Τρίτη, Μαΐου 20, 2008

Κόκκινο ή Μπλέ ;


Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι διασταυρώνουν το βράδυ της Τετάρτης τα ξίφη τους στον ξένο... αχυρώνα του «Λουζνίκι» της Μόσχας για τον τελικό του Champions League με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο. Οι «κόκκινοι διάβολοι» θέλουν να βάλουν το κερασάκι στην τούρτα μιας ήδη πετυχημένης χρονιάς μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ οι «μπλε» θέλουν να ανέβουν για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης παίρνοντας παράλληλα γλυκιά εκδίκηση για την απώλεια του τίτλου της Premiership.

Στο στρατόπεδο των τυπικά γηπεδούχων, ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει την πολυτέλεια να παρατάξει μία πλήρη ομάδα, αλλά πονοκεφαλιάζει για το γεγονός πως θα πρέπει να «κοπούν» από την αποστολή οι έξι από τους 24 ποδοσφαιριστές που πήρε μαζί του στη Μόσχα. Η πιθανότερη σύνθεση για τους πρωταθλητές Αγγλίας είναι η ακόλουθη: Φαν Ντερ Σαρ (τερματοφύλακας), Μπράουν (δεξί μπακ), Φέρντιναντ, Βίντιτς (κέντρο άμυνας), Εβρά (αριστερό μπακ), Κάρικ, Σκόουλς (κεντρικά χαφ) Παρκ (δεξί χαφ), Γκιγκς (αριστερό χαφ), Ρονάλντο (μεσοεπιθετικός), Ρούνεϊ (σέντερ φορ).

Στον αντίποδα ο Άβραμ Γκραντ είδε τον Άσλεϊ Κόουλ να τραυματίζεται ελαφρά στον αστράγαλο στην προπόνηση της Τρίτης, ωστόσο ο διεθνής άσος αναμένεται να είναι ετοιμοπόλεμος. Άλλα αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν και ο Ισραηλινός τεχνικός θα παρατάξει την ενδεκάδα του από μία πλήρη σύνθεση. Το πιθανότερο σχήμα για τους Λονδρέζους είναι το ακόλουθο: Τσεχ (τερματοφύλακας), Εσιέν (δεξί μπακ), Καρβάλιο, Τέρι (κέντρο άμυνας), Άσλεϊ Κόουλ (αριστερό μπακ), Μπάλακ, Μακελελέ, Λάμπαρντ (κεντρικά χαφ), Τζο Κόουλ (δεξιός μεσοεπιθετικός), Καλού (αριστερός μεσοεπιθετικός), Ντρογκμπά (σέντερ φορ).

Διαιτητής του μεγάλου τελικού θα είναι ο πολύπειρος Σλοβάκος Ρίνους Μίχελ. Βοηθοί του 40χρονου ρέφερι θα είναι οι συμπατριώτες του Ρομάν Σλίσκο και Μάρτιν Μπάλκο, ενώ τέταρτος διαιτητής ορίσθηκε ο επίσης Σλοβάκος, Βλάντιμιρ Χρίνακ.

Τα στοιχεία του τελικού

*Είναι ο πρώτος τελικός του Champions League ανάμεσα σε δύο αγγλικές ομάδες και η τρίτη φορά που γίνεται εμφύλιος μετά από αυτόν του 2000 μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης-Βαλένθια και του 2003 μεταξύ Μίλαν-Γιουβέντους.

*Μόνο μία ακόμη φορά μέχρι σήμερα έχουν αναμετρηθεί δύο αγγλικές ομάδες σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το 1972 η Τότεναμ κατέκτησε το Κύπελλο UEFA με συνολικό σκορ 3-2 κόντρα στην Γουλβς.

*Οι δύο ομάδες αναμετρώνται για 151η φορά, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μετρά 65 νίκες, την Τσέλσι 41, ενώ 44 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Επίσης είναι η τρίτη φορά που «διάβολοι» και «μπλε» συναντώνται σε μεγάλο τελικό. Το 1994 η Γιουνάιτεντ είχε κατακτήσει το Κύπελλο με 4-0 επί της Τσέλσι, ενώ το 2007 οι Λονδρέζοι πήραν ρεβάνς με το 1-0 στην παράταση στον τελικό του FA Cup.

*Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κατακτήσει τρία ευρωπαϊκά τρόπαια. Το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1968 (4-1 επί της Μπενφίκα), το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991 (2-1 επί της Μπαρτσελόνα) και το Champions League το 1999 (2-1 επί της Μπάγερν Μονάχου). Η Τσέλσι με τη σειρά της έχει στην τροπαιοθήκη της δύο Κύπελλα Κυπελλούχων, αυτό του 1971 (κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης σε έναν τελικό που είχε διεξαχθεί στις 21 Μαΐου) και του 1998 (κόντρα στη Στουτγκάρδη). Οι δύο ομάδες είναι αήττητες σε τελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης (3/3 η Γιουνάιτεντ, 2/2 η Τσέλσι), κάτι που όμως δεν θα ισχύει πλέον για μία από τις δύο τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

*Πέντε παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν αγωνιστεί ξανά σε τελικό του Champions League. Πρόκειται για τους Φαν Ντερ Σαρ (1995 και 1996 με Άγιαξ), Χάργκριβς (2001 με Μπάγερν), Εβρά (2004 με Μονακό), Γκιγκς και Νέβιλ (1999 με Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Οι Πολ Σκόουλς και Γουές Μπράουν ανήκαν στο ρόστερ των «διαβόλων» στον τελικό του 1999, αλλά ο πρώτος δεν αγωνίστηκε λόγω τιμωρίας, ενώ ο δεύτερος έμεινε στον πάγκο.

Από πλευράς Τσέλσι οκτώ παίκτες έχουν εμπειρία από τελικό του Champions League. Πρόκειται για τους Ανελκά (2000 με Ρεάλ Μαδρίτης), Μακελελέ (2002 με Ρεάλ Μαδρίτης), Μπάλακ (2002 με Λεβερκούζεν), Σεφτσένκο (2003 και 2005 με Μίλαν), Φερέιρα, Καρβάλιο (2004 με Πόρτο), Μπελέτι (2006 με Μπαρτσελόνα) και Άσλεϊ Κόουλ (2006 με Άρσεναλ).

*Η ομάδα που θα νικήσει θα χαρίσει στην Αγγλία το ενδέκατο τρόπαιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ή Champions League ισοφαρίζοντας την αντίστοιχη επίδοση που έχουν Ιταλία και Ισπανία, που μοιράζονται ως σήμερα την κορυφή.

*Ο τελικός είναι ο 57ος φετινός αγώνας που δίνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας απολογισμό 40 νίκες, 9 ισοπαλίες και 7 ήττες. Η Τσέλσι έχει δώσει πέντε ματς περισσότερα (61) και μετρά 39 νίκες, 15 ισοπαλίες και 7 ήττες.

*Οι 40 από τους 53 τελικούς Κυπέλλων Πρωταθλητριών ή Champions League έχουν κριθεί στην κανονική τους διάρκεια, τέσσερις στην παράταση, ενώ εννέα στα πέναλτι. Το πιο σύνηθες σκορ σε τελικό είναι το 1-0, που έχει «εμφανιστεί» 15 φορές.

*Σε περίπτωση που ο Ράιαν Γκιγκς αγωνιστεί, θα ξεπεράσει το ρεκόρ των 758 συμμετοχών του Μπόμπι Τσάρλτον με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και θα γίνει ο πρώτος σε εμφανίσεις στην ιστορία του συλλόγου.

*Αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτήσει το τρόπαιο ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον θα γίνει ο 15ος προπονητής με δύο τρόπαια Κυπέλλου Πρωταθλητριών ή Champions League στην ιστορία. Ο μόνος που το έχει καταφέρει τρεις φορές είναι ο σερ Μπομπ Πέισλι, που σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο τρεις φορές με τη Λίβερπουλ (1977, 1978 και 1981).

πηγή:sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: