα από σέντρα του Σεϊταρίδη και λάθος έξοδο του Βάνινς έγραψε από κοντά το 5-2!

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τομ Χένινγκ Οβρεμπο (Νορβηγός)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 50’ Σαμαράς, 51’ Σεϊταρίδης, 79’ Πατσατζόγλου

ΕΛΛΑΔΑ: Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Μόρας, Τζιόλης (46' Πατσατζόγλου), Κατσουράνης, Καραγκούνης (89' Πλιάτσικας), Γκέκας, Σαμαράς, Σαλπιγγίδης (46' Αμανατίδης).
ΛΕΤΟΝΙΑ: Βάνινς, Κλάβα, Ιβάνοφς, Κασάνοφς, Γκορκς, Κολεσνιτσένκο, Λάιζανς, Κάουνα, Ρούμπινς (79' Σολονίκινς), Βερπακόφσκις (84' Περεπλόκινς), Κάρλσονς (71' Γκρέμπις).

πηγή: sportdog

Δεν υπάρχουν σχόλια: