Τετάρτη, Μαΐου 27, 2009

Champions League: O "μεγάλος" Τελικός

Τα ψέματα τελείωσαν για τις δύο φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ. Η δις πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα του Πέπ Γκουαρντιόλα αντιμετωπίζει την νυν κάτοχο του τροπαίου που μετρά 3 κατακτήσεις, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο «Ολίμπικο», στο παιχνίδι που προλογίζεται ως η απόλυτη μονομαχία των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λίο Μέσι.

Οι απόντες


Τείνει να εξελιχθεί σε παράδοση, κάθε τελικός μεγάλης διοργάνωσης να διαθέτει και τους μεγάλους απόντες λόγω τιμωρίας. Στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχουν τρεις τέτοιοι, οι δύο εξ αυτών, όμως, ποτέ δεν κατάλαβαν για ποιο λόγο τους στερήθηκε η δυνατότητα να αγωνιστούν στο κορυφαίο παιχνίδι.

Οι τύποις γηπεδούχοι δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον Ντάνι Αλβες, ο οποίος συμπλήρωσε κάρτες στον επαναληπτικό ημιτελικό με την Τσέλσι και δικαίως (γλίτωσε και την αποβολή σε ορισμένα σημεία) δεν θα δώσει το "παρών". Αντιθέτως, το κυριολεκτικά άλλο άκρο σε αυτήν την περίπτωση, ο αριστερός μπακ των "μπλαουγκράνα", Ερίκ Αμπιντάλ, αποβλήθηκε ως υπαίτιος για τον... αέρα που ανέτρεψε τον Νικολά Ανελκά και "δένει" τα χέρια του Πεπ Γκουαρντιόλα για την άμυνα.

Παρόμοια παράπονα υπάρχουν και στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θεωρώντας ότι το μαρκάρισμα του Ντάρεν Φλέτσερ στον Τσεσκ Φάμπρεγκας σε εκείνο το αδιάφορο χρονικό σημείο του επαναληπτικού ημιτελικού με την Αρσεναλ (οι "κόκκινοι διάβολοι" προηγούνταν με 3-0) δεν άξιζε κόκκινη κάρτα, ωστόσο η ΟΥΕΦΑ δεν πείστηκε και διέγραψε άμεσα κάθε πιθανότητα να εξετάσει την υπόθεση και να "σβήσει" την αποβολή.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και οι απουσίες λόγω τραυματισμών, που δεν προκαλούν (πλέον) "πονοκεφάλους" στους δύο προπονητές. Ο Ράφα Μάρκεζ έχει χάσει τη σεζόν εδώ και καιρό, οι Αντρές Ινιέστα και Τιερί Ανρί θα προλάβουν τελικά, ο Αλβες εκτός από τραυματίας είναι και τιμωρημένος και οι Γκάμπι Μιλίτο, Αλμπερτ Τζουρκέρα και Βίκτορ Σάντσεθ αποτελούν δευτερότριτες επιλογές. Στον αντίποδα, από τη στιγμή που ο Ρίο Φέρντιναντ θα καταφέρει να αγωνιστεί, μόνο ο τρίτος τερματοφύλακας, Μπεν Φόστερ, είναι εκτός εύρους επιλογής του σερ Αλεξ Φέργκιουσον λόγω τραυματισμού.

Η προϊστορία

Εννέα φορές έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν οι δύο σύλλογοι και η προϊστορία είναι μοιρασμένη, αν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ευνοηθεί περισσότερο από τα αποτελέσματα. Εξάλλου, ένα παιχνίδι αφορούν τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1991, στο οποίο οι Αγγλοι νίκησαν με 2-1 και κατέκτησαν το τρόπαιο. Συνολικά οι "μπλαουγκράνα" έχουν δύο νίκες, οι "κόκκινοι διάβολοι" τρεις και τέσσερα ματς έχουν έρθει ισόπαλα.

Συνολικά η Μπαρτσελόνα απέναντι σε αγγλικές ομάδες μετρά 20 νίκες, 17 ισοπαλίες και 15 ήττες. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέναντι σε ισπανικές ομάδες μετρά 10 νίκες, 16 ισοπαλίες και 11 ήττες. Σε επίπεδο τελικών διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ, οι αγγλικοί σύλλογοι έχουν επικρατήσει των ισπανικών σε 5 και το αντίθετο συνέβη 4 φορές.

Οι πιθανές συνθέσεις

Μπαρτσελόνα: Βαλντές, Πουγιόλ, Τουρέ, Πικέ, Κεϊτά, Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι, Ανρί, Ετό

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: φαν ντερ Σαρ, Ο’ Σέι, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Εβρά, Κάρικ, Ρονάλντο, Σκόουλς, Παρκ, Ρούνεϊ, Μπερμπάτοφ

Διαιτητής: Μάσιμο Μπουσάκα (Ελβετία)



Δεν υπάρχουν σχόλια: