Τετάρτη, Μαΐου 20, 2009

TEΛΙΚΟΣ UEFA: ΣΑΧΤΑΡ - ΒΕΡΝΤΕΡ

Οι ώρες μετρούν αντίστροφα για τον 38ο τελικό του Κυπέλλου UEFA, από τότε (1972) που η διοργάνωση απέκτησε το σημερινό όνομά της (πρώην Κύπελλο Εκθέσεων, 1958-1971).

Tο βράδυ (21:45), ο Ισπανός Μεδίνα Κανταλέχο θα σφυρίξει στο "Σουκρού Σαράτσογλου" της Κωνσταντινούπολης την έναρξη της αναμέτρησης, που θα είναι και η τελευταία για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, αφού από την επόμενη αγωνιστική περίοδο το Κύπελλο UEFA θα μετονομαστεί σε Europa League.

Αντιμέτωπες θα τεθούν δύο ομάδες που κατέληξαν στον θεσμό ως ”έκπτωτες” από το Champions League, ήτοι η ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ και η γερμανική Βέρντερ Βρέμης. Πρόκειται για δύο συγκροτήματα που δεν έχουν παρελθόν στη διοργάνωση, ούτε έχουν συναντηθεί ξανά σε κάποιο ευρωπαϊκό διασυλλογικό τελικό.

Να σημειωθεί πως θα είναι η τρίτη φορά που στον τελικό του UEFA θα αναμετρηθούν ομάδες που είχαν ξεκινήσει από το Τσάμπιονς Λιγκ, αφού έχουν προηγηθεί οι αγώνες Γαλατασαράι-Άρσεναλ (2000) και Φέγενορντ-Ντόρτμουντ (2002).

Η Βέρντερ απέναντι σε ουκρανικές ομάδες μετρά 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες (10-10 τέρματα). Αντίστοιχα, η Σαχτάρ απέναντι σε γερμανικούς συλλόγους έχει να επιδείξει 2 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα (14-6 τα τέρματα). Ενα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο, μάλιστα, είναι πως με τον Λουτσέσκου στον πάγκο τους οι Ουκρανοί είναι αήττητοι με γερμανική ομάδα (τρεις φορές).

Αν όμως οι δύο σύλλογοι είναι ”πρωτάρηδες” σε ευρωπαϊκό τελικό, δεν ισχύει εν τούτοις το ίδιο για τους τεχνικούς τους. Το 2000 ο Λουτσέσκου είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ με την Γαλατασαράι, απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ ο Σάαφ, ως ποδοσφαιριστής, είχε παίξει με την νυν ομάδα του στον νικηφόρο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1992, με αντίπαλο τη Μονακό (2-0). Ο τελικός έχει πάντως και ελληνικό ενδιαφέρον, αφού στην Βέρντερ αγωνίζεται ο Αλέξανδρος Τζιόλης που ενδέχεται μάλιστα να ξεκινήσει στη βασική ενδεκάδα.

Αγωνιστικά και ξεκινώντας από την τυπικά γηπεδούχο Σαχτάρ, ο Λουτσέσκου δεν μπορεί να υπολογίζει στον τιμωρημένο Χούμπσμαν. Από την άλλη πλευρά, για τον ίδιο λόγο ο Σάαφ δεν θα έχει στη διάθεσή του τους Ντιέγκο και Αλμέιδα, ενώ απών θα είναι και ο τραυματίας Μέρτεζακερ.

Βοηθοί του Κανταλέχο θα είναι οι συμπατριώτες του Χεσούς Κάλβο Γουαδαμούρο και Ρομπέρο Ντίαθ Πέρεθ Ντελ Παλομάρ, ενώ τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Αλφόνσο Πέρεζ Μπουρούλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: