Πέμπτη, Νοεμβρίου 27, 2008

Τεν Κάτε: «Μπορούμε πολλά περισσότερα»


Πανευτυχής για τη νίκη επί της Ίντερ παρουσιάστηκε ο Χενκ Τεν Κάτε, τονίζοντας πως η ομάδα του μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα στη συνέχεια. «Είμαι πολύ χαρούμενος για τους παίκτες μου, γιατί κατάφεραν να πάρουν αυτή τη νίκη και πάλεψαν σαν λιοντάρια. Χρειαστήκαμε και λίγη τύχη, αλλά γενικά αξίζαμε τη νίκη», τόνισε ο Ολλανδός προπονητής του Παναθηναϊκού.

Πολλοί είχαν βιαστεί να… ξεγράψουν τον Παναθηναϊκό μετά τις ήττες από Ίντερ και Ανόρθωση στις δύο πρώτες αγωνιστικές. «Είχα πει μετά τις δύο ήττες πως είχαμε ακόμη τέσσερα ματς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν είναι καιρό μαζί αυτή η ομάδα. Χρειαζόταν χρόνος. Δεν είχα συνηθίσει στους παίκτες και αυτοί σε μένα, Αυτό έχει γίνει πλέον και ειδικά στην Ευρώπη παίρνουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτή η ομάδα μπορεί να πετύχει περισσότερα πράγματα, είμαστε στο 80% των δυνατοτήτων μας και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Σήμερα για παράδειγμα κάναμε κάποια λάθη που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε στην κατοχή. Πρέπει να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι το μήνυμά μου προς τους παίκτες μου: Παίξτε με την καρδιά σας και μπορείτε να νικήσετε οποιονδήποτε», δήλωσε.

Όσο για την έμπνευσή του να παρατάξει την ομάδα του με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, που δικαιώθηκε πανηγυρικά, ο Χενκ Τεν Κάτε είπε: «Πρέπει να κοιτάς τον ανταγωνισμό και την άλλη ομάδα. Βλέπεις τις ικανότητες της άλλης ομάδας και παίζεις αναλόγως. Παίξαμε με τρεις στόπερ, γιατί η Ίντερ παρατάχθηκε με δύο εξαιρετικούς σέντερ φορ, όπως ο Αντριάνο και ο Ιμπραΐμοβιτς. Στη Βρέμη επιλέξαμε να παίξουμε με τρία αμυντικά χαφ, γιατί η δύναμή της ήταν εκεί. Σήμερα οι κεντρικοί αμυντικοί μας είχαν απόδοση επιπέδου παγκόσμιας κλάσης».

Για το αν φοβήθηκε σε κάποια στιγμή του αγώνα, δήλωσε: «Τα τελευταία δέκα λεπτά ήταν πολύ δύσκολα. Οι ψηλές μπαλιές της Ίντερ μάς δυσκόλεψαν πολύ, αφού μπορεί μία μπαλιά να καταλήξει σε λάθος πόδια. Χρειαζόταν και λίγη τύχη για να τα καταφέρουμε, αλλά εμείς βοηθήσαμε την τύχη μας με την απόδοσή μας. Ήμασταν καλοί, παίξαμε πρωτίστως με το σκεπτικό να μη χάσουμε, αλλά είδαμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε τη νίκη. Για το λόγο αυτό μπήκε ο Σαλπιγγίδης και θα έμπαινε και ο Ρουκάβινα, αν δεν σκοράραμε».

Ο Χενκ Τεν Κάτε δεν προτρέχει και δεν σκέφτεται από τώρα το ματς με την Ανόρθωση στις 9 Δεκεμβρίου: «Μόλις τελείωσε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι. Είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για την Ανόρθωση, γιατί μεσολαβούν δύο παιχνίδια πρωταθλήματος. Την κατάλληλη στιγμή θα σας πω».

Σε ερώτηση για το πώς αισθάνεται που επικράτησε ενός σπουδαίου προπονητή, όπως ο Ζοσέ Μουρίνιο, είπε: «Δεν αντιμετώπισα εγώ τον Μουρίνιο. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την Ίντερ».

Όσο για το κατά πόσο θεωρεί έκπληξη την ανατροπή των δεδομένων στον όμιλο μετά τις δύο ήττες στο ξεκίνημα της φάσης των ομίλων, τόνισε: «Ασφαλώς και κάποιος μπορεί να μιλήσει για έκπληξη. Εγώ είχα πει μετά τις ήττες μας πως απέμεναν τέσσερα ματς. Ο Παναθηναϊκός είναι μία νέα ομάδα που άρχισε να στήνεται το καλοκαίρι. Η μεγαλύτερη νίκη που αποδείχτηκε ότι έχουμε πετύχει είναι ότι φτάσαμε την αυτοπεποίθηση των παικτών, κυρίως των Ελλήνων, πως μπορούν να κερδίσουν σε τέτοια παιχνίδια εκτός έδρας. Αποδείχτηκε πως με σωστή οργάνωση μπορούν να νικήσουν σε οποιοδήποτε παιχνίδι».

Στο ερώτημα αν αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη του Παναθηναϊκού, απάντησε: «Δεν μπορώ να πω πως ήταν η σπουδαιότερη νίκη. Ήταν μία πολύ μεγάλη νίκη πάντως. Πρέπει να σταθούμε στη μεγάλη στήριξη του κόσμου που ήταν εδώ, αλλά και στην Ελλάδα. Θα πρέπει να του αφιερώσουμε αυτή τη νίκη».

Αναφερόμενος στο διαφορετικό πρόσωπο που παρουσιάζει η ομάδα του στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, τόνισε πως θα πρέπει να έχει ανάλογη απόδοση και στις εγχώριες υποχρεώσεις και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η κατάκτηση του τίτλου είναι εφικτή. «Μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει αν ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετώπισε η ομάδα ενάμιση μήνα πριν. Η αφοσίωση των παικτών στην Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από ό,τι στα παιχνίδια στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν οι παίκτες μου μεταφέρουν την ίδια αφοσίωση και στους αγώνες πρωταθλήματος, μπορούμε να τα καταφέρουμε και στο πρωτάθλημα. Εξακολουθώ να πιστεύω στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αν και είμαστε επτά βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Είμαι βέβαιος πως μπορούμε να νικήσουμε οποιαδήποτε ομάδα στην Ελλάδα, αρκεί να έχουμε την ίδια συγκέντρωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: