Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2009

Βαλβέρδε: "Θα γυρίσω στην Ισπανία κάποια στιγμή"


Ο Ερνέστο Βαλβέρδε αποκάλυψε ότι η μοναδική ομάδα από την οποία έχει πρόταση αυτή τη στιγμή είναι ο Ολυμπιακός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική "Publico", ενώ παραδέχτηκε πως κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην Πριμέρα Ντιβισιόν χωρίς να γνωρίζει όμως το πότε.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Ερνέστο Βαλβέρδε στην "Publico":

Ευχαριστημένος;

Ναι, Όταν κερδίζεις, όλα είναι καλά, έτσι δεν είναι; Σοβαρά τώρα, είμαστε χαρούμενοι επειδή επιτύχαμε το στόχο μας, παρά το γεγονός ότι για μας (οι Γιόν Ασπιάθου και Χοσέ Αντόνιο Ποθάνκο αποτελούν κομμάτια του τεχνικού επιτελείου) ήταν κάτι το καινούριο και έπρεπε να προσαρμοστούμε επειδή ήταν όλα διαφορετικά. Αισθανόμαστε ικανοποιημένοι.

Αν και στην περίπτωση αυτή μετράει το αποτέλεσμα, παίζει ρόλο η εμπειρία;

Η αλήθεια είναι πως δεν είμαι για να κάνω εισηγήσεις, αλλά για μένα το να βρεθώ εδώ και να προπονήσω είναι μία πολύ καλή εμπειρία. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλά να φύγεις από τη χώρα σου: γνωρίζεις άλλο ποδόσφαιρο, άλλη χώρα, άλλη κουλτούρα. Για μένα αυτό αξίζει: είναι κάτι πέρα από αυτά που έχεις κάνει. Στο τέλος, ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψεις. Ξέρω ότι θα κοουτσάρω ξανά στο ισπανικό πρωτάθλημα, μόνο που δεν ξέρω το πότε.

Φαίνεται ότι έπρεπε να φύγετε για να αναγνωριστεί εδώ η αξία σας. Το ίδιο συνέβη με το Μπενίτεθ.

Ο Μπενίτεθ είχε ήδη κατακτήσει δύο πρωταθλήματα με τη Βαλένθια πριν πάει με τη Λίβεπουλ. Δε συμφωνώ με αυτή την άποψη, ότι οι Ισπανοί προπονητές δείχνουν την αξία τους δουλεύοντας στο εξωτερικό. Ο Χουάντε Ράμος είναι στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Αμπέλ Ρεζίνο στην Ατλέτικο, ο Ουνάι Έμερι στην Βαλένθια, ενώ υπάρχουν και προπονητές που έχουν προσφορές από άλλες χώρες. Εγώ πήγα στην Ελλάδα περισσότερο για να ζήσω την εμπειρία παρά για να καταλάβουν την αξία μου.

Στο ξεκίνημα της αλλαγής, η Ανόρθωση σας απέκλεισε στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ μετά ήρθε ο αποκλεισμός στο Κύπελλο UEFA. Σκεφτήκατε ποτέ: που βρέθηκα;

Αυτό που έγινε στο UEFA ήταν λογικό, καθώς η Σεντ Ετιέν έπαιξε καλύτερα από εμάς, όμως οι αγώνες με την Ανόρθωση μας έκαναν ζημιά. Το να προχωρήσουμε σε αυτή τη διοργάνωση ήταν ένας από τους στόχους που είχε θέσει ο σύλλογος.

Τότε, νιώσατε την πίεση που υπάρχει σε μία μεγάλη ομάδα;

Την πίεση την έχεις πάντα. Όταν δεν είναι στα υψηλά πατώματα είναι στις χαμηλές θέσεις, δεν είναι μία διαφορετική πραγματικότητα αυτή αυτή που έζησα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο η την Εσπανιόλ. Η πίεση έρχεται από την ανάγκη να φέρεις αποτέλεσμα, που υπάρχει πάντα. Στον Ολυμπιακό, ο στόχος είναι να κερδίσεις το πρωτάθλημα. Στα τελευταία 12 χρόνια ο σύλλογος είχε κατακτήσει 11 πρωταθλήματα. Με αυτό, 12 στα 13. Φανταστείτε! Οπότε ναι, είναι πάντα καλύτερο να αισθάνεσαι την πίεση όταν βρίσκεσαι ψηλά.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ του ελληνικού ποδοσφάιρου και του ισπανικού;

Το ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι αργό, βασικά αυτό. Οι μεταβιβάσεις γίνονται πιο αργά εδώ και για αυτό το παιχνίδι είναι διαφορετικό.

Είναι κάτι που σας εξέπληξε;

Όχι, η αλήθεια είναι πως όχι, καθώς πριν έρθω είχα δει διάφορα παιχνίδια, και λίγο πολύ τα πράγματα ήταν όπως τα περίμενα.

Και πως είναι η ομάδα σας;

Είναι καλά τα πράγματα, αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσαναλογίες που είχαμε, και έπειτα είχαμε μία σημαντική βάση από βετεράνους παίκτες που ξέρουν τι σημαίνει ο σύλλογος και ανταποκρίθηκαν καλά στην άφιξή μας.

Και η υποστήριξη των φιλάθλων;

Καλή. Η αλήθεια είναι ότι αυτά που λέγονται για την ελληνική κόλαση είναι κάτι το υπερβολικό, είναι μία μικρή λογοτεχνία. Υπάρχουν γήπεδα που υπάρχει πίεση, αυτό είναι αλήθεια. Το δικό μας είναι ένα, όπως επίσης και αυτά του Άρη και του ΠΑΟΚ, όμως δεν είναι κόλαση.

Και η φιέστα για τον τίτλο.

Δεν την έχουμε κάνει ακόμα, μόνο μία μικρή γιορτή με την ομάδα. Απομένουν ακόμα τρεις αγωνιστικές για το πρωτάθλημα και ο ημιτελικός ρεβάνς για το Κύπελλο. Στο πρώτο ματς φέραμε ισοπαλία (2-2 με τον Αστέρα Τρίπολης) και θέλουμε να πάρουμε το νταμπλ.

Πως είναι ο Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, που ξεκίνησε με εσάς τη σεζόν;

Εξαιτίας τού προβλήματος υγείας (έκανε εγχείριση στο Σαν Σεμπαστιάν) προπονείται εκτός της ομάδας, γιατί δεν μπορεί πλέον διαφορετικά, δεν μπορεί πια να κάνει ασκήσεις σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι πιθανό να του ετοιμάσουμε έναν θερμό αποχαιρετισμό.

Και θα συνεχίσετε εκεί;

Μου έχουν προτείνει ανανέωση και το σκέφτομαι, τους έχω ζητήσει λίγο χρόνο. Περνάω καλά εδώ, όμως είναι και το προσωπικό θέμα γιατί εδώ είμαι μόνος. Θα δούμε.

Έχετε προτάσεις να επιστρέψετε στην Ισπανία;

Αυτή τη στιγμή έχω μόνο από τον Ολυμπιακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: