Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2010

Champions League 2010-2011: Τα καλυτερα και τα χειρότερα των ομίλων

To αστέρι

Γκάρεθ Μπέιλ (Τότεναμ)

Ισως ό,τι πιο απρόσμενο, ίσως ό,τι καλύτερο (και σε διάρκεια) είδαμε στη φάση των ομίλων ήταν ο Γκάρεθ Μπέιλ. Στα 21 του χρόνια ο αριστεροπόδαρος ακραίος μέσος έκανε πράγματα και θάματα. Επαιξε και στα έξι ματς, πέτυχε τέσσερα γκολ, μοίρασε δύο ασίστ και πήρε από το χεράκι μια ούτως ή άλλως καλή ομάδα όπως είναι η φετινή Τότεναμ και την ανέβασε ένα επίπεδο. Ολοι γνώριζαν ότι ο Γκάρεθ Μπέιλ έχει απίστευτο ταλέντο, έχει τρομερές δυνατότητες, αλλά όσα έκανε σε αυτά τα έξι ματς των Λονδρέζων στο Τσάμπιονς Λιγκ έκαναν τους πάντες να τρίβουν τα μάτια τους.




Καλύτερο παιχνίδι

Μίλαν - Ρεάλ 2-2

Επιστροφή του Ζοσέ Μουρίνιο στο Μιλάνο και στο γήπεδο όπου έφυγε αήττητος. Το πιο εμπορικό παιχνίδι των ομίλων αποδείχτηκε και το καλύτερο αυτών. Πρωταγωνιστές του ο Φιλίπο Ιντζάγκι και ο Πορτογάλος τεχνικός. Ο Ιταλός επιθετικός πέρασε στο 60’ και μέσα σε δέκα λεπτά (68’, 78’) είχε ανατρέψει το προβάδισμα του Ιγκουαΐν, κατακτώντας επίσης και την κορυφή με τους σκόρερ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (70 τέρματα). Την τελευταία κουβέντα, ωστόσο, την είχε ο... εφτάψυχος «Μου» με τη χρυσή αλλαγή ονόματι Πέδρο Λεόν. Ο 24χρονος μέσος ισοφάρισε στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων, στέλνοντας τη «βασίλισσα» στην επόμενη φάση.

Χειρότερο παιχνίδι

Ρούμπιν - Παναθηναϊκός 0-0

Το οξύμωρο της υπόθεσης στην εν λόγω αναμέτρηση είναι πως υπό άλλες συνθήκες θα μιλούσαμε για αποτέλεσμα ικανοποιητικό. Σε ένα γήπεδο, από το οποίο δεν πέρασαν νικηφόρα οι προκριθείσες Μπάρτσα και Κοπεγχάγη, ο ΠΑΟ πήρε το βαθμό. Η χρονική της συγκυρία όμως (4η στη σειρά) σε συνδυασμό με τη συγκομιδή του «τριφυλλιού» μέχρι εκείνη τη στιγμή (ένας πόντος) απαιτούσαν άλλη προσέγγιση. Ο Νιόπλιας κατέβασε μια ομάδα με πεντάδα στην άμυνα -για πρώτη φορά- και τρεις στόπερ και παρότι βρήκε σε κακή βραδιά τη Ρούμπιν δεν ρίσκαρε. Κλειστό ματς, φάσεις δεν έγιναν και, όταν ο διαιτητής Τόνι Σαπρόν σφύριξε τη λήξη, τα μάτια μας ανακουφίστηκαν.

Το πρόσωπο

Ο «διπλός» σκόρερ Εντού
Μαζί με τον Καντού της Κλουζ έγραψαν αρνητικό ρεκόρ. Για πρώτη φορά στη διοργάνωση παίκτης σημείωσε γκολ και αυτογκόλ στην ίδια αγωνιστική. Στον Μόρις Εντού συνέβη στις 20 Οκτωβρίου στο Ρέιντζερς - Βαλένθια 1-1. Ο 23χρονος Αμερικανός μέσος έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ στο 34’, είχε στη συνέχεια δοκάρι και την ισοφάρισε στην αρχή της επανάληψης. Η Σκωτία και το Τσάμπιονς Λιγκ δεν φαίνεται να πηγαίνουν στον Εντού, ο οποίος ένα χρόνο πριν είχε δεχτεί ρατσιστική επίθεση από τους φιλάθλους ύστερα από το κάζο (1-4) με αυτουργό την Ουνιρέα.

Ο έλεγχος των «νέων»

Σάντερ Μπόσκερ (Τβέντε)
Χρειάστηκε να πατήσει τα 40 για να κάνει ντεμπούτο στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού της ηπείρου. Ο Ολλανδός πορτιέρο, ο οποίος αγωνίζεται από το 1989 στην Τβέντε με ένα διάλειμμα ενός έτους την περίοδο 2003-04 στον Αγιαξ, έπαιξε για πρώτη φορά Τσάμπιονς Λιγκ στο 3-3 με την Τότεναμ.

Κ. Παπαδόπουλος (Σάλκε)
Ο πρώην άσος του Ολυμπιακού έκανε δυο πολύ καλά παιχνίδια με την Μπενφίκα και ανάγκασε με την απόδοσή του τον Φέλιξ Μάγκατ να του απονείμει τα εύσημα. Σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς πως ο προπονητής της Σάλκε δεν λέει εύκολα «μπράβο».

Φρανκ ντε Μπουρ (Αγιαξ)
Ως ποδοσφαιριστής έφαγε τα ευρωπαϊκά γήπεδα με το κουτάλι σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Ως προπονητής έκανε ντεμπούτο μόλις την Τετάρτη το βράδυ και οδήγησε τον Αγιαξ στο 2-0 επί της Μίλαν μέσα στο «Σαν Σίρο», με τον «Αίαντα» να κερδίζει το εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ.

Ζερεμί Πιέντ (Λιόν)
Μπορεί ως επιθετικός να μη σκόραρε, αλλά το γεγονός ότι από τα αζήτητα βρέθηκε στις επιλογές του Κλοντ Πιέλ ως πρώτη ή δεύτερη αλλαγή αποτελεί ένα γεγονός που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Αφήστε δε που με αυτές τις εμφανίσεις κέρδισε και την ανανέωση του συμβολαίου του.

Λασινά Τραορέ (Κλουζ)
Με τα 2,03 μ. θα μπορούσε, κάλλιστα, να παίξει μπάσκετ. Ο 20χρονος επιθετικός των πρωταθλητών Ρουμανίας έκανε πολύ καλό τουρνουά, σκόραρε δυο φορές, είχε τρία δοκάρια και γενικώς αποτέλεσε πηγή κινδύνων για τις αντίπαλες εστίες. Τα ισοπέδωσε, όμως, όλα με τις χειρονομίες προς τους οπαδούς της ίδιας του της ομάδας στο γκολ της ισοφάρισης με τη Ρόμα (1-1).

Εράν Ζάχαβι (Χάποελ Τελ Αβίβ)
Μόνο και μόνο για την γκολάρα στο «Ζερλάν» με τη Λιόν βρίσκεται στους έξι εκλεκτούς «νέους» του Τσάμπιονς Λιγκ. Το ανάποδο ψαλίδι, με το οποίο έδωσε προσωρινά το προβάδισμα στην ομάδα του έναντι της Λιόν (2-1), είναι για χάιλαϊτ. Γενικώς, πάντως, τα πήγε περίφημα σκοράροντας συνολικά στους ομίλους τρεις φορές και δίνοντας και δυο ασίστ.

Το γεγονός

Η χειρονομία στον Μέσι
Νοέμβριος 24, γήπεδο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα σε μια βραδιά που δεν σήμανε μονάχα το μαθηματικό αποκλεισμό του «τριφυλλιού» (0-3). Την επομένη η Ελλάδα θα γινόταν αρνητική είδηση παγκοσμίως με τίτλους όπως «ο Ελληνας Jimmy Jump που έδειξε το μεσαίο του δάχτυλο στον Λιονέλ Μέσι». Ο ιρακινής καταγωγής, τον οποίο θα αποκαλέσουμε κύριο αναγκαστικά, που εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο, κέρδισε για λογαριασμό του τα λίγα λεπτά της δημοσιότητας, αλλά το ποδοσφαιρικό στίγμα της χώρας μας αναμένεται να μείνει ανεξίτηλο στη βίβλο της διοργάνωσης.

Σαχτάρ
Από το 2004 με τον Μιρτσέα Λουτσέσκου στον πάγκο της η Σαχτάρ έψαχνε το άλμα στην Ευρώπη. Μια ομάδα που χτίστηκε εδώ και χρόνια με τα χρήματα του Ρινάτ Αχμέτοφ, έκανε κάθε σεζόν ένα μικρό βηματάκι. Φέτος, παίζοντας εξαιρετικό (επιθετικό) ποδόσφαιρο, με ταλαντούχους και ποιοτικούς παίκτες κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, να περάσει στους «16».

Ραούλ
Μέχρι τώρα το όνομα Ραούλ παρέπεμπε στη Ρεάλ, ήταν το ίδιο πράγμα και δη στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κι όμως θα μείνουν σε όλους χαραγμένες οι σκηνές του Ραούλ με τη φανέλα της Σάλκε να πανηγυρίζει τα δύο γκολ που πέτυχε στον όμιλο. Αν μη τι άλλο, σκηνές ιδιαίτερες, πρωτόγνωρες, που θα τις θυμόμαστε καιρό. Δεν είναι λίγο πράγμα ύστερα από 66 γκολ με τη Ρεάλ στη διοργάνωση να σκοράρεις με μια νέα φανέλα?

Επιθετικότητα
Μέσα σε μια γενικότερη αντίληψη που κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια ότι για να πετύχεις στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ πρέπει να παίζεις «κλειστά» και συντηρητικά, φέτος είδαμε ομάδες να τα πηγαίνουν σούπερ λόγω επίθεσης. Αλλαγή φιλοσοφίας; Ισως, αλλά μας άρεσε πάρα πολύ να βλέπουμε ματς με πολλά γκολ ή ματς με λιγότερα μεν, αλλά πολλές και τεράστιες ευκαιρίες.

Ρούμπιν Καζάν
Το ακριβώς αντίθετο παράδειγμα από τη Σαχτάρ λέγεται Ρούμπιν Καζάν. Για δεύτερη σερί σεζόν έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ, για δεύτερη σεζόν τα παιχνίδια της ήταν από το πιο αποτρεπτικά για οποιονδήποτε λάτρη του ποδοσφαίρου. Θέαμα; Μηδέν. Γκολ; Τίποτα. Αμυνα; Στο φουλ. Ισως έτσι να προσπαθεί να πετύχει, αλλά όποιον κι αν ρωτήσεις το ποιας ομάδας ματς δεν θέλει να δει, θα απαντήσει Ρούμπιν Καζάν.

Πίπο Ιντζάγκι
Στις 3 Νοεμβρίου στο ματς με τη Ρεάλ ο μεγάλος σκόρερ που λέγεται Πίπο Ιντζάγκι φτάνει τα 70 γκολ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και γίνεται ο γηραιότερος σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ. Ισως να είναι και το τελευταίο του ματς στη διοργάνωση, αφού μία εβδομάδα μετά τραυματίζεται σοβαρά, χάνει το υπόλοιπο της σεζόν και ουδείς γνωρίζει το αν θα τον ξαναδούμε στην κορυφαία διοργάνωση. Κρίμα?

Ζοσέ Μουρίνιο
Ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν παραδέχθηκε ότι έδωσε εντολή για να πάρουν επίτηδες κάρτες οι Τσάμπι Αλόνσο και Σέρχιο Ράμος στο ματς της Ρεάλ με τον Αγιαξ, αλλά μοιάζει βέβαιο ότι το έκανε. Οι σκηνές να δίνει μυστικά (υποτίθεται) οδηγίες στον Ντούντεκ για να τις μεταφέρει στον Κασίγιας και αυτός με τη σειρά τους στους «ενδιαφερόμενους» ποδοσφαιριστές έφεραν τιμωρίες, αλλά και έκαναν αλγεινή εντύπωση.

πηγή:sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: