Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18, 2009

Eurobasket:: Τουρκία-Ελλάδα: 74-76

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει στην ελίτ της Ευρώπης. Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι επικράτησε της Τουρκίας στην παράταση με 76-74 και πέρα από την πρόκριση στα τελικά του Μουντομπάσκετ 2010 εξασφάλισε την πρόκριση στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ, όπου θα αντιμετωπίσει το Σάββατο την Ισπανία (19:30). Συγκλονιστική εμφάνιση από Σπανούλη, Ζήση, Φώτση και Μπουρούση. Παίκτης-κλειδί ο Πρίντεζης.

Ο αγώνας...

Η ελληνική ομάδα μπήκε κάπως αγχωμένη στο παρκέ και αυτό ήταν εμφανές στις πρώτες κινήσεις των παικτών. Οι Τούρκοι με πρωταγωνιστή τον Ομέρ Ασίκ κατάφεραν να προηγηθούν με διαφορά πέντε πόντων (0-5 και 2-7), όμως γρήγορα τα πόδια «λύθηκαν» και η Εθνική έπαιξε το μπάσκετ που ξέρει. Με ένα 5-0 του Νίκου Ζήση, ελέγχοντας τα ριμπάουντ και με καλή άμυνα σε Τούρκογλου και Ιλιάσοβα, το συγκρότημα του Γιόνας Καζλάουσκας πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (12-9) και έκλεισε το δεκάλεπτο με βραχεία κεφαλή (17-14).

Η είσοδος του Σοφοκλή Σχορτσανίτη προβλημάτισε ακόμη περισσότερο την τουρκική άμυνα και η Εθνική προηγήθηκε με +8 (24-16) χρησιμοποιώντας ως όπλο την αχίλλειο πτέρνα της στα προηγούμενα ματς: τα ριμπάουντ. Ο Γιάννης Μπουρούσης κατά κύριο λόγο έχοντας πέντε επιθετικά ριμπάουντ, αλλά και οι υπόλοιποι διεθνείς ανανέωσαν στο πρώτο μέρος 11 επιθέσεις (!), που όμως δεν αξιοποιήθηκαν όλες και η διαφορά δεν εκτοξεύτηκε. Απεναντίας, τα λάθη (8 στο πρώτο ημίχρονο) και η αστοχία στην επίθεση, σε συνδυασμό με τη διστακτικότητα στην εκδήλωση αιφνιδιασμού ακόμη κι όταν υπήρχαν οι προϋποθέσεις έδωσαν την ευκαιρία στους Τούρκους να αντεπιτεθούν. Κι αυτό δεν έγινε με κάποιον από τους σταρ της ομάδας, οι οποίοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι από την ελληνική άμυνα-αλλά από τους ρολίστες Αρσλάν και Σαβάς, που κατάφεραν να διατηρήσουν την ομάδα τους μόλις σε απόσταση μόλις τριών πόντων (29-26) με το τέλος του ημιχρόνου.

Οι παίκτες του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς κατάφεραν να πάρουν προβάδισμα μετά από πολλή ώρα (31-32) βρίσκοντας λύσεις από τον Ομέρ Ονάν, όμως ο Αντώνης Φώτσης με προσωπικά καλάθια επανέφερε μπροστά την Εθνική (36-32). Οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν πολλά χαμηλά σχήματα, αλλά η ελληνική ομάδα αδυνατούσε να αξιοποιήσει την... υψομετρική διαφορά και τα miss match με αποτέλεσμα το ντέρμπι να συνεχίζεται και το τρίτο δεκάλεπτο να τελειώνει με δύο ηρωικά καλάθια του Τουντσερί και διαφορά μόλις ενός πόντου για την Ελλάδα (47-46).

Η Ελλάδα πήρε μία ανάσα τεσσάρων πόντων μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο ((50-46), αλλά οι Τούρκοι με καλή άμυνα και συνεχίζοντας να είναι εύστοχοι στα μακρινά σουτ προσπέρασαν (52-53) χάρη σε φόλοου του Χέντο Τούρκογλου. Ο σούπερ σταρ των Ορλάντο Μάτζικ αφπνίστηκε την πλέον ακατάλληλη για την Εθνική μας ώρα. Με προσωπικά καλάθια διατήρησε την ομάδα του μπροστά στο σκορ (52-56 και 55-58) την ώρα που τα λάθη από την Εθνική ομάδα δεν της επέτρεπαν να φτάσει στο καλάθι. Ο Τούρκογλου συνέχιζε το δικό του σόου και με ένα ακόμη τρίποντο έφερε την Τουρκία στο +6 (57-53), δυόμισι λεπτά πριν το τέλος. Η Εθνική όμως δεν παραδόθηκε! Με μία βολή του Σπανούλη, ένα τρίποντο του Ζήση και ένα ακόμη του Πρίντεζη προηγήθηκε με 64-63 36’’ πριν το τέλος. Ακολούθησε μία λάθος πάσα του Τούρκογλου κι ένα φάουλ στον Ζήση, ο οποίος με 1/2 βολές στα 18’’ για το φινάλε έβαλε την Εθνική στο +2 (65-63). Όμως ο Αρσλάν με διείσδυση και λέι απ ακριβώς με την εκπνοή κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή την Τουρκία στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Έχοντας σχήμα με ψηλούς Φώτση και Πρίντεζη απέναντι σε Τούρκογλου και Ιλιάσοβα, η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με 75-69 χάρη σε δύο τρίποντες «βόμβες» του Βασίλη Σπανούλη, όμως κάποια παιδαριώδη λάθη επέτρεψαν στου; Τούρκους να μειώσουν στον πόντο (75-74) και να έχουν την ευκαιρία να πάρουν τη νίκη. Ένα άστοχο σουτ του Τούρκογλου και μία βολή του Νίκου Ζήση 9,8’’ πριν το τέλος έδωσαν χαρακτήρα θρίλερ στο φινάλε, το οποίο όμως είχε happy end για την Εθνική, αφού το τρίποντο του Αρσλάν δεν βρήκε στόχο.

Ναι! Η Ελλάδα είναι στα ημιτελικά του Ευρωμπάσκετ. Η ανανεωμένη Εθνική έδειξε πως έχει θέση στην ελίτ της Ευρώπης, παρά τις απουσίες βασικών στελεχών και το γεγονός πως ουσιαστικά είναι ομάδα δύο μηνών. Ο πρώτος στόχος της εξασφάλισης της παρουσίας στο Μουντομπάσκετ του 2010 στην Τουρκία επετεύχθη, αλλά πλέον ανοίγει διάπλατα και ο δρόμος προς τα μετάλλια. Η Ελλάδα χρειάζεται μία νίκη σε δύο αγώνες για να ανέβει στο βάθρο. Το Σάββατο στις 19:30 αναμετράται με την Ισπανία, την ομάδα που της έκοψε το δρόμο προς την κορυφή το 2007 στη Μαδρίτη και ένα χρόνο πριν την... περιορίσε στο αργυρό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ της Ιάπωνίας. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές είναι το θεωρητικό φαβορί, αλλά αυτή η Εθνική ομάδα μπορεί να την κερδίσει.

Δεκάλεπτα: 17-14, 29-26, 47-46, 65-65, 76-74 (παράταση)

Ελλάδα (Καζλάουσκας): Καλαμπόκης, Μπουρούσης 11 (5/9 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 7 ριμπ.), Ζήσης 14 (6/8 βολές, 1/3 δίποντα, 2/3 τρίποντα), Σπανούλης 23 (5/6 βολές, 0/2 δίποντα, 6/9 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 7 λάθη), Καλάθης, Φώτσης 11 (6/6 βολές, 1/1 δίποντο, 1/3 τρίποντα, 13 ριμπ.), Πρίντεζης 6, Περπέρογλου 2, Σχορτσανίτης 9 (5/8 βολές, 2/6 δίποντα).

Τουρκία (Τάνιεβιτς): Γκιουλέρ 3, Ονάν 13, Ιλιάσοβα 6 (3/12 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 7 ριμπάουντ), Ερντέν 2, Τουντσερί 9, Σαβάς 8, Ασίκ 9, Αρσλάν 10, Χερσέκ, Τούρκογλου 13 (1/2 βολές, 3/9 δίποντα, 2/5 τρίποντα).

sport-fm

Δεν υπάρχουν σχόλια: