Τρίτη, Μαρτίου 17, 2009

Προς δημιουργία Ευρωπαϊκού Υπερπρωταθλήματος(;)


Το France Football ξεκίνησε στο τεύχος της Τρίτης ένα debate για το κατά πόσο είναι εφικτή η δημιουργία ενός υπερπρωταθλήματος Ευρώπης.

To τεύχος του γαλλικού περιοδικού αποκαλύπτει ένα μυστικό σχέδιο των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων που προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οξεία οικονομική κρίση, θέλουν να δημιουργήσουν ένα Ευρωπαϊκό Υπερπρωτάθλημα με τρεις κατηγορίες και σύστημα προβιβασμού και υποβιβασμού.

Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Από τις αρχές του 1990 μερικά μεγάλα κλαμπ είχαν σχηματίσει τη G14 κάνοντας τότε δύσκολη τη ζωή της UEFA και της FIFA ζητώντας για παράδειγμα να μην είναι υποχρεωμένες να παραχωρούν τους παίκτες τους για τα διεθνή ματς των εθνικών τους ομάδων και κυρίως προσπαθώντας να απαρνηθούν τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά κύπελλα προκειμένου να συμμετάσχουν σε ένα πρωτάθλημα που θα περιείχε τα τους μεγαλύτερους συλλόγους της ηπείρου, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το μπασκετικό NBA.

Η προσπάθεια εκείνει δεν είχε ευδοκιμήσει με αποτέλεσμα να διαλυθεί η G14 και να αντικατασταθεί από την ΕCA (Διεθνής Οργάνωση Συλλόγων). Η σκέψη και το αρχικό project πάντως έχει καλοδιατηρηθεί από τους μεγάλους συλλόγους οι οποίοι πλέον είναι αποφασισμένοι να το θέσουν σε εφαρμογή. Αυτή τη φορά θέλουν να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με την UEFA και να κάνουν συνεπώς και κάποιες απαραίτητες παραχωρήσεις προκειμένου να πραγματώσουν το στόχο της.

Το ζήτημα παραμένει αν είναι εφικτό να πάρει σάρκα και οστά ένα τέτοιο project αλλά και το αν ένα Ευρωπαϊκό Υπερπρωτάθλημα θα έχει ευεργετικά αποτελέσμα για το ποδόσφαιρο αναρωτιέται το France Football το οποίο μάλιστα ζητά τη γνώμη των αναγνωστών σε mail που παρατίθεται στο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: