Παρασκευή, Νοεμβρίου 14, 2008

Ολυμπιακός-Μακάμπι Τελ Αβίβ: 84-65


Με τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο να επιστρέφει δριμύτερος, τον Λιν Γκριρ να φτάνει τους 21 πόντους και τον... Ερνέστο Βαλβέρδε παρών (!) ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Μακάμπι με 84-65 και απέδειξε ότι όταν παίζει όπως πραγματικά μπορεί και μάλιστα μέσα στο ΣΕΦ, είναι αδύνατο να υπάρξει ομάδα που θα τον κερδίσει.

Ο Ολυμπιακός είναι κλινική περίπτωση από τη στιγμή που μια "ανάβει" και μια "σβήνει" μέσα στα ματς, αλλά εφόσον τις περισσότερες φορές κερδίζει και μάλιστα με μεγάλες διαφορές, αυτό σημαίνει ότι στην... ουσία του είναι θετικός και στο σωστό δρόμο. Γιατί, για μια ακόμη φορά χρειάστηκε μερικά λεπτά... προθέρμανσης μετά το τζάμπολ για να πάρει μπροστά η μηχανή του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Όμως, όποτε συνέβη αυτό μέσα στο ματς με τη Μακάμπι και ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, οι ερυθρόλευκοι έβρισκαν το καλό τους πρόσωπο και έπαιζαν το μπάσκετ που θέλουν, μπορούν και έχουν στόχο να παίξουν σε όλη τη σεζόν και κυρίως προς το τέλος αυτής.

Εκτός από τον Βασιλόπουλο που έβαλε 14 πόντους και τον Γκριρ που θύμισε και πάλι τον περυσινό σκόρερ του Ολυμπιακού, αυτά που αξίζουν να σημειωθούν είναι η καλή εμφάνιση και πάλι του Γιάννη Μπουρούση και το γεγονός ότι ο Νίκολα Βούιτσιτς σημείωσε 14 πόντους με μια εμφάνιση που έψαχνε εδώ και καιρό για να ανέβει ψυχολογικά.

Αυτός που έπεσε ψυχολογικά και μάλιστα πολύ, ήταν ο Τζος Τσίλντρες. Ο Αμερικανός σταρ του Ολυμπιακού δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα και πέτυχε μόλις 4 πόντους, εγκλωβισμένος στη ζώνη της Μακάμπι. Ο Τσίλι μετά το ματς βγήκε και πάλι στο παρκέ για να κάνει μερικά σουτ (!) εμφανώς απογοητευμένος από την απόδοσή του. Μαζί του ήταν ο Χρήστος Μαρμαρινός που του μίλησε για περίπου 20 λεπτά, ενώ ο Αμερικανός δέχθηκε και τις συμβουλές του Βούιτσιτς!

Ο αγώνας

Οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας έκαναν το "καθήκον" τους για μια ακόμη φορά και σχεδόν γέμισαν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για τον Ολυμπιακό που στο παιχνίδι με τη Μακάμπι έψαχνε την επιστροφή στις νίκες, μετά την ήττα στο Ζάγκρεμπ από την Τσιμπόνα.

Όμως, οι ερυθρόλευκοι πιστοί στις... συνήθειές τους ξεκίνησαν κάπως περίεργα τον αγώνα. Ούτε άσχημα, αλλά ούτε και καλά. Μάλιστα, ο Γιαννάκης έκανε και μια "πρωτοτυπία" στο αρχικό σχήμα, βάζοντας στη βασική πεντάδα τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, αλλά ο Έλληνας σέντερ του Ολυμπιακού φορτώθηκε γρήγορα με τρία φάουλ, έχασε την ψυχραιμία και πέρασε λίγο αργότερα στον πάγκο για να μπει ο Νίκολα Βούιτσιτς.

Η Μακάμπι είχε μπει πιο συγκεντρωμένη στο παρκέ, με τους Ελιάχου και Μπράουν να βρίσκουν το δρόμο προς το καλάθι και να οδηγούν την "ομάδα του λαού" στο 13-23 περίπου δύο λεπτά πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου. Ο "δράκος" παραδόξως δεν είχε κάνει αλλαγές πέραν αυτή του Βούιτσιτς με τον "Σόφο", αλλά σε εκείνο το χρονικό σημείο σήκωσε τον Θοδωρή Παπαλουκά και τον Γιάννη Μπουρούση.

Ο Μπουρούσης έδωσε αμέσως ανάσα στην επίθεση του Ολυμπιακού, ενώ το ίδιο έκανε και ο Παπαλουκάς στη λήξη του δεκαλέπτου, του οποίου το σκορ τελικά ήταν 17-24. Ποιό ήταν το πρόβλημα των ερυθρολεύκων; Η ζώνη. Η Μακάμπι -που δεν είχε τον Κάρλος Αρόγιο στο ρόστερ λόγω προβλήματος στη μέση- εγκλώβισε τον Ολυμπιακό, που είχε κακές αποστάσεις, δεν είχε κίνηση χωρίς την μπάλα και δεν είχε και το εύκολο καλάθι.

Ωστόσο, ο Γιαννάκης έκανε μερικές ακόμη διορθωτικές κινήσεις με τον Λιν Γκριρ και τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο, οι οποίες τον δικαίωσαν σε συνδυασμό με την ήδη παρουσία των Παπαλουκά και Μπουρούση στο παρκέ. Ο "Τεό" έτρεξε την ομάδα, ο Μπουρούσης είχε τον έλεγχο των ριμπάουντ και μερικούς πόντους μέσα από τη ρακέτα και ο Βασιλόπουλος έκανε αυτό που έλειπε όσον καιρό απουσίαζε: έπαιξε άμυνα σε όλα τα... τετραγωνικά του γηπέδου.

Ο Ολυμπιακός εγκλώβισε με τη σειρά του τη Μακάμπι που πέτυχε στο δεύτερο δεκάλεπτο μόλις πέντε πόντους και με αργό, αλλά σταθερό τρόπο ισοφάρισε και πέρασε μπροστά στο σκορ ως το τέλος του ημιχρόνου (34-29). Στο δεύτερο μέρος και συγκεκριμένα στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός παρουσίασε δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα.

Στο πρώτο μισό της τρίτης περιόδου οι ερυθρόλευκοι έδειξαν ένα μέρος των πραγματικών δυνατοτήτων τους και με πιεστική άμυνα, καθαρό μυαλό στην επίθεση και εύστοχα σουτ (όπως τα δύο τρίποντα του Βασιλόπουλου) κατάφεραν να εκτοξεύσουν τη διαφορά στους 19 πόντους (55-36) με τη Μακάμπι να δείχνει ανήμπορη να αντιδράσει.

Όμως, οι φιλοξενούμενοι είδαν τον Ολυμπιακό να χαλαρώνει... επικίνδυνα. Τα λάθη, οι βιαστικές επιλογές και οι αργές επιστροφές στην άμυνα έφεραν τον Γιαννάκη σε έξαλλη κατάσταση και τη Μακάμπι στους 9 πόντους με ένα 0-10 σερί το οποίο έκανε το σκορ του τρίτου δεκαλέπτου 55-46.

Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έπρεπε απλά να "σοβαρευτεί" για να τελειώσει το παιχνίδι και να στείλει τον κόσμο ήσυχο στο σπίτι του. Και το έκανε. Ένα τρίποντο του Παπαλουκά, ένα του Γκριρ κι άλλο ένα του Βασιλόπουλου ήταν οι χαριστικές βολές για τη Μάκαμπι σε διαφορετικά και καθοριστικά σημεία της τέταρτης περιόδου. Ο κόσμος ξύπνησε και άρχισε να ζητάει το ευρωπαϊκό και τις στιγμές του 1997 και φυσικά οι παίκτες του Ολυμπιακού, πάτησαν ακόμη καλύτερα στα πόδια τους για να φτάσουν στην τελική νίκη με 84-65, ενώ νωρίτερα η διαφορά έφτασε και τους 24 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 17-24, 34-29, 55-46, 84-65

Ολυμπιακός: Παπαλουκάς 9 (1τρ., 4ρ., 5ασ.), Πελεκάνος, Τσίλντρες 4, Βούιτσιτς 14, Μπουρούσης 12 (1τρ., 9ρ.), Χαλπερίν 2, Γκριρ 21 (4τρ., 2ασ.), Βασιλόπουλος 14 (4τρ., 5ρ., 2ασ., 2κλ.), Πρίντεζης 6, Έρτσεγκ, Τεόντοσιτς, Σχορτσανίτης 2.

Μακάμπι: Μπράουν 7 (1), Σαρπ, Ελιάχου 9, Μπερστάιν, Σίμονς 8 (1), Ουίλιαμς 7 (1), Κάσπι 16 (2), Χάτζατζ 2, Μπατίστα 10, Φίσερ 6.

sports24

Δεν υπάρχουν σχόλια: